Læsetid: 5 min.

Dansk firma vil sælge internetovervågning til kommunistisk diktatur

Et avanceret system til overvågning af internettrafik kan være på vej fra Danmark til Vietnam. Selv om det kommunistiske regime er kendt for at fængsle bloggere, har Erhvervsstyrelsen udstedt en foreløbig tilladelse
Den tidligere politibetjent og blogger Nguyen Huu Vinh blev sidste år idømt fem års fængsel for at have skrevet regeringskritiske indlæg på sin blog. Han er en af en lang række bloggere, som regimet i Vietnam har overvåget og retsforfulgt

Den tidligere politibetjent og blogger Nguyen Huu Vinh blev sidste år idømt fem års fængsel for at have skrevet regeringskritiske indlæg på sin blog. Han er en af en lang række bloggere, som regimet i Vietnam har overvåget og retsforfulgt

Bui Doan Tan

2. marts 2017

Hvor menneskeretsorganisationer ser arrestationer af bloggere og dissidenter, ser dele af den danske overvågningsindustri forretningsmuligheder.

Den 9. november 2016 gav Erhvervsstyrelsen et dansk firma tilladelse til at demonstrere et sofistikeret system til overvågning af internettrafik for potentielle kunder i Vietnam.

Det viser dokumenter, som Information har fået aktindsigt i hos styrelsen.

Systemet kan f.eks. gøre det muligt at overvåge beskeder og vedhæftede filer sendt via internettet. 

Amnesty International frygter, at sådan et system vil blive brugt til at slå ned på fredelige kritikere af det vietnamesiske kommunistparti. Derfor opfordrer organisationen til, at de danske myndigheder giver afslag, hvis firmaet skulle få en egentlig ordre.

»Udviklingen i Vietnam på det her område går helt klart i den gale retning. Man skal virkelig være påpasselig med at sælge avanceret overvågningsteknologi, der kan bruges til undertrykkelse, til sådan et land,« siger generalsekretær Trine Christensen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Oluf Husted
Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

vi har brug for en whistleblower til at offentliggøre firmanavnet

Oluf Husted, Hanne Pedersen, Anne-Marie Krogsbøll og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Trond Meiring

Hvorfor ikke nøjes med, "Dansk firma vil sælge internetovervågning til Vietnam"?
Er det nødvendig, eller korrekt, at kalde Vietnam for et "kommunistisk diktatur"?

Holger Madsen, Torben Skov, Hans Larsen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Poul Simonsen

Danske firmaer og politikere er ikke så optaget af demokrati og menneskerettigheder.

De værdier et lidt gammeldags, og en god profitabel handel må ikke blive forhindret af den slags bløde værdier.

Det lærte vi under det kinesiske statsbesøg, hvor tibetanske flag og andet - i strid med Grundloven - blev
frataget demonstranter.

Og det var med en udenrigsminister fra SF.

Hanne Pedersen, Anne-Marie Krogsbøll, Kristen Carsten Munk og Britt Kristensen anbefalede denne kommentar
Bente Petersen

Kommunistik diktatur WOW !!!! sikke da noget vrøvl !!!! Jeg har arbejdet i og med Viet Nam i 10 år...
de har et eetparti sytem.... opfordrer folk til at starte deres egen business... er budhister... her allerede et fint fungerende efterretnings sytem man kan være enig eller uenig med dem... men det er DERES land... og der er gode grunde til at man er oppe på tæerne når det gælder sikkerhed... ref Fransk kolonistyre og Anerikanernes krig in Viet Nam... mon dem der skrev denne artikkel har været til Viet Nam, studeret deres historie... ????

Anders Graae, Hans Larsen, Holger Madsen, Torben K L Jensen, Trond Meiring og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Også mine tanker, Bente Petersen. Først ordnede de franskmændene. Så amerikanerne. Derefter blev de invaderet af Kina. De fik befriet Cambodia fra de røde kmerer.
Efter alle de ofre i kampen mod en "ond" omverden, synes det rimeligt at sikre sig mod trusler. At overgive sig til det såkaldte demokrati, er blot endnu engang at overgive sig til imperialisternes hærgen. De imperialister de én gang har besejret!
Desuden trues de atter af Kina, som ny imperiemagt på jagt efter råstoffer og som forbyder Vietnam at fiske i det sydkinesiske hav.

Hans Larsen, Holger Madsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
John Michael Foley

Sagen drejer sig om overvågningsudstyr til brug for overvågning og kontrol af egen befolkning. Og det er meget beklagekigt, at Danmark lægger viden og udstyr til rådighed til den slags.
Men når det gælder penge, så er alle moralske betænkeligheder ikke at finde noget sted. Det har vi set gentagne gange, sidst i forbindelse med salg af retten til etablering af et søkabel til Grønland til Huawei og tilsvarende salg af Danamarks største samfundskritiske infratruktur - TDC's mobilnet - ligeledes til Huawei.

Karl Aage Thomsen

Ja, Trond, det er det, for det er det styret dersteds går ud på, har været der flere gange som ukendt journalist.
Katho

Slettet Bruger

Under Muhammed krisen var der næsten ingen grænser for hvor langt man ville gå for ytringsfriheden:
“Regeringen finder det afgørende, at Danmark bidrager til at fremme demokrati og respekten for det enkelte menneskes frihedsrettigheder i de lande, hvor undertrykkelse af demokratiske rettigheder, herunder ytringsfriheden, finder sted”, udtalte Brian Mikkelsen
Man lovede at give opholdstilladelse i et større omfang til forfulgte forfattere, journalister og redaktører mfl i danske byer i noget, som senere blev kendt som fribyordningen. Det var selvfølgelig lidt for godt til at være sandt, og i praksis et håbløs projekt, at sikre ytringshed på midlertidige opholdstilladelser og yderligere når nogle økonomisk pressede kommunerne selv skulle finansiere det, og artiklen her er vel også blot en demonstration af penge før ytringsfrihed.

Holger Madsen

At Informations journalister udråber Vietnam som et diktaturland, er forhåbentlig kun deres holdning til Vietnam og ikke Informations.

Trond Meiring

Der skrives meget dårligt også om Rusland, men jeg har endnu ikke set Rusland omtalt som et diktatur, ej hellere nogen moderne, vestlige lande. (Fascist-diktaturene i Portugal, Spanien, Italien og Grækenland, foruden Nazi-Tyskland og deres øvrige allierede stater, er ikke akkurat oldtidshistorie.)
Er USA demokratisk og/eller diktatorisk? Hvad med EU?

Søren Kristensen

Hvis salget forringer Danmarks forudsætninger for at forsvare sig eller sine allierede i en eventuel konflikt, kan der måske findes en eller anden paragraf der forbyder det? Ellers er der nok ikke så meget at gøre ved det.