Læsetid: 7 min.

Er man nødt til at filme sin egen sygdom for at vise, man ikke er tosset?

Da journalist og ph.d. studerende på Harvard Jeniffer Brea fik diagnosen kronisk træthedssyndrom, vendte hun kameraet mod sig selv og dokumenterede et liv præget af uforklarlige og umenneskelige smerter. Dokumentaren ’Unrest’, som har premiere på CHP:DOX i morgen, peger også på store konflikter om behandlingen af sygdommen herhjemme
Jeniffer Brea lider af kronisk træthedssyndrom – og hun har lavet en film, der vises på CPH:DOX, om hendes sygdom. I filmen taler hun med en række andre, der deler hendes skæbne, fra forskellige steder i verden. Foto fra filmen

Jeniffer Brea lider af kronisk træthedssyndrom – og hun har lavet en film, der vises på CPH:DOX, om hendes sygdom. I filmen taler hun med en række andre, der deler hendes skæbne, fra forskellige steder i verden. Foto fra filmen

Indland
16. marts 2017

En kvinde stønner forpint i et grynet mørke. Hun ligger på et trægulv og forsøger at hæve sig op ved at støtte armene imod underlaget, men dumper tilbage. Hun skubber sig i stedet hen mod sengen under store anstrengelser og med et kamera vendt mod sig selv i den ene hånd.

I næste scene er Jeniffer Brea, som den unge kvinde hedder, på vej til hospitalet med sin mand, internetanalytiker ved Princeton University Omar Wasow. Senere, mens hun ligger i hospitalssengen og venter, siger han:

»Jeg tænker på, at vi skal være forsigtige: Hvis du siger for lidt, kan de ikke hjælpe dig. Hvis du siger for meget, tror de, du er en slags mental patient.«

Sådan er situationen for tusindvis af mennesker over hele verden. Jeniffer Brea møder nogle stykker af dem, da hun beslutter sig for at undersøge sin sygdom kronisk træthedssyndrom (også forkortet ME eller CFS) ud over de konsekvenser, den har for hende selv.

Resultatet kan ses i morgen på CPH:DOX, hvor dokumentaren Unrest har premiere. Unrest bygger på instruktøren Jennifer Breas egne optagelser af et liv, der skulle til at udfolde sig med job og ægteskab, men bliver til minutter, dage og år i en kørestol med så stærke smerter, at Brae, der er midt i en ph.d., græder af frustration over ikke længere at kunne tænke sammenhængende.

Jeniffer Breas filmhold besøger også andre lande – hun selv er sengeliggende – herunder Danmark, hvor en ung pige, der lider af kronisk træthedssyndrom, bliver tvangsfjernet fra sit hjem og anbragt på Klinikken for Funktionelle Lidelser, der behandler ME-patienter herhjemme. En betændt sag, som også har fået dækning i danske medier, fordi forældrene og kritikere af den danske behandling af ME-patienter har proteseret højlydt mod fjernelsen og myndighedernes behandling af den unge danske kvinde.

Dermed bliver Unrest også et indlæg i den versende danske debat om, hvordan man bedst behandler patienter med funktionelle lidelser, som er den betegnelse, ME-patienter får, fordi man ikke hidtil har kunnet finde en biologisk forklaring på deres lidelse.

Foto fra filmen. 

Foto fra filmen. 

Er hun rigtig syg?

Jeniffer Brea får at vide af sin læge, at hendes sygdom, der dukker op som stærke fysiske og mentalt trættende smerter efter en periode på ti dage med meget høj feber, formentlig skyldes et traume i barndommen, hun siden har glemt. Til gengæld er beskeden også, at der meget lidt medicinsk hjælp at hente.

I stedet bliver internettet et forum, hvor mange af patienterne med uforklarlige sygdomme henter støtte og svar, som den medicinske videnskab ikke kan give dem.

Dokumentarfilmen bygger i store dele på interview, Jeniffer Brea laver fra sin seng via skype med andre syge, der ligger i deres senge, i andre lande.

Men den er også et indblik i, hvad langvarig sygdom betyder for et parforhold. Jennifer Breas mands liv fortsætter, han passer hende og sit arbejde som velrenommeret forsker – man ser et klip med talkshowværten Oprah Winfrey, der forklarer, at Omar Wasow introducerede hende til internettet.

Imens forsvinder Jennifer Breas liv ind i det mørke rum, hvor hun ligger med sovemaske og forsøger at undgå lyde, der smerter i hendes hovedet.

»Forhindrer jeg ham i at blive den, han skulle være blevet?« spørger hun. For et forhold kan gå i stykker af for meget sygdom. Det skete for eksempel for Leeray, som Jeniffer Brea interviewer i filmen. For Leerays mand begyndte i løbet af hendes sygdom at tvivle på, hvor syg hun egentlig var. Og han og familien begynder at tolke hendes symptomer som noget mentalt, fordi mere end ti læger ikke har kunnet finde en fysik forklaring.

»Det var virkelig skræmmende, da han forlod mig,« siger Leeray efter 14 års ægteskab fra sin seng, hvor hun ligger foran et kamera. Først da deres fælles datter også får diagnosen ME, tror Leerays eksmand på hende.

Kronisk træthedssyndrom har heddet noget forskelligt i den moderne medicinske historie. I et afsnit fortæller Brea om tidligere udbrud af virus i USA, der har resulteret i, at nogle ganske få syge ikke har kunnet blive ordentlig raske igen. Lægerne har troet, at kronisk træthedssyndrom var en form for polio eller infektion af hjernen og rygsøjlen. Endnu længere tilbage i historien kaldte man de uforklarlige symptomer for »hysteri«.

»Nu kalder vi hysteri for en funktionel lidelse,« siger Jeniffer Brea om sin egen diagnose.

»At være en kvinde er en del af det her,« siger Nancy Llimas, der som en af de meget få forskere i USA studerer immunforsvaret, som en forklaring på, hvorfor sygdommen stadig ikke bliver taget alvorligt af lægerne, og hvorfor de ikke bliver undervist i symptomerne på lægestudiet.

Problemet med psykosomatiske sygdomme er, at de aldrig kan bevises. Det er et navn, man giver sygdomme, hvor der ikke kan findes nogen biologisk årsag. Men det betyder ikke, at der ikke er nogen, forklarer Brea.

Og her står vi så i dag, hvor nyere amerikanske studier på baggrund af 9.000 videnskabelige studier af lidelsen har påvist, at kronisk træthedssyndrom er en kompleks fysisk sygdom, der rammer flere organsystemer. Og ikke en sygdom, der skal behandles i psykiatrien.

For lidt forskning

Jennifer Brea beskæftiger sig ikke med de nye studier, som kom frem i en ekspertrapport, som de amerikanske sundhedsmyndigheder modtog i 2015 fra Institute of Medicine (IOM) under U.S. National Academy of Sciences. Og dokumentaren peger heller ikke frem mod nye medicinske indsigter. Men de nye amerikanske studier er værd at hæfte sig ved i Danmark, hvor funktionelle lidelser ofte placeres i det psykiatriske system.

På baggrund af ekspertrapporten advarede udenlandske læger og professorer i Politiken sidste år om, at man i Danmark behandler patienter med ME ud fra en forkert tilgang.

»Den psykosomatiske tilgang til ME-patienter repræsenterer et af de store fejlspor i medicinens historie – som har gjort patienterne meget ondt,« sagde den norske professor, dr. med. Ola Saugstad, overlæge ved Rikshospitalet i Oslo til Politiken.

I Danmark skønnes det, at 15.000 til 45.000 lider af kronisk træthedssyndrom. Langt de fleste patienter får en psykiatrisk diagnose og betegnelsen funktionel lidelse.

Den norske børnelæge Kristian Sommerfelt har beskæftiget sig med patientgruppen ME ved Haukeland Universitetssykehus i over 25 år og er desuden en af de eksperter, CPH: DOX har inviteret til en paneldiskussion i forbindelse med visningen af dokumentaren.

Spørger man Kristian Sommerfelt om, hvad han opfatter som årsagen til kronisk træthedssyndrom, svarer han:

»Jeg håber, det er en psykosomatisk lidelse, for så har vi bedre behandlingsmuligheder. Men jeg finder ikke støtte for, at det skulle være en psykosomatisk lidelse, hverken i den medicinske litteratur, eller når jeg møder patienterne,« siger han og understreger, at han ikke opfatter ME som en såkaldt funktionel lidelse.

– Hvorfor ved man ikke mere om, hvad denne sygdom skyldes?

»Vi læger ved jo forfærdeligt lidt om årsager til rigtig mange sygdomme. Vi prøver bare at lade som, vi ved mere. 15 pct. af befolkningen har migræne, de fleste har det som en mindre lidelse, men der er ingen biomarkør på migræne. Det afgørende er her, at man stoler på migræne-patienten, men ikke på ME-patienten, når hun siger, at hendes symptomer ikke er psykisk betingede,« siger Kristian Sommerfelt.

Desuden er det flovt at være så syg, at man ikke kan håndtere sit eget liv, uden at have en ’forklarlig’ diagnose, mener den norske læge.

»Disse patienter kan desuden typisk mobilisere kræfter for en varierende periode, f.eks. når de skal til lægen eller andet. Bagefter kan de få det betydeligt dårligere - nogle gange i flere dage afhængigt af belastningen. Det betyder, at hvis man ikke er sammen med patienten hele døgnet, kan man ofte misforstå, hvor syge de egentlig er. Man skal følge disse patienter over tid, og så skal man stole på patienten eller patientens forældre. I stedet har jeg ind imellem oplevet, at læger kan opfatte det som om, at det er forældrene, der gør deres børn syge og laver en sygdomshistorie. Det syndrom findes, men det er ekstremt sjældent,« siger han.

Lille bedring?

I Danmark anbefaler sundhedsmyndighederne kognitiv adfærdsterapi og såkaldt gradueret træningsterapi til ME-patienter, fordi det kan have symptomlindrede effekt. Men heller ikke Kristian Sommerfelt mener, at det er en generel metode, der kan anvendes.

»Man er ikke afhængig af at have en årsags-diagnose for at kunne finde en behandling, der har en effekt. Men et af de største studier, det såkaldte PACE-studie, der i øvrigt har været meget kritiseret, fandt en lille – men ikke væsentlig – bedring blandt patienter, der fik kognitiv terapi. Man kan ikke afvise, at det kan være en behandling med effekt hos nogle patienter, men jeg mener ikke, der er støtte for, at det er en generelt anvendelsesbar behandlingsmetode ved ME,« siger han.

I Jennifer Breas dokumentar fremgår det desuden, hvor få amerikanske midler der bliver brugt på forskning i kronisk træthedssyndrom sammenlignet med andre kendte sygdomme. Det er en kritik, Sommerfelt støtter:

»Der er ingen rimlighed mellem, hvor ofte denne sygdom forekommer, hvor invaliderende den er, og hvilke samfundsøkonomiske konsekvenser den får og så den lille mængde ressourcer, der bliver brugt på forskning,« siger han.

Men de nyere videnskabelige studier, som blev omtalt i Politiken sidste år, viser altså, at patienter med kronisk træthedssyndrom ikke optager glukose i muskelcellerne ved fysisk anstrengelse som raske.

Det kan dels forklare den store fysiske og psykiske udmattelse, dels at hjernesubstans forsvinder, hvilket kan forklare de kognitive problemer. Og de amerikanske sundhedsmyndigheder har nu afsat et stort millionbeløb til en ren biologisk forskning i sygdommen.

– Tror du, at kronisk træthedssyndrom er en sygdom, som læger og forskere på et tidspunkt må indse, at de har taget fejl omkring?

»Der begynder i hvert fald at ske meget spændende ting på området,« siger Kristian Sommerfelt.

’Unrest’ vises første gang på CPH:DOX i morgen kl. 19.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anne-Marie Paul

ME som sygdommen hedder officielt nu er ikke en psykosomatisk sygdom - to forskere, danske , på et universitets hospital i Berlin har fundet beviser for autoimmunitet.
Sygdommen er fysisk og handler om cellestofskiftet som ikke fungerer normalt og dermed påvirker alle funktioner i kroppen.
Kære Journalist:
Skriv dr Myhill i Google og læs mere - Der er behandling der virker.
I Norge er et statsstøttet forsøg i gang med Retuximab, et antistof - som behandling. Nogle er blevet raske eller er i bedring pga behandling med dette stof.
Det er anerkendt at sygdommen er fysisk - Danmark er bare som altid bagefter

Hanne Koplev, Estermarie Mandelquist, Anne Eriksen, Sup Aya Laya, ingemaje lange, Bente Stenfalk, Jørn Andersen, Anders Vang Nielsen, Heidi Larsen og Ulla Søgaard anbefalede denne kommentar

Stort tak til Mette-Line Thorup og Information for denne fine artikel om Jennifer Breas film og sygdommen ME. Jeg håber at rigtig mange vil lægge vejen forbi Dagmar og Cinemateket i den kommende weekend for at opleve Unrest.
Jeg er selv ME-patient på tredie år efter en virusinfektion, som efterlod mig stærkt invalideret. Jeg har WHO diagnoserne G93.3 ME og G90.9 POTS stillet af danske speciallæger. Siden har jeg også fået "diagnosen" funktionel lidelse, iværksat af rehab teamets læge for kommunens penge, men har stadig til gode at opdage hvad det betyder for mine sager hos kommune og pensionsselskab.
Det føles som en meget stor opbakning til mig personligt at Jennifer Brea har lavet en film som formidler hvad det vil sige at være syg af ME. At Cop:dox har valgt at tage filmen til Danmark. At Information har valgt at omtale filmen. Tak!

Estermarie Mandelquist, Anne Eriksen, ingemaje lange, Bente Stenfalk, Jørn Andersen, Heidi Larsen og Anne-Marie Paul anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Paul

Et ps - jeg skrev før at der er mulighed for helbredelse -det vides ikke endnu - mange ME patienter kan få det bedre med Dr Myhills behandling - men det er ikke det samme som at blive fri for sygdommen.
ME patienter har det meget skiftende og må leve med det hver eneste dag. Noget af det vigtigeste er ro og ikke på nogen måde at være under fysisk eller psykisk pres.
Jeg er også super glad for at filmen er kommet op og for at der er skrevet om det i Information -
Mit håb er også at mange - også læger - ser filmen

Estermarie Mandelquist, Anne Eriksen og Bente Stenfalk anbefalede denne kommentar
Ole Christiansen

Kære Kit
Diagnosen funktionel lidelse er opfundet af en smart psykiater, der siden har drevet "Center for funktionelle lidelser". Dette center støttes med 100 mill af Tryg-fonden og 50 mill af Lundbeck-fonden.
Formålet er at give folk med uforklarlige lidelser en psykiatrisk diagnose. Herved fratages de retten til førtidspension og kan fastholdes på kontanthjælp til de skal på folkepension, Det sker ud fra tankegangen om at psykiske lidelser, i modsætning til fysiske, kan forsvinde igen af sig selv, som det f.eks. ses ved depression.
Med denne øvelse sparer kommunen penge til førtidspension, Tryg og de andre forsikringsselskaber behøver ikke udbetale erstatning for tabt arbejdsevne og Lundbeck kan sælge en masse nytteløs psykofarmaka.
Derfor vil de danske sundheds myndigheder ikke lytte til erfaringer fra andre lande: Det er ganske enkelt for dyrt.
Diagnosen "Funktionel lidelse" er ren fup fra ende til anden..........Det er kejserens nye klæder:
Mit jobcenter har meddelt, at de øjeblikkelig stopper udbetaling af ressourceforløbsydelse, hvis jeg ikke går i behandling på Center for funktionelle lidelser. -så kommunerne og fup-psykiaterne samarbejder ganske fint, -og det handler kun om penge.
Tænk hvis samarbejdet og energien blev brugt på at hjælpe syge borgere? i stedet for disse spareøvelser og fup-diagnoser???????

Held og lykke med din kamp

Hanne Koplev, Bjarke Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Ulla Søgaard, Anne Eriksen, Sup Aya Laya, ingemaje lange, Bente Stenfalk, Anne-Marie Paul og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar

Jeg er ME ramt og jeg håber så meget jeg kan komme til at se den dokumentarfilm på en eller anden måde her i provinsen. Det er så uhyre vigtigt at få sat fokus på, at ME er en fysisk sygdom og ikke psykosomatisk. Stort tak til Information for at skrive om den.

Jeg er selv en af de rigtig heldige der er blevet diagnosticeret af speciallæge (tilbage i 2011 efter flere års sygdom og lige omkring jeg fik min førtidspension) og jeg har ikke har været i kløerne på Center for Funktionelle lidelser, Tryg osv. Jeg kæmpede med næb og klør for ikke at komme det og gør det stadig, for der bliver stadig sat spørgsmålstegn i Sundhedsvæsnet, når man kommer med noget andet. For ens ME er jo bare i ens hoved og så er resten nok også. Vi får ikke kun en elendig udredning, vi får virkelig elendig behandling og udredning for eftertiden... Uanset hvad vi kommer med af problemer og symptomer.

Hanne Koplev, Estermarie Mandelquist, Anne Eriksen, ingemaje lange, Bente Stenfalk og Ole Christiansen anbefalede denne kommentar
Ole Christiansen
Estermarie Mandelquist, Anne Eriksen, Sup Aya Laya og Bente Stenfalk anbefalede denne kommentar
cathrine engsig

ME er ikke en sjælden lidelse. Det skønnes at 14.000 i Danmark har ME. Derfor er artiklen vigtig da der er tale om et kæmpe svigt af alvorligt fysisk syge patienter som sundhedssystemet herhjemme forsøger at skubbe over i psykiatrien, mens der i vores nabolande Sverige og Norge oprettes bio-medicinske centre til behandling af denne komplekse neuro-immune sygdom.Gå derfor ind og se denne premierede dokumentarfilm med den stærke og begavede Jennifer Brea og få svar på hvordan vi er endt her.

Hanne Koplev, Estermarie Mandelquist, Anne Eriksen, Sup Aya Laya, ingemaje lange, Bente Stenfalk, Anne-Marie Paul og Heidi Larsen anbefalede denne kommentar
Anders Vang Nielsen

Vil blot tilslutte mig Anne-Marie Pauls anbefaling af Dr Sarah Myhill - både hendes perspektiv på sygdommen og metoder til behandling. Hun er netop udkommet med en ny udgave af sin bog om CFS/ME, som er meget læseværdig og sprogligt/formmæssigt langt bedre end første udgave (som var lidt jammerlig på den front...). Her går hun både i kødet på det etablerede sundhedsvæsen (tilsyneladende er der mange sammenfald mellem britiske og danske tilstande her), men vigtigst af alt formidler hun et afbalanceret, meget præcist billede af hvad CFS/ME går ud på; årsager, mekanismer, behandling, osv.

Der er meget i det som ikke lader sig forklare i en enkelt artikel (i øvrigt stor tak til Information/Thorup for nærværende!) -- det handler i høj grad om et radikalt anderledes tankesæt end dét som desværre ligger til grund for meget moderne vestlig medicin. På den måde tror jeg ofte debatten om CFS/ME bliver afsporet, fordi den forsøges presset ind i en rigid opfattelse af hvad sygdom er. Men netop i dette 'anderledes' (eller snarere langt mere oprigtige, logiske og oprindelige) perspektiv ligger også nøglen til at få det bedre som patient - og til for andre at forstå og anerkende at man er syg, en væsentlig del af bedringsprocessen!

Som et meget for sent opråb ku' det have været fint hvis CPH:DOX havde arrangeret livestream så hjemmebundne patienter også kunne kigge med...

PS: Myhill's website, med meget af indholdet fra hendes bøger: www.drmyhill.co.uk

Estermarie Mandelquist, Jørn Andersen, Anne Eriksen, Bente Stenfalk, Heidi Larsen, Anne-Marie Paul og Dagmar Holdensen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Hvorfor skal sygdom behandles via præmierede dokumentarfilm? Har offentlig forskning i medicin og lægevidenskab samt offentligt sundhedsvæsen fra almen praksis til supersygehuse ikke den fornødne ekspertise til at tage sig af alle tænkeligt forekommende sygdomme i den nuværende moderne verden? Det er i alt fald ikke penge og bevillinger, det skorter på. Hvorfor er der tilsyneladende konflikt mellem læger og patienter? Det er nok den dummeste konflikt, man kan tænke sig.

Anne Eriksen, Bente Stenfalk og Ole Christiansen anbefalede denne kommentar
Jørn Andersen

Endnu en pervers følge af den materielle / videnskabelige diskurs ; hvis ikke du kan måles og vejes , eksisterer du ikke som individ.

Anne-Marie Paul

Har kontaktet Producenten: House of real - for at spørge om de vil streame filmen. Man går ind på houseofreal.dk og så er der en masse email adresser - måske en god ide hvis andre også spørger dem.

Har også spurgt om filmen kan købes som DVD.

Bente Stenfalk

Tak for denne artikel. Endelig en artikel om emnet som ikke kun refererer Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelsers psykiatriske behandlingsmetoder, som det eneste saliggørende.

I øvrigt er det PACE-forsøg, der refereres til artiklen, og som Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser bygger alle deres psykiatriske behandlinger på, afsløret i at bygge på svindel:

Side 4
"PACE er en forkortelse for Pacing, Activity, and Cognitive behavioural therapy, a randomised Evaluation.

PACE-forsøget er afsløret i omfattende svindel og manipulation med data, og man kom frem til, at den påståede effekt af psykiatrisk behandling af ME-patienter ikke havde nogen effekt, at behandlingerne var skadelige, og at der ikke er nogen som helst fordel ved at blive behandlet af psykiatere frem for ved egen læge."

”Der er legitime bekymringer om Det Medicinske Forskningsråds PACE-forsøg, som centrerer sig om tydelig tvang, udnyttelse af patienter, foragt for patienterne, manipulation, forstillelse, vildledning, mangelfulde undersøgelser, der giver meningsløse resultater og mangel på videnskabelig stringens; lederens usædvanlige personlige økonomiske interesser; de vigtigste forskeres særinteresser; høje rate af alvorlige bivirkninger, særlig det underliggende ikke-kliniske formål med forsøget, som synes at have det politisk genererede formål at undgå at patienter får ydelser, dvs. brugen af kognitiv adfærds- terapi benyttes for at opnå det ønskede resultat: ophør af hjælpeforanstaltninger for patienter med CFS / ME.
Manualerne, som anvendes i forsøgt, synes at vise, at forfatterne enten ignorerer videnskabelighed, eller at de ikke forstår, hvad videnskabelighed er.”

Side 80:
Man har tilsyneladende intet lært af det rystende tilfælde: Ean Proctor, og der er ingen tvivl om, at
børn med ME / CFS fortsat tvangsfjernet fra deres forældre og hjem. Dette problem blev rejst
af Dr. Nigel Speight, en børnelæge og konsulent på University Hospital of North Durham med 20 år
erfaring i børn med ME, som i april 1999 indberettede om "CFS / ME", til The Chief Medical Officers arbejdsgruppe om, at frekvensen af psykiater-diagnosticere forældre til børn med ME / CFS, som fik diagnosen Münchausen by Proxy, udgjorde en hel epidemi, og et årti senere forekommer disse grusomheder stadig.

Ean Proctors historie, om tvangsindlæggelsen under Simon Wessely:
http://www.youtube.com/watch?v=cDeu_OlMivU

Det hele kan læses her:

Magical Medicine - How to make a disease disappeare

Malcolm Hooper, Emeritus Professor of Medicinal Chemistry, Department of Life Sciences,
University of Sunderland, 2010

http://www.meactionuk.org.uk/magical-medicine.pdf

Hanne Koplev, Anne-Marie Paul, Estermarie Mandelquist, Anne Eriksen, Sup Aya Laya og Ole Christiansen anbefalede denne kommentar
Bente Stenfalk

Den danske patient, som omtales i artiklen,blev frataget sin ME-diagnose, hvorefter hun fik tildelt to psykiatriske diagnoser, og hendes mor blev, uden undersøgelse og nærmest pr. automatik, tildelt diagnosen Münchausen by Proxy, som bl.a. blev brugt som legitimering af tvangsindlæggelsen, nøjagtigt som man kan læse i det engelske forlæg, som de danske psykiatere agerer efter.

Hanne Koplev, Estermarie Mandelquist og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Ole Christiansen

Jeg har læst at 1 ud af 7 danskere opfylder kriterierne for diagnosen funktionel lidelse.
Man har altså, med et pennestrøg, konkluderet at 1/7 af landets befolkning lider af "indbildt syge"
Psykiaterne jubler, mens politikerne konstant giver psykiatrien nye ressourcer og mere magt, -og medicinal-giganterne sælger skadelig psykofarmaka og griner hele vejen til banken.
Det gør fupnummeret med "funktionelle lidelser" til den største skandale i sundhedsvæsenet
-mens de borgere der faktisk har en reel psykisk lidelse ikke kan få den nødvendige behandling / sengeplads i psykiatrien, fordi tilhængerne af fup-diagnoserne er løbet med pengene.............
Hvordan har psykiaterne tænkt sig, at vi nogensinde skal få respekt for dem ????

Hanne Koplev, Anders Vang Nielsen, Anne-Marie Paul, Estermarie Mandelquist, Anne Eriksen og Sup Aya Laya anbefalede denne kommentar

ME-diagnosen har en lang række fællestræk med det der kaldes borreliose i daglig tale.

Mennesker der inficeres med borreliose er oftest smittet med en buket af infektioner, hvilket er årsagen til at Dr. Richard Horowitch MD - der har arbejdet med sygdomskomplekset i mange år - nu kalder det MSIDS: Multiple Systemic Infectious Disease Syndrome. https://www.youtube.com/watch?v=fqfO5QEbCKA
Heller ikke dét anerkender den danske sundhedsindustri.

Jeg vil anbefale ME patienter at se dokumentarfilmen Under Our Skin, der rigtig fint forklare sammenhængen mellem penge, patenter, forsikringsindustri og manglende behandling af patienter - det er en world wide problematik:
https://www.youtube.com/watch?v=RWFFiIZgr6U

Den danske sundhedsindustri styres primært af:
- Igle-lignende lobbyorganisationer som Kræftens Bekæmpelse, der lever højt på deres befolknings-skræmmekampagner,

- Pharma- og Medico drengene, hvor førstnævnte pt sørger for at familier med medlemmer af målgruppen til HPV-vaccine nu får brev med en kraftig opfordring til at få vaccinen ( Hvem har finansieret portoen? Normalt har det offentlige Danmark ikke råd til frimærker)
http://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art5872088/Nu-f%C3%A5r-...
Hvordan fanden har medicinal- og medicoindustrien fået fingre i al den offentlige støtte? Hele det danske sundhedssystem fungere som en stor støtte-ordning til deres aktionærer.

- En direktør for Statens Serum Institut der gerne bryder alverdens love og regler for at registrere de danske patienter. Sundhedsjurist Kent Kristensen, fortæller her om alle de begåede ulovligheder i DAMD-database sagen:
http://etiskraad.23video.com/video/10783274/moderne-sundhedsforskning-en...

I den danske sundhedsindustri er de eneste jeg har respekt for kirurger, samt læger der erkender at deres patienter ofte ved mere om deres sygdom end lægen gør ...

Hanne Koplev, Estermarie Mandelquist, Anne Eriksen og Ole Christiansen anbefalede denne kommentar

Tusind tak til Mette-Line Thorup og Information for at sætte fokus på Unrest og ME.
Det er en fuldstændig absurd kamp vi har i Danmark om en meget alvorlig sygdom, hvor en af patienternes største trussel er det etablerede sundhedsvæsen. Forhåbentlig er tiden snart inde til at disse patienter behandles med den forståelse, respekt og anstændighed, som deres forfærdelige fysiske sygdom kræver.
Der er brug for awareness om ME. Og ja, med awareness vil der komme krav til behandling. Krav til at et ME-videnscenter bør vide noget om ME. Krav til at man ikke bruger pengene på dårlig forskning, der aldrig vil vise noget fornuftigt, når præmissen for studierne er forkerte. Krav til at man finder løsninger. Krav til at styrelsen for patient-sikkerhed varetager deres job ordentligt. osv. osv.
Det er ikke en nem opgave, men i dag prøver man ikke engang.

cathrine mail@me-foreningen.dk, Hanne Koplev, Anne-Marie Paul, Estermarie Mandelquist og Ulla Søgaard anbefalede denne kommentar

@Vibeke Vind
Jeg ved at der på borrelia området er et forskningscenter på Odense Universitetshospitals Infektionsmedicinske afdeling, med læge Sigurdur Skarphédinsson i spidsen.
Hans funktion er tilsyneladende at dække over overlægerne Klaus Hansen og Ram Dessau
- der har økonomiske interesser i at danskerne ikke bliver testet med de bedst mulige tests - men derimod med Elisa-testen, som Klaus Hansen har været medudvikler af. En test der af de internationale borreliose læger, betegnes som havende en troværdighed der svarer til at slå plat eller krone.
Det er ikke viden de ovennævnte herre mangler.
Mit gæt er at griskheden har bidt dem i røven.

Så ... der skal mere end et videnscenter til, f.eks. læger der ikke har økonomiske eller andre interesser

cathrine mail@me-foreningen.dk, Ole Christiansen, Anne-Marie Paul og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Ole Christiansen

Efterhånden er det gået op for folk, at medicinerne og "hjælpe-industrien" sætter indtjening højere end patienternes ve og vel. Derfor undlader 90% at lade deres døtre vaccinere med HPV-vaccinen.
Fører det til selvransagelse i de fine medicinske kredse? -nej, man laver skræmmekampagner og sender nu brev direkte til de borgere der ikke lystrer.
Hvornår fatter de, at vi har mistet tilliden til dem? -at de tider, hvor "lægens ord var lov" er forbi, fordi de har svigtet big time.

Min analyse af, hvorfor der så stor modstand mod funktionelle lidelser fra bestemte patient-grupper.

Funktionelle lidelser er ikke en entydig størrelse, og begrebet bruges i flere betydninger. Det kan deles op i tre kategorier:

1.
FL udtrykker en slags moderne forståelse af at hjernen, nervesystemet og kroppen hænger sammen.
Det kan betragtes som et forsøg på at komme ud af forestillingen om det todelte menneske, idet psyke og soma hører sammen. Det tror jeg mange patienter og læger egentlig vil være enige i, for de vil gerne alle have en en mere helhedsmæssig behandling.
Problemet: Det fremstilles som om det er en tredie gruppe, ved siden af somatikken/psykiatrien, som kun gælder de sygdomme vi endnu ikke kan diagnosticere med velkendte metoder. I virkeligheden gælder det alle sygdomstilstande.

2.
FL er en form for psykosomatisk tilstande, hvor kroppen står af som hverken er ren psyke eller ren soma (FFL’s definition)
Disse tilstande er alvorlige og FFL har arbejdet for at denne type patienter ikke skal latterliggøres, da deres symptomer er reelle. De behandlingsformer man tilbyder er fine og kan hjælpe denne type patienter.
Problemet: Det er FFL, der har hele teten omkring FL, og denne betydning gælder i praksis også for gruppe 1 og 3. Det er svært at diagnosticere en FL i denne betydning, så alt der ikke passer ind i det velkendte kommer ind i denne kategori.

3.
FL er tilstande hvor alle målinger, som vi bruger i DK, ikke viser noget forklarligt (SST’s definition).
Når vi ikke har entydige biomarkører for en sygdom er det svært at diagnosticere den, og der kan både være somatiske eller psykiatriske eller begge komponenter i spil på sammen tid. Systemet mener at de har brug for at samle disse uforklarlige tilstande under en hat for at kunne håndtere det. Næste skridt er så ud fra den samlede patientpopulation at forsøge at få dem i selvstændige kasser, så man langsomt finder bedre diagnosticerings og evt behandlingsmuligheder.
Problemet: En række af de sygdomme man har samlet her er sygdomme, som man allerede har puttet i selvstændige kasser i WHO, da man godt kan skelne dem fra hinanden. Sygdommene er ikke ens og selvom deres sygdomsmekanisme ikke er fuldt forklaret, skal de ikke behandles ens. Hvis man ikke bibeholder WHO-kasserne som udgangspunkt kan man ikke finde bedre diagnosticerings og behandlingsmetoder, da man slet ikke udnytter den viden der findes fra udlandet eller selv arbejder aktivt for at skaffe viden. FFL’s teori har været at disse sygdomme i virkeligheden har samme fællesnævner som kategori 2, så hele kategori 3 er lagt op under kategori 2. Da dette er en forkert sygdomsforklaring bliver patienterne fejl-behandlet og man har ikke arbejdet aktivt på at samle viden om de specifikke sygdomme. Det er ME og denne artikel et lysende eksempel på.

cathrine engsig

Problematikken kan koges ned til viden. UNREST er et eksempel på hvor galt det går for ME patienter når læger og sundhedssystem forsømmer at være opdateret med seneste evidensbaserede viden på området. En fastholdelse i psykiatrien virker helt middelalderlig. 6500 danskere har indtil videre støttet op om underskriftsindsamlingen imod psykiatrisering af fysiske lidelser i Danmark. www.skrivunder.net/din_patientsikkerhed - Skriv under i dag.