EU-politikere: Regler for overvågningseksport må strammes

Menneskeretsprincipper skal fylde langt mere, når EU-medlemslande giver tilladelser til at eksportere avanceret overvågningsudstyr. Sådan lyder det fra både EU-parlamentarikere og menneskeretsorganisationer efter afsløring af eksport til diktaturstater
25. februar 2017

Der er behov for strammere regler.

Det siger flere europaparlamentarikere, efter at Information i samarbejde med et netværk af europæiske medier har afdækket, hvordan EU-landene i stor stil eksporterer avanceret spionteknologi til autoritære lande.

»Jeg synes, resultaterne af jeres undersøgelse tyder på, at spørgsmål om menneskerettigheder skal have en tydeligere rolle i vurderingen af, om en eksporttilladelse skal bevilges for et dual use-produkt eller ej,« siger Christofer Fjellner fra det borgerlige svenske parti Moderaterna, der er ordfører på området for EPP – Europa-parlamentets største gruppe.

Dual use er et samlebegreb for teknologi, der kan anvendes til både militære og civile formål og omfatter blandt andet cyberovervågningsteknologi.  

Danske Jeppe Kofod fra den socialdemokratiske gruppe kalder eksporten til undertrykkende regimer »ganske alvorlig og uacceptabel«.

»Man skal ikke støtte regimer med teknologi eller våben, som de bruger til at undertrykke deres egen befolkning, politisk opposition og menneskeretsaktivister. Det skal stoppes,« siger han.

 

Prøv Information gratis i 1 måned

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det bedste fra Information

Information.dk

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu