Læsetid: 4 min.

’Well, det går ganske fornuftigt for danske virksomheder og dansk økonomi’

Ny overenskomstaftale for industriarbejderne hæver mindstelønnen og giver mere uddannelse samt bedre muligheder for ældre og børnefamilier til at holde fri. Det er alt sammen resultatet af, at økonomien har det bedre
Med den nye overenskomst får de danske industriarbejdere både flere penge og uddannelsesløft.

Med den nye overenskomst får de danske industriarbejdere både flere penge og uddannelsesløft.

Finn Frandsen

13. februar 2017

Med en ny treårig overenskomstaftale for industriarbejderne markeres endegyldigt, at Danmark er kommet igennem de senere års økonomiske krise.

Sådan lyder vurderingen fra arbejdsmarkedsforskere, efter at Dansk Industri (DI) og CO-industri har aftalt, at mindstelønnen for de 230.000 arbejdere fordelt på 6.000 virksomheder hvert år frem til 2019 skal stige med to kroner, så denne vil gå fra 113,65 kroner til 119,65 kr. Samtidig forhøjes bidraget til den såkaldte fritvalgslønkonto i perioden fra 2,7 procent og til fire procent.

Selv om de endelige lønstigninger skal forhandles ude på virksomhederne, og det derfor ikke er muligt at sige, hvor høje disse ender med at blive, mener professor ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen, at overenskomstaftalen har »symbolsk betydning«. Både for de enkelte virksomheder og for de andre overenskomstområder.

»Der tjenes jo styrtende med penge i de danske virksomheder for øjeblikket, så der er noget at tage af – og arbejdsgiverne skylder for de seneste kriseoverenskomster. Jeg vil kalde det her en normaliseringsoverenskomst,« siger Henning Jørgensen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu