Læsetid: 8 min.

Søren Pape: ’Vi er så bange for at komme til at være for hårde i det her samfund’

Justitsminister Søren Pape Poulsen vil inddele dømte kriminelle i to grupper. De mindre rå skal tilbydes uddannelse og arbejde under afsoningen, men vi skal ikke spilde alt for mange kræfter på at prøve at resocialisere forhærdede bandemedlemmer. Et opgør med 70’er-mentaliteten, kalder han det
Den bløde 70’er-mentalitet er ifølge Søren Pape Poulsen blevet overhalet af de barske realiteter i fængslerne, hvor volden er eskaleret, og flere indsatte end tidligere har banderelationer. En »ny normal«, som han kalder det

Den bløde 70’er-mentalitet er ifølge Søren Pape Poulsen blevet overhalet af de barske realiteter i fængslerne, hvor volden er eskaleret, og flere indsatte end tidligere har banderelationer. En »ny normal«, som han kalder det

Sigrid Nygaard

10. marts 2017

Det skal være hårdere at sidde i fængsel.

Så kort kan man opsummere justitsminister Søren Pape Poulsens (K) vision for fængslerne, som i de senere år har været plaget af stigende vold, overfald og trusler mod de ansatte.

Siden sin tiltrædelse i november har ministeren fremturet med en række værdipolitiske udmeldinger, som har fået hårene til at rejse sig på fængselspræster, humanister og fængselsbetjentenes egen fagforening.

Søren Pape Poulsen vil ikke længere tillade skatteborgerbetalte julegaver til de indsatte, og han har varslet et opgør med det, han kalder 70’er-mentaliteten i landets fængsler. En mentalitet, som ifølge ham kommer til udtryk, når man for eksempel omtaler de indsatte som »klienter«.

Hidtil er det dog blevet ved de symbolske udmeldinger, og Søren Pape Poulsen gør det også klart fra begyndelsen, da Information kommer på besøg, at der vil blive tale om et »holdningsinterview«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Johnny Werngreen

I Danmark er kun 0,6% af befolkningen i fængsel, og vi skulle da gerne op på de 1%, som USA har. Den sikreste måde at gøre det på er at skærpe straffene og mindske resocialiseringsindsatserne, så hvor er vi heldige at have en så forstandig justitsminister, der forhåbentlig snart bliver afløst.

Allan Stampe Kristiansen, Kaj Julin, Karsten Aaen, Flemming Berger, Arne Lund, Niels Duus Nielsen, Carsten Mortensen, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek, Hans Larsen, Torben K L Jensen og Martin Madsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Betyder det at folk i almindelighed NU i følge hr. Søren Pape Poulsen skal opdeles i egnede og uegnede. Vil hr. Poulsen så også fratage folk mulighed for sundhedsbehandling og uddannelse, hvis han mener de selv har været skyld i deres sygedom og manglende uddannelse??????

Arne Lund, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Jens Erik Starup

Justitsministeren er tilsyneladende fortaler for dybt asociale tiltag, når det ikke lige gælder hans egen omgangskreds.

Egon Stich, Allan Stampe Kristiansen, Kaj Julin, Arne Lund, Peter Jensen, Niels Duus Nielsen, Helle Walther, Carsten Mortensen, Lise Lotte Rahbek og Alan Strandbygaard anbefalede denne kommentar
Martin Madsen

Den samme mand vil skide dine rettigheder en lang march, med hensyn til den på hans post fortsatte masseovervågning af alle danskere.

Niels Duus Nielsen, Alan Strandbygaard og Jens Kofoed anbefalede denne kommentar

når vi nu er i gang, så er der alt for få politikere, der bliver undersøgt og behørigt straffet for de ulovligheder, de begår. Der er i øvrigt også i vælgerhavet en forbløffende kort hukommelse overfor de politkere, der er blakkede, så der er nok at tage fat på.

Egon Stich, Allan Stampe Kristiansen, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Helle Walther, Espen Bøgh, Carsten Mortensen, Steffen Gliese og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

Godsejerens forkarl har ikke hørt, at modtryk avler modtryk?

Hvad er målet, pape? At skabe splid?

Mød hårdhed med blidhed og blidhed med blidhed.

Allan Stampe Kristiansen, Niels Duus Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Lige modsat - de mindre fisk skal nok selv klare at komme tilbage til et almindeligt liv, mens de hårdere straffede har brug for en indsats, der kan vende deres opfattelse af dem selv og samfundet.

Poul Sørensen

Det fængslerne trænger til er et program for dem der vil opføre sig ordentligt og et andet program for dem der ikke kan finde ud af det.

Det er for svagt Pape, og så i øvrigt "gammel vin på nye flasker", og det er det så heller ikke, men blot nye etiketter.

Jeg kunne godt tænke mig et retssamfund, der også tog ofrenes mentale situation med ind i forbrydelsen, - og ikke kun "det brækkede ben", "den smadrede kæbe" og "den ubrugelige arm" som en del af retssamfundet også medtog ved og i rets behandlingen.

For 5 % her og 10 % eller 15 % i skadeserstatning for ovennævnte synlige skader som vort hospitalsvæsen lapper sammen efter bedste evne, - ER KUN DEN ENE SIDE AF SAGEN, NEMLIG DEN SYNLIGE SIDE!

Ofrenes mentale tilstand med livet og dets gang uden deres nærvær som tidligere er tilsidesættes alt for let efter sammenlapningen på hospitalerne og i rets behandlings sammenhæng.

Det ikke længere mentalt at føle sig sikker i sin færden i samfundet efter det man har været udsat for fra gerningsmandens side, er en hån mod ofrene at tilsidesætte, og kun tage det med i rets behandlingen, der handler om arme eller ben i gips - det synlige som der gives straf for og udbetales skadeserstatning for, er en hån mod det store tab af hverdagsliv mange må slås med - alene i mange år fremover, som er berøvet dem - måske hele resten af livet.

Her ville en indsats virkelig være ønskelig, - en udvidelse af borbrydernes ansvar ud over gips modellens synlige skader for resten af livet.

Caroline Kofahl

Vi skal ikke bruge pengene på at holde folk indespærret, men sørge for at de kan komme ud og arbejde for fædrelandet. Det er mere økonomisk i det lange løb, og det er samfundsmæssigt bedre at have gode end dårlige forbilleder.

Og vi er alle forbilleder.

Helle Walther

Søren Pape er kommunalpolitiker og hans synsfelt er meget indsnævret, hårdere straffe er hans motto. Intet over og intet under. trist.

Bjarne Bisgaard Jensen

Pape viderefører blot en konservativ "dyd" gående på en opfattelse af, at samfundet sikrer retssikkerhed gennem hårdere straffe uagtet at alle undersøgelser på området tilsiger det modsatte. Det er ikke nogen nyhed men det er Papes udmelding så heller ikke, blot mere af det samme. Jeg kunne, som forhåbentlig mange andre, ønske den samme nidkærhed demonstreret i forhold til økonomiske forbrydelser, der ødelægger langt mere for fællesejet og opfattelsen af behovet for beskyttelse af det fælles samfund

Egon Stich, Karsten Aaen, Niels Duus Nielsen, Flemming Berger, Peter Jensen og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar

Bur folk inde, og smid nøglen væk. Det er de konservative classic.

Søren Pape var skolelærer inden han blevet sluppet løs i politikken. Mon han fulgte samme line, når de satans unger ikke ville lystre den rare mand? Ku' være interessant at høre hans elever fortælle om deres skoletid.
Med alle de lov-og-orden-politikere der render rundt på Chr.borg, er det så ikke snart på tide, at der kommer en Scherfig og skriver om de pågældendes opvækst. Fx om farvehandlerdatteren, der fik et traume for livet, da far og mor blev skilt, og som siden tørrede traumet af på resten af nationen - og især på "de fremmede".

Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen, Niels Duus Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Nej Søren Pape, vi er faktisk mere bange for at være bløde.

Allan Stampe Kristiansen, Lise Lotte Rahbek, Alan Strandbygaard, Jens Erik Starup og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Charlotte Svensgaard

Der er groft sagt kun 2 årsager til at indspærre mennesker; Enten fordi at man vurderer at de reelt til fare for deres omgivelser - eller - hånden på hjertet - rets, eller rettere, hævn følelse.
Hvor ligger socialiseringen i vores straffevæsen? Jeg ved det ikke. Og hvor ligger straffen, eller hævnen om man vil, det ved jeg heller ikke.
Men jeg ved at hvis jeg stod uden mulighed for tag over hovedet, mad i munden, læge hjælp - hvad ved jeg. Ville det være et asylium og ikke en straf at komme ind og spjælde den

Papalapap.
Et umiddelbart logisk ræsonnement fra minister Pap, som alle vel kun kan være enig i, må være, at så længe misdæderne sidder bag svenske gardiner begår de da i det mindste ingen forbrydelser …

Michael Kongstad Nielsen

En bankdirektør vil helst undgå at skulle 6 år i fængsel for groft mandatsvig, kursmanipulation og andre mærkelige forbrydelser, som vi almindelige mennesker dårligt aner hvad går ud på, hvis vedkommende kommer i tanke om, hvad folk i nabolaget vil tænke om den pæne familie og hvordan børnene vil blive mobbet i skolen.

Niels Duus Nielsen

MKN - den præventive virkning er noget nær nul. Folk, der begår forbrydelser, ved for det meste godt, hvad strafferammen er. De eneste, der har respekt for en tur i spjældet, er dem, der i forvejen ikke kunne finde på at begå kriminalitet.

Hvis man er sulten nok, og ikke har nogen penge, stjæler man jo nok noget mad i supermarkedet. Det ville jeg nok gøre. Skulle man blive taget så mange gange, at bøderne skal siddes af, glæder man sig vel over, at der serveres mad i fængslerne.

Og i visse kredse betragtes det endda som et ridderslag at have været i fængsel.

Michael Kongstad Nielsen

Niels Nielsen, nej, det er jeg ikke enig i. Den præventive virkning er stadig en af kriminalforsorgens vigtigste begrundelser for frihedsberøvelse. Og også samfundets.

Niels Duus Nielsen

Måske er det en vigtig begrundelse for nogle, jeg kan jo kun tale for mig selv. Men de kriminelle, jeg har kendt, har været helt bevidste om, hvad der ventede dem, hvis de blev opdaget, og denne viden forhindrede dem ikke i at begå kriminalitet.

For mig er hovedgrunden til, at jeg fx ikke stjæler, ikke så meget frygten for at komme i fængsel, men mere frygten for at blive opdaget - ikke fordi jeg vil få en bøde eller komme i fængsel, men simpelthen fordi det er pinligt.

Mikael Velschow-Rasmussen

Hr. Pape siger:
- "Det skal være hårdere at sidde i fængsel".

Og hvad tror han så lige der kommer til at ske med volden og utrygheden som har været stigende de senere år, hvor der 'sjovt' nok er blevet uddelt hårdere straffe osv.

Hr. Pape slutter af med:
- "Jeg vil gerne måles på, at folk føler sig mere trygge, og jeg vil gerne måles på, at folk synes, at den måde, man sidder i fængsel på, er retfærdig. Og så vil jeg også gerne måles på, at der er flere, der kommer ud af den her kriminalitet".

Der kan jeg da hurtigt svare Hr. Pape !
1. Som fængselsvæsenet siger, vil det være en katastrofe for trygheden i fængslerne, og selvfølgelig også trygheden uden for fængslerne (se under pkt.3.)
2. En del af et civiliseret samfund er at man behandler sine indsatte ordentligt, dette klarer Hr. Pape så heller ikke.
3. Hårdere straffe vil selvfølgelig medføre mere kriminalitet og ikke mindre da ressourcerne jo vil blive taget fra rehabilitering, resocialisering og forebyggelse.

Jeg har altid haft svært ved at forstå folks holdning til det her med forbrydelse og straf !
Hvorfor går folk ind for et samfund der hævner og straffer og ikke et samfund der rehabiliterer og resocialiserer ?
Er der ikke efterhånden tilstrækkeligt med empirisk bevis for at hævn og straf blot medfører mere af det samme - altså mere kriminalitet, flere forbrydelser og uendelige rækker af hævnaktioner hvor skiftevis den ene og den anden part skal hævne den forrige handling.

Niels Duus Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Sådan set enig mht. at staf ofte kun gør tingene værre, især for bandemedlemmer og lgn. Og det er klart, at der også er et hævnmotiv fra samfundets side.
Men - et meget stort MEN - et samfund har nu også behov for at beskytte sig - so oder so - mod mordbrændere, voldspsykopater, hjemmerøvere, momssvindlere osv. osv.
Fortæl lige hvad skal der stilles op med disse eksempler, for jeg går ikke ud fra, at de bare skal have lov til at fortsætte?
At bure dem inde på en anstalt er ofte blot en gradsforskel i forhold til et fængsel. Forvaring på ubestemt tid, kan være langt mere barbarisk end en tidsbegrænset straf. Ellers læs hvad salig Carl Madsen i sin tid skrev om den slags.

Niels Duus Nielsen

arne lund, i vore civiliserede samfund har vi besluttet, at frihedsberøvelse er den mest adækvate måde at forvalte kriminaliteten på. De små forbrydere får en fodlænke, de mellemstore forbrydere sættes i åbne fængsler, mens de uforbederlige vaneforbrydere kommer i et lukket fængsel.

Hvad det handler om, er ikke OM kriminelle skal frihedsberøves, men HVORDAN de skal frihedsberøves. Højrefløjen ønsker at straffe forbryderne ved at gøre livet surt for dem i en årrække, vi andre mener, at frihedsberøvelse i sig selv er straf nok, og at de indsatte derfor skal behandles som mennesker, og ikke som indespærrede dyr.