Note
Læsetid: 1 min.

Udviklingsminister sælger aktier efter skattely-kritik

»Efter at jeg er blevet bekendt med, at der kan sættes spørgsmålstegn ved virksomhedens skattemæssige strukturer, har jeg valgt at sælge mine aktier i virksomheden. Derudover har jeg ikke yderligere kommentarer,« skriver Ulla Tørnæs
Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) vil afhænde sine aktier i selskabet United International.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) vil afhænde sine aktier i selskabet United International.

Nicolai Tobias

Indland
13. februar 2017

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) sælger sine aktier i Bahamas-selskabet United International Enterprises til en værdi af 74.000 kroner. Salget kommer, efter at Danmarks Radios P1 har kontaktet hende og spurgt ind til investeringen, som kritiseres af flere eksperter.

»Efter at jeg er blevet bekendt med, at der kan sættes spørgsmålstegn ved virksomhedens skattemæssige strukturer, har jeg valgt at sælge mine aktier i virksomheden. Derudover har jeg ikke yderligere kommentarer,« skriver Ulla Tørnæs i et skriftligt svar til DR.

Investeringen i selskabet United International Enterprises bekymrer skatteeksperter og organisationer, fordi firmaet er børsnoteret i Danmark, hvor direktionen har til huse, men har sit moderselskab i skattely i Bahamas.

United International Enterprises har således ingen reel forretning på Bahamas. Selve forretningen ligger i Malaysia og Indonesien, hvor firmaet producerer palmeolie.

Organisationen Oxfam-IBIS frygter, at selskabet United International Enterprises er involveret i aggressiv skatteplanlægning:

»Det ligner, at selskabet har en struktur, hvor de flytter en stor del af deres overskud til deres moderselskab på Bahamas, hvor der egentlig ikke er nogen aktiviteter«, siger Lars Koch fra Oxfam-IBIS til DR.

United International Enterprises forklarer, at det juridiske hovedsæde af »historiske årsager« er på Bahamas, og selskabet afviser, at det opnår nogen skattegevinst ved placeringen.

Ifølge administrerende direktør Ulrik Juul Østergaard betaler United International Enterprises skat der, hvor selskabet har sin drift, hvilket primært er i Malaysia og Indonesien, og han mener heller ikke, at Danmark går glip af nogen skattekroner, fordi der ikke foregår nogen reel ledelse af koncernen i Danmark.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

To skandaler i en for udviklingsministeren.

- Skattefinte på Bahamas og
- Produktionen af palmeolie ødelægger regnskoven helt vildt.

Only in Denmark

Britta Hansen, Vibeke Hansen, Flemming Berger og Hanne Ribens anbefalede denne kommentar

Ministerens penge-glæde kender tilsyneladende ingen grænser. Fo nogle år siden var det spekulation i østeuropæiske svinefabrikker, hun tjente store summer på:

http://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/article3088835.ece

"Ministerpar scorer mio. på miljøsvineri

Hr. og fru Tørnæs står bag omdiskuteret, gigantisk svinefabrik i Polen etableret med dansk statsstøtte."

Britta Hansen, Vibeke Hansen og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Jørgen Lejf Hansen

Når nu vi er ved svinene Godsejerfruen Ulla Tørnes altså.
Fredag d. 25. februar 2005 udsendte Ulla Tørnæs en pressemeddelelse hvor hun beklagede "at en medarbejder har arbejdet på min ægtefælles landbrugsbedrift" uden arbejdstilladelse. Og hun fortsatte: "jeg er blevet forsikret om, at forholdene vil blive bragt i orden, og at en sådan situation ikke vil kunne opstå igen". Inden da var det blevet afsløret, at der var ansat en lettisk arbejder på familiens gods, Krogsdal uden arbejdstilladelse.
Søndag d. 27. februar kunne Ekstrabladet imidlertid oplyse, at der ikke blot var tale om en illegal arbejder på godset. Der var også tale om en 24 årig kvindelig lette, der var ansat som hushjælp. Kunne ministeren virkelig være uvidende om tilstedeværelsen af en lettisk hushjælp, spurgte bladet.
Det fik øjeblikkeligt godsejeren til at rykke ud med en pressemeddelelse: "der er ikke tale om en hushjælp, men om en ansat i svineproduktionen". Hendes arbejdstilladelse var udløbet, men en forlængelse anså godsejeren kun for en formalitet. Efterfølgende dukkede en tredje illegal arbejdskraft op i form af en ukrainsk svinedriftsassistent. I den anledning blev godsejeren indkaldt til forhør hos politiet i Holstebro. Han er nu sigtet efter §59, stik. 2 om illegal arbejdskraft. Straframmen i denne paragraf er bøde eller fængsel i op til 2 år.
Sagen blev 1. marts så speget, at godsejerfruen indgav en erklæring om situationen til statsministeren, der efterfølgende valgte at beholde hende på ministerposten. Det er muligt, at den direkte ansvarlige for ulovlighederne var ægtefællen, men Tørnæs' understregning af sin "totale uvidenhed" om forholdene i sit hjem efterlader spørgsmålet: taler godsejerfruen overhovedet med sin mand?

Ole Christiansen, Bjarne Bisgaard Jensen og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar
Hans Jørn Storgaard Andersen

Forargelsen kender ingen grænser.
74.000 kr. er peanuts i denne sammenhæng - og fr. Tørnæs har formentlig betalt skat af både dividende og gevinst på salget af sine aktier.

Måske der er nogen her, der kloger sig på det at handle udenlandske aktier? Det er ikke så let, som det kan lyde til. Jeg har på fornemmelsen, at de fleste skribenter her fornægter aktiehandle i alm.

Skat og skat !!! Næh, hendes parti har faktisk sænket skat på aktionærudbytte, så det er endnu en gevinst for godsejerfruen. Om så også det kun drejede sig om tusinde kroner, burde folk med politikerdrømme til enhver tid holde sig i god afstand fra tvivlsomme skattefordele. Det, med at være rollemodel for den befolkning, man tjener, er ikke en spidskompetence i Venstre. Selv statsministeren troede i lang tid, at rygeloven ikke var gældende for ham. Han lader dog til at være blevet klogere -- eller smartere !

Hans Jørn Storgaard Andersen

Vibeke Hansen: Hvis du ønsker, at flere køber aktier, så er det vel helt naturligt at sænke skatten af udbytte og kursgevinster eller?

LO er kommet med et forslag, hvor skatteydere under topskattegrænsen kan få fordele af lavere skat.

For nylig læste jeg, at det med at spare op i mursten ikke var så befordrende for erhvervslivet som at investere i aktier.

Det, der er problem, er at det kan være pokkers svært at holde styr på aktieinvesteringer, især når det foregår med udenlandske aktier. Det foregår ikke automatisk i forbindelse med køb, som det gør i Danmark med danske aktier.

Ole Christiansen

Vi mangler at få at vide om de lettiske arbejdere på godset synes "det kan betale sig at arbejde"