Læsetid: 2 min.

SF vil belønne fædre på barsel med 5000 kr.

Mænd, der tager mindst 12 ugers barselsorlov, skal belønnes med en skattefri præmie på 5.000 kroner. Målet er at fordoble antallet af fædre, der tager mere end de to ugers øremærkede orlov, siger SF’s partileder Pia Olsen Dyhr
SF vil give familier en økonomisk gulerod for at få flere mænd til at tage længere barsel

SF vil give familier en økonomisk gulerod for at få flere mænd til at tage længere barsel

Peter Mydske

Indland
8. marts 2017

Det holder hårdt med at få mænd til at tage længere barselsorlov. Ifølge Danmarks Statistik holdt 45 procent af de nybagte fædre, der har ret til dagpenge, således kun de to ugers orlov, der er øremærket til mænd. Men blandt mødrene er der kun 0,4 procent, der alene har holdt de 14 ugers fødeorlov, der i dag er øremærket til kvinder.

Denne skævhed vil SF nu forsøge at ændre med en skattefri præmie på 5.000 kroner, der skal gå til familier, hvor faren tager minimum 12 ugers barsel, forklarer Pia Olsen Dyhr, partileder for SF.

– Hvorfor skal politikere blande sig i, hvordan en familie fordeler orloven imellem sig?

»Det er vigtigt, at både moren og faren har ret og også en reel mulighed for at holde barselsorlov. Manden tjener ofte mere end kvinden, og derfor vil det ofte være moren, der tager hovedparten af barslen. Det vil vi gerne rette op på, så barsel bliver mere muligt for fædrene,« siger hun.

Pia Olsen Dyhr håber, at præmieforslaget vil føre til en fordobling af antallet af fædre, der holder mindst ti ugers barsel. Ifølge SF er det nemlig kun ca. 5.000 mænd, svarende til under ti procent af de nybagte fædre, der i dag gør det.

– Hvis man tager lønforskellen mellem mænd og kvinder i betragtning, vil 500 kroner om ugen så ikke hjælpe som en skrædder i helvede?

»Det vil hjælpe godt, tror vi, for det er godt 2.000 kroner mere om måneden, og det er det beløb, som mange familier går ned i indtægt.«

Med forslaget vil SF prøve gulerodsmetoden, forklarer Pia Olsen Dyhr, og lokke flere fædre til at holde barsel.

»Vi tror, at fædrene gerne vil have barsel, men at det ofte kan være svært at få økonomien til at hænge sammen,« som hun siger.

– Hvorfor er det vigtigt, at fædrene holder længere barsel?

»Det betyder noget for samværet med barnet for resten af livet. Vi kan f.eks. se, at selv om det i dag oftest er moren, der tager barnets første sygedag, så er forholdet anderledes, hvis faren har holdt en længere barsel.«

Ligestillingsordfører Karina Adsbøl, DF, vil ikke støtte forslaget. Hun tror ikke på, at en 'gulerod' på 5.000 kroner kan få mænd til at tage længere barsel.

»Vi synes i øvrigt, at det er op til familien at bestemme og planlægge barsel. Det er godt at få fokus på, at mænd har rettigheder i forhold til barsel, men det er noget, som arbejdsmarkedets parter skal aftale, og så skal familierne selv aftale det,« siger hun.

Heller ikke ligestillingsordfører May-Britt Kattrup, LA, er positiv. Selvfølgelig kan det, at fædre ofte tjener mere end mødre, have indflydelse på, hvem der i en familie tager barsel, forklarer hun. For hende at se må det dog være op til den enkelte familie at finde ud af, hvem der tager barselsorlov.

»Det er rigtigt godt, at fædre har muligheden for at tage barselsorlov, og jeg vil opfordre dem til at bruge den. Men jeg vil hverken tvinge eller belønne dem for at tage barselsorlov,« siger hun.

SF-forslaget vil efter skat og tilbageløb koste omkring 40 millioner kroner, skønner partiet, og det beløb kan findes i råderummet. Hvis forslaget gennemføres, skal det også gælde for medmødre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik L Nielsen

Sørgeligt som det måtte lyde, så tror jeg det er en god ide. Det kan være det incitament, der skal til for at få flere fædre til at tage den ekstra tid hjemme.

Henning Nielsen

Som mandlig lærer har man 2+6 uger på fuld løn og 6 uger yderligere til deling på fuld løn.

Altså kan man som mand og lærer tage 14 uger på fuld løn.

Sådan skulle alle jo have det. Ideelt set skulle alle mænd og kvinder have ret til lige meget tid på fuld løn. Så ville flere mænd tage barsel i længere tid.

Jeg har taget 14 uger som minimum hver gang.

Sup Aya Laya, Mogens Holme og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Mette Poulsen

Hvordan bliver dette et anliggende for folketinget? Almindeligvis hører det trepartsforhandlingerne til.

Kim Houmøller

"skattefri" må vi så være fri. Useriøse politikere!

Dorte Sørensen

Var øremærket barsel til mænd - som den også er øremærket til kvinder - ikke være bedre.
Der kunne også arbejdes mere på reel ligeløn til mænd og kvinder.

Mette Poulsen, Anne Eriksen og Hanne Ribens anbefalede denne kommentar
Maiken Guttorm

Mænd skal belønnes for at tage barsel, kvinder skal stavnsbindes til deres øremærkede del. Det er simpelthen fantastisk, at den slags hvert år netop opversioneres i seneste inkarnation på Kvindernes Internationale Kampdag, af alle dage.
Hvad hjælper en gulerod, hvis mor gerne vil have det hele og ikke vil give barslen fra sig? Her hjælper kun bortfald af barslen, dvs. øremærket barsel til far, bortset fra særlige tilfælde, hvor der kan gives dispensation.
Hvordan får vi nogensinde ligestilling på det her område, hvis ikke far og mor stilles lige?

Mette Poulsen, Hanne Ribens, Charlotte Svensgaard, Christel Larsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Det bør ikke være pengepungen som skal afgøre det her, men overenskomster bør tilrettelægges så det bliver en naturlig del at dele på lige fod, hvis motivationen er der. En far kan sagtens være lige så god sammen med de små, men det skal altså komme indefra og i egen erkendelse. Det er en blindgyde at tro menneskers inderste erkendelse kan ændres gennem en økonomisk gulerod.

SF er altså for langt ude, når mænd skal lokkes med en pengepræmie for at tage sig af deres eget afkom. Én ting er retten til barselsorlov, men det her minder om børnehaven, hvor børn får klistermærker for god opførsel. Det er ikke et anliggende for folketinget.

Per Torbensen, Anne Eriksen, Hanne Ribens, Ole Christiansen, Bjarne Bisgaard Jensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Ole Christiansen

Mens den enlige mor må droppe julegaver til børnene, fordi hun har ramt kontanthjælpsloftet......skal familiefaderen med fast arbejde have en skattefri gave hvis han gider passe sin nyfødte.
Hvordan f..... kan de kalde sig SOCIALISTISK folkeparti? -det forslag er jo klassisk borgerlig fordelingspolitik.
Jeg væmmes

Bjarne Bisgaard Jensen, Jens Falkenberg og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Forslaget fra SF virker som en legitimering af at mænd, er mere værd på arbejdsmarkedet end kvinder. Burde man ikke koncentrere sig om, at bekæmpe den ulighed der stadig er på arbejdsmarkedet.
Mere oplysning om hvor vigtigt det er, for både børnene og fædrene, at knytte tætte kontakter, kunne også hjælpe.

Morten Balling

SF...

Jeg tror engang jeg har stemt på SF. Så var der det dér klip på TV fra landsmødet, hvor de allesammen sad og strikkede med brillerne nede på næsen, og bagefter dukkede de unge op med Kragh og Thor Möger. På det tidspunkt tror jeg egentlig bare jeg havde hevet stikket (ud af væggen).

En to-ien-kommentar:

Hvad indtager SF til Familiepolitik-møderne?
Djøfferne griner deres røv i laser over sølle 5000 kr.

For nyligt mente SF at familier der vælger at passe barnet hjemme, og ikke sender barnet afsted til vores bur-børn-institutioner, skal straffes økonomisk.
Hvad med at lade familierne vælge det arbejds-/fritidsliv de selv anser for det optimal?

Jesper Frimann Ljungberg

Mere administration. Det er så absolut en god ide.

Nej. Igen ville sådan noget som ovenstående jo være total irrelevant med UBI.

// Jesper

Det kan familierne sagtens selv håndtere... Ingen grund til at staten blander sig og bruger resurser på den slags...