Nyhed
Læsetid: 3 min.

EU-politikere: Regler for overvågningseksport må strammes

Menneskeretsprincipper skal fylde langt mere, når EU-medlemslande giver tilladelser til at eksportere avanceret overvågningsudstyr. Sådan lyder det fra både EU-parlamentarikere og menneskeretsorganisationer efter afsløring af eksport til diktaturstater
Indland
25. februar 2017

Der er behov for strammere regler.

Det siger flere europaparlamentarikere, efter at Information i samarbejde med et netværk af europæiske medier har afdækket, hvordan EU-landene i stor stil eksporterer avanceret spionteknologi til autoritære lande.

»Jeg synes, resultaterne af jeres undersøgelse tyder på, at spørgsmål om menneskerettigheder skal have en tydeligere rolle i vurderingen af, om en eksporttilladelse skal bevilges for et dual use-produkt eller ej,« siger Christofer Fjellner fra det borgerlige svenske parti Moderaterna, der er ordfører på området for EPP – Europa-parlamentets største gruppe.

Dual use er et samlebegreb for teknologi, der kan anvendes til både militære og civile formål og omfatter blandt andet cyberovervågningsteknologi.  

Danske Jeppe Kofod fra den socialdemokratiske gruppe kalder eksporten til undertrykkende regimer »ganske alvorlig og uacceptabel«.

»Man skal ikke støtte regimer med teknologi eller våben, som de bruger til at undertrykke deres egen befolkning, politisk opposition og menneskeretsaktivister. Det skal stoppes,« siger han.

»Først og fremmest skal vi have meget mere transparens omkring, hvad landene gør. Det kan afføde en offentlig folkelig reaktion mod de lande i Europa, der eksporterer til regimer, der bruger det til undertrykkelse. Hvis vi kan få større åbenhed, så tror jeg også, at vi kan få lagt pres på landene og få stoppet det her.«

Ord vs. handlinger

Ved udgangen af 2014 indførte EU restriktioner på eksport af cyberovervågningsteknologi. Derfor kræver det nu en tilladelse fra de nationale myndigheder – i Danmarks tilfælde Erhvervsstyrelsen – før et firma lovligt kan eksportere den slags produkter til lande uden for unionen.

Restriktionerne blev indført som reaktion på afsløringer af, at aktivister i blandt andet Bahrain, Marokko og De Forenede Arabiske Emirater var blevet overvåget og forfulgt ved hjælp af software fra europæiske firmaer.

Når myndighederne afgør, om der skal gives tilladelse eller ej, skal de ifølge EU-reglerne inddrage »alle relevante hensyn« – herunder risikoen for, at produktet kan bidrage til intern undertrykkelse i modtagerlandet.

Men som Information i samarbejde med et netværk af europæiske medier kunne afsløre torsdag, har det langtfra stoppet eksporten af cyberovervågningsudstyr til autoritære lande.

En tværeuropæisk kortlægning viser, at EU-landene de seneste to år har udstedt mindst 317 tilladelser og givet 14 afslag. Næsten 30 procent af de sager, hvor Information har været i stand til at fastslå modtagerlandet, vedrører eksport til lande, der er karakteriseret som ‘ikke frie’ af tænketanken Freedom House.

Danmark har eksempelvis tilladt den britiske våbengigant BAE Systems datterselskab i Nørresundby at sælge et system til masseovervågning af internettrafik til regimet i De Forenede Arabiske Emirater. 52 procent gælder lande karakteriseret som ’delvist frie’. Det er eksempelvis et land som Tyrkiet, hvor Erdogan-regeringen har slået hårdt ned på politiske modstandere efter det mislykkede militærkup sidste år. Kun 17 procent gik til lande karakteriseret som ’frie’.

EU-kommissionen fremlagde i efteråret et forslag om at stramme reglerne. Men ifølge et notat fra den danske regering er medlemsstaterne generelt skeptisk indstillet. Derfor kommer afsløringen på et vigtigt tidspunkt, siger finske Heidi Hautala, der er medlem af parlamentets komité for international handel og næstformand for den grønne gruppe.

»Undersøgelsen afdækker et centralt problem,« siger hun til Informations finske samarbejdspartner Long Play.

»Også i Finland er der en konflikt mellem ord og handlinger, når erhvervsinteresser går forud for menneskeretsprincipper.«

Det blinde øje

Også flere menneskeretsorganisationer mener, afdækningen understreger, at de nuværende regler er utilstrækkelige.

»Disse nye data understreger endnu en gang, at man ikke kan lade overvågningsindustrien regulere sig selv. Der er brug for at styrke og harmonisere reglerne,« siger Cynthia Wong, som er Senior Internet Researcher hos Human Rights Watch i New York, til Informations hollandske samarbejdspartner De Correspondent.

»Når firmaer sælger til regeringer, som sidestiller opposition med terrorisme eller rutinemæssigt fængsler journalister for at rapportere om regeringers overgreb, så bør spørgsmålet om krænkelser af menneskerettigheder ikke bare anses som et perifært spørgsmål. Regeringer bør ikke vende det blinde øje til de overgreb, deres industri bidrager til.«

Claudio Guarnieri, der er Amnesty Internationals tekniske ekspert, skriver i en kommentar til Information, at »jeres resultater forstærker den skepsis, som mange har over for kontrollernes effektivitet, og om visse stater var i god tro, dengang de implementerede dem«.

Serie

Sikkerhed til salg

EU har brugt milliarder af kroner på at støtte fremvæksten af den europæiske overvågnings- og sikkerhedsindustri blandt andet igennem stort anlagte forskningsprogrammer. I denne serie undersøger vi, hvad der er blevet af pengene, og viser, hvordan de største europæiske forsvarsvirksomheder var med til at tilrettelægge den støtte, som de senere selv modtog. Og vi ser nærmere på nogle af den kontroversielle industris produkter, og hvordan salg af avanceret overvågningsudstyr fra blandt andet Danmark ender i diktaturstater, der er kendt for at overvåge og slå hårdt ned på dissidenter.

Samarbejdet om at undersøge den europæiske sikkerheds- og overvågningsindustri begyndte sidste år på initiativ af hollandske De Correspondent.

Projektet har en europæisk hjemmeside, der løbende opdateres med alle artikler fra de forskellige lande samt andet ekstramateriale. Projektet er støttet af Journalismfund.eu.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her