Læsetid: 4 min.

Sortlistet israelsk våbenhandler skal levere morterer til det danske forsvar

Mistanke om, at det israelske selskab Elbit bidrager til krænkelser af menneskerettighederne, har fået bl.a. Danske Bank til at droppe investeringer i selskabet. Alligevel køber Forsvaret nu morterer for 107 millioner kroner af firmaet. Elbit fik dog ikke den større ordre på artilleri
Den israelske våbenproducent Elbit er kontroversiel. Danske Bank har således fravalgt investeringer i selskabet, da man mener, det er ’involveret i leverancer af elektronisk udstyr, som anvendes i konflikt med menneskerettighedsnormer’. Her aktivister ved muren mellem Israel og de palæstinensiske selvstyreområder.

Den israelske våbenproducent Elbit er kontroversiel. Danske Bank har således fravalgt investeringer i selskabet, da man mener, det er ’involveret i leverancer af elektronisk udstyr, som anvendes i konflikt med menneskerettighedsnormer’. Her aktivister ved muren mellem Israel og de palæstinensiske selvstyreområder.

Cem Genco

17. marts 2017

Via et datterselskab er det lykkedes den omstridte israelske våbengigant Elbit at lande en millionordre hos det danske forsvar.

Den store ordre på indkøb af artilleri gik virksomheden ganske vist glip af, men forsvarsforligskredsen har til gengæld besluttet at tildele det østrigske selskab ESL Advanced Information Technology ordren på 107 millioner kroner til nye morterer. ESL er ifølge Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse et »datterselskab af israelske Elbit«.

Netop Elbit er et kontroversielt valg. FN’s menneskerettighedsrapportør for de besatte palæstinensiske områder har opfordret til boykot af selskabet, og flere danske pensionskasser og investorer har sortlistet dem.

Danske Bank har eksempelvis fravalgt at investere i det israelske selskab, fordi det er »involveret i leverancer af elektronisk udstyr, som anvendes i konflikt med menneskerettighedsnormer,« skriver banken på sin hjemmeside.

Og pensionskassen PKA har haft Elbit på den sorte liste siden 2010, fordi det har leveret udstyr til Israels omstridte »sikkerhedsmur«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben Arendal
  • Pia Qu
  • Dorte Sørensen
Torben Arendal, Pia Qu og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Vedr. forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen og Menneskerettgiheder
I Politiken 9.11.2016 blev Claus Hjort Frederiksen (V) - dengang finansminister - refereret for, at han personligt gerne ser alle konventioner ophævet. Jeg skrev til ham for at høre, hvordan den holdning harmonerer med Danmarks kandidatur til FNs Menneskerettighedsråd 2019-2021 under mottoet: Dignity, Dialogue & Development.

Svar fra Forsvarsministeriet - efter jeg rykkede for svar:

Kære Anne AlbinusLad mig først undskylde ventetiden. Din henvendelse var gået tabt i systemet, hvilket udelukkende beror på en fejl fra vores side.

Forsvarsministeren har senest offentligt tilkendegivet sin holdning til menneskerettighederne i forbindelse med 1. behandlingen af B 49 om forsvarsloven, hvilket foregik tirsdag d. 31. januar 2017. Forsvarsministeren udtalte i den forbindelse følgende:

”Jeg mener, at Danmark fortsat skal virke for en fredelig og demokratisk udvikling i verden. Respekt for menneskerettigheder er i min forståelse også en vigtig og væsentlig del af en fredelig og demokratisk udvikling.”Referatet fra behandlingen af B 49 er tilgængelig på Folketingets hjemmeside.Danmarks kandidatur til FN’s Menneskerettighedsråd og den nedenfor nævnte task force hører under henholdsvis Udenrigsministeriet og Justitsministeriet, der forventeligt vil kunne besvare uddybende spørgsmål om Danmarks implementering af internationale forpligtelser.Med venlig hilsen(...)SouschefForsvarsministerietInternationalt juridisk kontorCitat slut

Hvis man vil vide mere om artilleri og de forskellige ødelæggelser, man kan opnå ved benyttelse heraf, kan man læse artiklen i Den store Danske, der også forklarer, hvad artilleripjecer er:

- Forholdet mellem kanonrørets kaliber og længde (kaliberlængde) angiver en inddeling i type. Skytssystemer med lille kaliberlængde benævnes haubits, med stor kaliberlængde kanon. Haubitser og kanoner kaldes i bred forstand pjecer.

http://denstoredanske.dk/Geografi_og_historie/Milit%C3%A6re_forhold_og_k...(Feltartilleri)

Kanonministeren blåstempler.
Det eneste positive, der kan siges om israelske våben, er - at de er afprøvede ved palæstinenserfronten ...

Thomas B Jensen

Hold nu op....
Uanset hvordan man fører krig eller hvem der fører den, er krig en beskidt affære som i sig selv overtræder både folkeret og menneskerettigheder.
Jeg er absolut også modstander af den måde, hvorpå den israelske stat undertrykker de palæstinensiske områder.
MEN....... og det er et stort men, så længe Danmark har et militær, er det forsvarets og politikernes forbandede pligt at sørge for at vore soldater har det bedst mulige udstyr.
Jeg tror for øvrigt at det bliver svært, om ikke umuligt, at finde én eneste våbenproducent som ikke, direkte eller indirekte, kan anklages for overtrædelse af menneskerettigheder.

Allan Bartroff, Finn Thøgersen, Torben - Nielsen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar