Læsetid: 3 min.

’Det er et stort indgreb i universiteternes autonomi’

Uddannelsesministeren skal have indflydelse på, hvem der skal sidde i bestyrelsen på landets universiteter. Det fremgår af et nyt lovforslag, der også mindsker de studerende og ansattes indflydelse. DF er positiv over for forslaget, mens både ansatte, studerende og bestyrelsesformænd advarer mod det
’Vi er imod politisk udpegede bestyrelsesmedlemmer, og når de studerende og ansatte bliver sat uden for indflydelse, så er der en reel risiko for, at vi får en kreds af bestyrelsesmedlemmer, som ikke ved noget om universitetsmiljøet,’ siger Socialdemokratiets forskningsordfører, Mette Reissmann, om nyt lovforslag.

’Vi er imod politisk udpegede bestyrelsesmedlemmer, og når de studerende og ansatte bliver sat uden for indflydelse, så er der en reel risiko for, at vi får en kreds af bestyrelsesmedlemmer, som ikke ved noget om universitetsmiljøet,’ siger Socialdemokratiets forskningsordfører, Mette Reissmann, om nyt lovforslag.

Mathias Christensen

6. marts 2017

Bedre rammer for ledelse på universiteterne hedder et nyt lovforslag, som vil give uddannelses- og forskningsministeren direkte indflydelse på, hvem der sidder i bestyrelsen på landets ni universiteter.

Ændringerne understreger universiteternes store samfundsmæssige ansvar og vil på sigt kunne mindske detailregulering af universiteterne, skriver ministeriet. Men både bestyrelsesformænd, de ansattes og de studerenderes organisationer mener, at ministeriets direkte indflydelse vil svække ledelsen af landets universiteter. 

»Det er uheldigt med for meget ministeriel indflydelse på udpegninger til universiteternes bestyrelser. Selv om det offentlige betaler for universiteterne, så er det er ikke formålstjenstligt, at universiteternes ledelse er politisk afhængig. Universiteterne udsættes ofte for et massivt politisk pres, og det ville jeg i mindre grad kunne stå imod, hvis jeg var politisk udpeget,« siger Per Falholt, der er formand for bestyrelsen på Danmarks Tekniske Universitet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Vi skal den helt anden vej, tilbage til selvstyret og demokratiet. Politikerne skal sikre rammerne, de skal ikke styre indhold.

Søren Jensen, Torben Skov og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Meningen var med den nye universitetslov at de skulle styres som i det private erhvervsliv, som et A/S, hvor bestyrelsen også er selvsupplerende. Af en eller anden grund har regeringen nu fundet ud af, at erhvervslivets ledelsesform alligevel ikke er så smart til et universitet. Så langt, så godt. Nu mangler vi bare endnu et lille skridt tilbage mod selvstyret.