Nyhed
Læsetid: 4 min.

Støjbergs ’griske’ flygtningefamilie tager til genmæle

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har kaldt dem griske. I et åbent brev fortæller JuraRådgivningen på Vesterbro en noget anden historie om en traumatiseret flygtningefamilie fra Syrien anført af en niårig pige, som ikke længere kunne bo fire voksne og seks børn i en onkels lejlighed
Integrationsminister Inger Støjberg har været i medierne de seneste dage på grund af udtalelser om flygtninge som griske personer, der udnytter systemet. 

Integrationsminister Inger Støjberg har været i medierne de seneste dage på grund af udtalelser om flygtninge som griske personer, der udnytter systemet. 

Davali Philip

Indland
1. marts 2017

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) indledte ugen med at tage skarpt afstand fra »griske flygtninge«, som havde fundet »et smart trick« – de lader sig familiesammenføre for derefter at søge at opnå asyl i Danmark, når de allerede er kommet hertil, hvorved kommunen forpligtiges til at skaffe en bolig til familierne.

Det skete i en artikel og en blog på dagbladet BT:

»Når jeg hører om sager, hvor flygtninge kommer hertil med krævementalitet, griskhed og mangel på taknemmelighed, bliver jeg harm.«

Hun slog også fast, at »de griske flygtninge skal stoppes«.

Anledningen til ministerens harme var et brev fra Tårnby Kommune, hvor én familie havde søgt om asyl efter at være blevet familiesammenført med et barn på ni år.

»Jeg spørger mig selv om, hvad en familie som denne egentligt vil her? Hvis man begynder med at kræve og spekulere i, hvordan man får pumpet systemet mest som noget af det første, når man kommer hertil, så har man en uanstændig mangel på taknemmelighed over for Danmark. Det land og folk som hjælper én, fordi man er flygtet fra krig.«

Men ifølge JuraRådgivningen på Vesterbro, som har været partsrepræsentant i sagen med den niårige og hendes familie, er der tale om alt andet end griskhed. Der er tale om nød. I et åbent brev til Inger Støjberg i Information i dag tager JuraRådgivningen til genmæle:

Den niårige var flygtet fra krigen i Syrien med sin onkel og tante og deres børn, der beskrives som en stærkt traumatiseret familie. Da familien til den niårige opnåede familiesammenføring med sin far, bedstemor og tre søskende, ønskede Tårnby Kommune ikke at hjælpe med en lejlighed.

Derfor havde familien, som var helt uden netværk i Danmark, ikke andre muligheder end at rykke sammen i onklens lejlighed – fire voksne og seks børn under tolv år – skønt den ikke var stor nok. Faktisk varslede boligselskabet en opsigelse af lejemålet, da boligselskabet havde fået nys om, at der boede 10-13 personer i en lejlighed godkendt til maksimalt otte personer.  

Det var først efter en stribe henvendelser til kommunen om hjælp – en hjælp, som er kutyme i mange andre kommuner ifølge JuraRådgivningen – at JuraRådgivningen ikke så nogen anden udvej for familien end at søge og opnå asyl, hvorved kommunen ville være forpligtet til at finde en passende bolig til den traumatiserede familie fra Syrien.

Smålighed

Grådighed fra flygtningenes side er der ifølge Asrin Mesbah på ingen måde tale om. I brevet til Støjberg skriver hun:

»I mine øjne er det udtryk for en ubegribelig smålighed og ureflekteret hetz mod en befolkningsgruppe, der har meget ringe muligheder for at svare igen.«

Hvis der er nogen, der skal bebrejdes i den sag, er det ikke »griske« flygtninge, men JuraRådgivningen, da det er på deres rådgivning, at familien som sidste udvej søgte og opnåede asyl som konventionsflygtninge, siger formanden.

Dermed ønsker hun også at gå i rette med udtalelser fra Tårnbys borgmester om, at der skulle være tale om, at der »foregik noget suspekt«, eller at familien skal være kommet foran i boligkøen.

»De er stadig væk slet ikke opført i nogen boligkø,« siger Asrin Mesbah fra JuraRådgivningen.

Jytte Lindgård, formand for Foreningen af Udlændingeretsadvokater kalder det »groft« at så tvivl om familiens motiver:

»Der er ikke tale om, at nogen shopper rundt efter noget her. De kan slet ikke shoppe, for det er ikke dem, der vurderer, om de har krav på asyl. Der er tale om, at flygtninge opfylder de i øvrigt meget skrappe betingelser for asyl. Punktum. Og når man opfylder disse betingelser, har man også ret til en bolig.«

Tårnbys borgmester, Henrik Zimino (S), ønsker ikke at udtale sig om den konkrete sag. Han ønsker heller ikke at stå på mål for udtalelser om griskhed, som ikke er hans.

»Jeg har intet udestående med den familie. For mig handler det om det principielle: Hvordan kan det overhovedet ske, at Udlændingestyrelsen pludselig giver familiesammenførte flygtningestatus, når de selv frivilligt har betalt for at rejse hele vejen herop? Den familie må selv skaffe sig en bolig ligesom alle andre,« siger han.

400 sager over to år

Ifølge Inger Støjbergs ministerium er der tale om adskillige hundrede sager årligt, hvor personer skifter opholdsstatus.

»Vi ved, at der er omkring 400 sager over de sidste to år, så det er ikke et enkeltstående problem.«

Information har forelagt ministeren indholdet af det åbne brev og kritikken fra udlændingeadvokaterne. Hun gentager det synspunkt, at familierne er griske, når de søger asyl efter at have opnået familiesammenføring.

»Vi har en familie, som er kommet herop som familiesammenførte, og så er de i et sikkert land …«

– Men anerkender du, at de har en ret til at søge om asyl?

»Og det er så den ret, de har benyttet sig af. Det er konventionsbestemt, og derfor har det lange udsigter at få ændret den del. Det, jeg kan gøre, er at sætte en stopper for de åbenlyse urimeligheder, der ligger i det her. Derfor har jeg valgt at gå den vej, at jeg trawler lovgivningen igennem og ser på, om der er andet, der skal ændres i samme ombæring.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Erik Mikkelsen

Hende bliver jeg aldrig fan af.

Peter Andersen, Ken Sass, Erik Bavngård Jensen, Allan Stampe Kristiansen, Einar Carstensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Ole Brockdorff

”Hvordan kan det lade sig gøre, at en familie der selv har betalt alle udgifter for at komme til landet, pludselig kan ændre status til flygtninge og dermed opnå flere goder? Hvordan kan det overhovedet ske, at Udlændingestyrelsen giver dem flygtningestatus, når de selv frivilligt har betalt for at rejse hele vejen herop?”

Disse to spørgsmål fra Tårnbys borgmester Henrik Zimino har udløst hele balladen omkring den pågældende syriske familie, udelukkende fordi de ikke som familiesammenførte, har et retskrav på en bolig foran den etniske danske befolkning. Hvorefter de med hjælp fra udlændingeadvokater og andre får gennemtrumfet hos Udlændingestyrelsen, at de i stedet får status som flygtninge, hvilket omgående sender dem ind foran køen af 150 etniske danske boligsøgende i Tårnby Kommune.

Etniske danskere må altså vente endnu længere på en bolig, selv om de har stået på venteliste i flere år, og samtidig må de også leve med den kendsgerning, at konverteringen af den syriske familie fra at være familiesammenførte til flygtninge samtidig betyder, at familien nu skal økonomisk livsforsørges fra dag 1 af den danske statskasse. Hvad enten de får arbejde eller ikke. Og ifølge Udlændinge- og Integrationsministeriet er der altså over 400 af den type sager gennem de sidste to år.

Er det social lighed og retfærdighed, at diverse internationale konventioner kan misbruges på denne måde på bekostning af den etniske danske majoritetsbefolkning, der må leve på gaden eller hos familie og venner, fordi udenlandske familier strømmer hertil og skal livsforsørges fra dag 1? Er det virkelig hvad etniske danske humanister synes er værdig behandling af sin egen danske majoritetsbefolkning med førstefødselsret til deres forfædres jord?

Vi skal have lukket de internationale konventioner ned èn gang for alle, inden der står titusinder af boligsøgende etniske danskere ude på gaden, der ikke kan få tag over hovedet, fordi alverdens uansvarlige humanister i vores samfundssystem har mere travlt med at hjælpe tilfældige migranter fra Syrien og andre lande for danskernes egne penge, mennesker, der strømmer hertil fra i forvejen sikre og beskyttede flygtningelejre i Tyrkiet, Libanon og Jordan, i stedet for at hjælpe deres egen befolkning med at få tag over hovedet.

Den familiesammenførte familie burde ikke have ret til at søge asyl.

Hans Aagaard, Christian Larsen, Charlotte Svensgaard, Per Torbensen, Kim Houmøller og Bastian Wendel anbefalede denne kommentar
Allan Nørgaard Andersen

Jeg har lige i undervisningen brugt Hans Kirks novelle En Plads i Verden fra, hvor Marinus er blevet nødt til at sælge sin gård pga. andres finansielle spekulationer. Nu bor han med hustru og fem børn i en forfalden hytte, de har ikke til dagen og vejen, han søger en stilling som staldkarl hos den rige proprietær - som er fuld af forargelse: han ved godt at sådan nogle som Marinus starter med at være "bløde som smør, men det varer ikke længe inden i lærer at kræve ind. I skal ligge på edderdun og silkelagner, det er det I vil. Men landbruget her, det skal forrente sig, og jeg kan ikke fodre jeres unger med sødmælk." At Marinus er parat til at nøjes med kartofler og skummetmælk opfatter proprietæren bare som endnu mere udspekuleret.
Og sådan har Ole Brockdorf det også her i debatten: den samme glade selvtilfredshed over at have gennemskuet de luskede tilstrømmende, der naturligvis er en meget værre slags mennesker end han selv er, ham, som forsvarer sine landsmænds interesser med modige tramp på fremmede, der ligger ned.
Hvorfor mon han ikke er mere optaget af den forfejlede boligpolitik, der mere er indrettet til at tjene griske boligspekulanters interesser, end til at sikre danskere eller tilflyttere et ordentlig sted at bo.

Christel Gruner-Olesen, Henning Nielsen, Flemming Berger, Peter Andersen, Ole Andersen, Peter Andreasen, Hans Larsen, Leif Høybye, curt jensen, Niels Duus Nielsen, Ole Frank, Max Hansen, Egon Stich, Kenneth Jacobsen, Kirsten Kjellerup, Allan Stampe Kristiansen, Martin Madsen, Viggo Okholm, Calle Hansen, Carsten Mortensen, Erik Mikkelsen og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
charlie white

Det sørgeligt at se den politiske standard hamre hovedet mod bunden igen og igen specielt når det drejer sig om at føre politik på udlændinge området.

Her demonstrerer støjberg at hendes kvaliteter, eller mangel på samme, som menneske langt fra er udviklet i en human retning, hun er mere at sammenligne med et af monstrene fra guantanamo lejrens torturkamre, totalt uden medfølelse både overfor sig selv og andre.

At kvajhovederne på christiansborg totalt har forfejlet indvandrer og flygtninge politikken har vel også hjulpet til at en type som støjberg kan udføre sit beskidte arbejde.

Niels Duus Nielsen, curt jensen, Egon Stich, Hans Larsen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar

Har vi her i lille forkælede Danmark svært ved at sætte os ind i hvordan det er at leve og være i et krigshærgede land, det tror for mange er svært at sætte sig ind i. Den syriske familie ville nok meget hellere være blevet i deres hjemland. For her i Danmark, kan de blive kaldt alverdens grumme ting af en minister som ikke sætter sig ordentligt ind i de sager som hun, Inger Støjberg kalder 'griske'. Jeg synes integrations ministeren er yderst nedgørende i sin retorik, og skulle skamme sig i selskab med Tårnbys borgmester Zimino. Føj begge er menneskefjendske og griske.

Niels Johannesen

Jeg er enig i at dette er et kæmpe selvmål af Støjberg - af to grunde

For det første er det infamt af en minister at levere sådan et karaktermord på en flygtningefamilie. Det er dårlig stil at gisne om andre folks motiver - i særdeleshed når man er myndighedsperson og når man udtaler sig til medierne.

For det andet fjerner det fokus fra det egentlige problem: den absurde tingenes stilling på flygtningeområdet hvor vi med den ene hånd gør ALT hvad vi kan for at holde flygtninge ude af vores territorium (ligesom alle andre lande) og med den anden hånd tilbyder livslang forsørgelse og familiesammenføring med forældre, søskende og bedsteforældre til dem der lykkedes med at smugle sig igennem grænsekontrollerne. Jeg ved ikke hvad løsningen er på det problem (udover at det nok ikke er at åbne for sluserne) men er dybt forundret over at jurister, venligboer og venstrefløjsdebattører kan få sig selv til at ophøje denne absurditet til noget næsten guddommeligt med vidtløftige henvisninger til menneskerettighedernes ukrænkelighed. Hvorfor er det at den syrer som har spadseret til Danmark gennem en håndfuld europæiske lande uden at vise pas og visum har mange flere menneskerettigheder end hans nabo der blev siddende i en flygtningelejr i Tyrkiet.

Støjberg er i klasse for sig. Jeg skal undlade at tage stilling til den konkrete sag, men blot konstatere, at det er under lavmål når politikere profilere sig politisk ved at tilsvine sagesløse, der blot følger reglerne. De fleste politikere har skam i livet men ikke den kære Inger. For hende er det 'gefundes fressen'. Hvis det er reglerne den er galt dem, så lav dem om og hold op med at sparke til folk!

Ole Frank, Anders Reinholdt og Egon Stich anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Det var først efter en stribe henvendelser til kommunen om hjælp – en hjælp, som er kutyme i mange andre kommuner ifølge JuraRådgivningen – at JuraRådgivningen ikke så nogen anden udvej for familien end at søge og opnå asyl, hvorved kommunen ville være forpligtet til at finde en passende bolig til den traumatiserede familie fra Syrien.

Altså giv jer eller vi søger om asyl !! Hvad der er ret og rimeligt i sagen skal jeg ikke dømme om, men sagen er da bizar.

Carsten Mortensen

En gang arbejdede og boede jeg i Tyskland - min ældste datter fik plads to gange 3 timer ugentligt i den lokale børnehave.
Jeg turde end ikke fortælle mine kolleger at det var hændt - ....de havde jo fortalt mig hvor forargede de ville være hvis det skete.
Men min datter havde større behov for at komme ud end deres børn, hvis hun skulle kunne begå sig i det tyske samfund.
Desuden - var jeg vel ikke en ringere borger end andre?

Niels Duus Nielsen og Jørgen Jørgensen anbefalede denne kommentar

Ole Brockdorff. Ikke så meget, du har fået grovfilen og jeg er næsten enig. Men med hensyn til boligkøer og "fremmede" som kommer, så har alle i dette land haft chancen for at være medlem af en almen boligforening. Nogen vil så ikke nedværdige sig til det og derfor er der for få boliger, for man skal da eje og private skal da have lejlighed til at tjene penge på boliginvestering. Vore nye fremmede på dene fælles jord har lige som ikke haft chancen så derfor skal kommunen have en buffer,også til de familier herhjemme, som kan komme i samme situation i det almene byggeri.

Niels Johannesen

# Allan Nørgaard Andersen

"Hvorfor mon han ikke er mere optaget af den forfejlede boligpolitik, der mere er indrettet til at tjene griske boligspekulanters interesser, end til at sikre danskere eller tilflyttere et ordentlig sted at bo."

Off topic: Jeg håber ikke at det er den slags du fylder i hovederne på vores unger i dit undervisningsjob. Danmark har en kæmpe almen boligsektor og en ekstrem høj beskyttelse af lejerne.

jens peter hansen

Selvfølgelig skal man have en bolig. Dersom du flytter fra det mørke Jylland eller hvor det nu er man kommer fra så står der altså ikke nogen bolig parat til en. At man som ungt menneske i det fynske, jyske eller mønske ikke er medlim af en boligforeneing i Københavnsområdet er vel meget naturligt. Man er selv ansvarlig for boligsøgningen. Foran i nogen boligkø kommer man ikke og asyl kan man ikke søge om.

At råbe Fuck dig, idiot! med andre ord efter politikere er åbenbart blevet stuerent i visse kredse.
Når nogen, der har stået på betalt venteliste i adskillige år må se sig forbigået af nytilkomne udlændinge, skaber denne forskelsbehandling naturligvis berettiget frustration, herhjemme gør vi nemlig altid en sport ud af ikke at gøre forskel på folk, men her hører enhver logik op for de råbende og injurierne flyver gennem luften …

Egentlig hører problematikken under boligministeriet. Der er naturligvis den 'ontegrations-vinkel', at der (igen) er ballade over nogle af anden herkomst end dansk, der på det grusomste tvinges til at leve i Danmark på samme vilkår som danskere - og dermed i Tårnby på samme vilkår som jyder, som lige ovenfor nævnt. Men det kunne jo tænkes at det var vilkårene der var problemet.

Brochdorff:
'Etniske danskere må altså vente endnu længere på en bolig, selv om de har stået på venteliste i flere år'
Inden du kommer op i det skingre leje var det måske værd at overveje, hvor stort problemet er?
Er der tale om boligløse danskere, der ikke kan få en bolig? Hvor mange af de tildelte boliger har kommunen i forvejen henvisningsret til. D.v.s. de tæller ikke med som ledige boliger for folk på ventelisten, da kommunen har forhånds ret til at anvise boligerne til personer med særlig behov (f.eks. handikappede) etc. etc.

Ole - det kunne også være ældre danske husejere, der ønsker at flytte i noget mindre, men må opleve, at kommunen har anvisningsret til 25% af de almene boliger til fremmede m.fl. ...

Jeg vil gerne opfordre Ole Brokdorf til at opholde sig i 3 uger i et af de sikre og varme flygtningelejre i nærområdene som han nævner i sin kommentar. Hvis han bagefter stadig holder fast i sin udtalelse, vil jeg gerne prøve at tage ham seriøs.
Selv om, som Allan N. Andersen påpeger, kritikken er adresseret helt forkert, men det er jo en anden sag.

Christel Gruner-Olesen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Niels Johannesen,

Tja, det siges også at Danmark har verdens bedste sundhedsvæsen, at Danmark er solidaritetens og tolerancens arne- og hjemmested, at Danskerne tager sig af hinanden og hjælper de svage, etc. etc.
Der siges mange ting om Danmark og Danskerne som engang har været sand.
Hvis ikke det var for den lille detalje, som mange har vane at overse, at man igennem flere årtier systematisk har undermineret alle disse fantastiske og gode dyder Danskerne er så stolte på og roser sig selv med ovefor den mindre udviklede verden.

Christel Gruner-Olesen, Flemming Berger og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Jan: Ja det kunne være. Men er det noget du ved eller gætter du?

Niels Johannesen

#curt jensen

"Jeg vil gerne opfordre Ole Brokdorf til at opholde sig i 3 uger i et af de sikre og varme flygtningelejre i nærområdene som han nævner i sin kommentar."

Jeg vil gerne opfordre dig, Curt Jensen, til at tænke over om det er hensigtsmæssigt at alle mennesker i verden som har en bolig uden fjernvarme og rindende vand skulle have en lejlighed i Tårnby.

Ole - det vides fra omgangskredsen ...

Niels Johannesen: Moralsk og i den bedste verdens mulighed, ville det da være på sin plads at alle havde rindende vand ikke? Jeg nægter altså at blive forarget omkring hændelsen her. Jeg er ganske sikker på at disse menneskers ankomst gavner mennesket mere end det skader. Tænk at vi er blevet så fokuserede på egen rettigheder at verden er ved at gå af lave, hvis der pilles ved dem. Livet og dets betingelser er her og nu og intet er garanteret fra vugge til grav. Måske skulle vi hver især tænke lidt på det.

Henning Nielsen

Der er 560.000 almene boliger i Danmark.

Der er 163.000 tomme huse i Danmark.

Der er 400 sager om at få ændret status fra familiesammenført til asylansøger på 2 år.

Og for det vil man ændre hele konventioner?

Besind jer og få luft til hovedet, så der kommer lidt overblik, tak.

Henning Nielsen

#Níels Johannesen, off topic.

Det er netop den slags vi lærer børnene i kulturfag.

Vi bruger også Pontoppidans Nådsensbrød eller Martin Andersen Nexøs Lønningsdag.

https://www.google.dk/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://bln.vufintern...

Thomas Frisendal

Hvad siger Mette Frederiksen til dette? Nok ikke noget, men jeg vil gerne blive positivt overrasket.

Poul Sørensen

Støjberg er ikke tilfreds før end, at hun har slæbt Danmarks gode navn igennem rendestenen....sad

Man kunne også vende sagen omkring og anskue den ud fra den synsvinkel, at det velhavende Danmark mangler en boligpolitik.

Var der en fornuftig landsplanlægning og en fornuftig byggeaktivitet, så ville stort set alle beskæftigede kunne få råd til en egen bolig til en fornuftig pris skabt af konkurrencen mellem udbyderne - og så ville der ikke være problemer med at finde en lejlighed til en flygtningefamilie..

Istedet bruger politikerne boligen som et skatteobjekt (reelt er boligskatterne bare en indkomstskat opkrævet på en lidt finurlig måde) og boligbeskatning giver i hvert fald ikke flere boliger og ej heller lavere boligudgifter.

Så flygtninge vil i årene fremover fortsat stå for skud, når de får en bolig for næsen af etniske danskere - men skylden ligger hos de folkevalgte politikere, der gennem mange år ikke har evnet at lave en konstruktiv fremadrettet boligpolitik, hvor vægten lægges på at skaffe så mange boliger, at konkurrencen tvinger priserne ned , så alle kan være med.

Christel Gruner-Olesen og charlie white anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

I Tårnby er boligmassen for 40% vedkommende alemene boliger. I København er det kun 20 % som hele landet er i snit.

Niels Johannesen

# Henning Nielsen

Skræmmende - det kan godt være man alligevel skal genoverveje ungernes skolevalg.

Henning Nielsen

#Niels Johannesen

Du taler om skolevalg ud fra dansk litteratur skrevet i nogle tilfælde for over 100 år siden.

Du taler om skolevalg ud fra statistik over boligmassen i Danmark.

Man behandler emner som statistik og ældre dansk litteratur på alle skoler i Danmark. Det skal man jo.

Jeg påpeger blot proportioner og sammenhænge. 200 årlige ansøgninger. 163.000 tomme huse og 560.000 almene boliger.

Julie Sloth Jensen

I hele den her debat, angå. flygtninge der kommer først i køen til bolig osv., så er det også værd at huske på, at når man er familiesammenført, og har fået en opholdstilladelsen, så SKAL de blive boende i den kommune, nævnt i deres opholdstilladelse. Danskere der søger ny bolig har muligheden for at søge i andre kommuner også.

Charlotte Svensgaard

"Danskere der søger ny bolig har muligheden for at søge i andre kommuner også."

det er en sandhed med modifikationer. Skulle man nu være i den situation at man har et barn og der er delt forælder myndighed kan man ikke bare lige søge en bolig uden for kommunen, og slet ikke hvis man er afhængig af fks offentlig transport