Læsetid: 6 min.

Hvis du bare kalder det teleudstyr, kan du let sælge overvågning til Iran

De regler, der skal forhindre diktatorer og terrorister i at købe alt fra overvågningssystemer til atomvåben, er i praksis lette at omgå, viser optagelser med skjult kamera. Kontrolsystemet er åbenbart endnu mere hullet, end vi troede
21. april 2017

I Erhvervsstyrelsens lokaler på Langelinie sidder nogle embedsmænd med et vigtigt arbejde. Deres afdeling er ansvarlig for at føre kontrol med eksporten af såkaldte dual use-produkter – teknologier, der kan bruges både civilt og militært.

Med andre ord er det deres opgave at sikre, at Nordkoreas diktator Kim Jong-un ikke får fingre i dansk teknologi, som kan hjælpe ham med at udvikle langtrækkende atomvåben. Og at Irans præstestyre ikke uden videre kan købe et masseovervågningsystem hos en dansk leverandør til at holde befolkningen nede.

Af hensyn til den globale sikkerhed, menneskerettighederne og andre vigtige sager kræver det en tilladelse fra Erhvervsstyrelsen, før man må eksportere den slags til lande uden for EU.

Derfor var der noget, der undrede mig, da jeg sidste sommer interviewede den ansvarlige kontorchef i forbindelse med min research til en artikelserie om den danske overvågningsindustri.

Jeg spurgte, hvem der vurderer, om et givent produkt er omfattet af eksportkontrol – og hvilken af de mange forskellige kategorier på EU’s liste over kritiske produkter, det i så fald hører under.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Information.dk

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu