Baggrund
Læsetid: 4 min.

Sundhedsministeren vil bryde Sexologisk Kliniks monopol på behandling af transkønnede

Det skal være muligt for transkønnede at indlede og gennemgå behandling andre steder end på Sexologisk Klinik. Sundhedsministeren har yderligere bedt Sundhedsstyrelsen udarbejde en ny vejledning for udredning og behandling på området, der sikrer, at sundhedssystemet møder transpersoner med ’værdighed og respekt’
I det meste af sit liv har Eila Neergaard forsøgt at leve som mand, men følt sig som en kvinde. Efter afslag på afslag fra de danske myndigheder rejste hun som 71-årig til Thailand og fik foretaget en kønsskifteoperation.

I det meste af sit liv har Eila Neergaard forsøgt at leve som mand, men følt sig som en kvinde. Efter afslag på afslag fra de danske myndigheder rejste hun som 71-årig til Thailand og fik foretaget en kønsskifteoperation.

Indland
15. februar 2017

Siden årsskiftet har Danmark, som det eneste land i verden, ikke defineret transkønnethed som en psykisk sygdom. Den formelle anerkendelse skal nu afspejles i dansk praksis for behandling af transkønnede.

Sådan lyder udmeldingen fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), der bebuder to konkrete initiativer.

Først og fremmest lægger ministeren op til, at der skal udbydes psykiatriske udredninger og hormonbehandling af transkønnede andre steder i landet end på Sexologisk Klinik. Derudover har hun bedt Sundhedsstyrelsen udarbejde en ny vejledning til udredning og behandling af transkønnede, der reflekterer, at de ikke længere betragtes som sindslidende.

Ellen Trane Nørby erkender, at diskussionen om, hvordan sundhedsvæsnet håndterer transkønnethed, trænger sig på oven på den historiske beslutning om at fjerne det fra listen over psykiske sygdomme.

»Det er jo et område, som er præget af, at mange i miljøet gennem en årrække har følt sig stigmatiseret og er blevet mødt uden den værdighed og respekt, der bør kendetegne det danske samfund og borgernes møde med sundhedsvæsnet – uanset hvad man søger hjælp til. I forbindelse med udarbejdelsen af vejledningen lægger jeg derfor op til, at denne proces skal være mere åben, så Sundhedsstyrelsen både vil lytte til de lægefaglige miljøer samt de forskellige organisationer på området for sikre, at man netop bliver mødt som den, man er,« siger hun.

Sexologisk Klinik og særligt den psykiatriske udredning, transkønnede skal igennem, før de kan modtage hormonbehandling eller kønsmodificerende kirurgi, har tidligere været kritiseret i kraftige vendinger af Amnesty International og LGBT-organisationer for at være både langstrakte og nedværdigende.

Har søgt om autorisation

Ministeren er ligeledes indstillet på at udbrede muligheden for behandling, så den også udbydes uden for København.  

»Vi lægger op til et monopolbrud, så man ikke kun ét sted i landet – hvis og i fald regionerne ønsker det – kan få kvalificeret hjælp,« siger hun.

Region Nordjylland har allerede taget de første skridt mod at kunne tilbyde behandling til transpersoner. Ledende overlæge ved Sexologisk Center på Aalborg Universitetshospital Astrid Højgaard fortæller Information, at de har ansøgt Sundhedsstyrelsen om autorisation til at foretage psykiatriske udredninger af transkønnede og iværksætte hormonbehandling.

»Vi regner meget, meget stærkt med, at Sundhedsstyrelsen godkender vores ansøgning. I så fald forventer vi at kunne indlede de første psykiatriske udredninger inden for få måneder,« fortæller Astrid Højgaard.

Centret oplyser, at de – i samarbejde med Sexologisk Klinik – allerede har udført hormonbehandling af transpersoner det seneste år. Centret har ikke haft myndighed til at foretage udredninger eller iværksætte behandling, men de har overtaget behandlingen af transpersoner, der allerede havde gennemgået et indledende forløb på Sexologisk klinik.

Når og hvis Sexologisk Center på Aalborg Universitetshospital får autorisationen af Sundhedsstyrelsen, forventer de at kunne varetage mindst 35 udrednings- og behandlingsforløb om året.

Birte Smidt, der er overlæge ved Sexologisk Klinik, byder udviklingen velkommen. Hun håber, at en ny udbyder kan afhjælpe det arbejdspres, der har været på Sexologisk Klinik i takt med det stigende antal henvendelser de seneste år. Antallet af indledte behandlingsforløb var 49 i 2010 – i 2015 var det 154.

»Der er ventetid visse steder i systemet lige nu, eksempelvis når man skal fra udredning til hormonbehandling, selv om flere af vores psykiatere har haft en del overarbejde. Så vi håber naturligvis, at det kan afhjælpe noget af arbejdspresset,« siger hun.

Birte Smidt er også glad for, at Sundhedsstyrelsen arbejder på en ny faglig vejledning for psykiatrisk udredning og behandling af transkønnede.

»Det er væsentligt, at vi får en vejledning, der tager udgangspunkt i, at transkønnethed ikke længere betragtes som en diagnose. Udredningen er i mine øjne langt bedre end tidligere og foregår i dag på en fornuftig måde. Det er klart, at den sagtens kan blive bedre, og vi har for nylig holdt møde med f.eks. LGBT-grupper, og vi vil også inddrage dem fremover i bestræbelsen på at forbedre vores praksis,« siger overlægen.

Byder ny vejledning velkommen

Linda Thor Pedersen, der er transpolitisk talsperson hos LGBT, er positiv over for sundhedsministerens udmelding om, at hun vil »lytte til de forskellige organisationer på området for sikre, at transkønnede netop bliver mødt som dem, de er«.

LGBT har tidligere i kritiseret behandlingen af transkønnede i skarpe vendinger, fordi forløbet indebærer, at transkønnede skal igennem en psykiatrisk udredning.

»Vi ønsker at afskaffe den psykiatriske udredning. Det giver ikke nogen mening, at transkønnede skal igennem et udredningsforløb, når transkønnede ikke er psykisk syge. Der er en dobbelthed, når man fjerner transkønnethed fra listen over sygdommen, men ikke behandler folk derefter,« siger Linda Thor Pedersen.

»Vi mener, at det bør være som tidligere, hvor transkønnede gik til egen læge og fik udskrevet hormonbehandling. Ens egen læge kender én og kan vurdere, om man er ved sine fulde fem. Hvis ens læge vurderer, at man ikke er klar til hormonbehandling, så man kan blive sendt i udredning.«

Linda Thor Pedersen håber, at sundhedsministeren tager den pointe med i arbejdet med den nye vejledning.

Rettelse: Tidligere fremgik det af artiklen, at Sexologisk Klinik ligger på Rigshospitalet. Det er ikke korrekt. Sexologisk Klinik hører til Region Hovedstadens Psykiatri.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her