Læsetid: 5 min.

Udlændingestyrelsen omgør sin afgørelse: Efter fire år bliver Waleed genforenet med sin hustru og tre børn

Udlændingestyrelsen vil alligevel ikke skille familie fra Sudan ad. Kritik af manglende grundighed i styrelsens sagsbehandling
Waleed kan nu se frem til at blive genforenet med sin hustru. Udlændingestyrelsen har netop omgjort en afgørelse, hvor Waleeds tre børn på 6, 5 og 3 år, men ikke hans hustru, opnåede familiesammenføring til Danmark.

Waleed kan nu se frem til at blive genforenet med sin hustru. Udlændingestyrelsen har netop omgjort en afgørelse, hvor Waleeds tre børn på 6, 5 og 3 år, men ikke hans hustru, opnåede familiesammenføring til Danmark.

Sille Veilmark

9. marts 2017

Tirsdag eftermiddag ringede den 34-årige Waleed til Information: »Jeg har det, som om jeg flyver. Jeg kan næsten ikke tro det.«

Ind i Waleeds eBoks var netop kommet hans hustrus tilladelse til familiesammenføring. Udlændingestyrelsen har omgjort en afgørelse, hvor Waleeds tre børn på 6, 5 og 3 år, men ikke hans hustru, opnåede familiesammenføring til Danmark.

Information dækkede den oprindelige afgørelse, som var bemærkelsesværdig og kunne stride imod Den Europæiske Menneskerettighedskonventions krav om beskyttelse af familiens enhed. De tre små børns eksistens kunne i sig selv siges at være et håndfast bevis på familieliv.

Waleed har selv fået asyl som politisk flygtning fra Sudan. Han har på grund af flugten til Danmark og styrelsens sagsbehandlingstid været adskilt fra sin familie i fire år. Han troede, det ville være en formssag at opnå familiesammenføring, men styrelsen nåede frem til, at hans ægteskab ikke kan anerkendes efter dansk ret, samt at han ikke havde haft fast samliv af længere varighed. Der var simpelthen ikke noget familieliv at beskytte, mente styrelsen.

Det var en afgørelse, som, hvis den holdt i Udlændingenævnet, ville have tvunget Waleed til et usædvanligt valg: Skulle han fjerne tre mindre børn fra deres mor, tage dem i sikkerhed i Danmark og opgive sin hustru? Skulle han – trods sin status som politisk flygtning – risikere livet og selv vende tilbage til Sudan?

Mens den 34-årige Waleed har fået asyl som politisk flygtning, og mens der er meddelt tilladelse til familiesammenføring til ægteparrets tre børn på 6, 5 og 3 år, har hans kone fået afslag.
Læs også

Men så, tirsdag, ramte den nye afgørelse Waleeds eBoks. Hans hustru har også fået tilladelse til familiesammenføring. Den nye afgørelse er yderst kortfattet og henviser netop til behovet for beskyttelsen af familiens enhed.

»Nu er jeg ved at finde pengene til flybilletterne. De er dyre, men det skal nok lykkes med hjælp fra venner og gode kræfter. Jeg håber på at se dem, før måneden er omme,« siger Waleed.

Man kan rolig sige, at Waleeds humør har ændret sig, siden sidst vi talte.

»Mit nye hjemland er alt det, jeg drømte om. Et land, hvor menneskers rettigheder betyder noget. Et land, hvor NGO’ere og en fri presse betyder noget. Et land, hvor myndigheder retter deres afgørelser, når de er forkerte.«

Genåbnede sagen

Information skrev senest om Waleed og hans hustrus sag 18. februar i år. Dengang skrev souschef i Udlændingestyrelsen Helle Endres til Information, at »vi har besluttet at se på sagen igen« uden dog at uddybe hvorfor. Udlændingestyrelsen kontaktede ikke Waleed selv, og han turde dårligt håbe på, at det, han kunne læse i avisen, var sandt: at de ville genoptage sagen.

Tre uger senere, mandag 6. marts, ringede en kontorchef fra Udlændingestyrelsen til Michala Bendixen. Hun er formand for NGO’en Refugees Welcome og er partsrepræsentant for Waleed.

Kontorchefen spurgte hende, om de havde nogen dokumentation for, at Waleed og hans hustru havde holdt kontakten, mens han i en periode boede som flygtning i Libyen. Styrelsen havde netop givet dem afslag, fordi de mente, at ægteparret frivilligt havde afbrudt deres samliv.

Læs også

Michala Bendixen skyndte sig at sende nogle af de beskeder, billeder og videoer, ægteparret har delt med hinanden, mens de har været adskilt. Dokumentation, som Udlændingestyrelsen ikke tidligere havde bedt om. Blandt andet en video, hvor ægteparret diskuterer, hvad deres nyfødte barn skal hede.

Dagen efter lå den nye afgørelse fra Udlændingestyrelsen i Waleeds eBoks. Hans hustru havde nu pludselig fået godkendelse til familiesammenføring.

Der stod dog ikke meget om, hvorfor Udlændingestyrelsen nu havde ændret sin afgørelse. Styrelsen ville stadig ikke godkende deres ægteskab eller deres tidligere samliv, men gav nu alligevel tilladelse af hensyn til »familiens enhed«.

»Det er en mærkelig afgørelse,« mener Michala Bendixen:

»Det må være, fordi man alligevel ikke vil skille mor og børn ad. Det er det eneste, der giver mening for mig.«

Hun kritiserer Udlændingestyrelsen for ikke at sikre den fornødne dokumentation i denne og flere andre sager. Det er først, når sagerne havner i medierne, eller når de klager til Udlændingenævnet, at de bliver bedt om dokumentation, og så bliver afgørelserne i nogle tilfælde ændret.

Waleed kommer til at vente 22 måneder på at få sine tre børn og kone til Danmark, selvom Udlændingestyrelsens servicemål for familiesammenføring er på ti måneder.
Læs også

Asylchef i Dansk Flygtningehjælp Eva Singer er kritisk over for sagsbehandlingen i Waleeds sag.

»Hvis det var så nemt at få de oplysninger fra ansøgeren, som kunne gøre forskellen for afgørelsen, kunne man godt have forventet, at man havde indhentet de oplysninger, inden man lavede sin første afgørelse,« siger hun.

Peter Starup, lektor på Juridisk Institut på Syddansk Universitet, undrer sig.

»Det forekommer påfaldende, at sagen ikke er blevet ordentligt oplyst før den første afgørelse, og man kan undre sig over, at man ikke har givet opholdstilladelse til både ægtefælle og børn i første omgang. At afgørelsen omgøres nu tyder måske på sjuskeri, og at de står til at tabe sagen i nævnet.«

Flere anmodninger

Michala Bendixen har nu bedt Udlændingestyrelsen om at genoptage syv lignende sager, hvor ægtepar har fået afslag på familiesammenføring. Sagerne er alle indklaget til Udlændingenævnet, men Bendixen håber, at Udlændingestyrelsen nu vil genåbne dem, så familierne slipper for at vente yderligere syv måneder, som det typisk vil tage at få en sag gennem nævnet.

»Det er grotesk, at man siger, at familien har valgt at være adskilt. Så kan man jo afvise samtlige syriske flygtninge, de har alle sammen været en periode i nabolandene. Det er et fuldstændigt underligt argument at bringe på banen.«

Samtidig er hun bekymret over, at det skal være op til NGO’ere og presse, at flygtninge får deres ret.

»Det er jo helt tilfældigt, hvem der lige kommer i kontakt med mig eller medierne.«

Foruden de seks sager fra Refugees Welcome har også JuraRådgivningen på Vesterbro anmodet om, at seks konkrete sager genoptages, da rådgivningen læste om Waleeds sag i Information.

Integrationsminister Inger Støjberg har været i medierne de seneste dage på grund af udtalelser om flygtninge som griske personer, der udnytter systemet. 
Læs også

Alle sager drejer sig om en herboende flygtning, som har fået ophold og familiesammenføring med sine mindreårige børn, men ikke med ægtefællen, som opholder sig i hjemlandet eller et andet land som følge af flugten.

Kontorchef Lone Zeuner fra Udændingestyrelsen svarer i en e-mail til Information: 

»Hvis vi bliver bekendt med, at der er væsentlige oplysninger, som vi kke har inddraget i vurderingen af en sag, så har vi har pligt til at vurdere sagen igen. Det tager vi stilling til uanset om vi bliver opmærksom på det efter en henvendelse fra pressen, andre myndigheder, privatpersoner el. lign. I den konkrete sag bad vi om nogle flere oplysninger, som understøttede, at familielivet ikke var afbrudt, selv om Waleed rejste til et andet land i knap to år og på den baggrund har vi nu givet tilladelse til familiesammenføring.«

Styrelsen vil nu undersøge, om der er andre lignende sager.

»Vi fik belyst intentionen med adskillelsen klarere, og det aspekt får vi mere fokus på fremadrettet . Vi vil også se på, om der er lignende sager. Der vil typisk være tale om sager, hvor vi ikke kan anerkende et udenlandsk ægteskab, men hvor parret har haft et familieliv, der eventuelt også i kraft af fællesbørn, har haft karakter af et utvivlsomt beskyttelsesværdigt familieliv forud for en længerevarende adskillelse inden ansøgning om familiesammenføring i Danmark.«

Hvis ansøgeren er utilfreds med en afgørelse, nævner Lone Zeuner muligheden for, at styrelsens afgørelsen kan påklages Udlændingenævnet, hvor en dommer sidder for bordenden

Waleeds efternavn er redaktionen bekendt, men han vil ikke have det frem af frygt for, at myndighederne i Sudan skal forfølge hans familie

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Viggo Okholm
  • Hans Larsen
  • Dorte Sørensen
  • Niels Duus Nielsen
Viggo Okholm, Hans Larsen, Dorte Sørensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Karl Aage Thomsen

Man skulle tro, at Udlændinstyrelsen er en stat i staten ligesom politi, efterretningstjenesten O militæret.
Katho

Den oprindelige afgørelse stred også mod enhver form for fornuft. Man kan da ikke på den ene side anerkende, at manden er biologisk far til 3 børn og så på den anden side mene, at der hersker tvivl om, hvorvidt han har et reelt forhold til børnenes mor. Det er ren Kafka og virker, som om det ene kontor hos US ikke aner, hvad det andet kontor laver. Men godt at de rettede deres fejl efter mediernes omtale af sagen.

Mona Blenstrup

Alt håb om glæde til denne unge kone og hendes børn, når de kommer til Danmark. Håber ikke at hun bliver skuffet og at børnene finder fred.