Analyse
Læsetid: 3 min.

Fra kage til hyldest til selvsving: De 10 faser i en klassisk Støjberg-finte

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg har gjort det igen
Så er den gal igen. Med en kage og en enkelt opdatering på Facebook har Inger Støjberg sat hele landet på den anden ende. Reaktionerne har været lige så voldsomme, som de var forudsigelige. Information guider her til de ti trin i en klassisk Støjberg-sag

Anders Brohus

Indland
16. marts 2017

Så er den gal igen. Med en kage og en enkelt opdatering på Facebook har Inger Støjberg sat hele landet på den anden ende.

Reaktionerne har været lige så voldsomme, som de var forudsigelige. Information guider her til de ti trin i en klassisk Støjberg-sag

Fase 1: Nu må det være nok!

Inger Støjberg er rigtig træt af noget med nogle udlændinge og beslutter sig for at skabe lidt rav i den på de sociale medier.

Det kan for eksempel være, at hun er blevet sur på nogle mørke unge mænd, der har kastet med popcorn i en biograf, eller en flygtningefamilie på ti mennesker, der gerne vil have en lidt større lejlighed.

Hun slår et billede eller en opdatering op på Facebook, hvor hun skælder dem ud, og læner sig tilbage og venter.

 

I dag fik jeg vedtaget stramning nummer 50 på udlændingeområdet. Det skal fejres! Se listen over stramninger her: http://uim.dk/gennemforte-stramninger-pa-udlaendingeomradet

Posted by Inger Støjberg on Tuesday, March 14, 2017

Inger Støjbergs seneste påhit, som har skabt røre i Mediedanmark.

2: Den store hyldest

Tusindvis af mennesker reagerer i løbet af få minutter på ministerens nye påhit.

De fleste synes godt om opdateringen og roser Støjberg for hendes handlekraftige forsvar for Danmark og de danske værdier.

Ministeren har folkestemningen med sig, og hun ved det. En undersøgelse viste for nylig, at to tredjedele af den danske befolkning vil begrænse muslimsk indvandring.

3: Venstrefløjen går i selvsving, første bølge

Knap har ministeren høstet roserne fra sine mange fans, før modsvarene tikker ind fra tusindvis af kritikere.

De mange, primært venstreorienterede, mennesker fra den kreative klasse er ved at vælte over hinanden i et kapløb om, hvem der kan tage mest afstand fra ministerens fremmedfjendske politik og samtidig indkassere likes fra deres udvidede netværk.

David Trads, Nikolaj Steen og Anne Lise Marstrand-Jørgensen er på nippet til at besvime af indignation.

Enkelte går på Twitter og tipper udenlandske medier i håb om at udskamme Støjberg i det internationale samfund.

4: Danske medier samler historien op

Medierne vil også gerne have nogle likes på Facebook, og journalisterne skynder sig at skrive nogle artikler, hvor de samler op på debatten på de sociale medier uden at interviewe nogen.

Tidligere og nuværende medlemmer af Venstre, der er kendt som interne kritikere af partiet, himler med øjnene i stilhed.

5: Venstrefløjen går i selvsving, anden bølge

Intellektuelle kværulanter og Facebook-krigere på venstrefløjen fraråder deres venner at kritisere Støjberg på de sociale medier og dermed sprede hendes budskab endnu mere. Det er jo lige præcis det, hun gerne vil have!

6: Internationale medier samler historien op

De stakkels mennesker på The New York Times og The Guardian har endnu ikke vænnet sig til at se Danmark som andet end det lille eventyrland, der har opfundet hygge, velfærdsstaten og tv-serien Borgen.

Flere internationale medier skriver forundret om den fremmedfjendske udvikling og sammenligner Lars Løkke Rasmussen med Hitler.

Borgerlige politikere i Danmark beskylder venstrefløjen for at være landsforrædere, fordi de har tippet de internationale medier.

7: Hvad siger de brune?

Medierne herhjemme forsøger at få nogle udlændinge og efterkommere til at kommentere på sagen – men det viser sig, at de fleste er holdt op med at høre efter for længe siden.

8: Inger tager det med et smil

Efter et døgn eller to har ministeren opnået alt det, hun gerne ville.

Hun går igen på Facebook og skriver en sarkastisk og overskudsagtig opdatering med en blinkesmiley og et billede af en Cola Zero, hvor hun opfordrer alle sine kritikere til at have en god dag.

9: Tilbage til arbejdet

Journalister og ngo’er kommer i tanke om, at de hellere må fremstå professionelle og sletter deres værste raserianfald fra de sociale medier.

Dansk Folkeparti overbyder Støjberg og skriver noget dobbelt så rabiat på de sociale medier.

Humanister og frivillige gør det modsatte og forsøger at kapre hendes budskab.

10: Information undlader at skrive en vred leder

… men lader Carsten Jensen skrive en kronik, hvor han er rigtig gal.

Opdatering:

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Flemming S. Andersen

Det er vist nogenlunde præcist.

Det nyttige er jo , at det altid er sundt at få rørt sin forargelsesmuskel i samklang med andre ligesindede, og så glemme det hurtigt igen, så det ikke forstyrrer vigtige gøremål, som overse, overhøre og ignorere.

Flemming Berger, Troels Ingartsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Når jeg høre folk som Støjberg, så tænker jeg altid på alle de små mennesker (børn) der skal vokse op med alle de manipulerende udtalelser, som de på ingen måde har fortjent. :(

Allan Hansen, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese, Ole Frank, Nette Skov og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Rune Rasmussen

Inger Støjberg er disintegrations- og racismeminister. Et absolut åndeligt lavpunkt i historien om politik i Danmark. Politik er på nuværende tidspunkt et spørgsmål om afvikling på grund af denne uhyre inkompetence og det dybt ubehagelige fremmedhad, der hersker, før noget nyt kan spire frem. Noget der selvfølgelig skal bygges på almindelig medmenneskelighed, respekt og værdighed. Noget Inger Støjberg ikke evner på nogen måde. "Fremmedfrygten raser i egen fattigdom", som CV Jørgensen sang.

Poul Sørensen, Søren Haastrup, Per Klüver, Martin Madsen, Allan Hansen, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese, Ole Frank, Christel Gruner-Olesen, Nette Skov, Trond Meiring og Erik Mikkelsen anbefalede denne kommentar

Jamen Sebastian jeg vil vedblive med at gå i 'selvsving' når en minister tillader sig at træde på sagesløse mennesker, selvom Støjberg synes det er 'til grin' at lade sig ophidse over 'den slags'.
Kynismen skal ikke have det sidste ord.

Poul Sørensen, Per Klüver, Martin Madsen, Margit Tang, Allan Hansen, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese, Peter Larsen, Ole Frank, Hanne Ribens, Christel Gruner-Olesen, Nette Skov og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Jeg ved ikke, hvad fru Støjberg er, hun er dygtig til at bage, men den sidste kage er malplaceret og må skyldes afspumpethed. Venstre kugleramme regnskab med stramninger hos dem selv, og lettelser hos oppositionen, som de fejlagtigt påstår er 48, det er jo helt ude i hampen. Der er nogle problemer ,der skal håndteres med antallet af fremmede der kommer til landet, men derfra og så til at dumme sig som her, er et spring. det kaldes manglende pli. I min optik en ommer.

Niels Duus Nielsen, Ole Frank og Hanne Ribens anbefalede denne kommentar
Rune Rasmussen

Med udgangspunkt i billedet af kagen og fejringen betragter jeg fra dags dato Inger Støjberg som racistisk psykopat. Det har jeg meddelt hende via en mail.

Poul Sørensen, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese og Nette Skov anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Det er en effektiv mediestrategi fra Inger Støjberg, men jeg håber at der er Venstre vælgere, der vil overveje at flytte deres stemme efter dette stunt.
Det er jo ikke et rejseselskab hvor 'al omtale er god omtale', men en minister fra et regeringsbærende politisk parti, der også repræsenterer Danmark.

Poul Sørensen, Per Klüver, Margit Tang, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese, Carsten Munk, Flemming Berger og Nette Skov anbefalede denne kommentar
jørgen djørup

Der er tilsyneladende ingen grænser for ministres markeringsliderlighed.

Poul Sørensen, Per Klüver, Hanne Ribens og Nette Skov anbefalede denne kommentar
Henrik Petersen

Alle os, som ikke er enige med Inger:

Hvis vi glemmer at tænke os om, så finder vi et spejl. Vi skriger et primalskrig mens vi ser os selv i spejlet. Det ser sgu godt og vredt ud. Og så føles det så dejligt at give sine frustrationer fuld udblæsning. Vi skynder os ind til mobilen og gentager primalskriget på de sociale medier = succes til Inger

Hvis vi tænker os om, så husker vi, at vi aldrig må fodre trolden, for Inger og co. lever af vores vrede.

Erik Feenstra, Jens Peter Henningsen, Steffen Gliese, Dorte Sørensen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Er det slet ikke gået op for de danske medier endnu, at Inger Støjberg og hendes PR-folk, for længst har studeret og forstået Trumps nye propaganda paradigme?

Han bruger Twitter - Inger bruger Facebook. Men der er reelt ingen forskel i strategien: Skab bred og folkelig opmærksomhed, helst med de mest outrerede statements. Tal direkte til dine vælgere, herunder de potentielle. Lyv så stærkt en hest kan rende. Der er alligevel ingen sandhed længere. Alles meninger er lige gyldige. Glid helt af på al offentlig kritik (jo mere grotesk du fremstår, desto sværere bliver det for dine kritikere at møde dig). Læn dig tilbage og vent til stormen har lagt sig. Det er dig og dine stunts, man vil huske - og dårlig omtale er som bekendt bedre end ingen omtale.

Det er spin-manualen for fremtidens politikere - mine damer og herrer.

/O

Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese, Ebbe Overbye og Nette Skov anbefalede denne kommentar
Jørgen Lejf Hansen

Så bliver vores land igen trukket gennem sølet i udenlandske medier.
https://www.nytimes.com/2017/03/15/world/europe/denmark-immigration-cake...

Poul Sørensen, Helle Walther, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese og Hanne Ribens anbefalede denne kommentar
olivier goulin

I øvrigt en pudsig timing, blot et par dage efter Carsten Jensen havde udgydt sin galde over ministeren her i avisen. Det ligner en tanke - men det er knageme ikke nemt at gennemskue logikken i Støjberg og Co's spin.

Og det er fuldstændig utænkeligt, at hun handler på egne vegne her. Dette er nøje stemt af med statsministeren og DF.

Men hvad hulen har de egentlig forestillet sig?
Det er en fuldstændig absurd strategi - i en fuldstændig absurd tid.

/O

Poul Sørensen, Niels Duus Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Ole Christiansen

Alle klovne kommer på et eller andet tidspunkt ind i manegen med en lagkage.
-og det ender som regel galt............

Poul Sørensen, Helle Walther, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese og olivier goulin anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hm.. Gad vidst om ikke Støjberg og spindoktor har forregnet sig her, for en gangs skyld? I øvrigt glimrende artikel om denne beregnende personage! Den brølende liberale, Jarl Cordua, skriver i Altinget at hendes formandsdrømme nu kanske er grundstødt for alvor. Jan E.Jørgensen er ihvertfald på kur, og mon ikke mange andre venstrefolk snart får nok af den sødeste tand i Transylvaniens højborg? Klamt er det jo at fejre sig selv for at stramme garnet som kvæler barnet. Og gad vide om Information nu vil blive kritiseret eller berømmet i Presselogen for ikke at promovere Uvæsnets udgydelser?

Helle Walther, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese og Ole Frank anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Politiken leverer en fuldstændig spot-on analyse af mediefænomenet Støjberg - dog uden at nævne Trump en eneste gang. Det finder jeg højst besynderligt. Hvordan kan man udelade en så iøjnefaldende perspektivering?

http://politiken.dk/kultur/art5872051/Foto-skarpt-simpelt-budskab-tusind...

/O

Inspirationen er ihvertfald tydelig.

"We are here to help you..."
https://vimeo.com/123121218

Eva Schwanenflügel

Politikens tegning viser mere end ord..Tak for link!

Holger Madsen

Titlen på Inger Støjbergs seneste påhit, kan vel passende hedde Lort og Lagkage eller Lort med Lagkage.

Trond Meiring, Niels Duus Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

En lagkage lavet på, i krige døde, skadede og misshandlede, børn, kvinder og mænd. En sand representant denne minister I.Støjberg før et rædselsregime.

Helle Walther

Jeg håber Inger S skammer sig bag smilet, hun har dummet sig, også i den grad. Hun har kort og godt ikke tænkt sig om. Og ja det ender som en tabersag, fordi den provokerer voldsomt. I Holland har de sagt fra mod højrepopulismen, Og lad os se, hvad sker i Frankrig, Italien og på sigt herhjemme. Måske vil den rabiate retorik vende, så man mere går ud fra fakta end populismen , når den er værst.

Søren Kristensen

Sidste nye er "washing": Du bestiller tre flasker champagne i baren og beder tenderen om at washe de to, dvs. hælde dem i vasken, så alle kan se hvor "overskudsagtig" du er. Måske er det ikke kun middelklassen der ændrer sig. Tilsyneladende gør moralen det også. Inger Støjberg er også "overskudsagtig", når hun præsenterer en kage og et smil, sammen med sine politiske resultatet på et meget alvorligt område. Også en slags washing. Måske lever Inger Støjberg bare i tidsånden og så er der vel bare at vente på historiens gang?

Kirsten Lindemark

Hmm.....10 faser i en Støjberg-finte kunne måske have handlet om 1 eller 2 Venstre tiltag som hun skulle aflede medieopmærksomheden fra. Så var vi blevet lidt klogere i stedet for bare at få trukket lidt på smilebåndet.

Eva Schwanenflügel

@Søren Kristensen
Har aldrig hørt om "washing "før. Tak for at oplyse om virkelig dårlig mentalitet. Hvilket får mig til at spørge hvorfor nogen bliver tiltrukket af den slags humbug?