Interview
Læsetid: 5 min.

Sådan skal Løkke håndtere Trump

Fire iagttagere giver deres bud på, hvordan Lars Løkke Rasmussen skal håndtere Donald Trump.
Lars Løkke Rasmussen (V) møder Donald Trump i dag.

Lars Løkke Rasmussen (V) møder Donald Trump i dag.

Jacob Ehrbahn

Indland
30. marts 2017

Som en af de første europæiske statsledere skal Lars Løkke Rasmussen i dag mødes med USA’s præsident, Donald Trump.

Information har bedt fire iagttagere give Løkke deres bedste råd med på vejen.

’Løkke skal ikke bare nikke, men være offensiv’

Ole Wæver, professor i international politik ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet

Jens Dresling
»Lars Løkke Rasmussen (V) har, efter Trumps møde med Merkel, fået et rimelig klart varsel om, hvor de vigtigste spørgsmål ligger: økonomi og sikkerhedspolitik.  Trump opfatter den økonomiske arena som en krig, hvor de vigtigste centre er USA, Kina og Europa. Den største trussel mod os er, at Trump mener, formentlig dybt og inderligt, at vejen til at indfri sine valgløfter er ved at være benhård merkantilistisk. Han mener dybest set, at vejen til at bringe job hjem til USA er at være hård i sin økonomiske politik over for Europa. Men det er dybt misforstået, og Løkke skal sige til Trump igen og igen, at vi vinder ved at fremme samhandel, investeringer osv. Det er den ene agenda, som Løkke skal tage med.

Den anden agenda, som uden tvivl vil komme op fra amerikansk side, er forsvarsbudgetterne. Hvis Løkke skal undgå at komme hjem med en bizar faktura ligesom Merkel, er han nødt til at være forberedt på at skulle argumentere for, hvad vi faktisk bidrager med internationalt. Her skal Løkke ikke bare nikke, men være offensiv og forklare, at Danmark bidrager med vores bistandspolitik, klimapolitik og til internationalt drevet stabilitet. Det kan man selvfølgelig ikke overbevise Trump om, men han skal stadig høre det hver gang.«

’Når stemningen er god og venlig, har det været en succes’

Uffe Ellemann-Jensen, tidligere udenrigsminister (V)

Joachim Adrian
»Mødet på torsdag handler om, at Lars Løkke Rasmussen skal give et godt førstehåndsindtryk af Danmark og understrege, at vi er en af USA’s absolut mest trofaste allierede.

Løkke skal forklare, hvad Danmark bidrager med, har bidraget med og fortsat har tænkt sig at bidrage med. Vi har været en god allieret, der har støttet USA i Afghanistan og i den amerikanskledede indsats i Syrien. Og på en åben og tilpas respektfuld måde, skal han gøre opmærksom på de ting, som Danmark lægger særlig vægt på i den kommende tid: frihandel, NATO og miljøsamarbejde. Her skal han gøre opmærksom på, at Danmark har en særlig interesse. Det er et godt tidspunkt at få nævnt det, fordi USA stadig er i opbygningsfasen på det udenrigspolitiske område, hvor en masse stillinger ikke er besat og en masse politik ikke er fastlagt endnu.

Jeg mener ikke, at man skal spille Karl Smart og viderebringe kritik som Folketinget har fremlagt. Han skal gøre opmærksom på, hvad vi er for nogle, og efterlade et billede af et lille land, der ikke er hovedstad i Sverige. Når stemningen er god og venlig, har det været en succes. Mere skal man ikke stikke næsen op efter.«

Vi er nødt til at finde fælles interesser

Friis Arne Petersen, tidligere ambassadør på den danske ambassade i Washington og Kina og nuværende ambassadør i Berlin

Morten Langkilde
»Set med europæiske øjne er det vigtigt, at der kommer en leder fra et europæiske land og besøger Trump. Danmark er et lille land, men vi kan videreføre de synspunkter, Merkel og May har fremført. Vi har som en handelsliberal nation mange politiske synspunkter, som er i tråd med resten af Europas syn på det internationale handelspolitiske system og værdien af frihandel.

I forhold til sikkerhed og forsvar har Danmark et stort, internationalt engagement, og selv om vi ikke er oppe på de 2 procents bidrag til NATO, har vi faktisk bidraget forholdsvis meget til militære internationale aktioner. Det skal Løkke fortælle, og det vil være med til at skabe en ny oplevelse hos Trump, der kan øge forståelsen for, hvad vi europæere egentlig gør for vores forsvar, og hvordan vi samtænker forsvar, diplomati og udviklingsbistand. Jeg tror generelt, at mødet således kan bidrage til at give Trump en bedre forståelse for, hvordan europæere tænker.

Det, der overordnet vil være vigtigt for Løkke, er at skabe et meget tæt forhold mellem Danmark og USA og dermed også mellem Europa og USA. Vi startede lidt længere fra hinanden denne gang, fordi Trump er en så anderledes præsident, men når en dansk statsminister kommer og har de holdninger, han har, tror jeg, mødet kan blive vigtigt og værdifuldt. Vi må aldrig glemme, hvor små vi er i verden: EU og USA huser jo kun under 10 procent af verdens befolkning, og derfor er vi nødt til at skabe det tættest mulige forhold på værdier, sikkerhed, energi og økonomi. Vi er nødt til at finde fælles interesser og holdninger, og det mener jeg, at et dansk statsministerbesøg er velegnet til.«

’Han skal tale til Trump som en gammel ven’

Mette Nøhr Claushøj, USA-ekspert, ekstern lektor ved Københavns Universitet og tidligere sikkerhedspolitisk rådgiver ved den danske ambassade i Washington D.C.

»Danmark har en særlig plads i det amerikanske hjerte. Det er klart, at Lars Løkke Rasmussen ikke har lyst til at sætte det gode forhold til USA over styr, og hvis man alene tænker på, hvad vi får mest ud af på kort sigt, så skal han smigre Donald Trump.

Hvis jeg skulle rådgive Lars Løkke, ville jeg sige, at han har større sandsynlighed for at komme igennem med sine budskaber på tomandshånd. Men hvis han kommer med et statement, der kan opfattes som Trump-kritisk til det fælles pressemøde bagefter, så risikerer han at vende Trump imod sig, fordi han nemt føler sig ydmyget. 

Jeg vil råde Lars Løkke til at tale til Trump, som var han en god, gammel ven af Danmark. Som om han selvfølgelig regner med, at vi er på samme side. Og så lade ham forstå som en god ven, at når han udtaler sig, som han gør, så bliver folk bange for, om de stadig kan regne med USA. Og der vil jeg sige, at NATO må være Lars Løkkes førsteprioritet frem for klimapolitik. For i den sammenhæng vil Trump være ligeglad med, at Danmark er foregangsland på miljøområdet. Det er han kold over for.

Men det er også vigtigt for Danmarks anseelse, selvrespekt og værdighed, at han ikke virker som en labbende skødehund. Han skal helst ikke smile alt for bredt på de billeder, der bliver taget. Han skal ikke se alt for lykkelig ud. Han må godt se lidt alvorlig ud. Og når han ikke kan vise foragt direkte over for Trump, så er det selvfølgelig også, fordi præsidenten er repræsentant for hele USA’s folk. Derfor skal Lars Løkke også behandle ham med en vis form for respekt.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen
Carsten Svendsen

"Heil Twitler!" - Så er der heller ingen problemer med håndtrykket.

"Vi har været en god allieret, der har støttet USA i Afghanistan ..." siger Ellemann.

Det var sandelig en succes, der ville noget. Vores modstander dernede har aldrig stået stærkere end siden 2001. - og overtager om få måneder den magten i den provins, hvor de fleste danske soldater mistede livet.