Læsetid: 9 min.

Europa eksporterer spionteknologi til diktaturstater i stor stil

For at forhindre at europæisk teknologi bliver brugt af diktatorer til at slå ned på politiske modstandere, indførte EU for to år siden begrænsninger på eksport af overvågningssystemer. Men en ny international kortlægning viser, at det langtfra har stoppet eksporten
Demonstration i Bahrain, hvor der har været eksempler på, at aktivister blevet torteret, mens de blev forhørt om private beskeder, som myndighederne havde opsnappet ved hjælp af overvågningsudstyr Nokia Siemens Networks.

Demonstration i Bahrain, hvor der har været eksempler på, at aktivister blevet torteret, mens de blev forhørt om private beskeder, som myndighederne havde opsnappet ved hjælp af overvågningsudstyr Nokia Siemens Networks.

Cem Genco

23. februar 2017

Det vakte jubel blandt menneskeretsaktivister og organisationer, da EU ved udgangen af 2014 indførte restriktioner på eksport af overvågningsteknologi.

Endelig, mere end tre år efter at afsløringer oven på Det Arabiske Forår havde vist, hvordan den europæiske overvågningsindustri hjalp Mellemøstens diktatorer med at holde deres befolkninger i et jerngreb, skred de europæiske lande til handling.

Som følge af »stigende bekymring vedrørende brugen af overvågningsteknologi og cyberværktøjer, der kan misbruges til at krænke menneskerettighederne eller EU’s sikkerhed«, ville eksport af overvågningsteknologi uden for unionens grænser fremover kræve en godkendelse fra myndighederne, skrev EU-Kommissionen i en pressemeddelelse.

Men i dag er jublen afløst af skuffelse: De nye restriktioner har ikke haft den effekt, mange havde håbet på.

I de første to år siden, restriktionerne blev indført, har EU’s medlemslande mindst 317 gange tilladt eksport af overvågningsteknologi. Til sammenligning er der givet 14 afslag.

Og en stor del af eksporten går til lande med et problematisk forhold til menneskerettigheder.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jan Weis
  • Niels Erik Nielsen
Jan Weis og Niels Erik Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu