Nyhed
Læsetid: 3 min.

Konservativ juraprofessor: Pape nærmer sig populisme

’Amatøragtigt’ og ’uværdigt for en konservativ justisminister’. Professor i retshistorie og konservativ debattør Ditlev Tamm er ikke imponeret over de betragtninger, justitsminister Søren Pape Poulsen udtrykte i et interview om straf og resocialisering i Information fredag. Også formand for fængselsbetjentene, Kim Østerbye, er bekymret
’Det er ikke værdigt for en konservativ minister på et område, hvor der findes betydelig forskning og ekspertise, helt at affærdige sagkundskaben og fremture, at der er en gruppe, man slet ikke kan resocialisere, efter han endda selv har gjort opmærksom på, at han ikke har nogen særlig viden på området. Det er området simpelthen for alvorligt til,’ siger professor i retshistorie ved Københavns Universitet Ditlev Tamm.

’Det er ikke værdigt for en konservativ minister på et område, hvor der findes betydelig forskning og ekspertise, helt at affærdige sagkundskaben og fremture, at der er en gruppe, man slet ikke kan resocialisere, efter han endda selv har gjort opmærksom på, at han ikke har nogen særlig viden på området. Det er området simpelthen for alvorligt til,’ siger professor i retshistorie ved Københavns Universitet Ditlev Tamm.

Stine Tidsvilde

Indland
11. marts 2017

Det er et brud på klassiske konservative dyder og et godt eksempel på, at De Konservative ikke længere er kendetegnet ved faglig ballast og dygtighed, når justitsminister Søren Pape Poulsen affærdiger forskningen og kræver, at det skal være hårdere at sidde i fængsel. Det mener professor i retshistorie ved Københavns Universitet Ditlev Tamm.

Søren Pape Poulsen varslede i fredagens Information et opgør med klientelisme og blødsødenhed i det danske fængselsvæsen. I interviewet gør ministeren det klart, at indsatte skal behandles som fanger, ikke klienter, og at samfundet »er til grin«, når vi forsøger at resocialisere rocker- og bandekriminelle, ligesom hårdere straffe kan være et mål i sig selv, selv om det ikke nedbringer kriminaliteten.

Bryder med konservative dyder

Det er »amatøragtigt« og bryder med konservative dyder som faglighed og dygtighed, når ministeren udtaler sig så bastant uden fagligt belæg, mener Ditlev Tamm:

»Det er ikke værdigt for en konservativ minister på et område, hvor der findes betydelig forskning og ekspertise, helt at affærdige sagkundskaben og fremture, at der er en gruppe, man slet ikke kan resocialisere, efter han endda selv har gjort opmærksom på, at han ikke har nogen særlig viden på området. Det er området simpelthen for alvorligt til,« siger professoren og henviser til, at klientelismen eller troen på, at samfundet med en fast hånd kan afrette lovovertrædere er klassisk konservativt arvegods.

Også ministerens udtalelser om, at højere straffe kan være et mål i sig selv, uanset om det fører til et fald i kriminalitet, falder professoren for brystet. Ifølge Ditlev Tamm udmærker konservatismen sig netop ved at tage udgangspunkt i fornuft og realisme frem for ideologi:

»Der er heller ingen ideologi om højere straffe. Ideologien er både at afveje befolkningens forventninger om, at kriminalitet bliver straffet, og hvad der ifølge sagkundskaben virker. Det afgørende ord her er rationalitet. Det er ikke noget mål i sig selv at lave høje straffe. Det er kun et mål, hvis det virker,« siger professoren.

»Benhårdt« at sidde i fængsel

Kim Østerbye, der repræsenterer fængselsbetjentene, er også kritisk. Han mener ikke, at Søren Pape Poulsen forholder sig til virkeligheden i fængslerne, når han kræver, at skruen strammes yderligere.

»Det er hårdt at sidde i fængsel i dag. Vi har aldrig visiteret så meget, og vi har aldrig været så nøjeregnende med prøveløsladelse og udgang. Det er benhårdt,« fortæller fagformanden. Han mener, at man allerede har strammet så meget, at balancen mellem det hårde og det resocialiserende er tippet for langt mod et rent fokus på sikkerhed og orden.

»Det handler ikke om 70’er-mentalitet eller pladderhumanisme, som ministeren siger. Det handler om at afkriminalisere mennesker, så de næste ofre ikke får det endnu værre end de nuværende. Hvis vores kontakt med fangerne udelukkende bliver negativ, er det umuligt at få dem til at ændre adfærd,« siger han.

Han mener, at Søren Pape Poulsens udmeldinger er udtryk for, at at ministeren gerne vil signalere, at han er »tough on crime«.

»Så kan vi selvfølgelig gå ud og sige, at det ’eddermame er hårdt at sidde i fængsel’, men prøv at tænke på de uhyrer, vi lukker ud i den anden ende. Ministeren nærmer sig mere og mere at sige, at det her ikke handler om at gøre det rigtige. Det handler om følelser i befolkningen,« siger Kim Østerbye.

Nærmer sig populisme

Professoren mener, at Søren Pape Poulsens udtalelser ligefrem nærmer sig populisme.

»Sådanne udmeldinger kan man måske forvente fra partier, der henvender sig til folk, der gerne vil have budskaber, der skal være nemme at forstå. Men udgangspunktet for konservatismen er, at man er klar over, at samfundsforhold er komplekse, og at man henvender sig til mennesker, der forstår, at der ikke findes nemme løsninger her og nu,« siger professoren og fortsætter: »Det er muligt, at mange vælgere deler Søren Papes mindre reflekterede syn på retspolitikken, men det bør være en konservativ dyd, at fagministre ved besked om deres område.«

Fredagens interview med Pape er, ifølge Ditlev Tamm, et godt eksempel på, at Det Konservative Folkeparti for længst har mistet sin status som de dannedes parti. Professoren mener simpelthen ikke, at partiet er præget af de intellektuelle og kapable fremtrædende medlemmer, der førhen kendetegnede det:

»For mig skete det allerede, da Schluter-generationen stoppede og blev erstattet af en ny generation med Bendt Bendtsen i spidsen. Det går tilbage til omkring år 2000. Det var også der, tilbagegangen begyndte. Man mangler virkelig folk, der rager op. Per Stig Møller var det sidste intellektuelle fyrtårn, der ragede op«, udtaler professoren.

Søren Pape Poulsen har ikke ønsket at kommentere kritikken. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Kongstad Nielsen

Fuldstændig enig med Ditlev Tamm.

"Professoren mener simpelthen ikke, at partiet er præget af de intellektuelle og kapable fremtrædende medlemmer, der førhen kendetegnede det..."

Professoren glemmer da, at partiet rummer sådanne intellektuelle fyrtårne som Naser Khader og Rasmus Jarlov. Helt galt kan det ikke være? (sarkasme off).

Kim Houmøller, Kaare Skyum, Torben Skov, Arne Lund og Mads Kjærgård anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Ja Jarlov vil have kanoner der også virker i Baltikum, idioten tror åbenbart, at det er muligt, at føre en isoleret krig mod Rusland. De er totalt virkelighedsfjerne!

Lars Steffensen

Det med at vi må "agere rationelt" er kun noget man tager alvorligt, når det handler om besparelser, outsourcing eller privatisering. Resten af tiden gør man det som der er stemmer i, penge i eller som gavner en snæver elite af indflydelsesrige personer.

Janus Agerbo, Egon Stich og Hans Paulin anbefalede denne kommentar

Ditlev Tamm har så meget ret, at det gør helt ondt. Og jeg betragter mig ellers ikke som konservativ - har aldrig stemt på partiet ved et Folketingsvalg!

Det konservative folkepartis naturlige størrelse modsvarer 15-20% af stemmerne ved et Folketingsvalg. Det er min helt egen vurdering. Når det er meget længe siden, at partiet har haft den størrelse, er årsagen alene, at antallet af troværdige, kompetente, seriøse og troværdige konservative folketingskandidater er rystende lavt. De kan stort set tælles på højre hånds tommel og pegefinger.

Siden Schlüter, som nok var en ganske habil konservativ, men ikke noget intellektuelt fyrtårn, har partiets ledelse været varetaget af latterlige, tyndbenede letvægtere, som var (er) ude af stand til at appellere seriøst til de 15-20% af vælgerbefolkningen, der ville stemme på de konservative, hvis partiet kunne stille med et blot nogenlunde seriøst hold.

Tragisk, for de ægte konservative værdier burde have en fremtrædende plads i det politiske billede.

Flemming Berger, Rolf Andersen, Henrik Bjerre, Egon Stich, Inge Balling, Arne Lund, Sven Elming, Niels Duus Nielsen og Bjarne Tingkær anbefalede denne kommentar

Justitsminister Hr. Pape
forsøger ihærdigt at gabe
over mer end han evner:
mon mundtøjet revner?
Eller hvem sætter stop for Hr. Pape?

Henrik L Nielsen

Jeg er forsåvidt enig med professoren, på nær på et punkt. Der er generelt 4 årsager til at straffe, og straf som sanktion som Pape efterlyser er en af dem. Men de er alle ideologiske, spørgsmålet er blot hvilken ideologi man følger.

Michael Kongstad Nielsen

Ditlev Tamm tænker givetvis på folk som Christmas Møller, Poul Møller, Knud Thestrup etc., men forhåbentligt ikke på godsejer Estrup.

Det er jo ikke kun de Konservative, der sander til i deres ministergerninger. Samtlige ministre i nuværende (-) regering er jo inkompetente i forhold til tidligere tiders, hvor man trods alt havde en baggrund, der rimeligt matchede de opgaver, embedet stillede.

At eksperter, embedsfolk og spindoktorer - med eller uden udvalg - skulle løse opgaverne, er jo ønsketænkning. At tro, at økonomer/ statistikere kan løse alverdens opgaver via "effektiviseringer og smartness" er lige så umodent, som at de sociale medier kan overtage seriøst og gennemarbejdet materiale til landets bedste, bare ved at samle "likes" til egen R...

David Zennaro, Egon Stich og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Endnu en papfigur. Han har ikke noget at byde på

Knud Chr. Pedersen

...Per Stig Møller var det sidste intellektuelle fyrtårn, der ragede op«, udtaler professoren i artiklen.
Ja, han fik Danmark i krig uden FN mandat med lige dele fup og svindel.

Kaj Julin, David Zennaro, Jens Falkenberg og Arne Lund anbefalede denne kommentar

Søren Pape forsøger vel bare, at falde i trit med de øvrige politikere i blå blok. Fx Støjberg, der efter at Ombudsmanden havde udtalt en fagligt funderet kritik af hendes stramninger, blot siger, "at det kan godt være han siger det, men JEG mener..." Og det er så hendes bidrag til diskussionen. Virkelig opløftende.
Eller hvad den seneste fight mellem Kr. Bil, trafikordfører fra Venstre og en række trafikforskere (se Ingeniøren), der fastholder, at jo højere fart, desto flere trafikdræbte. Et udsagn baseret på forskning, viden og statistikker gennem årene. Hertil siger Kr. Bil, at det må forskerne da godt mene, men vi politikere ved bedre, for vi forholder os til virkeligheden. Underforstået, det går forskerne ikke.
Søren Pape er ikke ene om at sætte mavefornemmelser og stemningen på nærmeste bodega højere end viden og erfaring.
Ditlev Tamm er ikke fulgt med tiden, når han mener, at Papes udsagn kun kommer fra
folk, der serverer budskaber, der skal være nemme at forstå. Det må også være bittert, at skulle erkende, at ens eget parti er endt der hvor Dansk Flæsk, Labil Alliance er endt - i konkurrence med Nye Tarvelige (den danske filial af Alternativ für Deutschland), der er bundskraberen på højrefløjen. De fire partier bytter jo vælgere i ét væk - ja, Venstre og også kommet med på det seneste.
Og så må det jo blive derefter.

@Anne Eriksen - det lyder, som om du fuldstændig har glemt, at der kun var et par undtagelser i Thorning-regeringens samling af indsigtsløse, uerfarne letvægtsministre, der gang på gang vildførte Folketing og retsudvalg mv.

Troels Larsen

Hvad mon Hr. Pape mener skal ske med mennesker, der fuldt oplyst og med øjnene åbne fastholder kriminel adfærd til trods for en gratis chance for at stoppe?

Det være sig bilisten, der slipper med en advarsel fremfor fartbøde, og takker betjenten og tramper speederen i bund (vedkommende var jo forsinket nu!), eller måske - og det er selvfølgelig helt ud af det blå - justitsministeren, der får præsenteret domfældelser, der dømmer aktiviteter på ministerens område for ulovlige og har mulighed for at standse ulovlighederne, men fastholder den ulovlige masseovervågning det til trods (det er jo en god ting forstås, uanset lovlighed).

Jeg tror nemmere på, at vi kan rehabilitere forhærdede kriminelle, end at Søren Pape kunne have respekt for loven når denne respekt ville kræve ubelejlig handling.

Artiklen har fat i noget meget større. Det handler nemæig ikke kun om en enkelt ministers kompetence, men om en 180 graders vending og en ny tendens på borgen og i samfundet.

Tidligere var det god takt og tone, at inddrage fagekspertise, når politikere ville/skulle gribe ind i samfundsforhold. Desværre har de seneste år vist, at politikerne stort set aldrig konsulterer eksperter eller de der arbejder i felten til dagligt. Hverken forskning eller erfaring spille længere nogen rolle. Politikernes mavefornemmelse og den seneste vælgerundersøgelse er grundlag nok, når der skal lovgives.
En enkelt undtagelse synes at være politiet. Dem lytter man til, og de kan få hvad de peger på - næsten :)

Niels Duus Nielsen, Kaare Skyum, David Zennaro, Leif Høybye og Jens Winther anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Da Lene Espersen satte strafferammerne op, så faldt kriminaliteten umiddelbart bagefter ikke mindst for unge mennesker og jeg tror at kriminaliteten er faldet støt lige siden. Det interessante i den sammenhæng er ikke at strengere straffe har en afskræmmende effekt, men det faktum at ingen eksperter troede, at det ville få kriminaliteten til at falde.
Pape har ret i at der er for meget blødsødenhed, når en forsvars advokat mener at det er uretfærdig at en rocker der aktivt har taget del i 9 mordforsøg får 3½ års fængsel, så det helt vanvittigt, fordi en mand det 9 gange deltager i forsøg på at slå et andet menneske, skal selvfølgelig have livsvarigt fængsel.
- Jeg er ikke konservativ og sympatisere ikke med de konservatives politik med undtagelse af retspolitikken.
- Det er endnu mere sørgeligt, at de borgerlige kan feje venstrefløjen af banen ved et valg, bare ved at fremføre at når folk skal i fængsel, så skal det være en straf....det vil befolkningen være enig i og hele venstrefløjen være uenig i.

Eva Schwanenflügel

Det har længe handlet mest om at lefle for laveste fællesnævner i befolkningen for at gafle stemmer, snarere end at være intellektuelle og moralske fyrtårne i debatten. Desværre virker det tilsyneladende, når Støjberg og Pape nu fremstår som regeringens mest populære ministre, suk. . Det er jo også så dejlig nemt for vælgerne, når de ikke behøver at anvende hvad de har imellem ørerne, men konstant opmuntres til at stole på hvad de har i maven!

morten andersen, Niels Duus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ken Sass, Kaare Skyum, Kaj Julin, Hans Larsen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Peter Andersen

@ Poul Solrart Sørensen
En forsvarsadvokat skal jo nødvendigvis mene noget blødsødent.
Jeg synes du tillægger venstrefløjen for meget, og for lidt andel som befolkning.

Johnny F. Andresen

Ditlev Tamm har måske ret, når han siger at Søren Papes politik "bryder med konservative dyder som faglighed og dygtighed", men til gengæld gør det noget effektivt. Det giver den retfærdighed- eller en del af den - som borgerne har krav på.
Vores retssystem er ikke tidssvarende, og vi straffer ikke i dag. Vi opbevare på en bestemt tid og der igennem tildeler vi en del goder i forståelse af, at vi skal være så humane som muligt.

I tidernes morgen lavede borgerne en aftale med Kongen og hans mænd. De tog sig af opgaven med at fange og straffe således, at vi bønder ikke hængte tilfældige forbrydere tilfældige steder ude i skoven. Groft fortalt.
Men aftalen er fortsat gældende. I længere tid har forbrydere i dette land accepteret at leve med risikoen for at blive fanget, fordi de ved at et fængselsophold blot er en ferie periode med ligestillede. Både i kriminaliteten men også i social tilstand.
Derfor skal vi have en anden forståelse for straf.
Gabestokken er udelukket, selvom den nok ville have sin præventive virkning i dag, og piskning i offentligt rum er heldigvis også passé.

Men ser man på USA hvor 5 - 7 trins raketten er yderst effektiv.
En indsat mister sin personlighed, sit navn og sin frihed. Han tildeles en god tid til at "fortryde" sin forbrydelse ved at starte nederst på "raketten".
På 16 mands stuer lærer han kollektivt ansvar og stå til ansvar. En skolegang i dannelse og forståelse for livets, eller samfundets, vilkår giver en anden ballast.
Ved god opførelse kan man så stige med "raketten". Rettigheder og friheder er guleroden.
Enestue, TV-rettigheder, egen beklædning og lignende er vejen frem. Den sidste del af en straf er kurser og uddannelse som forberedelse til det civile liv udenfor muren.
I princippet bryder man forbryderen ned, og bygger ham op igen med selvtillid, vilje og forståelse for et fællesskabs ansvar i samfundet.
Alt afhænger naturligvis af forbrydelsens art og tiden man dømmes til afsoning, men generelt virker det faktisk rigtigt godt. Hele ideen er naturligvis mere kompliceret men skal vores retssystem fungere i dag, må det følge med de stigende krav og manglende tro på autoriteterne.
Specielt de unge føler pludselig værdi når en ældre indsatte medvirker til at rette op på deres forståelse for samfundets virke.

Kodeordet er dog stadig, at samfundet viser en straf hvori der ligger en forståelse af, at man har gjort noget der er uacceptabelt. Meget uacceptables.

Sympatien bør altid ligge på ofrets side, og ikke på forbryderen, og især når man ved, at op til 90 % af handlingsplaner lavet med indsatte er lige til at smide i skraldespanden. De virker ikke!

Johnny F. Andresen
Kandidat for Dansk Folkeparti og 1. suppleant til Viborg byråd.

Vibeke Rasmussen

Med henvisning til ovenstående artikel siger tidligere straffet, men nu takket være exit-program ude af det kriminelle miljø, Nedim Yasar, om Søren Papes tilgang til problemet:

'Jeg synes det er et problem, fordi det lyder, som om han er opgivende over for banderne og altså over for bandemedlemmer. Han vil ikke rigtig hjælpe dem, han vil bare straffe dem, og det er en dårlig måde at få folk ud af bandemiljøet på, synes jeg.

Det sender mig et signal om, at det faktisk er Søren Pape, der har opgivet. Han orker det ikke mere, og der er ikke økonomi til det, eller noget. Jeg synes bare, at hvis man gør, som han siger her, så bliver det bare dyrere for Danmark senere hen.

Han snakker om dem der ikke er i bandekriminalitet, dém vil han resocialisere, det synes jeg også er en fed idé, men jeg synes bare også, at vi skal ind og hjælpe de mennesker i miljøet, som faktisk rigtig gerne vil ud, men på grund af de problemer, de har i miljøet, ikke kan trække sig fra miljøet. Der er jo folk, der er bange for at gå ud af bandemiljøet, for så kommer alle de gamle fjender jo lige pludselig frem fra buskene.'

Resten af samtalen – og hele udsendelsen – kan aflyttes her, link: Politiradio. Samtalen, som ovenstående er uddrag fra, begynder 49 minutter inde i udsendelsen.

Poul Sørensen

Problemerne bliver tit sat i forhold til hvor tæt man selv har dem inde på livet ikke mindst når det gælder kriminalitet..... Politikerne fejler måske i forhold til at vise, hvor destruktive hærdede krimmielle egentlig er, både for borgere og samfundet som helhed.... men politikerne tør nok ikke vise kriminalitetens sande ansigt, fordi så vil der bare komme ti gange så mange borgerværn og utilfredsheden med politiets manglende evner til at gøre noget ved det, vil nå kogepunktet.

Postdemokrati, postfaktualitet ...... mon ikke man kunne betegne Søren Pape som POSTKONSERVATIV?
Og i den forstand som del af en større vending, hvor ideologi som tankevirksomhed afløses af simulakra og mavefornemmelse, ikke kun hos de (fordum) Konservative.