Læsetid: 8 min.

Danmark vil overvåge svine-MRSA i EU – men bidrager ikke selv

EU overvåger udbredelsen af resistente sygdomme hos dyr, som kan smitte mennesker. Men Danmark bidrager ikke med sin viden om svine-MRSA, selv om et bredt politisk flertal har aftalt at arbejde for mere overvågning af sygdommen på EU-niveau
88 pct. af de danske svinebesætninger er inficeret med MRSA ifølge Fødevarestyrelsens seneste opgørelse. I Norge er kun 0,5 pct. inficeret.

88 pct. af de danske svinebesætninger er inficeret med MRSA ifølge Fødevarestyrelsens seneste opgørelse. I Norge er kun 0,5 pct. inficeret.

Joachim Adrian

7. marts 2017

Danmark deler ikke sin viden om udbredelsen af svine-MRSA med resten af EU.

Det til trods for, at et bredt flertal i Folketinget i 2015 vedtog en handlingsplan for bekæmpelse af MRSA, hvori der blandt andet står, at Danmark skal arbejde for overvågning af MRSA på EU-niveau.

EU’s fødevaremyndigheder, EFSA, udgiver hvert år en rapport, som kortlægger udbredelsen af resistente sygdomme, der smitter fra dyr til mennesker. Konklusionen fra den seneste rapport viser, at antibiotikaresistens bliver mere og mere udbredt i Europa.

En af dem er MRSA. Men Danmark bidrager ikke til rapporten med data om lige netop svine-MRSA.

Danmark er ellers det land i EU, der har det højeste antal svin pr. indbygger, og vi er desuden den største eksportør af levende svin i EU. En undersøgelse fra Fødevarestyrelsen viste for nylig, at 88 procent af danske svinebesætninger er smittet med svine-MRSA.

Fødevarestyrelsen skriver i en mail til Information, at Danmark i 2011-2012 arbejdede på at gøre det obligatorisk at indsende data om svine-MRSA. Men da der ikke var stemning for det blandt de andre EU-lande, valgte Danmark heller ikke at gøre det frivilligt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørgen Lejf Hansen

Det her er total uanstændigt, og et tydeligt tegn på mafia organisationen Bæredygtig Landbrug, styre landbrugspolitikken har i Danmark, og vores skiftende landbrugsminister Eva Kjær Hansen og nu Esben Lund Larsen er købt af landbruget.
Det er godt at Enhedslistens miljø- og landbrugsordfører Maria Reumert Gjerding tager det op med ministeren.
Hun kan så også tage med, at der fra 2014 til 2016 er 44 personer blevet smittet med husdyr-MRSA fra mink.
http://www.organictoday.dk/44-personer-smittet-med-mrsa-fra-mink/

Henrik Leffers, morten rosendahl larsen, Holger Madsen, Ivar Nielsen, Mona Blenstrup, Egon Stich, Kim Houmøller, Runa Lystlund, Jan Troelsen, Peter Knap, Bjarne Bisgaard Jensen, Svend Erik Sokkelund, Ole Christiansen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Næh, Esben Lunde Larsen har travlt med at sælge svinekødet til japanerne - man har travlt med at nægte ethvert kendskab til udbredelsen og sammenhængen.
Bedre at udvikle antibiotika end at gøre noget ved MRSA, naturligvis - man skulle nødig miste profitten - så hellere et par svin mere i båsene - så går tilladelserne hurtigere i kommunerne!

Ivar Nielsen, Mona Blenstrup, Runa Lystlund, Jan Troelsen og Peter Knap anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Nu er der lavet forsøg med at sætte smågrise ud i den frie natur i 3 uger og noget tyder på, at de bliver raske. Støv fra staldene forøger sygdomstilfældene. Interessant.

Flemming Berger, Holger Madsen, Mona Blenstrup, Anne Eriksen, Kim Houmøller, Jan Troelsen, Peter Knap, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Jeg syntes, at det virkelig er forargeligt.

Men når forældre fuld bevidst giver deres svinekød, er det ikke blot ganske forargeligt, for så er det direkte uansvarligt og ansvarspådragende. For - at bevidst påføre sine børn en tilstand, hvor antibiotika ikke virker, er da fuldstændig uanstændigt.

Løsningen på problemerne med svine-MRSA er jo ganske kendte og ganske enkle. Norge udryddede jo svine-MRSA totalt med helt konventionelle metoder. Og med Danmarks holdning omkring folkesundhed løses disse problemer åbenbart ikke før, konsumenterne helt dropper de syge kød.

Helene Kristensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Ken Sass, Runa Lystlund og Jan Troelsen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Denne debat har stået på i mere end 30 år. Kan desværre ikke huske navnet på den nu afdøde retsmediciner, der gang på gang i medierne stærkt advarede mod den nuværende udvikling, og advarede imod den.
At Bæredygtigt Landbrug er en del af dette kriminelle univers, er simpelthen en skandale, når de er dem der skriver landbrugspolitikken. Dette er jo ikke bare penge, men hele vores sundhed står på spil.
Bare det at vore børn kan blive smittet, uden at have været bare i nærheden af en svinefabrik!

Helene Kristensen, Henrik Leffers, Ole Christiansen, Ivar Nielsen, Mona Blenstrup, Anne Eriksen, Runa Lystlund og Jan Troelsen anbefalede denne kommentar

I Danmark holder ministeren vores førende forsker udenfor, og regeringen deltager ikke i det fælles EU arbejde...idioti, tror jeg MSF kalder det?

Se artikler / videoer her:

MSF om resistens mod antibiotika er noget af en skræk-historie:
https://www.facebook.com/laegerudengraenser/videos/10155141530277472/

Lunde Larsen frasorterer den dygtigste MRSA forsker:
https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fgylle.dk%2Flunde-larsen-fra...

Jens Falkenberg, Holger Madsen, Mona Blenstrup, Anne Eriksen, Runa Lystlund og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Mona Blenstrup

Danmark er det mest svinetætte land i verden. Der er mange grise i nærheden af rigtigt mange mennesker. Når dyrene transporteres til slagtning eller blot flyttes spreder de støv rundt i det omgivende samfund, for slet ikke at tale om det afkast der sker via ventilationssystemerne på stald/fabriks bygningerne. Denne smitterisiko er blevet ned tonet i lige så mange år, som den har eksisteret. Ingen udvidelse eller ny opførelse af svinebrug har taget hånd om dette. og myndighederne skønner blot, at der ingen nævneværdig gene vil være fra svinebruget ud fra et skrivebordsprojekt. At bo i vindretningen fra en svinefabrik giver både stank, støv og algebevoksning. Men den hellige griseproducent skal først og fremmest være her med sin gæld, sin gylle og sin gift.

Niels Duus Nielsen, Jens Falkenberg, Helene Kristensen, C Munk, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, morten rosendahl larsen og Holger Madsen anbefalede denne kommentar

Mona Blenstrup - derfor opfandt de "Måne-grisene" - etagebygning m.m. (har læst at der skal bygges én i Nationalpark Thy"?
Jeg synes, at det er forbistret at behandle dyr sådan, men det har jeg vist ventileret før.

Ole Christiansen

Jeg kan ikke forstå, hvordan støv kan være et problem.
Det er da noget, der meget let lader sig feje ind under gulvtæppet........

Rune Rasmussen

Vejen frem er at omlægge til 100 % planteføde direkte til mennesker. Så undgår man den her barbariske praksis, som mishandler og ser andre væsener som ting, blot fordi de ikke er mennesker. Og man gavner miljøet, fordi man ikke dyrker afgrøderne til dyrene først. Som så meget andet, så kan f. eks. "vegan food" oven i købet googles. Det er vildt nok. Det giver ca. 190.000.000 resultater, har jeg lige konstateret. Velbekomme. Og tillykke hvis du vælger at blive veganer.

Mona Blenstrup

Anne Eriksen:
Mona Blenstrup - derfor opfandt de "Måne-grisene" - etagebygning m.m. (har læst at der skal bygges én i Nationalpark Thy"?
Jamen månegrisen er heller ikke fri for at afsondre støv og stank til det omgivende samfund. Her vil man blot komme til at slå sårbar natur ihjel samtidig. En helt igennem grotesk sag.

Helene Kristensen

Jamen er det da ikke pragtfuldt? Vi skatteydere betaler hvert eneste år 10 mia. for at sørge for, at et lille forældet og urentabelt erhverv kan holdes kørende, bare for at undgå at 40.000 venstrevælgere skal ud i den virkelige verden og få sig et arbejde som kan forsørge dem. Som tillægsgevinst får vi giftige fødevarer, giftigt drikkevand, resistente bakterier, ødelagt miljø og natur.

Helt ærligt, hvor længe gider vi betale til at holde Løkke og hans Løkke-riddere på taburetterne?

Mona Blenstrup, Jens Falkenberg, Niels Duus Nielsen, Torben Skov, Ole Christiansen, Kim Houmøller, Flemming Berger og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Mona Blenstrup - nej, det har jo ingen gang på jorden og det er komplet idiotisk at ville lave det. Jeg håber ikke at de vil, folk deroppe må da protestere?