Læsetid: 2 min.

Justitsministeriet skal nu vurdere, om demente kan idømmes sagsomkostninger

På baggrund af en artikel i Information har justitsminister Søren Pape Poulsen nu bedt sine embedsmænd om at vurdere, om demente, der dømmes – men findes straffri – også kan slippe for sagsomkostningerne
20. februar 2017

Juristerne i Justitsministeriet skal nu se nærmere på det rimelige i, at personer, der i forbindelse med en dom i en straffesag findes at være straffri som følge af deres psykiske tilstand, alligevel kan idømmes sagsomkostninger.

Det fremgår af et svar til Liselott Blixt (DF), der på baggrund af en artikel i Information har bedt justitsminister Søren Pape Poulsen (K) om at se nærmere på sagen.

Ifølge svaret vil Rigsadvokaten også drøfte med de regionale statsadvokater, om der er »behov for nærmere retningslinjer for anvendelse af tiltalefrafald« i sager, hvor gerningsmanden er sindssyg eller i tilstand, der svarer hertil.

Information kunne i december beskrive, hvordan en 78-årig svært dement kvinde, der i flere tilfælde havde overfaldet personalet på det sikrede plejehjem, hvor hun boede i Rødovre, blev anklaget for overfaldene, selv om hun ifølge sin læge var »uden bevidsthed om sine handlinger« og behøvede »hjælp til alle funktioner i dagligdagen«.

Kvinden slap derfor for at møde frem i retten, hvor hun på den ene side blev dømt for overfaldene, men på den anden side på grund af sin psykiske tilstand blev fundet straffri, som straffeloven giver adgang til.

Alligevel blev den demente kvinde dømt til at betale sagsomkostningerne på 13.000 kroner, hvilket ifølge kvindens mand, en forhenværende frisørmester, var »mange penge for en syg person, der ikke har andet end sin folkepension, hvoraf langt det meste går til at betale for plejehjemmet«.

Det strider mod almindelig retsfølelse, at en dement skal betale sagsomkostninger for en lovovertrædelse, som hun på grund af sin sygdom ikke fatter en brik af, og som hun derfor ikke straffes for
Læs også

Han er glad for at høre, at Justitsministeriet nu vil se på sagen.

»Det er en god nyhed for mig, at man nu tager fat om problemet. Det ville da være mærkeligt, hvis min kone og jeg var de eneste, der var i den situation,« siger han.

»Hvis det betyder, at loven skal laves om, ja, så må den laves om, mener jeg.«

I Søren Pape Poulsens tilsagn om at lade sine embedsmænd se på området ligger også, at juristerne skal vurdere, om andre persongrupper end demente, som også erklæres for utilregnelige i gerningsøjeblikket og derfor findes straffri, eventuelt skal friholdes fra at betale sagsomkostninger.

Liselott Blixt er også glad for ministerens svar, men »vi arbejder videre med det spørgsmål«, som hun siger. Hun oplyser også, at DF har indkaldt justitsministeren til en forespørgselsdebat i Folketinget den 20. april.

»Vi skal ikke bruge vores dyre retssystem til at føre retssager mod inhabile personer, der ikke ved, hvad de gør. Det må vi kunne gøre bedre,« siger Liselott Blixt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu