Læsetid: 5 min.

Før blev de fjernet som hospitalsaffald. I dag ser og rører forældre deres aborterede børn

Flere forældre end nogensinde skal tage stilling til at afbryde graviditeten, fordi barnet, de venter, har en alvorlig sygdom. Men modsat tidligere, anerkender sundhedssystemet i dag forældrenes sorg. ’For dem er det ofte en fødsel af et barn. Ikke en abort af et foster,’ siger overlæge
1. april 2017

»Vi snakker til hende. Vi stryger hende. Vi holder hende. Det samme som med enhver anden nyfødt baby. Forskellen er bare, at hun ikke lever.«

Sådan beskriver Jonas Froberg oplevelsen, da hans hustru Ina Froberg fødte datteren Alma for et år siden. Parret havde valgt at afbryde graviditeten i 23. uge, fordi barnet led af en sjælden, alvorlig blærelidelse. Og selv om der juridisk set var tale om en abort af et foster, var det for forældrene fødsel af et barn.

Stadigt flere forældre skal tage stilling til, om de vil fortsætte graviditeten, når det barn, de venter, diagnosticeres med en alvorlig sygdom. I 2015 fik 527 par tilladelse til abort efter 12. graviditetsuge med henvisning til alvorlig sygdom. Det er det højeste antal nogensinde. I 2005 var tallet kun 320. Og i takt med at gruppen vokser, er der sket et skift i måden, sundhedssystemet møder forældre på, der vælger en sen abort.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tillad mig et lidt internationalt perspektiv her:

I USA kæmper abort-fortaler indædt imod, at kvinder, der har fået foretaget frivillige aborter, skal tvinges til at se deres aborterede foster, og tilmed måske også skrive under på, at det skal begraves.
Mens vi i DK tilbyder folk, der har valgt at abortere fostre, som har en sjælden sygelig lidelse at forældrene kan se barnet, og få det begravet. Hvorfor der er denne forskel, aner jeg altså ikke!

Der er vel også rimelig stor forskel på om man ikke ønsker at være gravid PUNKTUM. Eller om man drømte om at få et raskt barn om 3 måneder, men måtte se drømmen overskygget af et uoverskueligt mareridt.