Interview
Læsetid: 3 min.

Fake news-video fupper Dansk Folkeparti

DF’s gruppeformand, Peter Skaarup, har spurgt, hvilke initiativer justitsministeren vil tage for at »rette op på den ikkeeksisterende grænsekontrol«. Men noget tyder på, at grænsekontrollen er betydeligt bedre, end Dansk Folkeparti forestillede sig
11. januar 2017 sendte DF’s gruppeformand Peter Skaarup et spørgsmål til justitsminister Søren Pape Poulsen (K), efter at DF’eren havde set en video på YouTube,  hvor en person udklædt som ISIS-terrorist uhindret passerer grænsen mellem Danmark og Tyskland.

11. januar 2017 sendte DF’s gruppeformand Peter Skaarup et spørgsmål til justitsminister Søren Pape Poulsen (K), efter at DF’eren havde set en video på YouTube,  hvor en person udklædt som ISIS-terrorist uhindret passerer grænsen mellem Danmark og Tyskland.

Indland
9. februar 2017

Spørgsmål til den ansvarlige minister er et uundværligt værktøj for Folketingets medlemmer, når de skal holde regeringen i ørerne. Men hvad nu hvis virkeligheden viser sig at være en anden, end den spørgeren forudsætter?

11. januar 2017 sendte DF’s gruppeformand Peter Skaarup et spørgsmål til justitsminister Søren Pape Poulsen (K), efter at DF’eren havde set en video på YouTube, der gjorde ham bekymret:

»Vil ministeren kommentere videoen ’’ISIS-terrorist’ krydser grænsen’ offentliggjort på YouTube den 23. december 2016, hvor en person udklædt som ISIS-terrorist uhindret passerer grænsen mellem Danmark og Tyskland, og vil ministeren redegøre for, hvilke initiativer ministeren vil tage for at rette op på den ikke-eksisterende grænsekontrol de pågældende steder?«

Et vigtigt spørgsmål om et tilsyneladende alvorligt problem: En person klædt ud om ISIS-terrorist, som »uhindret passerer grænsen«. Peter Skaarup vil selvfølgelig høre om initiativer »for at rette op på den ikke eksisterende grænsekontrol de pågældende steder«. Og dét på et område, der virkelig optager Dansk Folkeparti: Grænsekontrol, Sønderjylland, danskernes tryghed.

Men Peter Skaarup var måske vel hurtigt ude med at efterlyse initiativer i den konkrete sag:

Svaret fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K) kom tirsdag i denne uge. Ministeren har bedt Rigspolitiet undersøge sagen, og Rigspolitiet har været i kontakt med Syd- og Sønderjyllands Politi, som oplyser, at det af den pågældende video fremgår, at den skulle være optaget ved grænseovergangen ved Rønsdam mellem Danmark og Tyskland i midten af december 2016:

»Syd- og Sønderjyllands Politi har i den forbindelse oplyst, at politikredsens sektorpatrulje – i forbindelse med den midlertidige stikprøvevise grænsekontrol ved den dansk-tyske landegrænse – standsede to personer den 10. december 2016 kl. 13.24 ved grænseovergangen ved Rønsdam. De to personer var i besiddelse af en uvirksom softballpistol samt et sort flag med arabisk tekst, som af politiets tolk efterfølgende blev oversat til ’Ingen andre guder end Gud. Mohammed er Guds sendebud’.«

Politikredsen antager, at det er de to personer på videoklippet, som patruljen havde fat i, selv om det ikke har kunnet slåes fast med 100 procent sikkerhed.

Syd- og Sønderjyllands Politi har mere at berette om de to personer, som altså ikke helt uhindret mødte en i allerhøjeste grad eksisterende grænsekontrol ved Rønsdam.

»De to personer – der er bosiddende i henholdsvis Kgs. Lyngby og Odense – oplyste på sektorpatruljens forespørgsel, at de var ifærd med at lave en dokumentarudsendelse. De pågældende personer havde lovligt opholdsgrundlag i Danmark, hvorfor politiet registrerede deres generalier, men ikke i øvrigt havde grundlag for at gribe ind over for de pågældendes lovlige passage af grænseovergangen.«

Den Danske Forening

Der var altså efter alt at dømme ikke uhindret adgang for den falske ISIS-terrorist hen over den dansk-tyske grænse, sådan som den under en minut lange video påstår. Peter Skaarup oplyser, at han modtog et anonymt tip med et link til YouTube-videoen, som bl.a. har været lagt op på Den Danske Forenings hjemmeside.

– Er du ikke bare blevet offer for ’fake news’, Peter Skaarup?

»Det kan da godt være. Det er kun glædeligt, hvis politiet faktisk kontrollerede grænsen og opdagede dem. Men det her er jo kun ét tilfælde, jeg vil gerne være sikker på, at det sker i alle tilfælde.«

– Skylder du så ikke Syd- og Sønderjyllands Politi en undskyldning for, at der skulle være »ikkeeksisterende grænsekontrol«, og at den pågældende »uhindret passerer grænsen mellem Danmark og Tyskland«, når det viser sig ikke at være tilfældet?

»Nej, det mener jeg faktisk ikke. Jeg vil gerne høre noget mere om bevogtningen af grænsen de steder, hvor der som her ikke er permanent kontrol. Jeg vil gerne høre, om de benytter f.eks. Hjemmeværnets fly eller anden teknologi i deres bevogtning.«

– Så du vil gerne forfølge den konkrete sag yderligere med spørgsmål om flyovervågning?

»Ja, det vil jeg gøre.«

– Helt ærligt, er det ikke langt ude, når du nu ved, at grænsekontrollen virkede?

»Nej, det mener jeg ikke. Jeg modtager mange henvendelser fra bekymrede borgere, som ikke er trygge ved den kontrol, vi har.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvordan ser en ISIS-terrorist ud? Og mon en terrorist ville udklæde sig som en sådan, hvis han kom med onde hensigter?

David Henriksen

Erhm jeg vil gerne vide lidt mere om hvilke video clips Skaarup søger på YouTube?