Nyhed
Læsetid: 4 min.

Udenlandske penge bag Dansk Folkepartis EU-kampagne

En dansk-canadisk millionær gav et »flot tilskud« til Dansk Folkepartis kampagne for et nej forud for folkeafstemningen om retsforbeholdet. Radikale Venstre opfordrer Dansk Folkeparti til at oplyse hvor flot
I alt modtog Dansk Folkeparti 1,9 mio. kroner i 2015 fra private donorer mod 5,6 mio. året forinden, hvor Bent Ewald for første gang gav fem millioner kroner til partiet.

I alt modtog Dansk Folkeparti 1,9 mio. kroner i 2015 fra private donorer mod 5,6 mio. året forinden, hvor Bent Ewald for første gang gav fem millioner kroner til partiet.

Jakob Dall

Indland
20. februar 2017

Dansk Folkeparti fik en hjælpende hånd fra udlandet i partiets succesfulde valgkampagne forud for folkeafstemningen i december 2015 om det danske retsforbehold.

Den 84-årige dansk-canadiske millionær Bent Ewald gav således et større beløb til kampagnen, fremgår det af Dansk Folkepartis netop offentliggjorte partiregnskab.

Hvor stort, beløbet var, fremgår dog ikke af partiregnskabet, da Dansk Folkeparti ikke er forpligtiget til at oplyse andet, end at Bent Ewalds canadiske firma, Mobler Imports, har givet mere end 20.000 kroner.

Men Dansk Folkepartis organisationskonsulent, Steen Thomsen, understreger, at beløbet er mindre end i 2014, hvor partiet fik fem millioner kroner fra Bent Ewald. Penge, der dengang ikke var øremærkede til et specielt formål.

Fædrelandet under forandring

»Bent Ewald mente, at det var vigtigt, at Danmark kan bevare forbeholdet i fremtiden, og derfor gav han et beløb, som skulle bruges specifikt til det,« siger Steen Thomsen.

»Så det blev det. Og så kan jeg næsten forestille mig, at det næste spørgsmål er: Hvor meget gav han? Der er svaret, at det må Bent Ewald selv afgøre, om han vil fortælle. Men som man kan se ud af regnskabet, har vi i alt modtaget betydeligt mindre i private tilskud i 2015 end i 2014. Men det var stadig et flot tilskud.«

– Dansk Folkeparti siger altid, at udlændinge – og ikke mindst netop EU – ikke skal bestemme over dansk politik. Er det så ikke ironisk, at Dansk Folkeparti tager imod penge fra en person, som forlod Danmark for et halvt århundrede siden, til en kampagne med det erklærede formål, at danskerne selv skal bestemme?

»Nej, det synes jeg ikke. Bent Ewald kigger på sit fædreland og ser, at det er under voldsom forandring. Det er klart, at hvis han tænker – som jeg selv og mange andre – at ens børn og børnebørn selv skal have lov til at bestemme, så er der nogle ting i disse år, som er afgørende. Nemlig dels hvor meget EU skal have lov at bestemme, og dels hvor mange udlændinge, fra en anden kultur, som skal have lov til at komme til landet. Og i den situation er det fair nok, hvis han ønsker at støtte en udvikling, hvor det fortsat er danskerne, som bestemmer i Danmark, hvilket han kan gøre ved at give en donation. Men det er klart, at hvis han sagde, at det var betinget af, at vi sagde og gjorde noget andet, end vi siger og gør, så var den helt gal, hvilket vi aldrig ville acceptere.«

I alt modtog Dansk Folkeparti 1,9 mio. kroner i 2015 fra private donorer mod 5,6 mio. året forinden, hvor Bent Ewald for første gang gav fem millioner kroner til partiet. Det afslører, at dansk-canadieren i hvert fald gav en del mindre i 2015 til kampagnen op til folkeafstemningen om retsforbeholdet.

Efter, at ja-siden havde ført komfortabelt, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udskrev folkeafstemningen i august, endte det to måneder senere med 53,1 procent mod 46,9 procent til ja-siden.

Dansk Folkeparti har tidligere oplyst, at partiet brugte »godt 4 mio. kr.« på EU-kampagnen (det præcise tal fremgår ikke af partiregnskabet for 2015).

Gardinsælgeren

Bent Ewald udvandrede i 1955, som 23-årig, til Canada, hvor han efter en periode som gardinsælger i Vancouver skiftede gardinerne ud med danske designmøbler og skabte sin formue med Mobler Furniture.

»Jeg ville ud at se verden,« som det hedder i selvbiografien »Why Not – The Life of Bent Ewald«, mens Politiken, i 1992, i et fødselsdagsportræt kaldte ham »personificeringen af eventyret om den unge mand, der drog mod Vest og med energi og målbevisthed skabte sig succes i det fremmede«.

Efter donationen i 2014, hvor Bent Ewald ved samme lejlighed meldte sig ind i Dansk Folkeparti (hvilket var muligt, fordi han stadig har sit danske pas – modsat andre partier, er det kun muligt at blive medlem, hvis man er dansk statsborger), blev han for alvor kendt i den bredere offentlighed året efter.

Kort før folketingsvalget i juni 2015 indrykkede Bent Ewald af egen lomme sin egen helsidesannonce i Berlingske, Politiken, Jyllands-Posten og Børsen. Annoncen var udformet som »et åbent brev til det danske folk«, hvor Bent Ewald forklarede om sig selv, hvorfor han gjorde det – og hvorfor vælgerne burde stemme på Dansk Folkeparti.

»Hvad sker der med vort gamle Danmark? Alt for mange udlændinge, der ikke kan eller vil forstå vore værdier og ikke vil os det godt, tager ophold i landet. Mange åbenbart på offentlig forsørgelse og en betragtelig del kriminelle,« hed det i annoncen.

»Uklædeligt«

I dag opfordrer Radikale Venstres fungerende gruppeformand, Martin Lidegaard, Dansk Folkeparti til at offentliggøre, hvor meget partiet fik fra den dansk-canadiske millionær til EU-kampagnen. Selv om det ikke er krævet, offentliggør Radikale Venstre den præcise størrelse på de beløb, partiet modtager.

»Der er jo ikke noget ulovligt i det, Dansk Folkeparti gør her, men det er godt nok uklædeligt, at Kristian Thulesen Dahl ikke vil lægge sine regnskaber åbent frem, især fordi partiet normalt arbejder for større åbenhed i partistøtten sammen med os andre. Hvad har Dansk Folkeparti at skjule,« spørger Martin Lidegaard.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Bent Ewald.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

David Henriksen

Et parti som er så pæredansk og næsten kun kan udstå ting fra kongeriget her hvorfor har de sådan en hang til udenlandsk valuta? Jeg begriber det simpelthen ikke.

Søren Nielsen

Har du læst længere end første afsnit af artiklen?

DF'erne hader jo, at folk lever i to kulturer. "Enten er man dansker. Punktum. Eller også er man det ikke. Punktum. At tro, at man kan være både - og, hører ingen steder hjemme" Citat Martin Henrikzen.
Nå, men en fed check kan åbenbart få vejrhanerne til at skifte mening.

Martin Madsen, Niels Duus Nielsen, Ole Bach, Vibeke Hansen, Per Klüver, ingemaje lange, Tue Romanow, Ole Frank og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jens Erik Starup

Der er ikke mange, som ikke bliver bløde i knæerne ved synet af penge.

Danske partier ser ingen problemer i at modtage penge fra udlandet.
Op til sidste valg modtog Uffe Elbæks "Alternativet" også millioner fra udlandsdanskere:

• Den dansk-canadiske ejer af selskabet Urtekram, Ross Jackson, har givet to millioner kroner. Og den i London bosiddende direktør for OnApp, Ditlev Bredahl, har givet 450.000 kroner.

https://www.information.dk/indland/2015/05/urtekrams-rigmand-giver-milli...

Som Elbæk forklarede, så er det helt i orden at modtage penge fra udenlandske sponsorer - bare man deler værdier med dem.

Klaus Brusgaard

Jeg er overbevist om at den oprindelige befolkning i Canada er helt enige med Hr. Ewald om at "Alt for mange udlændinge, der ikke kan eller vil forstå vore værdier og ikke vil os det godt, tager ophold i landet."

Niels Duus Nielsen, Flemming Berger, Jens Falkenberg, Per Klüver, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Munk, Trond Meiring og Ole Frank anbefalede denne kommentar

Agurketider?
- Et parti har på lovlig vis modtaget et beløb fra en udenlandsdansker.
- Partiet har brugt pengene lovligt og efter hensigten.
- Partiet ønsker ikke at oplyse beløbsstørrelsen, hvilket er lovligt.
- En politisk modstander synes dette er uklædeligt, men anerkender det er lovligt.

For egen regning tilføjer jeg, at den beskrevne praksis er helt almindelig her i landet. Det er derfor svært at se hvorfor den historie skulle skrives og bringes. Der er mange vigtigere ting at bruge tiden på, så vidt jeg kan se.

Lars Kristensen

Kan vi ikke blive enige om, at afstemningen den 3. december 2015 var et valg med skjult dagsorden fra EU tilhængernes side.

Det var ikke en afstemning om at være med i EUROPOL eller ej.

Det var en afstemning om ophævelse af mange retsforbehold, hvori EUROPOL medlemskabet var lagt ind under.

Derudover var afstemningen også om de resterende retsforbehold, der ikke var med i afstemningen, ikke skulle ud til folkeafstemning, dersom der i folketinget blot kom et almindeligt flertal for at ophæve dem og ikke det krævede 5/6 deles flertal.

Vælgerne stemte ikke nej til EUROPOL.

Vælgerne stemte nej til den skjulte dagsorden. Den at politikerne kunne lade være med at spørge vælgerne, dersom der blot blev almindeligt flertal for at ophæve de resterende retsforbehold.

Det er sjovt det hele tiden er EUROPOL der trækkes frem, når det faktisk var den skjulte dagsorden der blev stemt nej til.

Nu virker det tilsyneladende ikke mere, så nu går de Radikale efter andre ting omkring afstemningen.

Hvor er det sølle af de Radikale, at de ikke anerkender vælgerne nej til politikernes løgn og bedrag, ikke om EU eller retsforbeholdene, derimod om politikernes fordækte og skjulte dagsorden, som skulle have ført vælgerne bag lyset, så EU tilhængerne kunne omgå vælgerne ved almindeligt flertal i folketinget.

De Radikale er ikke et hak bedre end Dansk Folkeparti, når det kommer til at få gennemført sin egen politik.

Martin Madsen, Niels Duus Nielsen, René Petersen, Flemming Berger, Hans Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Egon Stich og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jørgen Lejf Hansen

Besynderligt sammenfald! Læser man bogen Skjulte Penge side 273.
" Under folketingsvalgkampen i Juni 2015 tog Pia Kjærsgaard sig tid til, at mødes med deres Canadiske storsponsor. Ifølge Bent Ewald deltog han og hans datter, i en frokost oppe i den nye restaurant i tårnet på Christiansborg, sammen med Pia Kjærsgaard og hendes mand Henrik Torp " (Næstformand for Statsrevisorerne )

Tager man så Anders Vistsen lange liste som EB bragte 21.okt. 2016 om Messerchmidt og C/O lange finger i EU kassen, så kan man læse.
Juni 2015: Repræsention. Middag med dansk medie € 422,50 kr 3.147,63
http://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/skandalen-vokser-df-...

David Henriksen

Søren Nielsen. Ja det har jeg.

Nå så Uffe Elbek deler værdier med sin hovedsponsor. Så er der yderligere en grund til ikke at stemme på drømmerne i Alternativet.