Læsetid: 5 min.

Fyringssager risikerer at koste KU dyrt, mener to af universitetets professorer

Københavns Universitet er ved at opbygge et ry for at fyre selv højt estimerede forskere, mener flere professorer på universitetet. Det kan skræmme internationale forskningskapaciteter væk, men risikerer også at gå ud over forsknings- og ytringsfriheden
For at skabe mere klarhed om grunden til sin fyring har Hans Thybo (på billedet) siden december forsøgt at løse KU fra den tavshedspligt, som universitetet er omfattet af i personsager. Det har KU indtil nu afvist, hvilket undrer juraprofessor Ditlev Tamm: ’Det er jo af hensyn til den fyrede, at universitetet har tavshedspligt,’ siger han.

For at skabe mere klarhed om grunden til sin fyring har Hans Thybo (på billedet) siden december forsøgt at løse KU fra den tavshedspligt, som universitetet er omfattet af i personsager. Det har KU indtil nu afvist, hvilket undrer juraprofessor Ditlev Tamm: ’Det er jo af hensyn til den fyrede, at universitetet har tavshedspligt,’ siger han.

Jakob Dall

27. februar 2017

Først var det forårets fyringsrunde på Københavns Universitet (KU), der fik en lang række internationale forskere til at reagere. I løbet af efteråret og vinteren har fyringen af professor i geologi Hans Thybo igen fået KU i det internationale forskersamfunds søgelys.

Fyringerne risikerer at koste KU dyrt, mener to af universitetets professorer i økonomi, fordi et universitet, der udnytter alle fyringsmuligheder, let kan få et ry for at være en usikker arbejdsplads. Det kan give KU problemer med at rekruttere de bedste forskere internationalt.

»De danske universiteter og måske specielt Københavns Universitet er i færd med internationalt at opbygge et ry for at fyre selv højt estimerede forskere med ’fast ansættelse’, det, der på engelsk kaldes tenure. Det er uhørt i næsten alle de lande, vi vil rekruttere fra,« skriver de to professorer Niels Kærgård og Peder Andersen fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på KU i en kronik i Berlingske.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

22 april er der international March for Sciens. Det ville være fint, hvis danske forskere her mødte op til international fælles protest og fremførte danske problemer.