Læsetid: 3 min.

Tidligere hofmarskal afviser hoffets indblanding i Tibet-sag

Det var ikke hoffet, der gav Københavns Politi den idé, at de skulle gemme demonstranter af vejen og konfiskere deres flag, da den kinesiske præsident besøgte Danmark i 2012. Det forklarede den daværende hofmarskal i Tibetkommissionen fredag
Tidligere Hofmarskal Ove Ullerup på vej til afhøring i Tibetkommissionen på Fremtidsvej i Gladsaxe.

Tidligere Hofmarskal Ove Ullerup på vej til afhøring i Tibetkommissionen på Fremtidsvej i Gladsaxe.

Jens Dresling

Indland
4. marts 2017

TIBETKOMMISSIONEN DAG 21

Det var kongehuset, der var den officielle vært, da den daværende kinesiske præsident Hu Jintao besøgte København i sommeren 2012.

Derfor kunne det måske være nærliggende at tro, at det var nogen fra hoffet, der havde hvisket Politiets Efterretningstjeneste (PET) i øret, at kineserne ikke var så glade for demonstrationer, hvorefter demonstranter blev gemt væk bag politiets vogne og fik konfiskeret deres tibetanske flag under besøget.

Men nej. Det var ikke tilfældet, forklarede den daværende hofmarskal, Ove Ullerup, i Tibetkommissionen fredag.

Ove Ullerup forklarede kommissionen, at hoffet, Udenrigsministeriet og PET ganske vist holdt flere møder, hvor de planlagde det kinesiske statsbesøg. Men møderne drejede sig udelukkende om selve indholdet af besøget, sagde han.

Han var derfor ikke involveret i nogen samtaler, der drejede sig om, hvordan man kunne undgå, at kineserne »tabte ansigt«, forklarede han.

Han havde heller ingen erindring om, at han eller andre fra hoffet skulle have været i direkte kontakt med Københavns Politi.

Sikkerhed er ikke hoffet

Inden besøget sendte den danske ambassadør i Kina en mail, hvori han skrev, at status, prestige og ’ansigt’ spiller en stor rolle for kinesiske statsledere. Men det opfattede Ove Ullerup ikke som en opfordring til, at politiet skulle gemme demonstranter af vejen under præsidentens besøg.

»Jeg tror, at ambassaden var opsat på, at vi ikke på nogen måde håndterede det kinesiske statsbesøg dårligere end andre,« sagde Ove Ullerup.

»Form spiller en større rolle i kinesisk eller asiatisk sammenhæng, end den gør i en vestlig sammenhæng.«

Senere sendte den danske ambassadør en anden mail, hvori han refererede en samtale, han havde haft med generaldirektøren fra Europa-afdelingen i det kinesiske udenrigsministerium.

Generaldirektøren havde understreget, at ’sikkerhed’ var et meget vigtigt emne for kineserne, og at de frygtede, at der kunne vise sig demonstrationer fra ’antikinesiske’ miljøer i Danmark. Ambassadøren lovede at viderebringe den kinesiske bekymring.

Men det var ifølge Ove Ullerup ikke hoffets ansvar at tage sig af den slags bekymringer.

»Vi tog ikke action på sikkerhedsspørgsmålet. Det lå andre steder,« sagde han.

»Sikkerhed er ikke forankret i hoffet.«

Diplomatisk svar

Ove Ullerup, der i dag er Danmarks ambassadør i Sverige, var blevet indkaldt i kommissionen, fordi to tidligere afhørte har peget på, at det var hoffet, der havde den direkte kontakt til PET i forbindelse med det kinesiske besøg.

Jette Nordam og Annette Lassen var begge ansat i den lille afdeling i Udenrigsministeriet ved navn Protokollen, som håndterer officielle besøg fra andre lande. De har begge forklaret kommissionen, at det ikke var Udenrigsministeriets protokol men hoffets protokol, der havde kontakten til PET i forbindelse med statsbesøget, eftersom det var kongehuset, der var den officielle vært.

»Hoffet arbejder med PET i forbindelse med statsbesøg,« har Annette Lassen forklaret.

Men det er altså en sandhed med modifikationer, mente Ove Ullerup. Han forklarede, at hoffet ikke havde anden kontakt med PET end de møder, hvor Udenrigsministeriets Protokol også deltog, Og her drøftede de altså ikke spørgsmål om sikkerhed eller ’ansigt’.

»Så det forholder sig nok ikke helt sådan. Hvis jeg skal være diplomatisk,« sagde han om Nordam og Lassens påstande.

»Jeg tror ikke, at der var nogen, der forestillede sig, at det var kongehuset, der skulle varetage rigets sikkerhed.«

Det ser desuden ud til, at Udenrigsministeriets Protokol har modtaget en del mails vedrørende sikkerhed og kinesernes frygt for at tabe ansigt, som hoffet ikke har modtaget.

Tyndhudede kinesere

Tidligere fredag formiddag havde Tibetkommissionen indkaldt den daværende chefpolitiinspektør Jørn Aabye Nielsen fra Københavns Politi.

Han var ifølge sin egen forklaring ikke involveret i planlægningen og tilrettelæggelsen af det kinesiske statsbesøg i 2012. Men han havde dog en enkelt samtalt med daværende politiinspektør Mogens Lauridsen, som havde det øverste ansvar for politiets indsats under besøget.

Her gav Mogens Lauridsen en mundtlig overlevering af den såkaldte trusselsvurdering, som politiet havde modtaget fra PET forud for besøget. I trusselsvurderingen stod blandt andet, at det var »afgørende« for kineserne, at præsidenten og hans delegation ikke »tabte ansigt« under besøget.

Men det opfattede Jørn Aabye Nielsen og Mogens Lauridsen tilsyneladende ikke som en opfordring til at forhindre demonstrationer.

»Vi vidste jo begge to, hvor tyndhudede kineserne var,« sagde Jørn Aabye Nielsen med henvisning til tidligere erfaringer.

»Og så blev der ikke gjort mere ud af det.«

Senere, under præsidentens besøg, forsøgte politiet tilsyneladende at gemme demonstranter væk bag mandskabsvogne og fratog dem deres tibetanske flag.

Ingen har hidtil taget ansvar for at have formuleret politiets ordrer, hvori det fremgik, at man skulle forhindre demonstranter i at blive set.

Serie

Tibetsagen

Under et kinesisk statsbesøg i 2012 blev fredelige demonstranter gemt væk af politiet og fik konfiskeret deres tibetflag – i strid med Grundloven.

Hvorfor skete det? Hvem gav ordren? Og hvordan kunne det ske igen under et nyt besøg i 2013?

Det og meget mere skulle Tibetkommissionen give svar på gennem nærlæsning af 50.000 dokumenter og afhøring af flere end 60 politifolk, embedsmænd og tidligere ministre. Kommissionens rapport blev publiceret i december 2017.

I juni 2018 blev regeringen og oppositionen enige om at genåbne kommissionen for at undersøge mails, som ikke er blevet udleveret til Tibetkommissionen i første omgang.

Seneste artikler

 • Gamle magnetbånd viste sig at gemme på opsigtsvækkende mails i Tibetsagen

  24. april 2021
  I et retslokale på Frederiksberg fortsætter Tibetkommission II sine bestræbelser på at finde forklaringen på politiets lovstridige håndtering af demonstranter under ministerbesøg fra Kina. For nylig har kommissionen fået adgang til hidtil ukendte mails gendannet fra magnetbånd fundet i en affaldscontainer i Udenrigsministeriet
 • Pensioneret politimand retter pilen mod sin gamle chef i Tibetsagen

  5. december 2018
  Tidligere chefpolitiinspektør Kai Vittrup har benægtet, at han har sørget for at gemme demonstranter af vejen under kinesiske besøg. Men tirsdag blev han modsagt af en pensioneret vicepolitiinspektør, der vidnede for Tibetkommissionen. Ifølge hans forklaring var det netop Kai Vittrup, der videreformidlede kinesernes ønsker
 • Politiet slår tilbage – den nye Tibetkommission kommer flyvende fra start

  29. november 2018
  Allerede på første afhøringsdag i den gennedsatte Tibetkommission kom flere opsigtsvækkende oplysninger frem. Flere politifolk trækker nu PET og Udenrigsministeriet dybere ind i sagen
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her