Læsetid: 7 min.

DF: Aftale om Europol er ’yderst tilfredsstillende’ – med et enkelt aber dabei

Regeringen offentliggjorde i går udkastet til en aftale om det fremtidige samarbejde mellem Europol og Danmark. Dansk Folkepartis EU-ordfører er begejstret over aftalens indhold – selv om der er et enkelt hår i suppen
Regeringens aftale mellem Danmark og Europol er bedre end Kenneth Kristensen Berth (DF) havde turdet håbe på. Det er en aftale, der i et og alt opfylder de krav, som Dansk Folkeparti havde stillet siger han.

Regeringens aftale mellem Danmark og Europol er bedre end Kenneth Kristensen Berth (DF) havde turdet håbe på. Det er en aftale, der i et og alt opfylder de krav, som Dansk Folkeparti havde stillet siger han.

Jens Dresling

23. marts 2017

Det ville ikke blive noget problem for Danmark at forhandle en aftale om Europol, som var mindst lige så god som et fuldt medlemskab af Europol. Sådan sagde politikere fra Dansk Folkeparti flere gange inden folkeafstemningen om Danmarks retsforbehold i december 2015.

Hvis ikke det lykkedes, kunne man jo altid tage en ny folkeafstemning om Europol. Men det er der ingen grund til nu, mener Dansk Folkepartis EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth. Aftalen ser ud til at blive alt, hvad han havde håbet på.

Regeringen offentliggjorde i går et udkast til en aftale mellem Europol og Danmark, som nu skal vedtages inden 1. maj, hvor Danmark ryger ud af Europol på grund af det danske nej i 2015.

Kenneth Kristensen Berth kalder udkastet for »yderst tilfredsstillende«.

 Hvis udkastet bliver til virkelighed, kommer Danmark til at fortsætte samarbejdet med Europol uden de store forandringer. Der er dog enkelte forskelle.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Charlotte Svensgaard

Hvad sagde "vi"? Jorden går jo sjovt nok ikke under og EU samarbejdet har mindst lige så meget brug for DK som om vendt.

Flemming S. Andersen, Egon Stich og Lars Bo Jensen anbefalede denne kommentar
Thomas B Jensen

Der er vistnok ikke nogen som har sagt at jorden ville gå under, hvis vi fik et nej til ophævelse af vores retsforbehold (herunder europol)
Men at det besværliggør dansk politi arbejde (aftale eller ej) skulle der forhåbentlig ikke være nogen som er i tvivl om.
Personligt mener jeg at hele denne affære mest af alt viser hvor nosseløse politikere er, både i EU og herhjemme.
EU politikerne burde have stået fast på, at man ikke kan blæse og have mel i munden på samme tid. Og i denne henseende fatter jeg ikke Lars Løkke Rasmussen, som skulle have vist Thulesen Dahl og Co. at der er konsekvenser ved alt, og sagt: HER, det er jeres (DF's) ansvar at det blev et nej. så er det også jeres ansvar at forhandle en aftale på plads......

Niels Nielsen

Thomas B Jensen, det var da en besynderlig argumentation, du her fremlægger.

Mener du virkelig, at Venstre skulle have spillet tøsefornærmede og i stedet for den bedst mulige aftale skulle være gået efter den dårligst mulige aftale? For at kunne hovere overfor alle de, som ikke ønskede at afstemningen om Europol skulle rodes sammen med en hel masse suverænitetsafgivelser, som intet havde med Europol at gøre?

Enten bliver det fuldstændig som du vil have det, eller også skal at hele projektet saboteres - er det virkelig det, du mener?

Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Lars Bo Jensen og Charlotte Svensgaard anbefalede denne kommentar
Thomas B Jensen

på ingen måde NN.
Det jeg siger, er at DF har haft det for nemt i denne sag. De anbefalede et Nej, og fik et nej. derefter overlod de det hårde arbejde med at finde en parallel aftale til regeringen.
Jeg synes at DF, ligesom de fleste andre partier, har både fornuftige og ufornuftige holdninger. Men i den nuværende situation har de stor indflydelse på regeringens politik, så hvornår ser vi DF tage ansvar for den politik?
Desuden er det noget regulært pis at sige, at LLR har bedt om at få tilføjet punktet om schengen samarbejdet, for at drille DF. Det har hele tiden været EU kommissionens holdning, at en evt europol aftale og schengen hører uløseligt sammen.

Og Niels Nielsen, lad så venligst være med at fordreje mine ord. det er ok at du har en anden holdning til tingene, men så præsenter dine holdninger i stedet for at fordreje mine.
Du har dog ret i en ting. Jeg synes at alle de danske forbehold er uansvarlige, og at EU burde have sagt nej for længst. Enten er man med i fællesskabet, eller også er man ikke.
Lad os hellere end gerne få den afstemning om EU, og skulle det blive et JA, så lad os fjerne de 4 forbehold.

Hvorfor var det lige, at politisamarbejdet i det hele taget skulle gøres 'overstatsligt'?

Din ende er rund, og du er så sund, Salaami.

Flemming S. Andersen, Egon Stich og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
Niels Nielsen

Tak for din uddybning, Thomas B Jensen. Dog må jeg lige pointere, at jeg ikke fordrejer dine ord.

Du skrev: "EU politikerne burde have stået fast på, at man ikke kan blæse og have mel i munden på samme tid.", og jeg kan ikke se andet, end at denne nye aftale om Europol netop er at blæse og have mel i munden samtidig. Hvad vi var mange - både DF-ere og folk, der normalt stemmer Enhedslisten - der var ret sikre på, nok skulle kunne lade sig gøre. Hvad det jo så også kunne.

Atter et argument fra Ja-siden uden forbindelse med virkeligheden er hermed faldet til jorden og afsløret som det skræmmebillede, det var. Virkeligheden var dengang og er stadig, at Europa selvfølgelig har brug for, at Danmark deltager i et samarbejde omkring Europol.

Nogle synes det er en god ide at centralisere lovgivning, politi, retsvæsen og domstole. Nogle synes det er en dårlig ide. Det er svært at blive 50% gravid, og ingen ønsker en provokeret abort.

Man kan i hvert fald fastslå, at det er godt, at Kenneth Kristensen Berth er tilfreds med dette udkast, der er blevet forhandlet frem med Donald Tusk. Men uanset hvordan man og Kenneth Kristensen Berth vælger at se på det, så er det da en særdeles klar forringelse fa dansk politis muligheder for at rode rundt i registret.

Dansk politi har hidtil søgt flere gange dagligt i registret, end store lande som Tyskland har gjort på ca. 12 dage. Og hvis dette udkast også bliver godkendt af samtlige EU-lande, for efter EU-reglerne skal alle jo stemme for, vil dansk politis muligheder med registret blive virkelig stærkt forringet.

Til gengæld er der jo stadig EU-lande, som mener, at hvis man ikke er med i "foreningen", skal man heller ikke have nogen rettigheder. Og der kan umiddelbart udpeges 6 EU-lande, som selv efter en personlig Lars Løkke Rasmussen-henvendelse, peger på et nej.

Jens Erik Starup

Man kan vel slå fast, at samarbejdspartnere der ønsker at stille ultimative betingelser, dem er der ikke nogen grund til at søge samarbejde med.

Sandheden er jo, at på denne måde har vi afgivet meget mere suverænitet, end Danmark ellers ville have gjort - og vi har intet opnået til gengæld. Vi er ikke med til at bestemme noget om Europols indhold og funktion, og vi kan blot følge hvad andre vedtager.