Læsetid: 2 min.

Stirrekampen mellem DF og LA er afgjort. Det var DF, der blinkede først

Regeringens støtteparti lader transportminister Ole Birk Olesen slippe med ’en meget stor næse’ for forsinket orientering om milliardhul i PostNord. Sagen rejser spørgsmål om samspillet mellem ministeren og hans embedsmænd
Det bliver efter alt at dømme blot til »en stor næste« i sagen om transportminister Ole Birk Olesens misvisende udsagn i Post-sagen, lød det fra DF efter mødet tirsdag morgen.

Det bliver efter alt at dømme blot til »en stor næste« i sagen om transportminister Ole Birk Olesens misvisende udsagn i Post-sagen, lød det fra DF efter mødet tirsdag morgen.

Nanna Navntoft

15. marts 2017

Dansk Folkeparti veg tirsdag tilbage fra sine trusler om at vælte Liberal Alliances transportminister, Ole Birk Olesen, for at have undladt rettidig orientering af Folketinget om behovet for statsligt milliardtilskud til det kriseramte dansk-svenske PostNord.

I det magtspil, ja nærmest den terrorbalance, der består mellem det socialt bekendende Dansk Folkeparti og regeringens liberalistiske fløjparti, Liberal Alliance, var det DF, der blinkede. Sagen om PostNord er politisk for mudret, og konsekvenserne af at udløse en krise for VLAK-regeringen er for uoverskuelige til, at DF vil erklære mistillid til transportministeren.

Ved et orienteringsmøde i Finansministeriet for partierne bag Folketingets postforlig valgte Ole Birk Olesen at optræde som minister i ordets egentlige betydning: tjener. Bagefter sagde han:

»Når et flertal i Folketinget – når en forligskreds – siger, at jeg har gjort noget forkert, så har jeg det.«

Dansk Folkepartis postordfører, Kim Christensen, fremhævede, at »ministeren har beklaget og vil ændret fremadrettet«, og at det »ligner en meget stor næse« til Ole Birk Olesen.

Mudret sagsforløb

Sagsforløbet rejser i hvert fald to spørgsmål om samspillet mellem Ole Birk Olesen og hans embedsmænd: Hvor meget lytter han til gode råd, og får han tilstrækkeligt af dem?

Da PostNord på et kvartalsmøde med minister og ministerium den den 19. december sidste år gjorde det klart, at der er behov for en ekstern kapitalindsprøjtning på omkring 2,7 milliarder kr., skulle alle politiske alarmklokker have ringet i ministeriet.

Embedsmændene burde i hast have forelagt ministeren et udkast til en foreløbig orientering, som han inden jul kunne have sendt til ordførerne i kredsen omkring postforliget.

Orienteringen kunne have været ledsaget af en oplysning om, at ministeriet omgående ville udsætte tallene for en dybdegående bearbejdning. I stedet valgte Ole Birk Olesen at foretage granskningen inden orienteringen af ordførerne, som på grund af forskellige forhindringer først fandt sted 9. februar.

Heri lå en egentlig synd, som ordførerne – alt efter deres vilje til reelt at vælte ministeren – kunne have koncentreret sig om. I stedet gav Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti sig til at lave ballade over, at Ole Birk Olesen den 8. marts forklarede TV 2, at hans sene orientering af Folketinget skyldtes, at PostNord ikke havde sat tal på, hvor mange penge der manglede.

Af et notat fra ministeriet samme dag fremgik imidlertid, at der var sat tal på i forbindelse med mødet – om end ikke definitive tal. Derfor var det svært at beskylde ministeren for svigagtig fortielse, hans brøde var snarere forvirring i kampens hede.

Som forløbet blev, kan sagen vanskelig begrunde, at DF bringer regeringens liv i fare. Just den konsekvens af en storm mod Ole Birk Olesen har LA som sin oprustning i terrorbalancen bragt i spil: Blev Olesen væltet, trak alle LA-ministre sig. En trussel, hvis alvor ikke bliver afprøvet – i denne omgang.

I et større perspektiv viser sagen et Dansk Folkeparti, der uanset sin stilling som største parti i blå blok, ikke ønsker at besmudse sig med regeringsansvar, men som gerne går ind – sammen med den egentlige opposition – og kaster mudder på de partier, der faktisk påtager sig ansvaret.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg har da aldrig troet, at DF ville gøre alvor af truslerne.

Lidt er, som vi tror det er. Intet er, som de siger, det er. Politik er løgnens og bedragets kunst.

Egon Stich og Elwin Cornelis Johannes Janssen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Nej DF puster sig altid op og buldrer som de tomme tønder de er, og så falder de ned som lam. Næste gang tager ingen dem alvorligt. Det samme med LA, op i træet og derpå brægende lam i fællesskab med VK fordi ministerbilen trak mere.. Egne liberale mål "gone with the wind". Løkke truede også med valg i landbrugspakkesagen,for så at gøre modsat, derfor, ingen tager ham alvorligt mere.
hvor længe de blå holder er et spørgsmål om tid. hvor længe vil DF støtte op om en dødsejler??

Carsten Wienholtz og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Godt så er det på plads. Nu vil jeg gerne vide om transportmisteren har nogen idé om hvad der skal ske med de konkurstruede bycykler i fremtiden. Kan vi regne med dette fremragende alternativ i fremover eller skal det gå som det plejer? Ved godt det er et kommunalt anliggende, men det handler dog om stadig om transport og oven i købet på et meget elementært niveau.

Dansk Flæsk opnåede hvad de ville: maksimal medieomtale. Ih, hvor vi buldre - vi kan skam godt. Så glem nu alt om Messerschmidt, og stem på os.
Det mest forstemmende er, at medierne hopper med på DF's vogn, undlader at spørge Kim Christiansen om hvilke forslag han har til at løse Postens problemer.
Hvis de gjorde, så ville de opdage, at han heller ikke denne gang, aner hvad der skal gøres.
Der er jo ellers med den hollandske valgkamp fokus på Wilders, der ikke giver DF noget efter når det drejer sig om populisme. Han er lige så blank som DF er.
Men det er vist at forlange for meget når vi - læserne - ber' medierne om at passe deres arbejde?

Estermarie Mandelquist, Carsten Wienholtz, Bjarne Bisgaard Jensen, Flemming Berger og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Ole Arne Sejersen

Rehling reducerer i sin opsats danske politikeres bestræbelser på (med forsinkelser forårsaget af en dilettantisk minister) at komme igang med at løse PostNords svære problemer til en hollywoodsk stare conflict. Useriøst !
Samme intellektuelle lødighed præger den faste menighed af DF-haderes litanier. Et medlem af menigheden er her faldet ind i den rigtige tråd og angriber til afvexling ikke DF for at lide af storhedsvanvid, men for ALTID at puste sig op og falde ned som lam. Den oplevelse havde Lars Barfoed vist ikke i 2006, da DF berettiget væltede ham som Familie- og Forbrugsminister. Et andet medlem, der har en barnlig glæde ved at kalde DF øgenavne, synes det er forstemmende, at medierne hopper på DFs vogn, hvorefter han forstemmende nok selv hopper på DFs vogn med et længere angreb på partiets politik i al almindelighed!