Nyhed
Læsetid: 5 min.

Dansk firma vil sælge internetovervågning til kommunistisk diktatur

Et avanceret system til overvågning af internettrafik kan være på vej fra Danmark til Vietnam. Selv om det kommunistiske regime er kendt for at fængsle bloggere, har Erhvervsstyrelsen udstedt en foreløbig tilladelse
Den tidligere politibetjent og blogger Nguyen Huu Vinh blev sidste år idømt fem års fængsel for at have skrevet regeringskritiske indlæg på sin blog. Han er en af en lang række bloggere, som regimet i Vietnam har overvåget og retsforfulgt

Den tidligere politibetjent og blogger Nguyen Huu Vinh blev sidste år idømt fem års fængsel for at have skrevet regeringskritiske indlæg på sin blog. Han er en af en lang række bloggere, som regimet i Vietnam har overvåget og retsforfulgt

Bui Doan Tan

Indland
2. marts 2017

Hvor menneskeretsorganisationer ser arrestationer af bloggere og dissidenter, ser dele af den danske overvågningsindustri forretningsmuligheder.

Den 9. november 2016 gav Erhvervsstyrelsen et dansk firma tilladelse til at demonstrere et sofistikeret system til overvågning af internettrafik for potentielle kunder i Vietnam.

Det viser dokumenter, som Information har fået aktindsigt i hos styrelsen.

Systemet kan f.eks. gøre det muligt at overvåge beskeder og vedhæftede filer sendt via internettet. 

Amnesty International frygter, at sådan et system vil blive brugt til at slå ned på fredelige kritikere af det vietnamesiske kommunistparti. Derfor opfordrer organisationen til, at de danske myndigheder giver afslag, hvis firmaet skulle få en egentlig ordre.

»Udviklingen i Vietnam på det her område går helt klart i den gale retning. Man skal virkelig være påpasselig med at sælge avanceret overvågningsteknologi, der kan bruges til undertrykkelse, til sådan et land,« siger generalsekretær Trine Christensen.

»Der er nok ikke nogen, der ender bag tremmer som følge af den her produktdemonstration. Men det er alligevel bekymrende, at Erhvervsstyrelsen har udstedt tilladelsen, for ideen er vel, at det skal føre til et salg.«

Overvågningssystemet

I tilladelsen fra Erhvervsstyrelsen er overvågningssystemet kategoriseret som et 5A001.j-produkt. Det er en kategori på EU’s eksportkontrolliste, som dækker over ’Internetprotokolnetbaserede kommunikationsovervågningssystemer eller udstyr, og specielt konstruerede komponenter hertil’.

Ifølge EU’s kontrolliste kan et 5A001.j-produkt blandt andet lave ’udtræk af udvalgte metadata og applikationsindhold (f.eks. stemmer, videoer, beskeder, vedhæftede filer)’. Og det er ’specielt udviklet til’ at søge i ’data eller datasæt vedrørende en person’ samt til at ’kortlægge en enkeltpersons eller en gruppe af menneskers sociale netværk’.

Det fremgår desuden, at systemer, der er udviklet til marketingformål eller til at forbedre kvaliteten af netforbindelser, ikke er omfattet af kategori 5A001.j.

’Misbrug af demokratiske rettigheder’

Vietnam er et land med meget begrænset ytrings- og internetfrihed. Ifølge menneskeretsorganisationer fører regimet en målrettet kampagne rettet mod systemkritikere, som er intensiveret det seneste år.

Ifølge Human Rights Watch blev mindst 19 bloggere idømt mellem 20 måneder og ni års fængsel alene sidste år. Styret tolererer stort set ikke kritik, og meget brede bestemmelser i lovgivningen gør det muligt at idømme folk lange fængselsstraffe for »propaganda mod staten« eller for at »misbruge« demokratiske rettigheder som ytringsfrihed eller pressefrihed til at »krænke statens interesser«.

I dokumenterne, som Information har fået aktindsigt i, har Erhvervsstyrelsen efter høring af virksomheden valgt at overstrege en lang række oplysninger, fordi det angiveligt ville kunne påføre virksomheden et »væsentligt økonomisk tab«, hvis de kom til offentlighedens kendskab. Det er derfor uvist, hvilket firma der er tale om, og hvem den potentielle kunde i Vietnam er.

Teknologien, som det danske firma vil forsøge at sælge til Vietnam, er i dokumenter fra Erhvervsstyrelsen karakteriseret som »internetprotokolnetbaserede kommunikationsovervågningssystemer eller udstyr, og specielt konstruerede komponenter hertil«.

Systemer i den kategori er blandt andet i stand til at lave »udtræk af udvalgte metadata og applikationsindhold (f.eks. stemmer, videoer, beskeder, vedhæftede filer)«. Og det er »specielt udviklet til« at søge i »data eller datasæt vedrørende en person« samt til at »kortlægge en enkeltpersons eller en gruppe af menneskers sociale netværk«. Det fremgår af EU’s liste over produkter, der er omfattet af eksportkontrol.

Ifølge eksperter er kun meget indgribende systemer, som traditionelt vil blive brugt af politi eller efterretningstjenester, omfattet af denne kategori på kontrollisten. For at et produkt er omfattet af kategorien, skal det have specifikationer tilsvarende det masseovervågningssystem, som den franske virksomhed Amesys i 2011 blev afsløret i at have solgt til Gaddafi-regimet i Libyen. I Frankrig kører i øjeblikket en retssag, der skal afgøre, om Amesys som følge af salget er medskyldig i tortur.

Tre eksempler på forfølgelse af bloggere

21. januar 2017 blev den 40-årige kvindelige blogger Tran Thi Nga arresteret. Human Rights Watch refererer statslige vietnamesiske medier for at sigtelsen er for overtrædelse af artikel 88 i straffeloven for at have »fået adgang til internettet for at poste et antalt videoklip og artikler, som var propaganda mod den Socialistiske Republik Vietnam.

2. november 2016 blev den 52-årige blogger Ho Van Hai anholdt og sigtet for at »sprede informationer og dokumenter på internettet, som er imod Den Socialistiske Republik Vietnams regering« på sin blog.

10. oktober 2016 blev den 37-årige blogger Nguyen Ngoc Nhu Quynh også kendt som Mother Mushroom anholdt. Hun blev ifølge New York Times sigtet for b.la. at udføre propaganda mod staten med en maksimumstraf på 12 år. Sigtelsen vedrører både hendes blog og Facebook-opdateringer og ifølge Human Rights Watch (HRW) bl.a. en fil med titlen »Stop politiets drab på civile«, som indeholder data om 31 sager om politidrab.

Mange af drabssagerne er blevet rejst af HRW, men ifølge statsmedier indeholder filen et »fjendtligt billede af folkets politistyrke«.

Ingen kommentarer

Som reaktion på sådanne afsløringer har cyberovervågningsteknologi siden den 31. december 2014 været omfattet af EU’s regler for eksportkontrol. Derfor kræver det nu en tilladelse fra myndighederne – i Danmarks tilfælde Erhvervsstyrelsen – at eksportere den slags teknologi til lande uden for unionen. Men som Information tidligere har afsløret, har det langtfra stoppet eksporten af cyberovervågningsudstyr til autoritære lande.

En tværeuropæisk kortlægning viser, at EU-landene de seneste to år har udstedt mindst 317 tilladelser og givet 14 afslag, og en stor del går til lande med et problematisk forhold til menneskerettighederne.

Danmark har blandt andet tilladt den britiske våbengigant BAE Systems datterselskab i Nørresundby at sælge et system til masseovervågning af internettrafik til De Forenede Arabiske Emirater – et land, der tidligere er blevet afsløret i at bruge europæisk overvågningsteknologi mod menneskeretsforkæmperen Ahmed Mansoor.

Når myndighederne afgør, om der skal gives tilladelse eller afslag, skal de ellers ifølge de gældende EU-regler inddrage »alle relevante hensyn« – herunder risikoen for, at produktet kan bidrage til intern undertrykkelse i modtagerlandet.

I praksis foregår det ved, at Erhvervsstyrelsen beder Udenrigsministeriet vurdere det spørgsmål, har kontorchef Torsten Andersen tidligere forklaret til Information. Men at dømme efter sagsakterne har Erhvervsstyrelsen ikke gjort det i sagen om eksport af overvågning til Vietnam.

Torsten Andersen skriver i en mail til Information, at styrelsen ikke vil kommentere konkrete sager. Han tilføjer, at styrelsen »foretager en grundig og solid sagsbehandling«.

Serie

Sikkerhed til salg

EU har brugt milliarder af kroner på at støtte fremvæksten af den europæiske overvågnings- og sikkerhedsindustri blandt andet igennem stort anlagte forskningsprogrammer. I denne serie undersøger vi, hvad der er blevet af pengene, og viser, hvordan de største europæiske forsvarsvirksomheder var med til at tilrettelægge den støtte, som de senere selv modtog. Og vi ser nærmere på nogle af den kontroversielle industris produkter, og hvordan salg af avanceret overvågningsudstyr fra blandt andet Danmark ender i diktaturstater, der er kendt for at overvåge og slå hårdt ned på dissidenter.

Samarbejdet om at undersøge den europæiske sikkerheds- og overvågningsindustri begyndte sidste år på initiativ af hollandske De Correspondent.

Projektet har en europæisk hjemmeside, der løbende opdateres med alle artikler fra de forskellige lande samt andet ekstramateriale. Projektet er støttet af Journalismfund.eu.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

mike twardale

Det er flot, at vi undergraver de demokratiske værdier.

vi har brug for en whistleblower til at offentliggøre firmanavnet

Oluf Husted, Hanne Pedersen, Anne-Marie Krogsbøll og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Trond Meiring

Hvorfor ikke nøjes med, "Dansk firma vil sælge internetovervågning til Vietnam"?
Er det nødvendig, eller korrekt, at kalde Vietnam for et "kommunistisk diktatur"?

Holger Madsen, Torben Skov, Hans Larsen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Poul Simonsen

Danske firmaer og politikere er ikke så optaget af demokrati og menneskerettigheder.

De værdier et lidt gammeldags, og en god profitabel handel må ikke blive forhindret af den slags bløde værdier.

Det lærte vi under det kinesiske statsbesøg, hvor tibetanske flag og andet - i strid med Grundloven - blev
frataget demonstranter.

Og det var med en udenrigsminister fra SF.

Hanne Pedersen, Anne-Marie Krogsbøll, Carsten Munk og Britt Kristensen anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Selvfølgelig har den det. Det er jo en Ervervsstyrelse. Selvom det ikke burde være op til dem.

Bente Petersen

Kommunistik diktatur WOW !!!! sikke da noget vrøvl !!!! Jeg har arbejdet i og med Viet Nam i 10 år...
de har et eetparti sytem.... opfordrer folk til at starte deres egen business... er budhister... her allerede et fint fungerende efterretnings sytem man kan være enig eller uenig med dem... men det er DERES land... og der er gode grunde til at man er oppe på tæerne når det gælder sikkerhed... ref Fransk kolonistyre og Anerikanernes krig in Viet Nam... mon dem der skrev denne artikkel har været til Viet Nam, studeret deres historie... ????

Anders Graae, Hans Larsen, Holger Madsen, Torben K L Jensen, Trond Meiring og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Også mine tanker, Bente Petersen. Først ordnede de franskmændene. Så amerikanerne. Derefter blev de invaderet af Kina. De fik befriet Cambodia fra de røde kmerer.
Efter alle de ofre i kampen mod en "ond" omverden, synes det rimeligt at sikre sig mod trusler. At overgive sig til det såkaldte demokrati, er blot endnu engang at overgive sig til imperialisternes hærgen. De imperialister de én gang har besejret!
Desuden trues de atter af Kina, som ny imperiemagt på jagt efter råstoffer og som forbyder Vietnam at fiske i det sydkinesiske hav.

Hans Larsen, Holger Madsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Sagen drejer sig om overvågningsudstyr til brug for overvågning og kontrol af egen befolkning. Og det er meget beklagekigt, at Danmark lægger viden og udstyr til rådighed til den slags.
Men når det gælder penge, så er alle moralske betænkeligheder ikke at finde noget sted. Det har vi set gentagne gange, sidst i forbindelse med salg af retten til etablering af et søkabel til Grønland til Huawei og tilsvarende salg af Danamarks største samfundskritiske infratruktur - TDC's mobilnet - ligeledes til Huawei.

Karl Aage Thomsen

Ja, Trond, det er det, for det er det styret dersteds går ud på, har været der flere gange som ukendt journalist.
Katho

Slettet Bruger

Under Muhammed krisen var der næsten ingen grænser for hvor langt man ville gå for ytringsfriheden:
“Regeringen finder det afgørende, at Danmark bidrager til at fremme demokrati og respekten for det enkelte menneskes frihedsrettigheder i de lande, hvor undertrykkelse af demokratiske rettigheder, herunder ytringsfriheden, finder sted”, udtalte Brian Mikkelsen
Man lovede at give opholdstilladelse i et større omfang til forfulgte forfattere, journalister og redaktører mfl i danske byer i noget, som senere blev kendt som fribyordningen. Det var selvfølgelig lidt for godt til at være sandt, og i praksis et håbløs projekt, at sikre ytringshed på midlertidige opholdstilladelser og yderligere når nogle økonomisk pressede kommunerne selv skulle finansiere det, og artiklen her er vel også blot en demonstration af penge før ytringsfrihed.

Holger Madsen

At Informations journalister udråber Vietnam som et diktaturland, er forhåbentlig kun deres holdning til Vietnam og ikke Informations.

Trond Meiring

Der skrives meget dårligt også om Rusland, men jeg har endnu ikke set Rusland omtalt som et diktatur, ej hellere nogen moderne, vestlige lande. (Fascist-diktaturene i Portugal, Spanien, Italien og Grækenland, foruden Nazi-Tyskland og deres øvrige allierede stater, er ikke akkurat oldtidshistorie.)
Er USA demokratisk og/eller diktatorisk? Hvad med EU?

Søren Kristensen

Hvis salget forringer Danmarks forudsætninger for at forsvare sig eller sine allierede i en eventuel konflikt, kan der måske findes en eller anden paragraf der forbyder det? Ellers er der nok ikke så meget at gøre ved det.