Nyhed
Læsetid: 6 min.

Modstand mod antimuslimske demonstrationer koster millioner

Københavns Politi bruger tusindvis af mandskabstimer og millioner af kroner på at beskytte demonstranter fra den islamkritiske forening For Frihed, det tidligere Pegida. Moddemonstranter fra den yderste venstrefløj er hovedårsagen til det høje ressourceforbrug, siger politiet
For Friheds demonstrationer bliver mødt med moddemonstrationer, som flere gange  kammer over i voldsomme optøjer. Her er det fra en demonstration på Den Røde Plads på Nørrebro, december sidste år

For Friheds demonstrationer bliver mødt med moddemonstrationer, som flere gange  kammer over i voldsomme optøjer. Her er det fra en demonstration på Den Røde Plads på Nørrebro, december sidste år

Unger Anthon

Indland
20. marts 2017

Selv om den islamkritiske organisation For Frihed, det tidligere Pegida, sjældent kan mobilisere mere end 100 mennesker til sine demonstrationer, har politiet alene i 2015 brugt 22.359 arbejdstimer ud over det daglige beredskab på at beskytte demonstranterne.

Det viser en aktindsigt, Information har fået udleveret, og ifølge politiet skyldes de mange ekstra mandetimer, at det er nødvendigt at beskytte demonstranterne mod aggressive moddemonstranter.

Af aktindsigten fremgår det, at Københavns Politi i 2015 måtte hente 2.821 ekstra betjente ind fra for eksempel fridage eller andre politistationer udelukkende til at eskortere For Frihed. Året før, i 2014, kunne Københavns Politi nøjes med at hente 1.192 ekstra politibetjente ind ud over det daglige beredskab for at håndtere samtlige demonstrationer i byen.

»Den vigtigste enkeltfaktor til stigningen er de såkaldte Pegida-demonstrationer, som fandt sted en gang om ugen, og som derefter gik over til en gang om måneden. Det har krævet mange mandetimer, især i 2015, men også i 2016 og 2017,« siger politidirektør i Københavns Politi Thorkild Fogde.

– Hvem skaber problemerne til For Frihed-demonstrationerne?

»Det er næsten uden undtagelse moddemonstrationerne. Det er politiets opgave at beskytte demonstrationsfriheden. Og der er nogle grupper, der føler, at For Frihed er antidemokratisk, men som selv anvender metoder, der er antidemokratiske. Så mange af de ressourcer, vi bruger, bruger vi på at beskytte Pegida mod moddemonstranter.«

Ifølge politiets beregninger kostede den ekstra bemanding til For Friheds optog bare i 2015 4,4 mio. kr.

Langt højere tal

Reelt går der formentlig endnu flere polititimer til at beskytte For Friheds demonstrationer, da det kun tæller de ekstra tilkaldte betjente, som ikke indgår i det daglige beredskab, forklarer politidirektøren.

Der tages heller ikke højde for overarbejdstimer, omlægning af tjenester og inddraget frihed for betjentene. Der er tale om det planlagte ressourceforbrug og ikke det faktisk anvendte, da det ikke har været muligt for politiets systemer at opgøre.

I 2016 begyndte den højreorienterede forening at demonstrere en gang om måneden i stedet for ugentligt, hvilket er hovedårsagen til, at det samlede antal af politiets ekstra demonstrationsbetjente faldt, forklarer Thorkild Fogde.

I alt blev 2.773 betjente hentet ekstra ind i 2016 til samtlige demonstrationer, og For Friheds demonstrationer stod det år for langt størstedelen af den ekstra bemanding– nemlig 2.190 mand til en samlet minimumspris af 3,6 mio. kr.

Men det er ikke de islamkritiske demonstranters fejl, at politiet over to år må bruge over 8 millioner kr. på at vogte over demonstrationerne, mener politiet. Istedet er det aggresive moddemonstrationer, der kræver politiets indsats.

»Hvis vi var sikre på, at demonstrationerne kunne afholdes fredeligt, uden de kom i totterne på hinanden, så behøvede vi ikke at afsætte så mange mænd. Men sådan har det desværre ikke været,« siger Thorkild Fogde.

For at modvirke uroligheder har politiet uden held opfordret til, at man ikke nødvendigvis holder demonstration og moddemonstration samme sted. 

»Man kan godt holde en For Frihed-demonstration på Axeltorv og en moddemonstration på Christiansborg Slotsplads . Begge demoer kan komme til orde, og de tørner ikke sammen. Det har demonstranterne ikke været interesserede i, de vil hellere holde det tæt på hinanden, og så opstår der risiko for vold. Det har krævet mange timers arbejde,« siger Thorkild Fogde.

– Er der en reel fare for sammenstød?

»Der har været talrige eksempler på, at vi har måttet bryde ind, så det er en realitet,« siger han.

Med politiets blotte tilstedeværelse håber de på, at de kan forhindre sammenstød. Det er dog ikke altid nok, for nogle gange støder demonstrationerne sammen, som det blandt andet er sket på Dronning Louises Bro, hvor politiet foretog flere anholdelser.

»Så skal vi beskytte begge demonstrationers ytrings- og forsamlingsfrihed, og så bliver politiet nødt til at anvende magt, for det er vores opgave.«

– Er moddemonstrationernes demonstrationsfrihed nogensinde til fare?

»Det er sjældent moddemonstrationerne, der bliver overfaldet. Jeg husker ikke situationer, hvor moddemonstrationerne var i fare. Det er typisk For Frihed, der er i fare fra den yderste venstrefløj. Jeg kan ikke huske, at andet skulle have været tilfældet,« siger Thorkild Fogde.

Går ud over daglige opgaver

Når politiet skal bruge ekstra ressourcer på at beskytte For Friheds demonstrationer, får det konsekvenser for politiets daglige arbejde på de lokale stationer. Demonstrationerne foregår typisk i weekenden, hvilket medfører at de indkaldte betjente må afspadsere fra deres stationer i hverdagene. 

»Men det er en del af vores opgave at beskytte demonstrationsfriheden i det offentlige rum, og det sætter vi ikke spørgsmålstegn ved,« siger Thorkild Fogde. »Mange betjente bliver dog frustrerede over det, fordi de andre opgaver skal vente. Hvis bare man ville demonstrere fredeligt, så ville det være anderledes. Det er ironisk, at dem, som demonstrerer mod For Frihed for at være udemokratiske, selv anvender udemokratiske midler, for at komme til orde.«

Thorkild Fogde tilføjer: »Vi plejer at sige, at ytringsfrihed fungerer for alle. Så det er dobbeltmoralsk at overfalde dem, fordi de ikke kan lide dem.«

– Ville det eskalere, hvis I ikke var til stede?

»Vi har intet ønske om at bruge ekstra timer på det her end nødvendigt, men det er vores opgave, så der skal sættes ressourcer af til det. Det er vores opfattelse, at hvis vi ikke var der, så ville der opstår vold og hærværk.«

Slået til plukfisk

For Frihed er godt tilfredse med politiets beskyttelse af deres demonstrationer, for hvis ikke politiet brugte så mange kræfter på demonstrationerne, ville de »blive slået til plukfisk«, mener formand Tania Groth. Hun oplever, at demonstranterne råber ’nazisvin’ efter For Frihed, og hun er sikker på, at de ville blive overfaldet, hvis ikke politiet var til stede.

»Politiet gør et suverænt stykke arbejde. Personligt vil jeg ønske, at de lavede flere arrester, da der jo ingen konsekvens er for de unge. Der burde være mere konsekvens. Det sagt, så er vi meget tilfredse, og de har gjort et fantastisk stykke arbejde,« siger Tania Groth.

Hun mener ikke, at For Frihed med deres mange demonstrationer har et ansvar for politiets høje ressourceforbrug.

»Vi har lov til at holde vores fredelige demonstrationer. Det er moddemonstranterne, der burde fokuseres på. Hvis vi hørte op på grund af det, ville det være sørgeligt, og vi har jo ytringsfrihed, som ville blive krænket. Det er ikke os, der beder om beskyttelse. Jeg anmelder en demonstration, og politiet ved, hvad der venter, og så tropper de op,« siger Tania Groth.

Gruppen NoPegida DK, som arrangerer moddemonstrationer mod For Frihed, skriver til Information, at de går på gaden for at give et modsvar til For Friheds hadske holdninger. De betragter sig selv som et netværk af flere grupper, der skiftes til at arrangere »mange forskellige slags protester«, når For Frihed demonstrerer og »spreder deres had mod muslimer«.

»Vi mener ikke, deres forsøg på at skabe splittelse i et mangfoldigt København bør stå uimodsagt,« skriver en unavngiven talsmand fra NoPegida DK. Han mener dog ikke, at gruppen optræder voldeligt til demonstrationerne:

»Vi kan ikke genkende det billede politiet prøver at male af de demonstrationer og protester, som vi i NoPegida-netværket arrangerer. Tværtimod mener vi, det er politiets opgave at sikre at vi på lige fod kan demonstrere frit, det har vi desværre ofte oplevet ikke er tilfældet – at man nærmest for enhver pris vil sikre, at Pegida ikke får at se og høre hvor mange der er uenige med dem når de udpeger muslimer som syndebukke.«

Information har forsøgt at stille opfølgende spørgsmål på skrift, men NoPegida DK har ikke svaret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg er helt personligt imod For friheds linje og dagsorden, men nu hvor jeg ikke bor i København kan jeg ikke sige hvem af de to fløje som misbruger friheden til at demonstrere.
Men i min optik som både buddhist og pacifist kan jeg ikke acceptere grove trusler og vold fra nogen sider. Det at demonstrere er et middel og en ret og stadig er det i min optik rigtig dumt at de "gode" på venstrefløjen ikke kan lade den gode tone være styrende fremfor provokationen, for kunne de det fik disse antimuslimer meget lidt opmærksomhed. Ved at bruge deres tone går man deres ærinde, hvilket vist ikke er målet. Sennels og kompagni bør forbigås med et smil og dyb tavshed.

Tove Bonde, Mette Poulsen, Hanne Ribens og Anders Barfod anbefalede denne kommentar
Ole Christiansen

-og hvad koster det at beskytte Muhammed-tegnerne? -eller lars Løkke? - eller at rydde et ungdomshus.
Personligt mener jeg at vi generelt bruger alt for mange penge på at sikre ytringsfriheden for dem, jeg er uenig med, -og alt for lidt, på dem jeg sympatiserer med............
(sarkasme)

Henrik Nielsen, Søren Ferling, Ivan Breinholt Leth, Jesper Nielsen, Hasse Poulsen, Peter Hansen, Jan Hansen, Anne Eriksen, Jørgen Wassmann, Kim Houmøller, Jens Erik Starup og Kristian Kolby anbefalede denne kommentar
Ole Brockdorff

”Eyvind – jeg synes det er fryd din bil blev møbleret om. Så kan du lære ikke at være Pegida-tilhænger eller hvad det nu er du er”, skrev en kendt Modkraft-blogger og aktivist på sin Facebook-profil torsdag den 15. december 2016 som kommentar til, at pressefotograf Eyvind Deeka var blevet udsat for graffiti på sin bil med ordene ”Racist Fuck Pegida”, fået alle fire dæk på sin bil skåret op, fået ridser i lakken og skum i udstødningen, alt sammen fordi han ønskede at dække en demonstration af For Frihed.

”Der skal siges klart fra, hver gang grupper som Pegida/For Frihed spreder hadske budskaber”, skriver gruppen NoPegida DK på sin Facebook-side, der har den grundlæggende filosofi, at ingen skal have lov til at demonstrere fredeligt og lovligt mod den – efter deres opfattelse – snigende islamisering af Danmark og Vesten, hvilket for NoPegida DK er spredning af et hadsk budskab, som de i deres egen selvopfattelse mener de har ret til at stoppe med alle midler.

NoPegida DK stiller gang på gang uanmeldt op til moddemonstrationer imod For Frihed, hvorfor det er nødvendigt for ordensmagten, at have 60-80 politifolk til at beskytte deltagerne fra gruppen, så de ikke bliver overfaldet på åben gade. Men hvad medierne generelt ikke fortæller borgerne er, at det hver gang udelukkende er voldsaktivister fra NoPegida DK-demonstrationen, der bliver anholdt af politiet for vold og hærværk samt trusler mod politiet. Ikke de fredelige demonstranter fra For Frihed, som på ingen måde provokerer nogen som helst i moddemonstrationerne.

En lørdag i december sidste år demonstrerede For Frihed til fordel for det danske politikorps på grund af den myrdede politibetjent Jesper Jul, hvor gruppen opfordrede danskerne til at bakke op om retsstaten. Alligevel skulle de overfaldes af en moddemonstration fra NoPegida DK. Tre venstreradikale blev anholdt af politiet, der flere gange har sagt, at hvis moddemonstranterne holder sig væk fra For Friheds demonstrationer og forsamlinger, vil det kun være nødvendigt med fire politibetjente til at dirigere trafikken.

Det mest skræmmende aspekt ved det hele er imidlertid den kendsgerning, at samtlige mainstream-medier udmærket godt ved, hvad det er for grupperinger og hvilke voldsfascister på venstrefløjen det er, der gang på gang systematisk overfalder For Frihed-demonstranterne i ly af spontant organiserede moddemonstrationer, hvorefter de forfølger uskyldige og fredelige demonstranter helt ind i privatlivet, hvor de udsætter dem for graffiti og hærværk samt trusler på livet.

Men heldigvis retter dagbladet Information nu endelig spotlyset mod den voldelige NoPegida-bevægelse, der gang på gang forpester livet for de fredelige For Frihed-demonstranter og politiet med deres uanmeldte moddemonstrationer, og der foreligger masser af billeddokumentation og tekstdokumentation for deres konstante mødeterror imod For Frihed og andre islamkritiske arrangementer hos flere af nichemedierne.

Et forbud mod disse grupperinger fra lovgivernes side er ikke sagen, derimod bør domstolene individuelt straffe dem hårdt for deres vold og overfald samt mødeterror imod andre menneskers forsamlingsfrihed. Mainstream-medierne burde demaskere NoPegida DK og deres voldsaktivister i langt større omfang, så hele befolkningen kan se ansigterne på disse afstumpede mennesker. De er nemlig ikke et klap bedre end Hitlers modbydelige SA-brunskjorter, der i 1930`erne overfaldt alle og enhver, der på demokratisk vis protesterede imod nazisterne, og de er på længere sigt en virkelig trussel imod den politiske stabilitet i Danmark.

Hvis politikere, mediefolk og forfattere virkelig ønsker at give en håndsrækning til den grundlovssikrede forsamlingsfrihed og demonstrationsfrihed for alle mennesker, uanset deres politiske observans, ja, så burde de bare èn gang stille op og deltage i en af For Friheds fredelige demonstrationer, hvor de en lørdag eftermiddag går en tur fra punkt A til punkt B, også selv om de ikke sympatiserer med kritikken af islam som lovreligion for muslimer.

Men det gør de næppe på grund af den uhyggelige politiske korrekthed, skønt det kunne være spændende at se, hvorvidt moddemonstranterne fra NoPegida DK trods alt tør overfalde fremtrædende politikere, mediefolk og forfattere på åben gade med sten, æg, graffiti, hærværk og trusler – eller om de kun har mod på at overfalde ganske almindelige sagesløse anonyme mennesker for at skræmme dem væk fra deltagelse i For Frihed-demonstrationerne.

Tak til dagbladet Information for en god artikel.

Allan Bartroff, Britt Kristensen, Ernst Enevoldsen, Tove Bonde, Søren Lindved, Søren Ferling, Mette Poulsen, Jørn Rasmussen, Jesper Nielsen, Martin Sørensen, Rie Forchhammer, Anders Jensen, Kim Houmøller, Morten Simonsen, Claus Nielsen, Hans Aagaard, Jørn Andersen, Frank Hansen og Finn Thøgersen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Hvorfor skal det diskuteres, hvem der er ballademagerne, kan det ikke bare filmes?

Søren Ferling, Tove Bonde, Jesper Nielsen, Anders Barfod og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar

@Ole Brockdorff

Om de, der udgør moddemonstranterne til Pegidas demonstrationer for had og racisme er

"ikke et klap bedre end Hitlers modbydelige SA-brunskjorter, der i 1930`erne overfaldt alle og enhver, der på demokratisk vis protesterede imod nazisterne, og de er på længere sigt en virkelig trussel imod den politiske stabilitet i Danmark"

Er nok en "sandhed" med indtil flere modifikationer. Det er evident at se, hvordor du når frem til en så alarmistisk, virkelighedskolliderende konklusion størrelsen af denne modbevægelse taget i betragtning. Så fred være med det.

Men den eksisterende forskning på området modsiger dog lodret dine påstande om, hvilken fløj, der er mest voldelig, så det vil jeg da opfordre dig til at læse. Forhåbentlig kan det være medvirkende til at moderere dine holdninger i mere realitetsnær retning:

1) "http://www.b.dk/nationalt/hoejreekstremister-er-mest-voldelige"

2) https://pure.sfi.dk/ws/files/201707/1419_antidemokratiske_miloeer.pdf

Benjamin Bach, David Zennaro, Ole Frank, Martin Madsen, Hans Larsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Jens Erik Starup

Det er åbenbart vigtigt for myndighederne, at højrefløjens budskaber kan komme til fri udfoldelse.

Mikael Nielsen, Ole Frank og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

"Der er tale om det planlagte ressourceforbrug og ikke det faktisk anvendte"........

Man er krænket, altså er man til.

Uden at ville blande sig i den standende debat på et højt intellektuelt niveau, hvor der fra den ene parts side sandelig bliver sat spørgsmålstegn ved, om forsamlings – og ytringsfriheden nu også skal gælde for alle, og ikke kun for gabehovederne og revolutionsromantiske sofadyr, hvor den talende klasse under politibeskyttelse muterer til den beslægtede råbende klasse i gaderne, i tidligere tider for ikke så længe siden uniformerede bøller, nu en flok pubertetsbørn, der også lufter deres ringe forståelse for demokratiets spilleregler – skolen har også her helt åbenbart svigtet …

Næste fase i selvsvinget om magten blandt pøbelen og gadens parlament, andre lytter næppe, er som bekendt, at lade sig overmande af en udbredt barnlig krænkelseskultur, som ’katten har slæbt ind’, finde noget reelt eller virtuelt at kunne støde sig på, flæbe over alverdens uretfærdigheder, som næppe understøtter oplysningsprojektet, men lader mange på begge fronter falde tilbage til forne tiders politiske dårligdomme …

Søren Ferling, Jesper Nielsen, Martin Sørensen, Hans Aagaard og Anders Jensen anbefalede denne kommentar
Mikael Nielsen

Hykleri. De siger siger at beskyttelse af retten til at demonstrere skal beskyttes. Var det også gældende da de fratog tibetanske flag og spærrede for demonstrationerne mod Kina? For Friheden skal holdes nede. Med alle midler

Ole Christiansen, Martin Mørch, Benjamin Bach og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

@ Jens Erik Starup:

"Det er åbenbart vigtigt for myndighederne, at højrefløjens budskaber kan komme til fri udfoldelse."

- naturligvis er det vigtigt for myndighederne, da forsamlings- og ytringsfriheden også gælder for højrefløjen.

At samfundet ikke for længst har gjort langt mere for at sætte en stopper for politiske hooligans på begge fløje og deres hang til og anerkendelse af vold og hærværk som legitime politiske kampmidler, er beskæmmende. Straksdomme og hårdere straffe må bringes i spil.

Som demokrat finder jeg det uacceptabelt og dybt bekymrende, at visse grupperinger ikke kan demonstrere i fred og ro uden massivt politiopbud - desuagtet, at jeg ikke sympatiserer med de pågældende grupperingers budskaber.

Tove Bonde, Finn Thøgersen, Søren Ferling, Mette Poulsen, Jørn Rasmussen, Christian Larsen, Jesper Nielsen, Martin Sørensen, Hans Aagaard og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar

@ Leo Nygaard:
Som det tydeligt fremgår af artiklen, er der ikke to grupper, der slås.

Der er en gruppe, der vil slås, og en anden, der blot udnytter sin grundlovssikrede forsamlings- og ytringsfrihed. Uanset hvor udemokratisk den så end måtte være i sit tanke- og værdisæt.

Det er jo paradoksalt, at personer og foreninger, der har et overordnet udemokratisk tanke- og værdisæt, ofte er dem, der er bedst til at udnytte de demokratiske rettigheder, de har. Det gælder begge fløje, islamister mv.

Ernst Enevoldsen, Søren Ferling, Mette Poulsen, Jesper Nielsen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Peter Bækgaard

er det ikke antifa der gang på gang sætter fut i fejemøget? hvis For frihed eller hvad de kalder sig fik lov til at demonstrere uforstyrret ( hermed forstås overfaldet), så kostede det nok ikke så mange ressourcer.
jeg undrer mig over at antifa ikke udviser samme iver når HuT eller andre eksremistiske org. demonstrerer...

Tove Bonde, Henrik Nielsen, Søren Ferling, Hans Aagaard og Jesper Nielsen anbefalede denne kommentar
Benjamin Bach

Hold nu ferie. Lige til Berlingeren. Forudsigeligt, fladpandet narrativ, politiet gøres til det stakkels offer, højre- og venstrefløjen sættes op som to ens ekstremer.

Og for at det ikke skal være løgn, så reduceres problematikken til et spørgsmål om penge. PENGE!

Det virker som om, at journalisten på forhånd har accepteret, at det er en del af et sundt demokrati at have nynazister vadende gennem Nørrebro. Og så at det i øvrigt skal tillades ud fra økonomiske hensyn.

Er det her Information? Den gamle modstandsavis?

Kender både kristne og folk over 50, der går rundt i de moddemonstrationer.

@Jan Hansen
Der er en gruppe, der vil slås, og en anden, der blot udnytter sin grundlovssikrede forsamlings- og ytringsfrihed. Uanset hvor udemokratisk den så end måtte være i sit tanke- og værdisæt.

Blot!? :)

Ja, altså udover, at vi faktisk har en lov, der gør det strafbart at udtale sig racistisk i det offentlige rum. Så man kunne jo sagtens spørge, om hvor vidt Pegida skal have beskyttelse til at holde forsamlinger og opfordre til »fremmede fjenders blod i kloakken« bag politibeskyttelse.

Overvej julepynt-demoen en gang til. Politiet må gerne både omdirigere og opløse en demonstration af hensyn til den offentlige ro og orden. Det gør de tit. At man godkender, at demonstrationen finder sted på Nørrebro, viser fra politiets side, at man ønsker en voldelig konfrontation.

Hvis politiet ønskede at spare penge og ressourcer, ville de af hensyn til at kunne garantere sikkerheden for Pegida-demonstranterne slet ikke tillade dem at holde anti-muslimsk, racistisk, hate speech optog på Nørrebro. Ret simpelt. Men det lader til, at Rasmus G Svaneborg glemte det aspekt, da han var til kaffe og kringle hos politidirektøren.

Søren Roepstorff, Jesper Frimann Ljungberg, Martin E. Haastrup, Niels Duus Nielsen, Flemming Berger og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Ja hvorfor blev Pegida -optoget ikke afholdt på Polititorvet. Her kunne de ca 100 deltagere sagtens ha´været og politiet kunne holde øje fra Politigården. Herved kunne politiet ha´sparet penge, når det åbenbart er det største problem.

Niels Duus Nielsen, Benjamin Bach og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Mads Berg og ligesindede: Kunne det ikke være en ide at antipediga fløjen også griber lidt i egen barm, ved at ændre taktik og bare demonstrere roligt og besindigt uden de store falbelader?
Uanset at min sympati generelt ligger hos dem, så er jeg næsten sikker på at en del i deres galde mod For Frihed tilhængerne er så sikre på at deres forargelse og harme er så berettiget at den voldsomme retorik er en ret. Nu er en del af den bevægelse også imod politiet som magt apparat, hvilket ansporer til endnu større "mod". Jeg synes ikke at det burde være nødvendigt at de "gode" skal have brug for overvågning for at opføre sig ordentligt i en retfærdig "kamp" mod disse anti muslimer.

Henrik L Nielsen

Enhver har ret til at afholde en lovligt anmeldt demonstration. Og sådan skal det også være.

Men politiet har ret til at afslå ruter og placeringer, hvis de mener det vil skabe uro og vold.

Så hvorfor flytter de ikke pageida' demonstration hen et sted, der er lidt mindre provokerende?

David Henriksen

Som udgangspunkt demonstrerer "For Frihed" for at fratage andre deres rettigheder, herunder religionsfrihed som er sikret i grundloven. Det burde hedde Imod Frihed for det er det det er. Moddemonstrationerne er en nødvendighed. Volden er yderst beklagelig men taget i betragtning hvor vigtigt det er at vise modstand mod fascisme kan det tilsyneladende ikke være anderledes.

Peter Bækgaard

David Henriksen, vil du også mene at en evt. voldelig moddemonstration er "yderst beklagelig" hvis det foregik med omvendte fortegn?
Herhjemme tillader vi adskillige demonstrationer hvert år, hvor det må formodes at de kolliderer med personers holdninger, vi kan bla. se på Pride som ikke er velset af visse personer på Nørrebro, HuT som ikke ligefrem er kendt for at hylde demokratiske rettigheder. Skal vi også tillade at disse mødes med vold?
Det er venstrefløjshykleri af værste skuffe. Antifa som, hvis man da gider at se hvad der sker i ungdomshuset, har sin gang i lokalerne, bruger vold til at bekæmpe modsatrettede holdninger, og de ER i ungdomshuset og de ER voldsparate i en ekstrem grad. Skal vi bare beklage det?

Jesper Frimann Ljungberg

Det kan godt være at jeg ikke er politisk enig med Benjamin Bach, men han har en pointe.
Politiet kan 'bare' forbyde demonstrationerne eller bede dem om at demonstrere et sted, hvor der ikke opstår problemer, og så ja.. burde problemet være reduceret til .. ja.. ingen ting.
Og DJØF argumentet med at det koster penge.. er altså skræmmende..

Selvfølgelig er det en kalkuleret provokation når man vælger at holde 'ikke som os' 'kritiske' demonstrationer, de steder hvor man nu anmelder disse.

Det her er kun et problem, fordi der er politiske kræfter (på begge følje) der gerne vil gøre det her til et problem så man kan fremme egen agenda.

// Jesper

stefan kjær jensen

Det her indlæg skrevet af tidligere fagforeningsmand Nicholas Goroff Synes at passe til hele diskussionen omkring vold på de yderste politiske fløje:
http://www.occupy.com/article/letter-american-left-antifa-not-your-frien...

Peter Bækgaard

Jesper Frimann, man kan også bare lukke øjnene for den vold som de politiske modstandere anvender.
Det er jo et vagt argument at tvinge folk med alternative politiske holdninger til at demonstrere steder hvor man tror der er "højere til loftet". Skulle man ikke hellere slå ned på de voldsmænd/ kvinder som vi gang på gang ser i forbindelse med demonstrationerne?
Hvis nu Antifa, stoppede med at udøve vold når Pegida står og snøfter til deres demonstrationer, tror du så ikke at politiet ville spare en hulens masse penge?

David Henriksen

Peter Bækgaard. Det foregår skam også den anden vej. Når folk truer med at ville fratage andres rettigheder minder det ret meget om vold.

Jens Erik Starup

@Jan Hansen
Det er åbenbart ikke vigtigt for myndighederne at lade tibetanerne vise flaget uhindret.

Peter Bækgaard

David Henriksen, jeg skal indrømme at jeg ikke lige kan komme på en demonstration hvor for Frihed eller lignende højreradikale har været voldelige under anmeldte demonstrationer - dog med de undtagelser hvor eksempelvis Antifa har mødt op.
hvad kalder du forresten Antifas holdning til at de vil fratage pegidas rettighed til at demonstrere fredeligt - er det også voldeligt.
Den analogi du anvender giver ikke nogen mening, men skal vel ses som et forsvar for at politiske aktive anvender vold - så længe de bare er på bølgelængde med dig?

Artiklen roses fra alle sider:

- En sober artikel i Dagbladet Information, der i sig selv er et opgør med ’sammenstøds’-myten. Avisens faste læsere er i chok …

http://www.uriasposten.net/

Søren Ferling og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

I fald at ingen antastede Pegida /For frihed demoerne, ville de jo bare fise ud i det lokum de kom fra. . Siger det bare.

Peter Bækgaard

Det er da også fint at man demonstrerer imod, men hvorfor skal det være voldeligt? Hvorfor jagter man enkelte individer hvis man finder dem på Nørrebro? Er det også "helt fint"?

David Henriksen

Peter Bækgaard jeg er nok ret meget i midten af dansk politik men er generelt imod fratagelse af basale menneskerettigheder. Måske deraf min holdning. Vold skal jeg bestemt ikke opfordre til men lad mig forklare det en anden måde. Hvis jeg påstår st alle fynboer ikke er rigtige danskere uden dsndke værdier og kræver deportation og fratagelse af fynboers rettigheder ville jeg nok forvente at en fynbo eller to ville angribe mig. Det er opfordringen til overgreb som jeg til en vis grad sidestiller med fysisk vold. Udsigten til fratagelse af rettigheder er en oprigtig trussel mod andre mennesker og bliver tilsyneladende opfattet på præcist den måde.