Læsetid: 3 min.

Nye afgørelser om patienterstatning til indsatte: Én erstatning og 24 afslag

Patienterstatningen har efter en lovændring genbehandlet klager fra indsatte, der mener, at de er blevet fejlbehandlet af sundhedspersonale i fængsler og arresthuse. Kun én har fået tildelt erstatning
Maja Vogtmanns kæreste Kenneth Ejner Hulgreen døde i november 2014, da en kræftsygdom havde spredt sig i hans lever og lunge. Patienterstatningen har nu vurderet, at Kenneth Ejner Hulgreen ikke blev for sent diagnosticeret og derfor ikke er berettiget til erstatning.

Maja Vogtmanns kæreste Kenneth Ejner Hulgreen døde i november 2014, da en kræftsygdom havde spredt sig i hans lever og lunge. Patienterstatningen har nu vurderet, at Kenneth Ejner Hulgreen ikke blev for sent diagnosticeret og derfor ikke er berettiget til erstatning.

Indland
14. februar 2017

Det vakte håb og glæde blandt indsatte og deres pårørende, da Folketinget sidste år ændrede loven om patienterstatning. Fremover skulle fængsler og arresthuse også være omfattet af loven, så indsatte fik adgang til at søge om erstatning for fejlbehandling på lige fod med andre patienter.

Lovændringen fulgte efter en lang række artikler i Information, som afdækkede, at den gamle lov var i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, fordi indsatte var afskåret fra at søge om erstatning for fejlbehandling og -diagnosticering.

Men i dag er glæden erstattet af skuffelse. Langt de fleste har nemlig fået afslag.

Patienterstatningen blev i forbindelse med lovændringen i 2016 pålagt at genoptage tidligere afviste sager fra indsatte og deres pårørende med ti års tilbagevirkende kraft.

I alt har Patienterstatningen modtaget 39 sager fra indsatte. De dækker over 35 personer, eftersom nogle indsatte har flere sager.

28 af sagerne er blevet genoptaget. De dækker over 24 patienter. Heraf har kun en enkelt resulteret i erstatning, mens 24 ansøgninger er endt med afslag. Tre er endnu ikke afgjort. I fem tilfælde har det ikke været muligt for Patienterstatningen at få kontakt til patienterne, hvilket også tæller med i afslagene.

Kommunikationschef i Patienterstatningen Charlotte Wamberg Rasmussen skriver til Information, at en del af klagerne fra de indsatte drejer sig om brud eller sygdomme, som de mener, burde være blevet behandlet tidligere. Men forsinkelser udløser ikke i sig selv erstatning.

»Patienten skal have fået en skade på grund af forsinkelsen, og her ser vi bl.a. på, om patienten ville være stillet bedre, hvis behandling var sket tidligere. Hvis forsinkelsen ingen betydning har haft, så kan vi efter loven ikke tilkende erstatning,« skriver hun.

Vil have ret

En af de, der har fået afslag, er Maja Vogtmann. Hendes kæreste Kenneth Ejner Hulgreen døde i november 2014, da en kræftsygdom havde spredt sig i hans lever og lunge. Han og Maja Vogtmann mente, at han var blevet fejldiagnosticeret af sundhedspersonalet i Vridsløselille Statsfængsel, og at sygdommen burde have været opdaget tidligere.

Men Patienterstatningen har vurderet, at fængslets læge »handlede, som en erfaren specialist ville gøre«, og at kræftdiagnosen blev stillet på det tidspunkt, som man kunne forvente. Dermed er der ifølge loven ikke grundlag for at give erstatning.

Maja Vogtmann har nu tænkt sig at anke sagen.

»Det er ikke et spørgsmål om penge, men et spørgsmål om at vi gerne vil have ret,« siger hun.

»Når de giver afslag, så siger de også, at han har fået den behandling, han skulle. Det synes jeg ikke, at han har, for jeg ved, hvor mange gange han har været forbi lægen i fængslet og har bedt om hjælp uden at få det.«

Badmintonskade

Patienterstatningen oplyser, at en del af de afviste sager drejer sig om diagnosticering og behandling af forskellige former for brud. To handler om forsinket diagnosticering eller behandling af kræft, mens to vedrører behandling af kroniske hjertesygdomme, som de indsatte mener er blevet forværret i forbindelse med fængslingen.

Den eneste af de 28 ansøgninger, som hidtil har resulteret i en erstatning, drejer sig om en sag, hvor en 47-årig indsat rev achillessenen i sin venstre fod over i forbindelse med en badmintonkamp.

Fængslets læge overså skaden og sendte manden til fysioterapeut i stedet for at henvise ham til et sygehus. Skaden blev først opdaget efter to måneder. På det tidspunkt var det for sent at operere. Sagen er omtalt på Patienterstatningens hjemmeside.

Det er uvist, hvor mange af de afviste ansøgere, der ligesom Maja Vogtmann har tænkt sig at anke afgørelsen.

Ud over de 28 genoptagne sager er der otte sager, som falder for tidsgrænsen på ti år, mens en enkelt skal genoptages af ankenævnet.

Patienterstatningen har desuden modtaget to ansøgninger, efter loven er blevet ændret, som endnu ikke er afgjort.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anne Mette Jørgensen

Man kan ikke kommentere på en så mangelfuld artikel.
der magler data.