Læsetid: 3 min.

En politisk trafikulykke, som venter på at ske

Ole Birk Olesen har længe været på kollisionskurs med Dansk Folkeparti. Spørgsmålet er, om regeringens støtteparti vælger at statuere et eksempel i forbindelse med PostNord-sagen
Transportminister Ole Birk Olesen har længe været på kollisionskurs med Dansk Folkepartis transportordfører, Kim Christiansen. Få politikere er så forskellige som den tidligere journalist og liberale debattør og den tidligere X Factor-deltager og nuværende bodegaejer.

Transportminister Ole Birk Olesen har længe været på kollisionskurs med Dansk Folkepartis transportordfører, Kim Christiansen. Få politikere er så forskellige som den tidligere journalist og liberale debattør og den tidligere X Factor-deltager og nuværende bodegaejer.

Kenneth Lysbjerg Koustrup

10. marts 2017

Står han »for tur«? Kryds. Kan han væltes, uden at hele regeringen vælter? Kryds. Og har han gjort noget, der kan begrunde dette? Tja.  

Men for transportminister Ole Birk Olesen (LA) begynder slipset i hvert fald nu at stramme, efter at Dansk Folkepartis transportordfører, Kim Christiansen, har kaldt det »håbløst«, »utroligt« og »meget alvorligt«, at denne ikke bare har undladt at fortælle Folketinget, at PostNord har et kapitalbehov på 3,5 milliarder svenske kroner eller 2,7 milliarder danske kroner. Ole Birk Olesen har afvist, at der var sat et beløb på PostNords behov.

At det er kommet så vidt, er egentlig ikke overraskende. Transportministeren har længe været på kollisionskurs med Dansk Folkepartis transportordfører, Kim Christiansen. Få politikere er så forskellige som den tidligere journalist og liberale debattør og den tidligere X Factor-deltager og nuværende bodegaejer, som reinkarnerer den engang så berømte/berygtede trafikmafia.

Mafiaen af mavesvære, midaldrende mænd, som over højtbelagte smørrebrød, kolde øl, og store cigarer trak stregerne på danmarkskortet, hvor motorveje, togstrækninger og færger skulle gå.

Alligevel bliver det i givet fald ikke Kim Christiansen, som træffer beslutningen om at vælte Ole Birk Olesen. Dertil er Kim Christiansen, trods sin vægt, ikke politisk tung nok i Dansk Folkeparti. Og sker det, skyldes det ikke bare »sagen« og Ole Birk Olesen men også forholdet til regeringen og ikke mindst Liberal Alliance.

Hvor De Konservative i 00’erne var Dansk Folkepartis ynglingsaversion i VK-regeringen – hvilket kulminerede med fyringen af Lars Barfoed som familie- og forbrugerminister – har Liberal Alliance overtaget denne rolle i VLAK-regeringen.

I den situation opfylder Ole Birk Olesen to af forudsætningerne for at følge Lars Barfoeds eksempel: Transportministeren er politisk let nok til, at han kan ofres og »står for tur«, hvis Dansk Folkeparti ønsker at statuere et eksempel til skræk og advarsel.

Først tvang Dansk Folkeparti ældreminister Thyra Frank til at tage afstand fra en række kritisable forhold fra hendes tid som forstander af plejehjemmet Lotte. Så kaldte Dansk Folkeparti det for en ny og – i givet fald – »forkert prioritering«, hvis udenrigsminister Anders Samuelsen virkelig mener det, når han fortæller, at globaliseringen, og ikke flygtninge- og migrationskrisen, er den største udenrigspolitiske udfordring.

Og senest anklagede Dansk Folkeparti kulturminister Mette Bock for at have planket partiets forslag om at udskille DR Koncerthuset og dets ensembler fra DR. Støttepartiets kulturordfører, Alex Ahrendtsen, afviste dog at give Mette Bock en undskyldning, efter denne havde kunnet dokumentere, at hun selv – samtidig – var kommet på idéen.

»Jeg undskylder ikke,« som han forklarede til Jyllands-Posten. »For som minimum kunne hun have ringet til mig og sagt, at hun havde en kronik på vej (om udskillelsen, red.). Så havde vi undgået historien om historien.«

Den gang som nu handler det selvfølgelig om politiske uenigheder. Men det handler som altid med Dansk Folkepartis traumatiserede fortid også om respekt. Det havde Det Konservative angiveligt ikke for Dansk Folkeparti i 00’erne og Liberal Alliance ikke i dag, hvilket tidligere på ugen fik statsminister Lars Løkke Rasmussen til at tage det udsædvanlige træk at sende en skriftlig kommentar til Ritzau, hvori det hed, at ikke blot havde han selv en »hyppig og tillidsfuld dialog« med Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl: »Jeg forventer, at mine ministre følger mit eksempel og løbende inddrager og orienterer det parlamentariske grundlag.«

Spørgsmålet er, om det er for lidt – og for sent – til at hjælpe transportministeren.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

For Dansk Flæsk drejer det sig ikke om at finde frem til fornuftige løsninger vedr. Post Danmark. eller om hvordan Posten evt. kan rekonstrueres. Det handler for Kim C udelukkende om at profillere sig og partiet, og om hvor mange stemmer en sag som denne kan give det trængte parti
DF kommer aldrig med alternativer eller løsninger på noget som helst. Kun gold kritik af det andre laver og/eller foreslår.
En løsning kunne fx bestå, at politikerne og andre erkender, at sådan som nationen er blevet digitaliseret, så er der vitterlig ikke brug for alle de postbude til udbringning af breve, som folk ikke sender mere. Hvornår har fx DU sidst sendt et brev, resp. modtaget et? Nej vej.
Ud fra den erkendelse så skal arbejdsstyrken tilpasses brevmængden. De tilbageblevne vil fremover skulle gå med pakker - især e-pakker, der er i voldsom vækst. Andre skal omskoles til at lave noget andet - det er jo ikke fordi der ikke mangler hænder, men altså ikke mere i postvæsenet.
PS - Nåh ja så er det yderligere en grund til at DF nu jagter Ole Birk. De kan ikke døje ham pga. det han skrev om partiet og Pia Kjærsgård dengang han var journalist på EkstraBladet. I dét parti lader man aldrig solen gå ned over en forurettelse.

Ole Arne Sejersen

En Dansk Flæsk-hader mener, at DF kun kommer med gold kritik af det, andre laver. De kommer aldrig med løsninger på noget som helst. DF forholder sig med andre ord politisk passivt.
Ellers plejer Dansk Flæsk-hadere at påstå, at DFs politiske handlinger skader Danmark og danskerne. Partiet er med andre ord alt for politisk aktivt!
Det ville være rart, hvis Dansk Flæsk-haderne kunne bestemme sig.
Endelig: Man kan med god ret beskylde Ekstra-Bladet for meget, men det var nu på BT, at Birk Olesen boltrede sig med med sin tendentiøst ondskabfulde "journalistik".
Jeg vil afholde mig fra at fortælle DF, hvad partiet bør gøre eller ikke bør gøre, men jeg håber på, at bodegaværten fortsætter sin kurs, så vi kan få opklaret, hvad Birk Olesen skjuler - og hvad han egentlig har til hensigt at gøre i forbindelse med postnord-miseren (i samarbejde med de andre partiers ordførere).

Leo Nygård - Ikke helt. Ministeriet må også bøje sig for Folketingets forretningsorden, og den siger, at en minister skal orientere en forligskreds i god tid, og være inddragende. Ministeransvarligheds-loven siger, at en minister ikke må vildlede Folketinget og disses udvalg, Og hvis det forholder sig således, at Ole Birk har puttet med tallene i to måneder, så har han et forklaringsproblem. For hvad er årsagen til, at han evt. har holdt tallene for sig selv?

Ole Arne Sejersen - Kan du få ø je på hvad DF's alternativ til den nuv. misere er?

Ole Arne Sejersen

Arne Lund: Det vil vise sig, når de egentlige forhandlinger om løsningen går igang. Først skal situationen udredes, og her lægger ministeren forhåbentlig alle (post)kortene på bordet. DF kan ikke og skal ikke solo løse denne krise.

Ole Arne Se jersen - Det slap du lidt for nemt om ved. Jeg siger heller ikke, at Dansk Flæsk skal løse problemet alene - no way! Men jeg har ikke hørt et eneste forslag fra partiet om, hvad man ellers kunne gøre. Manglende forslag/alternativer er just det, der kendetegner populisterne, de kender kun til kritik. Og kritik er da også i orden, men der følger en forpligtigelse til at anvise løsninger.
.

Ole Arne Sejersen

Arne Lund: Ro på nu, lad os se, hvad der sker på tirsdag. Du kan ikke forcere virkeligheden (medmindre du er metafysiker). Det "løsningsforslag", du selv lufter højere oppe i tråden, er baseret på uunderbyggede idéer om den (gennemtvungne) danske digitalisering. Dit forslag går på, at når politikere og andre (?) har erkendt, at tvangsdigitaliseringen har overflødiggjort et par tusind postmedarbejdere, så kan man da bare fyre dem, de finder nok arbejde et andet sted! Et sådant forslag bliver sikkert (til din fortrydelse) ikke tiltrådt af Dansk Flæsk.
Ang. "uunderbyggede", så kan jeg fortælle dig, at JEG (sic!) stadig modtager og sender analoge breve, og jeg er vist ikke alene om den trafik. Den svenske afdeling af postnord uddeler breve som altid, men i svindende antal, for her slår digitaliseringen osse igennem, men den tvinges ikke igennem, som den blev/bliver det her i Danmark. Lidt fornuft er der dog tilbage i broderlandet!