Nyhed
Læsetid: 4 min.

Borgmestre undsiger Inger Støjberg: Kender ikke noget til ’griske’ flygtninge

Ud over Tårnbys borgmester genkender kommunerne ikke den ’fidus’, som har fået Inger Støjberg til at kalde flygtningefamilier for ’griske’. Ifølge myndighedernes egne tal har højst 80 personer i Danmark sidste år været i en situation, hvor de kunne have udnyttet fidusen
Udlændinge og integrationsminister Inger Støjberg kaldte i en kommentar i BT en flygtningefamilie i Tårnby for ’grisk’. 

Udlændinge og integrationsminister Inger Støjberg kaldte i en kommentar i BT en flygtningefamilie i Tårnby for ’grisk’. 

Jens Dresling

Indland
4. marts 2017

Da integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V) indledte ugen med et frontalangreb på »griske« flygtninge, tog hun afsæt i en sag fra Tårnby Kommune:

Familien til en 9-årig havde skiftet opholdsstatus fra familiesammenførte til flygtninge med asyl for derved at få en permanent bolig af kommunen, lød det fra ministeren. Pligt til at anvise en permanent bolig gælder nemlig ifølge Integrationsloven kun flygtninge, ikke familiesammenførte, som forventes at flytte ind hos den herboende familie.

Det var Tårnbys borgmester, som havde klaget sin nød i et brev til ministeriet over det, og derfor vil Støjberg nu gennemføre en stramning af loven, siger hun.

Men hvor tit sker det egentlig, at flygtninge skifter opholdsstatus?

Information har spurgt ministeriet, hvor stort problemet er. Ministeriet er vendt tilbage med tal fra Udlændingestyrelsen, der viser, at 80 personer, som i 2016 opnåede tilladelse til familiesammenføring, har ansøgt om asyl. Det svarer til, at 0,82 familiesammenførte person pr. kommune i Danmark har ansøgt om asyl. De 80 personer skal ses i sammenhæng med, at der i 2016 blev meddelt 7.679 tilladelser til familiesammenføring.

Det synes altså ikke særligt almindeligt for familiesammenførte at søge asyl. Og i de tilfælde hvor det sker, er det langtfra sikkert, at det har noget som helst med muligheden for at få anvist en bolig af kommunen at gøre.

Et eksempel kan være en kvinde fra Syrien, som familiesammenføres med sin mand til Danmark, men siden ønsker at afbryde sit ægteskab – det kan være på grund af vold, alkoholmisbrug eller andre sociale problemer– og dermed mister sit opholdsgrundlag. Den syriske kvinde vil i de fleste tilfælde kunne opnå asyl som konventionsflygtning.

Året før – 2015 – var antallet af personer, der skiftede status fra familiesammenført til asylsøgende 308. Men Tårnbys borgmester Henrik Zimino (S) siger til Information, at kommunen kun kender den ene sag, borgmesteren gik til Støjberg med, hvor der ifølge kommunen er tale om spekulation i at få en bolig. 

Et problem?

Kommunernes Landsforening har ikke kendskab til problemet, oplyser pressechef Søren Kudahl:

»Det er ikke en problematik, som har været behandlet i KL-sammenhæng, og KL har derfor heller ikke en holdning til sagen.«

Heller ikke i Ringsted ringer det en klokke hos Venstre-borgmester i den midtsjællandske by, Henrik Hvidesten:

»Det er ikke et problem, jeg kan genkende. Jeg er ret sikker på, at vi ikke har nogen af den slags sager. Jeg ville have hørt om det, hvis vi havde.«

Han lover over for Information at tjekke det med sin forvaltning og vende tilbage, hvis det alligevel skulle vise sig, at Ringsted Kommune kender et tilfælde.

Henrik Hvidesten vender ikke tilbage til Information.

Ole Bondo Christensen (S), borgmester i Furesø, henviser til jobcenterchef Flemming Sommer:

»Problemstillingen er ikke relevant her i Furesø, da vi tildeler flygtninge en bolig, når de er blevet familiesammenført. Vi screener simpelthen flygtningene efter deres situation: Skal de ikke familiesammenføres, får de anvist en bolig efter behov. Skal de familiesammenføres, bliver de midlertidigt boligplaceret, indtil sammenføringen er gennemført – typisk efter 9-10 måneder.«

En fidus?

Det er temmeligt usikkert om flygtningenes ’fidus’ reelt set bringer nogen frem i boligkøen – i Tårnby får det ingen betydning for den pågældende familie, udtaler borgmesteren til Information.

Det skyldes, at den pligt, kommunerne har til at anvise flygtninge en permanent bolig, fortolkes temmeligt løst.

I et notat af 25. oktober 2016 skriver Udlændinge- og Integrationsministeriet en vejledning til kommunalbestyrelserne:

»For at sikre smidigere rammer for kommunernes boligplacering af flygtninge er det med lov nr. 665 af 8. juni 2016 om ændring af integrationsloven og forskellige andre love bl.a. blevet præciseret, at kommunernes forpligtelse til at finde en permanent bolig indtræder, »når det er muligt« og ikke som tidligere »snarest muligt«.

Ændringen tydeliggør, at kommunen ikke er forpligtet til at finde en permanent bolig inden for en bestemt frist, og at kommunen ikke er forpligtet til at sætte opgaven med at finde permanente boliger til flygtninge over behovet for at finde boliger til andre borgere med behov for hjælp hertil.«

Landets kommuner er altså ikke forpligtet til at rykke nogen frem i boligkøen, hvis man skal tro ministeriets eget notat.

Et hul?

København fik deres første flygtninge, som skulle boligplaceres, 1. maj 2016, og det ansvar ligger på Anna Mee Allerslev (R), borgmester for beskæftigelses- og integrationsforvaltningen i København:

»På landsplan var det sidste år kun 80, der søgte om asyl efter at have opnået familiesammenføring. Vi har ikke nogen eksempler i København. Jeg har talt med mine fagfolk, og de siger, at det ikke er et problem, vi har mødt endnu.«

Derfor kan hun ikke se noget, der skal lappes i Integrationsloven.

»Jeg kan ikke se, at der er nogen huller i loven. Det er en storm i et glas vand, hvor der er en partipolitisk interesse i at udstille mennesker på den grimmeste vis. Det er pinligt for vores demokrati, pinligt for vores folkestyre, at man sidder på Christiansborg og pisker en stemning op, som vi slet ikke kan genkende i kommunerne. Den meget, meget virkelighedsfjerne debat er direkte skadelig for den integration, vi på tværs af partier prøver at lave lokalt.«

Det ændrer alt sammen ikke noget for udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), som i et e-mailsvar til Information skriver:

»Muligheden for at spekulere i det foreligger, og vi har set hele 388 sager, hvor personer i de to foregående år har skiftet fra at være familiesammenførte til at søge asyl. Derfor vil jeg som tidligere nævnt gennemgå lovningen med kritiske briller. Det skal ikke være sådan, at man kan shoppe rundt efter det mest attraktive opholdsgrundlag, når man kommer til Danmark.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Trond Meiring

Hun skal gå af!!

Britta Hansen, Julie Sloth Jensen, Ole Frank, Søren Andersen, Peter Hansen og Martin E. Haastrup anbefalede denne kommentar

Det virker jo åbentlyst ikke som om, det her er et problem, men når nu forholdet alligevel drøftes, ville det have styrket Informations artikel, hvis man havde undersøgt, hvorfor nogen på denne måde skifter status fra familiesammenført til flygtning (i stedet for blot rent spekulativt at anføre, hvad årsagen muligvis kunne være)

Rune Rasmussen

Disintegrations- og racismeminister ville være en mere rammende titel til denne fuldstændigt inkompetente, samfundsskadelige person, som Inger Støjberg er. En person der liker Den Korte Avis, en bevidst racistisk, hetzende blog som samtidig bærer den titel, hun bærer, viser hvor absurd langt ude, tingene er kommet. Vi har tydeligvis mennesker i Danmark, der ønsker at indføre, og har indført, en dansk udgave af apartheid. Dansk Folkeparti har i årevis buldret frem med deres ensidige racistiske, ulækre hetz af diverse mennesker, de bruger som syndebukke for deres åbenbart enormt svage identitet. Mennesker, der når de står frem som enkeltindivider og viser, at de som alle andre netop, og selvfølgelig, er enkeltindivider og intet andet, så hurtigt som muligt skal kastes tilbage til en eller anden grå masse, der kaldes for "dem", en abstrakt størrelse der ikke findes, men netop derfor passer perfekt som et fjendebillede for alverdens projektioner af frustrationer over diverse. Og så denne latterlige parodi på en "debat" om hvem eller hvad der er "dansk", et definitionsidiotisk cirkus for fjollede, men dybt skadelige og farlige, klovne med klaphatte på, der åbenbart kun kan klappe i takt og sikkert snart vil marchere igennem gaderne med små hagekors, kun halvt camouflerede som dannebrogsflag, hvor de følges med de tænketanks, hvis våben de har erstattet enhver selvstændig tanke med. Husk at hvis du er vred over disse ting så vis vreden. Bekæmp racismen, bekæmp hetzen, bekæmp det umenneskelige. Og læg mærke til at netop det umenneskelige kendetegner det politiske landskab i høj grad. En potemkinkulisse af sprog der gentager sig selv som en slags syge mantraer, der skal få folk til at falde i søvn. Hvad er der inde bagved det sprog? Måske er der ingenting, hvilket er skræmmende i sig selv. Inger Støjberg virker da for eksempel mest af alt som en, der er faldet ind i, hvad man klamt nok kan kalde for, en racistisk rutine.

Karsten Aaen, Carsten Wienholtz, Erik Feenstra, Martin Madsen, Max Hansen, Leif Høybye, Tino Rozzo, Carsten Munk, Britta Hansen, Hans Larsen, Ole Frank, Carsten Mortensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Henrik L Nielsen, Erik Mikkelsen, Peter Hansen, Martin E. Haastrup og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar

Borgmester Henrik Zimino kunne, som andre har foreslået, komme med en udtalelse.

Men sædvanligvis ønsker duksedrenge ikke at komme frem i lyset, når omgivelserne opdager, de sladre til lærerinden.

Men med ca 25 års flertal i en kommune, gør noget kedeligt ved folk. De bliver fornærmet når noget går dem imod.

Minister Inger Støjberg har fået en mavepuster og opfører sig som et fromt lam i disse timer. Den situation har vi sjældent set hende i.

Men med hendes sprogbrug om andre mennesker har hun vel nået grænsen for hvad hun kan tillade sig. Juraen taler sit eget sprog så vi må se hvad den nærmeste fremtid bringer.

En undskyldning var måske på sin plads, Inger Støjberg? Fanatiske mennesker har vanskeligt ved undskyldninger, så den springer vi så over.

Tidsler skal rygges op med rode.

MVH

Karsten Aaen, Britta Hansen, Hans Larsen, Trond Meiring og Erik Mikkelsen anbefalede denne kommentar
Jens Erik Starup

Efter min mening er Støjbergs postulater noget under lavmålet, men bevares, i visse kredse er begejstringen stor.

Christel Gruner-Olesen og Julie Sloth Jensen anbefalede denne kommentar
Johnny Werngreen

Det virkelige problem er, at den danske udgave af civilisationen er så uudviklet, at et flertal af befolkningen ønsker denne beskæmmende parodi på et hulemenneske som minister.

Carsten Wienholtz, Tino Rozzo og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Karl Aage Thomsen

Medierne står jo altid på nakken af hinanden hver gang Støjsenderen og Martin Luther Henriksen åbner deres beskidte kæft. De onde har også på det område mere magt end de såkaldte gode. Plat.
Katho

Carsten Wienholtz, Julie Sloth Jensen og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Støjberg er smart, ligesom Trump. Når hun bruger ord som "shoppe" ved hun pressedækningen er maksimal. Men hvis vi ser bort fra det taktiske, hvad er der så egentlig galt med at få lovgivningen præciseret fremadrettet, andet end at det selvfølgelig tærer lidt på idéen om det kommunale selvstyre?

Jesper Frimann Ljungberg

Når hele ens politiske liv bygger på oppustet populisme, så må ballonen jo briste på et eller andet tidspunkt.
Hun har jo også været en 'utter fail' til at være minister. Som integrations minister er det integration det drejer sig om. ... ikke disintegration. Eller har jeg taget fejl.

// Jesper

Erik Bavngård Jensen

Der er ingen tvivl om, at det Støjberg har begået, er uutilstedeligt populistisk - så godt som ren og skær løgn - og af en minister, der burde tage sig af flygtningenes vilkår, ikke forringe dem. Men lad nu for hulen være med at blande Det Tredje Rige og dets massekremering ind i sagen - den er slem nok i forvejen.

Trond Meiring

Nej, det er ligesom Nobels Fredspris, der reelt er blevet til en krigspris, for dem der bare siger "fred, pace, peace, shalom" etc., medens de slår tusinder og millioner ihjæl!

Bjarke Hansen

Alternative fakta er lige så udbredt hos den hjemlige regering som andet steds mod vest.

Søren Kristensen

Bæredygtigt landbrug, De grønne slagtere og en fredspris fra våbenfabrikanten Nobel. Verden er fuld af modsætninger og det er integrationsbestræbelserne også.

Nu er det en menneskerettighed, at søge om asyl. Så ministeren kan ikke afskaffe muligheden for, at familiesammenførte kan søge om asyl i Danmark.

Hvad angår rettigheden til en bolig, kan hun måske gennemføre en ændring, da en familiesammenført som udgangspunkt må formodes allerede at have en bolig her i landet (hos familien, sjovt nok).

Det grundlæggende problem; at flygtninge automatisk kommer foran vore egne hjemløse i boligkøen, burde dog have topprioritet. Det er direkte diskriminerende over for vore egne borgere, at deres ønske om en bolig på den måde midlertidigt må tilsidesættes til fordel for en flygtning.

Det handler altså om at finde en model, der tillader og gør det muligt for kommunerne at anvise flygtninge en bolig, uden at kommunens egne borgere nedprioriteres.

En sådan model fordrer derfor, at der simpelt hen bygges flere boliger, eller at det bliver lettere, at konvertere ledigt erhvervsbyggeri til privatboliger. Det handler simpelt hen om at udvide udbuddet af boliger, så det modsvarer efterspørgslen.

Jeppe Bundgaard

Er så træt af politikere, der lovgiver ud fra enkeltsager.