Læsetid: 13 min.

Dansk overvågningssoftware udviklet for skattekroner opkøbt af firma i diktaturstat

Her er historien om, hvordan EU og den danske stat finansierede en overvågningsteknologi, som siden er blevet opkøbt af et firma med nære bånd til De Forenede Arabiske Emirater
Menneskerettighedsaktivist Ahmed Mansoor lever i De Forenede Arabiske Emirater. Overvågningssoftware udviklet for danske skattekroner kan være taget i brug i overvågning af ham og ligesindede i diktaturstaten.

Menneskerettighedsaktivist Ahmed Mansoor lever i De Forenede Arabiske Emirater. Overvågningssoftware udviklet for danske skattekroner kan være taget i brug i overvågning af ham og ligesindede i diktaturstaten.

Jon Gambrell

6. marts 2017

En dag i slutningen af 2015 fik medarbejderne i den lille nordjyske it-virksomhed D4tec en nyhed, som vakte uro.

Firmaets direktør Karl Therkildsen, en ældre jysk erhvervsmand, overbragte selv budskabet til medarbejderne i lokalerne i NOVI Erhvervspark i Aalborg:

Virksomheden havde indgået et samarbejde med et århusiansk it-firma ejet af en person i De Forenede Arabiske Emirater. Liace, som firmaet hedder, blev investor i D4tec og sikrede sig samtidig rettigheder til produktet – en software, som kan overvåge store mængder data fra bl.a. sociale medier.

For den lille start up-virksomhed D4tec, der havde kørt med underskud i flere år og endnu ikke havde fået nogen egentlige kunder, var det en spændende forretningsmulighed. Men ikke alle medarbejdere var lige begejstrede. 

»Jeg blev faktisk lidt chokeret,« husker systemudvikler Martin Sand Christensen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Som de siger i den vingeskudte regering: Det gør ikke noget, at vi sælger bødlen det reb vi selv skal hænges i, når bare prisen er høj nok,

Torben Arendal, Flemming Berger, Mona Blenstrup og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
Claus E. Petersen

Det er nu engang deres kultur.
Det er deres måde at leve på.
Jeg kan ikke indse hvorfor at Danske firmaer skal gøre forskel på deres kunder, hvis den eneste forskel er at kunderne ikke lever op til de vestlige "progressive" idealer.
Vi er jo ikke kultur imperialister!

Touhami Bennour

Et diktatur er en eller flere mænds styre, så det passer ikke til Emiraterne,som er er kongelig "Emir" er under en kong men hører til de kongelige, og er arvelig efter arabisk fortolkning, Et diktatur kræver at diktator er en slags "Duce", og er ikke arveligt. Så den definition at diktaturet er ikke meget fixe. Man kan bedre definerer det politiske system i Emiraterne som både traditionel og modern; tradition i politik men modern i samfundets mæssig, da man bruger høj teknologi i produktion og også "overvågning". Ahmed Mansour, har du ikke andre? indtil nu er en fri mand. Du skal vide også Israel er meget aktiv der. Det sker mange ting i DUBAI ( af økonomiske art)som er en del af Emiraterne.

Besynderlig artikelserie. Jeg kan forstå, at man kan være imod overvågningsteknologi i det hele taget. Det er jeg selv. Men om det er De Forenede Arabiske Emirater eller kongeriet Danmark, som anvender overvågningsteknologi fra en eller anden privat virksomhed er for mig at se helt ligegyldigt. Jeg vil ikke overvåges overhovedet - det er kernen!

Ib Christensen

Hvorfor må vores skattekroner gå til at finansierer udviklingen af dette, når de ikke må gå til f.eks. elforsyning af danskere?

Derudover er det borgernes ret, pligt og ansvar at fravælge de ukvalificerede og uetiske på det frie marked.
Vores støtte til denne type virksomhed bliver til diktat når andre bidrager med vores penge bag vores ryg.

Touhami Bennour

De skatte kroner har du fået tilbage og mere end det. Man sælger ikke gratis, ikke. Passe på og ikke tænke som tidligere Soviet.