Læsetid: 6 min.

Danmark har et problem med affald. Næstved har en drøm om at løse det

Skrald skal være Næstved Kommunes trækplaster for nye virksomheder og innovative hjerner. Det skal være med til at gøre noget ved problemet med, at Danmark er en af de største affaldsproducenter – I Næstved kalder de løsningen ’Ressource City’
Ressource City i Næstved er et offentligt-privat samarbejde, hvor industri, iværksættere, uddannelsesinstitutioner og offentlige aktører arbejder side om side for at skabe nye løsninger indenfor genbrug af ressourcer. Peter Brodersen (th) og André Hammel (tv) er i praktik som multimediedesignere. De er begge fra erhvervsakademiet Sjælland.

Ressource City i Næstved er et offentligt-privat samarbejde, hvor industri, iværksættere, uddannelsesinstitutioner og offentlige aktører arbejder side om side for at skabe nye løsninger indenfor genbrug af ressourcer. Peter Brodersen (th) og André Hammel (tv) er i praktik som multimediedesignere. De er begge fra erhvervsakademiet Sjælland.

Sille Veilmark

Indland
22. marts 2017

Engang var Maglemølle Papirfabrik én af landets største industriarbejdspladser, men efter at den sidste rest af papirproduktion lukkede i 2014, har størstedelen af det 60.000 kvadratmeter store industrikompleks stået ubenyttet hen.

Nu er der imidlertid igen ved at komme liv i de gamle industribygninger. Beliggende tæt ved Næstved centrum, med eget jernbanespor og industrihavn, skal den gamle Maglemølle Papirfabrik fremover danne ramme om Næstveds vision om at blive hele Danmarks »Ressource City«, som Næstved Kommune kalder satsningen.

Det handler om skrald. Og meget af det. Danskerne er blandt de folk i verden, der producerer mest affald pr. indbygger. Gennemsnitligt bliver det til 11 mio. ton om året fra husholdninger og industri. Det er en klimaudfordring, men i Næstved vil de forsøge at gøre problemet til en ressource, hvilket har fået blandt andet Concito-formand Connie Hedegaards bifald:

»Ressource City er et eksempel på, at man kan skabe vækst og sikre grøn udvikling på samme tid ved at sammentænke miljø, klima og erhverv. Projektet er stadig i sin vorden, men visionen er på plads, og der er bred politisk opbakning,« sagde Connie Hedegaard til en konference tidligere i år om projektet.

Tilbage i den sydsjællandske by er papirfabrikken blevet ribbet for alt inventar. Kogekedler og kulovne er hevet ud, og i stedet er de enorme bygninger blevet indrettet med isolerede containere, der fungerer som kontorer i flere plan. På sigt er ønsket at udvikle og restaurere alle 79 bygninger og hele det 90.000 kvadratmeter store område med en blanding af industri, nye innovative virksomheder, rekreative tilbud og boliger – alt sammen som et resultat af at skulle tænke ressourcer på en helt ny måde.

»Ideen opstår, fordi der generelt er et øget fokus på, hvordan vi bruger vores ressourcer, og fordi vi i kommunen i forvejen har en række stærke aktører indenfor affaldshåndtering og genanvendelse,« siger Michael Elgaard, der er projektansvarlig for Ressource City i Næstved Kommune.

Michael Elgaard nævner glasproducenten Ardagh, Affald Plus og ikke mindst det danske datterselskab af Tysklands anden største virksomhed indenfor genbrug af glas, Reiling Glasrecykling Danmark, som nogle af de aktører, der har skabt ideen om, at Næstved skal være førende i genanvendelse af ressourcer.

»Det er derfor, man har besluttet, at det skal være indenfor bæredygtig anvendelse af affald, at vi satser her i Næstved,« siger Michael Elgaard, der håber, at kommunens indsats vil kunne tiltrække virksomheder indenfor affald- og ressourceanvendelse og skabe grobund for nye lokale virksomheder.

»Vi ser det som en enestående mulighed for igen at få Næstved på landkortet.«

Ressource City

Idéen om Ressource City er udviklet i et partnerskab mellem Næstved Kommune, Næstved Erhverv, Arkitektskolen, DTU, FORCE, Lendager Arkitekter, samt Maglemølle Erhvervspark A/S.

Ressource City består af et sekretariat, der rådgiver og faciliterer udviklingen, samt de fysiske rammer i det gamle Maglemølle industrikompleks, der udgør i alt 60.000 etagemeter fordelt på et 90.000 stort område med industrihavn og eget jernbanespor.

I samarbejde med Lendager Arkitekter er der lavet en helhedsplan for Ressource City, der viser, hvordan området på længere sigt kan omdannes til et nyt byområde med plads til industri, genbrugsmarkeder og rekreative områder.

I Ressource City er det målet at arbejde med genanvendelse af ressourcer som papir, pap, plast, metal, træ og glas.

Ressource City støttes økonomisk af Næstved kommune og Miljøstyrelsen, der hver bidrager med ca. tre mio. kroner.

Nye virksomheder opstår

Ideen om Ressource City fik liv, da et næsten enigt byråd i 2014 besluttede at give én million kroner til projektudvikling. Siden har Miljøstyrelsen og Næstved Kommune bevilliget yderligere ca. tre mio. kroner hver, og der er foreløbig finansiering til udvikling af Ressource City frem til udgangen af 2017.

Derfor kan Næstved Kommune tilbyde nye og gamle virksomheder støtte til at udvikle grønne forretningsmodeller, mentorordninger, hjælp til fundraising og rådgivning om ressourcer og genanvendelse. 

»Målet er at skabe nye grønne job ved at hjælpe virksomhederne med at gå efter affaldsguldet – altså få virksomheder drejet i en ressourcebevidst retning, eksempelvis ved at udvikle nye produkter af eget eller andres affald,« forklarer Michael Elgaard, der derfor ser »matchmaking« af virksomheder, så der opstår nye forretningsmuligheder, som én af Ressource Citys vigtigste opgaver.

Og det har allerede givet et konkret resultat. Snart vil et nyt selskab, der sandsynligvis får navnet Reiling Green Tech, lade sig registrere i Ressource City.

Det skyldes, at Reiling Danmark, der i forvejen har til huse i Maglemølle Papirfabrik, netop har investeret i omegnen af 100 mio. kroner i et af verdens mest moderne anlæg til sortering af glas. En ganske lille procentdel af al glas kan dog ikke genbruges til ny glasproduktion og ender derfor som affald.

»Med mindre der findes anden nyttig anvendelse,« som Steven Batke siger.

Han er afdelingsleder for Reiling Glasrecycling Danmark i Næstved og forklarer, hvordan Reiling sammen med en svensk samarbejdspartner og handelsvirksomheden Vetrokom i Slagelse snart vil starte den nye virksomhed op, der af de sidste rester glasaffald vil lave et andet produkt, glasskumgranulat, der er et let materiale til isolering og konstruktion.

Cirkulær økonomi

Danmark har store mængder affald af en række forskellige typer, og Ressource City i Næstved handler da også om alle typer affald. Ikke kun glas.

»På grund af historien og de virksomheder, der allerede er her i Næstved, har vi en førerposition indenfor glas, men vores vision handler om ressourcer bredt forstået. Det er den cirkulære økonomi, der er udgangspunktet,« siger Michael Elgaard, der peger på, at cirkulær økonomi er langsigtet sund økonomi.

Cirkulær økonomi betyder, at materialer genanvendes i stedet for blot at ende som affald, og det er nødvendigt på grund af det stadigt stigende pres på klodens ressourcer. Samtidig er der både job og penge i at genanvende en større del af ressourcerne.

Det bekræfter rapporten Potential for Denmark as a Circular Economy, der blev udgivet af Erhvervsstyrelsen i slutningen af 2015.

»Selv om Danmark har taget flere initiativer, som peger i retning af en omstilling til cirkulær økonomi, er der stadig et stort potentiale med varige effekter ved at skabe en mere innovativ, modstandsdygtig og produktiv økonomi,« står der blandt andet i rapporten, der har analyseret fem sektorer, herunder bygge og konstruktion.

Ifølge rapporten vil Danmark ved at satse på mere cirkulær økonomi frem mod 2035 opnå en stigning i bruttonationalproduktet, BNP, på mellem 0,8 og 1,4 procent, skabe yderligere 7.000-13.000 job og reducere Danmarks CO2-aftryk med mellem tre og syv procent.

Kommunalt drevet omstilling

Det var i januar i år, at Næstved Kommune afholdt en stor konference i Ressource City, der foreløbigt er blevet til et idékatalog til inspiration for nye projekter. Én af deltagerne var tidligere EU-klimakommissær Connie Hedegaard, der i dag er formand for den grønne tænketank Concito.

Hun peger på det store potentiale, der eksisterer indenfor genanvendelse af ressourcer, da det er løsninger, der efterspørges globalt.

»Dem, der tager styringen nu og kommer først med de gode løsninger, har gode muligheder for at sætte sig i en attraktiv førerposition, men vi skal handle nu, da vi på ingen måde er alene med den ambition,« siger Connie Hedegaard.

I Næstved er målet klart: at blive nordeuropæisk kraftcenter for viden og innovation omkring genanvendelse af ressourcer. Og som Michael Elgaard forklarer, er der lavet en helhedsplan, de første virksomheder er allerede kommet til, og der er skabt samarbejder med vidensinstitutioner som Danmarks Tekniske Universitet, Roskilde Universitet og Copenhagen Business School, CBS. Nu er det op til virksomheder, forskere, og interesserede borgere at gøre visionen til virkelighed.  

»Som kommune kan vi jo kun forsøge at facilitere en proces og så håbe, at andre vil være med til at skabe resultaterne,« siger Michael Elgaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her