Læsetid: 4 min.

Sundhedsministeren vil bryde Sexologisk Kliniks monopol på behandling af transkønnede

Det skal være muligt for transkønnede at indlede og gennemgå behandling andre steder end på Sexologisk Klinik. Sundhedsministeren har yderligere bedt Sundhedsstyrelsen udarbejde en ny vejledning for udredning og behandling på området, der sikrer, at sundhedssystemet møder transpersoner med ’værdighed og respekt’
I det meste af sit liv har Eila Neergaard forsøgt at leve som mand, men følt sig som en kvinde. Efter afslag på afslag fra de danske myndigheder rejste hun som 71-årig til Thailand og fik foretaget en kønsskifteoperation.

I det meste af sit liv har Eila Neergaard forsøgt at leve som mand, men følt sig som en kvinde. Efter afslag på afslag fra de danske myndigheder rejste hun som 71-årig til Thailand og fik foretaget en kønsskifteoperation.

Sigrid Nygaard

15. februar 2017

Siden årsskiftet har Danmark, som det eneste land i verden, ikke defineret transkønnethed som en psykisk sygdom. Den formelle anerkendelse skal nu afspejles i dansk praksis for behandling af transkønnede.

Sådan lyder udmeldingen fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), der bebuder to konkrete initiativer.

Først og fremmest lægger ministeren op til, at der skal udbydes psykiatriske udredninger og hormonbehandling af transkønnede andre steder i landet end på Sexologisk Klinik. Derudover har hun bedt Sundhedsstyrelsen udarbejde en ny vejledning til udredning og behandling af transkønnede, der reflekterer, at de ikke længere betragtes som sindslidende.

Ellen Trane Nørby erkender, at diskussionen om, hvordan sundhedsvæsnet håndterer transkønnethed, trænger sig på oven på den historiske beslutning om at fjerne det fra listen over psykiske sygdomme.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu