Læsetid 6 min.

Indsatte råber op: Vi babysitter en dement fange

De indsatte i Statsfængslet Møgelkær har tilsyneladende fået ansvaret for at passe på en dement mand, som ikke kan tage vare på sig selv og ikke har nogen anelse om, hvor han er. Fængslets ledelse nægter at udtale sig om sagen
Den anonyme indsatte, Information har talt med, har forstået det sådan, at den demente mand angiveligt afsoner en dom på to år og seks måneder, og at han ifølge betjentene på afdelingen tidligst kan løslades til maj (arkivfoto)

Den anonyme indsatte, Information har talt med, har forstået det sådan, at den demente mand angiveligt afsoner en dom på to år og seks måneder, og at han ifølge betjentene på afdelingen tidligst kan løslades til maj (arkivfoto)

Sofie Amalie Klougart

20. marts 2017

En ældre mand har i løbet af få uger vakt stor opmærksomhed i Statsfængslet Møgelkær nær Horsens.

Manden er konfus og ved tilsyneladende hverken, hvem han er, hvor han er, eller hvorfor han er der. Han urinerer i sin egen celle, kommer til skade og har flere gange forsøgt at bestille en taxa fra fængslet.

Det fortæller flere andre indsatte, som Information har talt med. Manden er ifølge dem ude af stand til at tage vare på sig selv. Alligevel er han tilsyneladende blevet vurderet egnet til at afsone sin straf i et fængsel.

De indsatte fortæller, at manden for få uger siden blev flyttet fra fængslets åbne afdeling, som ikke har noget ydre hegn, til en halvåben afdeling, fordi han blev ved med at forsvinde og stikke af.

Det strider mod almindelig retsfølelse, at en dement skal betale sagsomkostninger for en lovovertrædelse, som hun på grund af sin sygdom ikke fatter en brik af, og som hun derfor ikke straffes for
Læs også

»Han er meget konfus,« siger Jesper Krabbe, som selv er indsat på afdelingen.

»Han ved ikke rigtig, hvor han er. Han kommer flere gange om dagen hen og giver mig hånden og siger, ’Jeg tror, at jeg smutter nu. Jeg tager hjem.’ Så pakker han sin celle ned og går op til betjentenes kontor med sin dyne og siger, at han går.«

Giver problemer

Jesper Krabbe og flere andre indsatte har indtryk af, at manden er dement. De beskriver ham som en ældre mand, og de har nu også fundet ud af, hvad han hedder. Men manden er ude af stand til at fortælle dem noget om sig selv, og der kommer angiveligt ingen og besøger ham.

De indsatte hjælper ham med alt fra madlavning til personlig hygiejne. Forleden var der nogen, der klippede hans negle, som var blevet meget lange, og de må også hjælpe ham med at gå i bad og med at finde hjem til cellen.

Fængselsbetjentenes tillidsrepræsentant i Statsfængslet Møgelkær, Lars Mogensen, har også hørt tale om, at fængslet huser en indsat, som muligvis har »alkoholdemens«.

»Det blev nævnt på et morgenmøde i den her uge,« siger han.

Lars Mogensen husker, at ledelsen og betjentene på mødet talte om, at der skulle være »ekstra fokus« på den demente mand. I et åbent fængsel skal de indsatte kunne tage vare på sig selv, hvilket han tilsyneladende ikke er i stand til.

Lars Mogensen arbejder dog ikke selv på afdelingen og ved ikke, hvad fængslet mere præcist gør for at tage hånd om manden.

Pisser overalt

De andre indsatte kan dog ikke genkende, at fængselsbetjentene skulle have »ekstra fokus« på den demente mand.

»Det er de indsatte, der passer ham,« siger en indsat, som ønsker at være anonym.

»Han har for eksempel lige overpisset sin egen celle. Forleden pissede han ud over hele badet. Begge gange var det en indsat, der skulle gøre rent efter ham. Betjentene gider ikke gøre det.«

Den anonyme indsatte fortæller også om en episode torsdag i sidste uge, hvor den demente mand væltede over en maskine, som skulle bruges til at skære fliser til et nyt badeværelse. Manden faldt og slog begge sine skinneben gule og blå. De indsatte kunne ikke gøre andet end at lægge ham i seng.

»Betjentene var der slet ikke. Vi kan ikke gå og være barnepige for ham,« siger den anonyme indsatte.

Omkring klokken 20.00 samme dag vækkede betjentene ifølge den anonyme indsatte den demente mand og opdagede, at han slet ikke havde spist hele dagen.

Vil gerne hjem

Nogle dage virker den demente mand ifølge de indsatte mere konfus end andre.

En morgen påstod han angiveligt over for de andre indsatte, at han havde været i byen og drikke en masse øl den forgående aften. Selvom de indsatte er låst inde på deres celler om aftenen.

Han kan også finde på at gå forbi de andre indsattes celler og sige ting som: »Sikke en flot swimmingpool du har.«

Ingen af de indsatte ved, hvor han kommer fra. Manden har sagt til flere af dem, at han vil hjem til sin mor eller tale med sin bror, og han har nævnt flere bynavne, som han kender. Andre gange peger han ned mod den åbne afdeling og siger, at hans bror »bor dernede«.

De indsatte ved ikke, hvad manden er dømt for, eller om han har afsonet andre steder, inden han kom til Møgelkær.

Den halvåbne afdeling, hvor manden sidder nu, er omkranset af et hegn. For nylig forsøgte han, lige som flere gange før, at kravle over hegnet, forklarer Jesper Krabbe.

»Han sagde, at han gerne ville hjem.«

Må være en fejl

Det er Kriminalforsorgens såkaldte områdekontorer, der bestemmer, hvor en dømt skal afsone.

Det foregår på den måde, at politiet efter dommen sender en blanket til områdekontoret med oplysninger om den dømte. Derefter henviser områdekontoret den dømte til et fængsel eller en anden af Kriminalforsorgens institutioner. Områdekontoret har altså ingen personlig kontakt med den dømte.

»Det hele foregår på skriftligt grundlag og ud fra de oplysninger, vi modtager fra politiet,« fortæller Rikke Dietz, leder af klientsagsafdelingen ved områdekontoret i Hobro.

Hvis en tiltalt inden en retssag bliver vurderet uegnet til straf – for eksempel på grund af mental sygdom eller handicap – vil domstolen som regel henvise den tiltalte til en behandlingsinstitution eller noget lignende.

Men det er altså ikke sket i dette tilfælde. Ingen bliver anvist til et fængsel, uden at et områdekontor har bedømt deres sag.

– Så hvis der sidder en dement mand i Møgelkær, er det altså en fejl?

»Ja, det tør jeg godt at sige. Men mig bekendt har vi ikke en som er stærkt dement,« siger Rikke Dietz.

»Jeg vil næsten lægge hovedet på blokken og sige, at hvis de (fængslet, red.) har en så stærkt dement mand siddende, ville de nok have rettet henvendelse til os og sagt, at han er fejlplaceret.«

Men det er altså ikke sket, siger Rikke Dietz.

Institutionschef i Statsfængslet Møgelkær Carl Johan Bjørnsholm skriver i en mail, at fængslet ikke kan udtale sig om »konkrete sager«. Han vil derfor hverken svare på, om der sidder en dement mand i fængslet, eller om han nu vil kontakte områdekontoret for at få ham flyttet.

Ikke vores ansvar

De indsatte forklarer, at de har sagt til fængselsbetjentene, at situationen er uholdbar.

»De ved godt, at han ikke hører til her. Men det er ikke deres beslutning,« siger Jesper Krabbe.

»Vi vil selvfølgelig gerne hjælpe ham. Men det er ikke vores job. Vi vil ikke have det ansvar, hvis der nu sker noget med ham.«

»Jeg synes, det er forkert, at han sidder her.«

Indsatte kan få lov at afsone på en anden institution, for eksempel en psykiatrisk afdeling, hvis de har behov for »særlig behandling eller pleje«, eller hvis de har en særlig »helbredstilstand eller andre særlige omstændigheder«, der taler for det. Det står i Straffuldbyrdelsesloven.

Linda Kjær Minke er kriminolog og lektor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet. Hun vurderer ud fra de oplysninger, de andre indsatte har givet, at den demente mand »har brug for behandling«, og at han vil være omfattet af de særlige regler i Straffuldbyrdelsesloven.

»Den behandling kan fængslet jo ikke levere. Betjentene er ikke uddannet som psykiatrisk plejepersonale,« siger Linda Kjær Minke.

»Det er heller ikke de indsatte, der har det behandlingsmæssige ansvar for hinanden. De har deres egne problemer, som de har brug for hjælp og støtte til,« siger hun som kommentar til, at de indsatte tilsyneladende har en stor del af ansvaret for ham.

Hun forklarer, at Kriminalforsorgen i dag ikke har nogen særlige tilbud til ældre indsatte. Det kan give en række problemer, efterhånden som levealderen stiger, og de indsattes alder følger med. I USA har nogle fængsler indført særlige afdelinger for ældre indsatte.

Den anonyme indsatte, Information har talt med, har forstået det sådan, at den demente mand angiveligt afsoner en dom på to år og seks måneder, og at han ifølge betjentene på afdelingen tidligst kan løslades til maj. Noget tyder altså på, at han har afsonet på en anden institution, inden han kom til Møgelkær, hvilket skulle være for få uger siden.

Information har ikke haft adgang til den demente mands journaler. Det har derfor ikke været muligt at kontakte den relevante politikreds eller den domstol, der har vurderet, at manden var egnet til fængsel.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig - første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Brugerbillede for Jesper Krabbe
    Jesper Krabbe
Jesper Krabbe anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Brian Jensen

Måske en skjult, ny måde at resocialisere de andre fanger på?

Åbner helt nye muligheder inden for ældreforsorgen...

David Zennaro, Henrik Nielsen og Søs Dalgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Jens Erik Starup
Jens Erik Starup

Hvis den historie holder vand, så er da da en ledelse, som trænger til et kompetenceløft.

Jesper Krabbe, Henrik Nielsen, Henrik L Nielsen, Hans Aagaard, Niels Nielsen og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Henrik L Nielsen
Henrik L Nielsen

Man kan dårligt tro det er sandt. Der må jo være sket en fejl, for systemet kan da vel ikke være så presset at det er en bevidst handling?
Eller er fængselsvæsnet og psykiatrien så resspurcedrænet at dette er en del af Pind' 'hårdere kurs'?

Brugerbillede for Lone  Sæderup
Lone Sæderup

Aldrig nogensinde undervurdere hvor lidt styr der er på noget om helst. Hvis der er noget min tid på arbejdsmarkedet har lært mig, så er det at folk aldrig har nær så meget styr på tingene, som de giver udtryk for, og at der bliver brugt utrolig meget energi på at lade som om, der er styr på tingene.

Jesper Krabbe, Jens Erik Starup, Henrik Nielsen og Niels Nielsen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Jens Erik Starup
Jens Erik Starup

Myndighederne klapper jo i som østers, når noget brænder på. Det gør det desværre nødvendigt, at man nødes til at fremføre sagen, som den ses af den ene part.

Brugerbillede for Mette Poulsen
Mette Poulsen

Selvfølgelig kan det ske, at folk kommer til at afsone under forhold som ikke er optimale. Enten fordi de er fejlvisiteret fra starten af eller fordi deres egne forhold ændrer sig markant under afsoning.
Det vigtige må være, at når fejlen opdages, så rettes den.

Brugerbillede for Poul Solrart Sørensen
Poul Solrart Sørensen

Det er mest de demente ledere, der ikke syntes at kunne reagere på noget som helst, der er tragedien.... hvis en leder ikke kan opdage når noget går uden for et mønster, af sund fornuft og logik, så bør han selv undersøges for "system demens"......