Læsetid: 3 min.

Kvotekonger risikerer at fælde minister

Hvad vidste miljø- og fødevareministeren om kampen mod de såkaldte kvotekonger? Og hvornår vidste han det?
Ældreminister Thyra Frank (LA), udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), kulturminister Mette Bock (LA) og senest transportminister Ole Birk Olesen (LA) har på forskellige tidspunkter, og af forskellige årsager måttet sande, at kun en tåbe frygter ikke Dansk Folkeparti. Nu er det måske blevet miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsens (V) tur.

Ældreminister Thyra Frank (LA), udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), kulturminister Mette Bock (LA) og senest transportminister Ole Birk Olesen (LA) har på forskellige tidspunkter, og af forskellige årsager måttet sande, at kun en tåbe frygter ikke Dansk Folkeparti. Nu er det måske blevet miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsens (V) tur.

Jens Henrik Daugaard

31. marts 2017

Hvis statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) troede, at han havde truffet et politisk sikkert valg, da han udnævnte Esben Lunde Larsen (V) som ny miljø- og fødevareminister, efter kontroverserne med Eva Kjer Hansen (V), må han være blevet skuffet.

Netop et år efter at De Konservative tvang Eva Kjer Hansen til at trække sig efter anklager om at have givet forkerte oplysninger til Folketinget om landbrugspakken, truer Dansk Folkeparti nu med at vælte efterfølgeren med den samme begrundelse.

På et hasteindkaldt samråd i Folketingets miljø- og fødevareudvalg skal Esben Lunde Larsen fredag forklare, hvad han vidste om mulighederne for at bekæmpe de såkaldte kvotekonger. Og hvorfor han i givet fald ikke har fortalt Folketinget om disse.

Kampen mod kvotekongerne – eller fiskere som ejer meget store fangstkvoter – er nemlig et af punkterne i den fiskeriaftale, et flertal uden om regeringen bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, De Radikale og SF, lavede i december 2016.

En kamp, som skyldes, at stadig færre fiskere sidder på stadig større kvoter, hvilket resulterer i at både de små fiskere, som fisker langs kysterne, og de mindre havne, hvori disse lander deres fangster, er ved at uddø.

Aftalepartierne har af samme årsag flere gange bedt Esben Lunde Larsen komme med ideer til, hvordan der kan gøres op kvotekongerne. Men miljø- og fødevareministeren er kun kommet med én: Nemlig at disse underskriver en erklæring om på tro at love at overholde reglerne.

Nu viser det sig imidlertid, at NaturErhvervstyrelsen (i dag Landbrugs- og Fiskeristyrelsen) i december 2015 lavede et notat, eller idékatalog, med 16 af slagsen. Hvilket aftalepartierne mener netop er, hvad de forgæves har efterspurgt.

Som Dansk Folkepartis fiskeriordfører og tidligere havnebetjent i Hanstholm, Ib Poulsen, har fortalt Berlingske, så har det været sådan med Esben Lunde Larsen lige fra starten: »Han (miljø- og fødevareministeren, red.) ringede sågar helt fra Sydkorea og fortalte, at det strammeste, han kunne finde på, var en tro og love-erklæring. Og de havde ikke andre løsningsmodeller i ministeriet«.

Af samme grund mener Ib Poulsen, at Esben Lunde Larsen, kort og godt, har løjet, hvilket jo normalt plejer at koste en minister taburetten (måske ikke overraskende har de andre partier bag fiskeriaftalen også svært ved forstå, hvorfor miljø- og fødevareministeren har »talt usandt og tilbageholdt vigtige oplysninger for Folketinget«, som det hedder i dagens samrådsspørgsmål).

Selv afviser Esben Lunde Larsen at kende til notatet.

Dansk Folkepartis yndlingsaversioner

I sidste ende bliver det dog ikke Dansk Folkepartis fiskeriordfører, der afgør miljø- og fødevareministerens skæbne. Den beslutning træffes af partiets ledelse og formanden Kristian Thulesen Dahl. Som partiformanden har forklaret, har han læst og hørt, hvad der er blevet skrevet og sagt og afventer nu, om Esben Lunde Larsen »kan bringe sig ud af det« – blandt andet i forbindelse med dagens samråd.  

Dansk Folkeparti har historisk været håndsky over for at røre ved Venstres ministre. Hvor De Konservative i 00’erne var Dansk Folkepartis yndlingsaversion i VK-regeringen – hvilket kulminerede med fyringen af Lars Barfoed (K) som familie- og forbrugerminister – har Liberal Alliance overtaget denne rolle i VLAK-regeringen.

Ældreminister Thyra Frank (LA), udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), kulturminister Mette Bock (LA) og senest transportminister Ole Birk Olesen (LA) har på forskellige tidspunkter, og af forskellige årsager måttet sande, at kun en tåbe ikke frygter Dansk Folkeparti.

Men netop den beskedne »næse« til transportministeren, efter at Dansk Folkepartis transportordfører, Kim Christiansen, ellers havde kaldt det »håbløst«, »utroligt« og »meget alvorligt«, at denne angiveligt ikke havde fortalt Folketinget tilstrækkeligt om omfanget af PostNords problemer, illustrerer, at partier altid skal passe på med at true med at vælte en minister, hvis de ikke gør det. Resultatet er, at truslen bliver mindre troværdig næste gang.

Lars Løkke Rasmussen har ganske vist på møder den seneste tid forsøgt at klinke skårene i forholdet til Kristian Thulesen Dahl og lod i forbindelse med PostNord-sagen udsende en skriftlig befaling om, at forventningen er, at »mine ministre følger mit eksempel og løbende inddrager og orienterer det parlamentariske grundlag«.

Når Dansk Folkeparti begynder at true selv Venstres ministre, omend ikke de politisk tunge af slagsen, siger det dog alt om, hvor stor en succes statsministeren foreløbig har haft med det forsøg.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anne Eriksen
Anne Eriksen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Kongstad Nielsen

Han har ikke forholdt sig dybt og energisk nok til forgængeres og ministeriets arbejde med sagen. Om det er diskvalificerende nok til et mistillidsvotum må tiden vise

ELL kan jo ikke benægte, at han har kendskab til forslagene i notatet, når han bliver spurgt til indholdet af dette som minister og ikke privatperson, al den stund at notatet er modtaget og registreret i ministeriet.

ELL har i et eller andet omfang styret svaret - selvfølgelig har han det.

Hanne Ribens, Mona Blenstrup og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Det ville faktisk ikke overraske i forhold til de erfaringer, der hidtil har været. ELL har en besynderlig vane med at kravle udenom, når der skal svares eller ses på problemer, bl. a. i landbruget.

Hanne Ribens, Vibeke Hansen, Mona Blenstrup og Einar Carstensen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Kvote Kongerne er bare endnu et eksempel på, hvordan privatkapitalisme ødelægger samfundet.

Torben Bruhn Andersen, Flemming Berger, Anders Graae, Hanne Ribens, Vibeke Hansen, Carsten Wienholtz, Mona Blenstrup, Egon Stich, Torben Arendal, Anne Eriksen, Martin Madsen, Einar Carstensen, Allan Stampe Kristiansen, kjeld jensen, Carsten Svendsen, Per Meinertsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

... forventningen er, at »mine ministre følger mit eksempel«.... siger statsministeren.

Nu er det vist, vi skal være bange.

Torben Bruhn Andersen, Flemming Berger, Henrik Leffers, Anders Graae, Vibeke Hansen, Carsten Wienholtz, Hans Larsen, Mona Blenstrup, Egon Stich, Søren Roepstorff, jørgen djørup, Einar Carstensen, Jørn Andersen, Allan Stampe Kristiansen, Niels Duus Nielsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Eskild Nielsen Kun en regering med mafia-tankegang synes ikke det er forkert at lægge Landbrugsministeriet og Miljøministeriet under samme minister, da de har modstridende interesser. Lunde er oplært i 6 år (2001 - 2107) som politisk medarbejder i Venstres folketingsgruppe.

Vibeke Hansen, Carsten Wienholtz, Mona Blenstrup og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Det strammeste, han (Lunde) kunne finde på, var en tro og love-erklæring om at kvotekongerne vil overholde reglerne. Og de havde ikke andre løsningsmodeller i ministeriet«.

Lovgivningen er altså en grå-zonelovgivning, hvor der ikke er sanktioner, hvis kvotekongerne ikke overholder reglerne og bruger stråmænd og andre kneb.

Regeringen ønsker således, at kvotekongerne kan fortsætte aktiviteterne som hidtil.

Henrik Leffers, Anne Eriksen og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
Claus E. Petersen

Nogle få har sikkert vidst, nogle flere har sikkert fornemmet, men den der sidder med sømmet i kæften er den sidste der fik det at vide.
Måske et R.I.P. til endnu en minister som åbenbart har forsøgt at styre embedsmændende i stedet for at ride på elefanten som alle de andre har lært.

Hvad angår fiskekvoter er det omtrent så sexet som studier i regnormes parrings ritualer, hvis de har nogen, men ethvert påskud kan bruges hvis det gælder om at skyde på en politiker.

Helt ærligt...

Martin Madsen

Fiskekvotekonger er samfunds og naturskadelige på adskillige måder. Ødelægger fiskeriet som erhverv, ødelægger havet med kæmpeskibe og meget mere.

Carsten Munk, Carsten Wienholtz, Egon Stich og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Svinebaroner er ...........Ødelægger natur, grundvandet og dyrelivet, mishandler dyr og skal selv holde justits med osv.
Vores alle sammens ministerium og minister (regering)!

Carsten Munk, Carsten Wienholtz, Mona Blenstrup og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Manden siger, jeg kunne jo ikke vide, at man ville have alle bud og ikke kun de bedste bud, men hvem i alverden afgør det, når der er 16 bud. Han er jo en løgnhals af dimensioner.

Egon Stich, Torben Bruhn Andersen, Janus Agerbo og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

De store forarbejdningsvirksomheder m v i landbruget er andelsejede. (Hvis ikke de havde været det, så ville det være udenlandsk kapital, der ejede og styrede mejerier, slagterier m v.)

I fiskeriet har andelstanken vist aldrig slået rod - og der har man nok en del af forklaringen på, at det er gået skævt m h t "kvotekonger" og meget andet ?

(Fiskere er meget "individualistiske")