Læsetid: 9 min.

Nyt ’supervåben’ skal gøre politiet bedre til at snage i facebookprofiler

Mens politiet får stadigt mere avancerede dataværktøjer til at hente og analysere på data fra sociale medier, er der et spørgsmål der trænger sig på: Hvilke konsekvenser har det for privatlivet, hvis alle tilgængelige oplysninger i alle afkroge af internettet potentielt kan indhentes af myndighederne og bruges imod dig?
Mens politiet får stadigt mere avancerede dataværktøjer til at hente og analysere på data fra sociale medier, er der et spørgsmål der trænger sig på: Hvilke konsekvenser har det for privatlivet, hvis alle tilgængelige oplysninger i alle afkroge af internettet potentielt kan indhentes af myndighederne og bruges imod dig?

Mia Mottelson

31. marts 2017

Kriminelle har Facebook-profiler, der handles narko på platformen, Syrienkrigere rekrutterer, diskuterer og poserer, og hvis en demonstration udvikler sig voldeligt, vil der ofte ligge geotaggede billeder, tweets, Instagram-billeder og andet, som kan indhentes og bruges i en efterfølgende efterforskning. Sociale medier og internettets andre offentligt tilgængelige oplysninger er i de senere år blevet en voksende del af politiets værktøjskasse, når der skal efterforskes.

Men sociale medier er også fyldt med oplysninger, som mange vil mene er følsomme. Facebook giver en nærmest komplet oversigt over, hvem der kender hvem i Danmark. Der er vellignende billeder af stort set alle borgere på netværket og tusindvis af kommentarer, likes og et årelangt arkiv af meningsudvekslinger viser den enkeltes politiske holdninger, relationer, temperament og engagement.

Hvis der blev stillet forslag om, at alle borgere skulle afgive så mange oplysninger til staten, ville de fleste nok være imod – men nu ligger de der – mere eller mindre frit tilgængeligt for dem, der kan finde ud af at trække oplysningerne effektivt ud.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Børge Rahbech Jensen

Det vil være en fordel, hvis myndigheder ved så meget som muligt, før borgere hentes ind til afhøring eller kaldes ind til samtale.

Det glemmes fortsat, at det fortrinsvis er almindelige mennesker, der bruger kendte informationer mod andre, og gerne anmelder andre til myndigheder. Et formål med sociale medier er, at profiler følges af andre, som i princippet kan anmelde hvad som helst til myndigheder.

Tales der her kun om ting vi lægger ud "offentligt"? Hvad med opdateringer "kun til venner" eller i lukkede grupper?

Jens Erik Starup

Man skal regne med, at alt hvad man skriver og siger, vil det være muligt for myndighederne at få fat i. Der vil i venneskaren næsten altid findes folk, som ikke har alt for fine fornemmelser.

Christian Lucas

det er fascinerened at j flere midler Politiet får, jo mere er det "nødvendigt" at trænge ind i almindelge menneskers liv for at fange terrorister. Det hænger ikke sammen og jeg vil ikke finde mig i det. Og så er højrefløjen ALT for glade for Big Data.

Jens Kofoed, Niels Duus Nielsen, Jens Erik Starup, Carsten Wienholtz, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Munk, Hans Larsen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Sebastian Gjerding

@Randi Gredal - der tales kun om det der ligger offentligt tilgængeligt på medierne. Opdateringer kun til venner eller lukkede grupper kan de ikke umiddelbart få fat på uden en retskendelse.

David Zennaro, Karsten Aaen og Henrik Brøndum anbefalede denne kommentar
Jens Erik Starup

Politiet kan vel i første omgang gå uden om retssystemet, hvis ordensmagten mener, at øjemedet ellers forspildes.

Politiet vil selvfølgelig gerne have så mange våben som muligt til at bekæmpe kriminelle. Problemet med politichefens udmelding ift. Facebook, arbejdsgivere og politi er det her:

Svend Larsen, politidirektør, nægter åbenbart at indse, erkende, eller fatte, at politiet i det danske samfund er magtfaktor! Som i DK har ret til at anholde alle personer, som de bare mistænker for at begå, ville begå, eller have begået en forbrydelse og sigte dem for dette.

Svend Larsen nægter at indse at denne oplysning fra artiklen:

"Men systemet skal også kunne sættes op til at analysere oplysninger fra internettet og sociale medier, fremgår det af det lovforslag som i denne uge er blevet fremsat af Justitsministeriet og som efter planen skal førstebehandles i slutningen af april."

altså kan misbruges (og helt sikkert vil blive blive (mis)brugt) af politiet! og af danske politikere til at snage i folks facebook-profiler for at se, om der er nogle, der er modstandere af politiet, eller af det danske demokrati, hvorefter man, hvis man vil, kan anholde dem! Og sigte dem for at ville omstyrte det bestående danske liberale borgerlige demokrati!

ps: er det ikke underligt, at det system, som politiet ønskede sig, straks blev indkøbt og indført efter det der skete ved Krudttønden for omkring 2 år siden! ( i februar 2015).

Børge Rahbech Jensen

Det undrer mig bare stadig, at der ikke stilles spørgsmål om, hvad det betyder for myndigheders bevisbyrde, hvis de får adgang til mere dokumentation fra bl.a. sociale medier og kameraer. Der spørges kun om privatliv og endda kun om den del, der dokumenteres elektronisk.

-----------
Karsten Aaen:

"Som i DK har ret til at anholde alle personer, som de bare mistænker for at begå, ville begå, eller have begået en forbrydelse og sigte dem for dette."

Den ret har intet med dette emne at gøre. Bedre adgang til bl.a. sociale medier og overvågning kan medføre, at anholdelser kan undgås, fordi politiet ikke har behov for svar på, hvad der foregik, og efterforskning bliver mindre afhængig af vidner og anmeldere med ukendte motiver. Det opfatter jeg som et fremskridt, mens andre tydeligvis opfatter det som en trussel.

"ps: er det ikke underligt, at det system, som politiet ønskede sig, straks blev indkøbt og indført efter det der skete ved Krudttønden for omkring 2 år siden! ( i februar 2015)."

Hvis det er tilfældet, kan det undre, det ikke har den ønskede effekt. Efterforskningen i Kundby-sagen tog lige så lang tid som efterforskningen af angrebene på Krudttønden og synagogen.
På internettet florerer i øvrigt påstande om, angrebene på Krudttønden og synagogen var iscenesat, og det også gælder alle andre terrorangreb i Europa og Nordamerika.