Nyhed
Læsetid: 2 min.

Kritikere: Salg af dansk overvågningssoftware til Dubai er ’meget bekymrende’

Den danske stat og EU har givet millioner i støtte til et firma i Aalborg, der laver software til overvågning af sociale medier. Siden er firmaet blevet opkøbt af en virksomhed med nære forbindelser til regimet i De Forenede Arabiske Emirater, der er kendt for at overvåge og fængsle kritikere. Det får nu kritik. SF kræver svar fra ministeren
Den danske stat og EU har givet millioner i støtte til et firma i Aalborg, der laver software til overvågning af sociale medier. Siden er firmaet blevet opkøbt af en virksomhed med nære forbindelser til regimet i De Forenede Arabiske Emirater, der er kendt for at overvåge og fængsle kritikere. Det får nu kritik. SF kræver svar fra ministeren

Kamran Jebreili

Indland
6. marts 2017

Dansk-udviklet software til overvågning af sociale medier er endt i hænderne på et firma med nære forbindelser til et diktatorisk regime.

Aalborg-virksomheden D4Tec, der har udviklet softwaren, har modtaget både dansk statsstøtte og EU-forskningsmidler, men er siden blevet solgt til et mystisk firma ejet i Dubai. Det viser Informations undersøgelse af firmaet.

»Det kan ikke være i vores interesse, at forskningsmidler går til den slags,« siger Anne Gerdes, der er lektor ved Syddansk Universitet og har fungeret som etisk rådgiver på EU-forskningsprojektet EPOOLICE.

Epoolice-projektet, der fik 26 millioner kroner i støtte fra EU, handlede om at udvikle metoder til at forudsige kriminalitetstendenser inden for blandt andet narkohandel og menneskesmugling, og D4Tec var blandt deltagerne ligesom bl.a. Europol, det spanske politi Guardia Civil. 

Efterfølgende gik D4Tec videre på det kommercielle marked med en software til overvågning af sociale medier til brug for politi og efterretningstjenester, viser firmaets årsrapport for 2014-15. Til det formål fik D4Tec omkring 3,5 millioner statslige kroner fra det offentligt finansierede innovationsmiljø Borean, der hører under Styrelsen for Forskning og Uddannelse. Det oplyser Jesper Jespersen, der sad i bestyrelsen for D4Tec fra 2013-2016 som repræsentant for Borean Innovation.

Hårde straffe

Men det lykkedes ikke at finde nogen europæiske kunder til firmaets produkter, så i 2016 solgte Borean sin majoritet i D4Tec til et firma i Århus ved navn Liace, som er hundrede procent ejet af en person i Dubai.

Ifølge Jesper Jespersen er Liace en del af Dubai-virksomheden Teletronics – et firma, der har nære forbindelser til det lokale regime. I en reklamevideo for Teletronics fremgår det, at firmaet er stiftet på initiativ fra »sande visionære inden for regeringen«.

Og ifølge en præsentation, som to af firmaets medarbejdere holdt på en konference sidste år, »samarbejder« Teletronics med regeringen i Dubai.

Lovene i De Forenede Arabiske Emirater foreskriver hårde fængselsstraffe for folk, der spreder information, som kan »skade den nationale enhed« eller statens »ry«, og kritikere af regimet fængsles jævnligt på baggrund af udsagn på sociale medier. Derfor er Trine Christensen,  generalsekretær i Amnesty International Danmark, bekymret for, hvad D4Tecs software vil blive brugt til.

»De sociale medier er et vigtigt værktøj for advokater, journalister og menneskerettighedsforkæmpere, men ligesom mange andre steder er det i Emiraterne også der, overvågningen og kontrollen fra myndighedernes side primært sker,« siger hun.

»Derfor synes jeg, den her sag er bekymrende. Det tyder på, at man ikke har tænkt sig godt nok om, da man solgte firmaet, og dermed softwaren, videre«.

Krav om redegørelse

Direktør i Liace og D4tec Peter Skovmand afviser at kommentere bekymringen. Han vil heller ikke oplyse, hvem Liaces kunder er, og hvad softwaren nu skal bruges til.

SF’s forskningsordfører Jacob Mark siger, at man skal »være meget påpasselig med at bruge skattekroner på at fremme masseovervågning«.

Han vil nu bede ministeren om en redegørelse for forløbet og brugen af skattekroner:

»Vi er nødt til at stille nogle klare etiske krav til, hvad de her penge bliver brugt til. Ministeren må redegøre for, om det danske etiske kodeks er stramt nok, og om der skal være nogle regler for, hvem man skal kunne videresælge til.«

Serie

Sikkerhed til salg

EU har brugt milliarder af kroner på at støtte fremvæksten af den europæiske overvågnings- og sikkerhedsindustri blandt andet igennem stort anlagte forskningsprogrammer. I denne serie undersøger vi, hvad der er blevet af pengene, og viser, hvordan de største europæiske forsvarsvirksomheder var med til at tilrettelægge den støtte, som de senere selv modtog. Og vi ser nærmere på nogle af den kontroversielle industris produkter, og hvordan salg af avanceret overvågningsudstyr fra blandt andet Danmark ender i diktaturstater, der er kendt for at overvåge og slå hårdt ned på dissidenter.

Samarbejdet om at undersøge den europæiske sikkerheds- og overvågningsindustri begyndte sidste år på initiativ af hollandske De Correspondent.

Projektet har en europæisk hjemmeside, der løbende opdateres med alle artikler fra de forskellige lande samt andet ekstramateriale. Projektet er støttet af Journalismfund.eu.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dejligt at I skriver om den danske dobbeltmoral!

Det foregår overalt og hele tiden i DK og resten af verden. Flere af de citerede i artiklen udtrykker en forbavselse eller afstandtagen til at statsfinansieret overvågningsudstyr sælges til et diktatur. Øh - så er der lige kongehusets visit i Saudi Arabien. Og er der nogen der stiller spørgsmålstegn ved nytteværdien af overvågning af sociale medier? Ikke hverken FE, PET eller de bevilgende politikere, der igennem en årrække har postet milliarder i udstyr til at overvåge danskerne - og det er ikke kun på de sociale medier.

Novo sponsorerer universiteter og hospitaler - der så sørger for at nye diabetes patienter får en kostplan der forværre deres sygdom. Politikerne sælger ud af førnævnte institutioners selvbestemmelse, og synes åbenbart at det er helt fint at befolkningen kan vælte sig i fødevarer der er underlødige. Hele det danske sundhedsvæsen bygger på noget der minder om landbrugsstøtten: der er ikke tid til pleje eller rekonvalescens, men til en recept eller to - medicinalindustriens aktionærer skal ikke lide nød.

Der er ingen sammenhæng imellem de højt besungne intentioner om f.eks. sundhed og handling på det politiske niveau - og det ville være fint hvis journalisterne tog fat i årsagen til denne divergens. Dybest set handler det om forskellige politiske ståsteder. Artiklen lægger op til en vis etik og moral omkring hvad der sælges til hvem. Pusheren, Fritz Schur og drengene i Finansministeriet har ikke fine fornemmelser, og sælger gerne til børn, en hel velfærdsstat eller til Goldman Sachs. For kræmmeren og neoliberalisten handler det om kroner og øre.

Jens Peter Henningsen, Ole Christiansen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Nok unødvendigt at spørge om softwaren benyttes herhjemme. Men hvorfor er det ok?