Læsetid: 2 min.

Succesfuld indsats for prostituerede stopper

Prostituerede kan have svært ved at komme ud af prostitution, og Socialstyrelsen har derfor ført en målrettet indsats, der skulle forbedre prostituerede og tidligere prostitueredes livsvilkår. Trods gode resultater skal indsatsen stoppe
En prostitueret bliver samlet op på Istedgade. (Arkivfoto)

En prostitueret bliver samlet op på Istedgade. (Arkivfoto)

Peter Hove Olesen

Indland
30. marts 2017

Prostituerede, der befinder sig på landets bordeller eller trækker på gaden, har ofte svært ved at komme ud af prostitution. Det skyldes blandt andet, at mange har gæld, psykiske problemer, misbrug og en lille omgangskreds.

For at hjælpe de prostituerede ud af prostitution og skabe bedre livsvilkår for både dem og tidligere prostituerede har fire af landets største kommuner med Socialstyrelsen i spidsen lavet projektet Exit Prostitution.

147 prostituerede og tidligere prostituerede har deltaget i projektet, og »de har oplevet en signifikant positiv udvikling ift. mentalt helbred og egen livssituation, og flere er stoppet med at sælge sex«, forklarer Theresa Dyrvig fra SFI, der har været med til at evaluere projektet.

I evalueringsrapporten står der blandt andet:

»De (prostituerede og tidligere prostituerede, red.) føler sig generelt bedre rustede til at håndtere problemstillinger i deres dagligdag og oplever en positiv udvikling på en række områder, som f.eks. at de har fået bedre styr på praktiske ting som økonomi og bolig, forbedret selvværd samt en forbedret relation til deres nærmeste, herunder børn.«

Men trods de gode resultater stopper indsatsen, der er blevet finansieret for satspuljemidler.

Mogens Holm Sørensen, der er specialkonsulent i Socialstyrelsen, skriver i et skriftlig svar til Information, at Styrelsen ikke har planer om at fortsætte projektet. Kun i Aalborg er der blevet etableret en indsats i forlængelse af Exit Prostitution – dog for en bredere målgruppe.

»De fire kommuner fortsætter ikke projektet efter projektperioden. Styrelsen har ikke aktuelle planer om at etablere nye tiltag ud over de eksisterende,« skriver Mogens Holm Sørensen.

Gode resultater

Målet med Exit Prostitution har blandt andet været at højne de prostitueredes selvværd, styrke deres netværk og økonomi.

Det er blevet gjort ved at tilbyde en 12 måneder lang indsats, hvor deltagerne har fået et »helhedsorienterede forløb, der tager udgangspunkt i den enkelte borgers ønsker og behov«. Det fremgår af evalueringsrapporten.

Mogens Holm Sørensen er enig i vurderingen af, at Exit Prostitution har givet gode resultater:

»Socialstyrelsen vurderer, at indsatsen i projektet har givet gode resultater i forhold til at forbedre livsvilkår og exitmuligheder for de deltagende borgere,« skriver han.

De prostituerede og tidligere prostituerede, der har deltaget i Exit Prostitution, fortsætter med at få hjælp efter forløbet. En del af indsatsen er nemlig at give deltagerne kontakt til eksempelvis uddannelsesmentorer, misbrugsrådgivere og ngo’er, der kan hjælpe dem fremadrettet.

»Det er ikke alle, der har behov for støtte bagefter, men det er en del af forløbet, at man etablerer netværk og på den måde hjælper de prostituerede og tidligere prostituerede videre efter forløbet,« siger Theresa Dyrvig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her