Note
Læsetid: 1 min.

Ombudsmand: Ingen kritik af PET-kopi af Arne Herløvs dagbøger

NOTE
Indland
1. april 2017

Ejer en forfatter selv ophavsretten til indholdet af sine dagbøger? Ja, mener Dansk Forfatterforening, som på vegne af forfatteren Arne Herløv Petersen har klaget til Ombudsmanden over, at PET stadig gemmer en kopi af Arne Herløvs dagbog på 665 tætskrevne A4-sider.

Men nej, har Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen fredag med en 54 sider lang udtalelse afgjort efter mere end tre års sagsbehandling. Ikke hvis dagbøgerne f.eks. har været inddraget i en PET-sag.

Ombudsmanden finder således ikke anledning til kritik af hverken Justitsministeriet eller PET. Heller ikke kritik af, at dagbogssiderne bliver bevaret for eftertiden først hos PET og siden på Rigsarkivet på grund af den historiske interesse, hvorefter de kan blive gjort tilgængelige efter 75 år.

Dagbøgerne blev beslaglagt, da PET under stadig omstridte omstændigheder den 3. november 1981 anholdt Arne Herløv Petersen i hans hjem på Langeland og sigtede ham for straffelovens milde spionageparagraf.

PET var to år før blevet opmærksom på, at Arne Herløv Petersen ofte på en konspirativ facon plejede omgang med diplomater fra den sovjetiske ambassade i København. I perioden fra september 1972 frem til august 1981 overvågede PET således minimum 115 møder mellem Arne Herløv Petersen og russerne. Set med sovjetiske øjne var forfatteren en fortrolig kontakt, der kunne bruges til såkaldte ’aktive foranstaltninger’, hovedsageligt forsøg på påvirkning af den danske opinion.

Selv om Arne Herløv Petersen året efter fik tiltalefrafald, beholdt PET en kopi af dagbogssiderne, noget som Arne Herløv Petersen først fik nys om, da PET-Kommissionen i 2009 brugte 90 sider i deres beretning på hans sag.

»Der er ingen, der tør sætte sig om mod PET, som er blevet en deep government,« siger Arne Herløv Petersen, da Information oplyser ham om resultatet af Forfatterforeningens klagesag til Ombudsmanden.

»PET tilsidesætter arkivloven, ophavsretsloven, menneskerettighedskonventionen og Berner-konventionen om copyright,« tilføjer han og henviser til sin netop udgivne bog Aktindsigt

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her