Læsetid: 4 min.

Så fik 16-årige Rokhsar og hendes familie opholdstilladelse

For første gang siden Inger Støjberg blev udlændingeminister, har Udlændingestyrelsen behandlet en sag, hvor de med henvisning til barnets tarv har givet opholdstilladelse til en afghansk familie
Rokhsar Sediqi var til selv til stede, da filmen om hende og hendes familie havde premiere i Grand i København i januar.

Rokhsar Sediqi var til selv til stede, da filmen om hende og hendes familie havde premiere i Grand i København i januar.

Ivan Boll

Indland
30. marts 2017

Husker du TV 2-dokumentaren Mon de kommer om natten om den 16-årige afghanske pige Rokhsar Sediqi, der blev sendt i januar?

Efter mere end to års sagsbehandling afgjorde Udlændingestyrelsen tirsdag, at Rokhsar Sediqi og hendes familie på i alt otte personer nu kan få opholdstilladelse i Danmark.

Det sker, som der står i afgørelsen, fordi der i familiens sag er »ganske særlige grunde« til at give en sådan tilladelse.

De ganske særlige grunde er, at fire ud af familiens seks børn har »svære psykiske lidelser«, at Rokhsar Sediqi er selvmordstruet i alvorlig grad, at hendes bror har forsøgt at begå selvmord og derfor har været indlagt flere gange, og endelig at der er iværksat flere sociale foranstaltninger over for familien samt at moren har »alvorlig PTSD«.

Det har også indgået i vurderingen, at familiens generelle tilstand ifølge Vejle Kommune, hvor Rokhsar Sediqi og hendes familie bor, er præget af »angst- og belastningsreaktioner som følge af Jeres ophold her i landet«.

I afgørelsen understreger Udlændingestyrelsen også, at man i behandlingen af sagen har foretaget »en samlet vurdering«, hvor man har inddraget hensynet til barnets tarv og familiens helbredsmæssige forhold.

»Jeg og resten af min familie er virkelig glade. Jeg mangler ord for, hvor glad jeg er, og jeg vil gerne takke Danmark, fordi jeg er blevet hørt som en pige, og for at børn bliver hørt,« siger Rokhsar Sedigi til Information.

Advokat Tyge Trier, der har bistået familien, kalder det for en »fornuftig afgørelse«. Han peger på, at der skal meget til for at få en tilladelse af særlige grunde.

»Filmen viser, hvordan Rokhsar slides op af den usikre ventetid, og det aspekt indgår også som en del af begrundelsen for afgørelsen. Den rejser derfor nogle principielle spørgsmål om, hvordan vi hurtigere kan hjælpe familier i den slags situationer, så ventetiden ikke presser dem for langt ud.«

Usædvanligt at give ophold

Det er højst usædvanligt, at udlændingemyndighederne giver en afvist flygtningefamilie opholdstilladelse i Danmark med henvisning til barnets tarv. Ifølge en aktindsigt, Information tidligere har fået fra Udlændingestyrelsen, har myndighederne således kun givet en sådan tilladelse til en eneste familie på tre personer i løbet af 2015-16. I de foregående to år, 2013-14, fik to andre familier på i alt seks personer opholdstilladelse, mens så mange som 93 personer fik afslag i løbet af den fireårige periode 2013-16.

Men selv om der ifølge Michala Bendixen fra organisationen Refugees Welcome er grund til at glæde sig på Rokhsar Sediqi og hendes families vegne, så betyder afgørelsen ikke et brud på myndighedernes hidtidige »meget restriktive fortolkning« af hensynet til barnets tarv.

»Man kan se, at myndighederne endnu en gang lægger vægt på psykisk sygdom og forældrenes nedsatte forældreevne,« påpeger Michala Bendixen.

»Endnu en gang er det ikke en vurdering af barnets tarv i sig selv, men derimod af en families helhedssituation, ligesom afgørelsen ikke indeholder et ord om Udlændingestyrelsens vurdering af den lange opholdstid, forældrene og børnene har haft i Danmark,« siger hun og spørger:

»Hvad med børnene i en familie, hvor der ikke er den slags sygdom og nedsat forældreevne?«

Hun kritiserer også, at afgørelsen slet ikke kommer ind på hvilket land – Afghanistan – Rokhsar Sediqi og hendes søskende i givet fald skulle sendes tilbage til.

»Vi mangler at se myndighedernes afvejning af, hvordan Rokhsar Sediqis fremtidsudsigter ville være henholdsvis i Danmark og i hendes hjemland. Hvis det nu havde været f.eks. Thailand, så havde der jo ikke været de samme problemer.«

Medierne afgørende

At myndighederne overhovedet har givet opholdstilladelse til Rokhsar Sediqi, hænger for Michala Bendixen uløseligt sammen med den store medieopmærksomhed, der har været om familien ikke mindst som følge af tv-dokumentaren.

»Selv om det er helt urimeligt, så har det spillet en kolossal rolle, det er jeg ikke i tvivl om. På den ene side er det godt at vise befolkningen, hvor opslidende det kan være at opholde sig mange år i asylsystemet. På den anden side er det frygteligt, at en families chancer for at få opholdstilladelse forstørres, hvis den får gennembrud i medierne,« siger hun og nævner til sammenligning en anden afghansk børnefamilie, der har fået afslag på ophold, selv om faren er »meget psykisk syg«.

Juridisk seniorrådgiver Ingrid Dall fra Børns Vilkår er enig med Michala Bendixen.

»For Børns Vilkår er det naturligvis glædeligt, at myndighederne har taget hensyn til barnets tarv og også lagt vægt på familiens tilknytning til Danmark. Men det er ærgerligt, at afgørelsen ikke folder mere ud, hvad myndighederne egentlig har lagt vægt på. Barnets tarv er jo en fleksibel ramme, og vi ved jo, at der er andre flygtningebørn i Danmark, der er i samme situation, så der kommer flere sager,« forudser Ingrid Dall.

Hun havde også gerne set, at Udlændingestyrelsen f.eks. havde tydeliggjort i afgørelsen, hvilken betydning det har haft, at Rokhsar Sediqi så aktivt har arbejdet for at blive en del af det danske samfund.

»Som afgørelsen er formuleret, er det mere en meget generel vurdering af en families samlede psykiske belastning,« som hun siger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Hun ligner heldigvis ikke en der kunne tænke sig at sidde og lave ballade og forstyrre dem på rækkerne foran.

Else Marie Arevad

Mon det var gået sådan, hvis TV2 ikke havde lavet det program om familien? Man kan ikke lade være med at tænke over, om andre familier med lige så god eller bedre ret skulle have lov til at blive?

Eva Schwanenflügel, Lillian Redam, Allan Stampe Kristiansen, Janus Agerbo og Erik Mikkelsen anbefalede denne kommentar

Citat: "Hun havde også gerne set, at Udlændingestyrelsen f.eks. havde tydeliggjort i afgørelsen, hvilken betydning det har haft, at Rokhsar Sediqi så aktivt har arbejdet for at blive en del af det danske samfund."

Enig, dette må være det alt afgørende i denne sag, Rokhsar har virkeligt talt sin sag, og ved handling vist, at hun ønsker, at være dansk, både i skole, i det sociale liv, og i foreningslivet.

Nu kan man kun håbe, at resten af familien også lever op til disse ting, integrere sig, lære dansk, får arbejde osv. for ellers er jeg bange for, at dette bliver et meget sjældent tilfælde.

Att.: Peter Tagesen -
Det er en anden sag.