Læsetid: 4 min.

10 nye selvmordsforsøg eller selvmordsadfærd blandt asylbørn på tre måneder

I fjerde kvartal i 2016 blev der registreret 10 nye tilfælde af selvmordsforsøg og selvmordsadfærd blandt asylbørn. Dermed kommer antallet for hele året op på 33 forsøg blandt mindreårige og 91 for voksne asylsøgere
Det er typisk afslag eller en ændring af den fastsatte alder som følge af en alderstest, der får mindreårige flygtninge til at gøre skade på sig selv. Arkivfoto.

Det er typisk afslag eller en ændring af den fastsatte alder som følge af en alderstest, der får mindreårige flygtninge til at gøre skade på sig selv. Arkivfoto.

Kim Agersten

Indland
22. marts 2017

Bølgen af selvmordsforsøg og selvmordsadfærd blandt mindreårige børn på danske asylcentre ser ikke ud til at være aftagende.

Tværtimod tyder den seneste opgørelse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet på en stigning: I oktober, november og december 2016 blev der således indrapporteret 10 nye tilfælde af selvmordsforsøg og selvmordsadfærd blandt mindreårige asylbørn på landets asylcentre.

Det skal holdes op imod i alt 33 tilfælde af selvmordsforsøg og selvmordsadfærd blandt asylbørn i hele 2016. Det tilsvarende tal for voksne asylansøgere er 91 forsøg på selvmord eller selvmordsadfærd samt tre fuldbyrdede selvmord.

Ligesom tidligere er det i fjerde kvartal af 2016 Vesthimmerland Kommune, der bl.a. driver Center Ranum, som ligger i toppen med ikke færre end fem tilfælde af forsøg blandt de mindreårige. Dernæst kommer Tønder Kommune og Langeland Kommune med hver to forsøg og endelig Dansk Røde Kors Asylafdeling med et forsøg.

Dermed kommer Vesthimmerland i hele 2016 op på 14 tilfælde blandt børn. Næstflest har Røde Kors med fem tilfælde, Tønder med fire, Langeland med tre, Thisted med to og endelig Jammerbugt med ét tilfælde.

Kritik af indberetninger

Tidligere har Lilian Zøllner, chef for Center for Selvmordsforskning i Odense, udtalt kritik af kvaliteten af indberetningerne fra operatørerne.

»For mig giver de ikke et klart billede. Tallene er ikke rigtig brugbare, jeg kan i hvert fald ikke udtale mig om det, når jeg ikke ved, hvem der har indberettet det. Om det f.eks. er en fagperson eller en tilfældig aftenvagt på et asylcenter,« sagde hun til Information og efterlyste bl.a. oplysninger om, hvilke selvmordsmetoder der var blevet anvendt, og om de pågældende havde været på hospital eller skadestue.

Umiddelbart synes kommunikationskonsulent Lars Vestergaard fra Vesthimmerland Kommune at give hende ret i noget af kritikken.

»For mig at se tyder tallene på, at vi har forskellige registrerings- og indberetningspraksis operatørerne imellem,« siger Lars Vestergaard og fortsætter:

»Det væsentligste for os er, at alle former for selvskadende adfærd og selvmordstrusler tages alvorligt og registreres, så der kan følges pædagogisk op på det. Derfor bliver alle tilfælde uanset center indberettet til vores centrale administration, så vi altid har et komplet overblik og kan gå tilbage i historikken. Vi er også meget hurtige til at sende børn på skadestuen, hvis de har været selvskadende, eller på den psykiatriske skadestue, hvis de truer med selvmord eller virker selvmordstruede f.eks. efter en hård besked. Og når vi gør det, betragter vi det som indberetningspligtigt. Jeg ved ikke, om de andre operatører har samme praksis.«

Ifølge Lars Vestergaard er kun én kommet fysisk til skade som følge af de fem nye tilfælde i fjerde kvartal. De øvrige fire har ’kun’ været på psykiatrisk skadestue. Generelt er de pågældende asylbørn 16-17 år gamle, og det er typisk afslag eller en ændring af deres fastsatte alder som følge af en alderstest, der har ført til et selvmordsforsøg, oplyser Lars Vestergaard.

Driftschef Jakob Kirkegaard fra Asylsyd i Tønder Kommune kan oplyse, at der i 2016 har været fem hændelser af selvskadende adfærd blandt mindreårige, der har ført til indlæggelse eller besøg på skadestuen.

»Efter gældende procedure indgår det i registreringen som selvmordsforsøg,« skriver han i en mail.

De involverede personer kommer fra Afghanistan og Kuwait, de er i aldersgruppen 15-17 år og er drenge. Hændelserne er ifølge Jakob Kirkegaard »selvskade med barberblad eller dele af et ødelagt spejl«.

Fra Langelands Kommune er beskeden, at der i forbindelse med ansættelsen af en ny sundhedsfaglig leder har været uklare procedurer for indberetningen.

»Vi prøver at undersøge nærmere, hvilke tilfælde der er blevet indberettet,« lyder det fra kommunen i en mail.

EL kræver svar

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) har to gange sendt svar til Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalget om selvmordsforsøgene, men indholdet er fortroligt.

»Jeg savner et åbent svar med en klar besked fra Inger Støjberg om, hvad regeringen har tænkt sig at gøre for at få det uacceptable høje antal selvmordsforsøg og –adfærd blandt mindreårige i det danske asylsystem ned,« siger Johanne Schmidt-Nielsen (EL).

»Jeg mangler at få at vide fra ministeren, at der faktisk bliver gjort noget for at mindske det meget høje antal selvmordsforsøg. Tallet burde jo være nul. Det må da være uacceptabelt for alle, at så mange børn faktisk forsøger at tage livet af sig selv eller er villige til at skade sig selv i et kraftigt råb om hjælp, mens de er i det danske asylsystem og dermed i danske myndigheders varetægt,« siger hun.

I en mail til Information skriver Inger Støjberg, at det naturligvis er »tragisk, hvis en person ser selvmord som den eneste udvej. Det er desværre en realitet, at asylansøgere, som kommer til Danmark, kan have traumer eller andre psykiske lidelser. Alle asylansøgere, der kommer til Danmark, bliver tilbudt en screening, hvor det undersøges, hvordan asylansøgeren har det både fysisk og psykisk. Det er derfor min holdning, at der allerede i dag er det nødvendige fokus på psykiske problemer og traumer i indkvarteringssystemet. Men når det er sagt, så er 33 selvmordsforsøg blandt uledsagede mindreårige, som vi så i 2016, naturligvis 33 for meget.«

Ministeren tilføjer, at regeringen på finansloven for 2017 har »afsat midler til, at uledsagede mindreårige asylansøgere, som er til fare for sig selv eller andre, i meget alvorlige tilfælde kan anbringes i en delvis lukket eller sikret institution. Netop for at sikre at de får den rigtige hjælp.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

olivier goulin

Er det til en ny lagkage i Integrationsministeriet med påskriften 10?

/O

Henrik Leffers

De fleste af dem lykkedes jo ikke! -Men måske en lovændring der forhindrer "indgreb mod positive handlinger fra uønskede personer", kunne udløse en kage...

Mandatar Torben Wilken

Hvad er det der foregår med disse ulykkelige børn. Det kan ikke være rigtigt at børn bliver så ulykkelige, at de helt mister troen på et fortsat liv. Så længe børnene er her i landet som asylansøgere, er det vores ansvar at de falder til ro, at de fortsætter deres barndom, ser glæde, tryghed og inspiration. De skal ikke blive "tabere" under deres ophold i Danmark. Deres tilværelse har, uanset hvad, ikke væres selvvalgt eller rar. De skal behandles som vi ville have vores egne børn skulle blive behandlet midlertidigt hos andre.
Har disse børn traumer, hvad kun må forventes, skal de netop have særlig hensynsmæssig omsorg.
Minister Inger Støjberg´s påbud om at fratage disse ensomme børn deres livline til familien i form at en telefon eller lign. kommunikations middel er ikke bare uklogt ondt, men direkte grusom handling. Hvem kan lægge navn til en sådan handling. Børn har det samme behov for privatliv som voksne, deres realitetsforståelse er ikke udviklet og derfor er dette et meget alvorlig, kritisabelt overgreb. Det er magtmisbrug som vi som danske borgere ikke kan eller skal tolererer finder sted.

Lise Lotte Rahbek, Hans Larsen, Niels Duus Nielsen, Pia Qu, Tino Rozzo, Per Klüver og Ken Sass anbefalede denne kommentar

Det er et problem, der går igen i flere lande, hvor disse børn og børnekonventionen ikke tages alvorlig. Men i nogle lande er problemet unægtelig og uanstændigt større end i andre lande.

"...blandt asylbørn på tre måneder".
Misvisende overskrift til en alvorligt problem.

Regeringen har løsningen:

https://www.information.dk/telegram/2017/03/regeringen-afvise-asylboern-...

Så kan de jo begå deres selvmord udenfor Danmarks grænser, så de ikke forurener vores fine statistikker.

Niels Duus Nielsen

"en delvis lukket eller sikret institution" - igen er der noget kancellisprog, jeg ikke helt forstår:

Hvad er en delvis lukket institution? Er det sådan et sted, hvor døren står halvt åben? Og hvad er en delvis sikret institution? Er det et sted, der kun er halvfarligt? Hvor farligt er halvfarligt?

Jeg gætter på, at Støjberg godt ved, at det ikke lyder så godt at sige, at hun og regeringen gerne vil spærre børnene inde, så derfor bedyrer hun, at de skam kun bliver spærret en ganske lille bitte smule inde.