Læsetid: 4 min.

Politifolk instrueres i aldrig at underskrive afhøringsrapporter

Når politiet afhører folk, opfordrer de dem til at underskrive afhøringsrapporten. Men betjente, der selv bliver afhørt efter blandt andre skudsager, bliver af deres advokat rådet til aldrig at underskrive deres forklaringer. For de kan blive brugt imod dem i retten
»Jeg siger selvfølgelig til dem, at de aldrig skal gennemlæse og underskrive en forklaring. Det siger jeg altid. Det er konsekvent, det er mit råd. Fordi enhver forklaring, man måtte afgive, kan komme ind og blive bilag ét på statsadvokatens anklageskrift. Og når man så har skrevet under på en forklaring, så selvkautionerer man nærmest indholdet af den,« fortæller Torben Koch til Information.

»Jeg siger selvfølgelig til dem, at de aldrig skal gennemlæse og underskrive en forklaring. Det siger jeg altid. Det er konsekvent, det er mit råd. Fordi enhver forklaring, man måtte afgive, kan komme ind og blive bilag ét på statsadvokatens anklageskrift. Og når man så har skrevet under på en forklaring, så selvkautionerer man nærmest indholdet af den,« fortæller Torben Koch til Information.

Daniel Hjorth

25. marts 2017

Når politibetjente har løsnet skud eller brugt en anden form for magtanvendelse, bliver de afhørt af Politiets Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP). Men her møder klagemyndigheden konsekvent det problem, at betjentene nægter at gennemlæse eller underskrive deres forklaringer. Og det sker på politiets advokat Torben Kochs opfordring.

»Jeg siger selvfølgelig til dem, at de aldrig skal gennemlæse og underskrive en forklaring. Det siger jeg altid. Det er konsekvent, det er mit råd. Fordi enhver forklaring, man måtte afgive, kan komme ind og blive bilag ét på statsadvokatens anklageskrift. Og når man så har skrevet under på en forklaring, så selvkautionerer man nærmest indholdet af den,« fortæller Torben Koch til Information under dagens interview.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Oluf Husted
Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens Erik Starup

Jura og moral er to forskellige ting. Der er som regel for meget af det første og for lidt af det sidste.

Men tak for tippet.

Klaus Engelholt, Kim Strøh, Mette Poulsen, Lars Bo Jensen, Hanne Ribens, Anne Eriksen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar

Ja, det er klart, at skriftlige kommentarer skrevet ned i forbindelse med en hændelse kan problematiseres og vendes i mod én selv senere.
En alm. procedure i retshandlinger er, at alt bliver studeret/ brugt til mindste bagatel. Så, ja - det er et godt tip...

Man kan godt tænke sig et større pres fra politiets side i sammenhæng med at det er set, at forklaringer ændres fra ja til nej. Moralen må dog være, at selve retssagen tager højde for formuleringer, der kan falde uheldigt ud!

I retfærdighedens navn skal ingen i fremtiden opfodres til at underskrive en forhørsrapport.
Ikke engang af politiet.