Læsetid: 5 min.

Breaking news: Galileo havde ret

Tusindvis af forskere, studerende og andre interesserede gik lørdag på gaden i København for at forsvare videnskaben. Selv om March for Science oprindeligt var et initiativ fra den amerikanske forskningsverden imod Trump, er der også nok at tage fat på i Danmark, lød det fra talerstolen
Omtrent 6.000 var lørdag på march i København med budskab om, at videnskab og sandhed er vigtige værdier at holde i hævd.

Omtrent 6.000 var lørdag på march i København med budskab om, at videnskab og sandhed er vigtige værdier at holde i hævd.

IVAN RIORDAN BOLL

24. april 2017

Et par hundrede mennesker er stimlet sammen ved Niels Bohr Instituttet på Blegdamsvej i København.

Der er ingen store bannere, mørke gevandter eller høj protestmusik ved starten på dagens demonstration. Men den danske udgave af det amerikanske initiativ March for Science er også noget så sjældent som en demonstration for forskere, studerende og andre interesserede til forsvar for videnskaben og sandheden.

De amerikanske forskernes protest mod præsident Donald Trumps angreb på klimaforskningen i særdeleshed, men også på videnskabelige kendsgerninger og sandheden i almindelighed, har spredt sig fra USA til storbyer over hele verden. Den københavnske forskermarch, der er arrangeret af Dansk Magisterforening, ser dog indtil videre ud til at blive en lidt mere forkølet skandinavisk version.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben Kjeldsen
  • Flemming Berger
  • Henrik Brøndum
  • Steffen Gliese
Torben Kjeldsen, Flemming Berger, Henrik Brøndum og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

Intelligente over gennemsnittet?
Men tilpasset uddannelsessystemet og ekstremt disponeret for underkastelse, er nok en bedre fællesbetegnelse, da de som gruppe er bedre stillet med hendsyn til adgang til verificeret data, men evner tydeligvis ikke, at bruge og formidle den fornuftigt.

I 2015 og 2016 steg CO2-niveauet ved målestationen Mauna Loa med hhv. 3,03 og 3,00 ppm (partikler per million) på årsbasis. Det er første gang i ESRL's 59-årige historie med disse målinger, at den årlige forhøjelse ligger på 3 ppm. Så markante stigninger er Jordens atmosfære slet ikke vant til.

"Hastigheden, som CO2-niveauet er steget med i løbet af det seneste årti, er 100 til 200 gange hurtigere, end hvad kloden gennemgik i perioden efter den seneste istid," siger Pieter Tans, atmosfærisk forsker ved ESRL, ifølge Climate Central.

"intelligentia" af det latinske verbum intelligere som betyder "at forstå", at have meget viden, at man føler sig sikker på, at noget er i overensstemmelse med virkeligheden og forstå dette, det er tydeligvis en mangelvare.

»Det vigtigste er, at vi står sammen som videnskabsfolk. Konkurrencen, misundelsen og nidkærheden sniger sig i stigende grad ind i forskningen, fordi vi er underlagt et system, som måske nok passer til erhvervslivet, men ikke til videnskaben. Så vi er nødt til at holde sammen, for kun sådan kan vi bekæmpe alternative fakta og den manglende interesse for videnskabens betydning,« siger han og runder sin tale med at råbe til de fremmødte: »In the name of science.«
Professor Eske Willerslev fra Københavns Universitet.

Christian Lucas

Jaaaaa, men rigtige politikere ved alligebel bedre, ikk'? Gang i væksten, uigennemskuelige parti doantioner og alt der der...det er jo den RIGTIGE verden. På Christiansborg.

Flemming Berger, Carsten Wienholtz og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar

Man kunne eventuelt starte med at sende videnskabelige udsendelser i vores flow-tv. De få eksempler, der eksisterer er populariserede helt ud i x-faktors overdrev. De nye generationer har derfor ringe, tæt på ingen forståelse for videnskabernes spændende univers. I dag opfattes videnskab i højere grad politisk, og det kan måske være et plus for selvfølelsen, men har absolut ingenting med videnskab at gøre. Science never settles.

Philip B. Johnsen

Universiteterne er ikke en del af løsningen, men en købt og betalt fjende.

“Enrich not Exploit"
Anita Lucia Roddick

jens peter hansen

Undskyld, men det var fandme ikke videnskabsfolk der fik lukket for atomkraften, det var til gengæld videnskabsfolk det fik lukket op for cyklon b gassen. Længe leve videnskaben, men at guddommeliggøre den er også farligt.

Mads Kølbæk

Jens Peter Hansen,

Nej. Havde vi nu lyttet til videnskaben og brugt tiden på at udvikle moderne og sikre atomkraftværker så kunne vi være fri for CO2 udledning i dag.

Benægterne er dog på ingen måde faktainteresserede og er fuldstændigt irrationelt skrækslagne for den energiform der kræver aller aller færrest menneskeliv per MWh produceret. Æv!

mats johansson

Vi må vel håbe at videnskabsfolkene engagerer sig mere i debatten. Det er jo en tendens i samfundet at fri forskning næsten ikke eksisterer mere. Tit skal jo Universiteterne liere sig med erhvervslivet for at få nogle penge, så hvordan bliver den forskning styret? Ligeledes styrer jo også staten f.eks landbrugsrapporter, der Universiteterne ikke må kommentere konklusionerne, på de undersøgelser di lavet. Så hvad skal jeg tro på? Vi skal nok udlevere flere penge over statsbudgettet til fri forskning uden at det er en forestilling om et resultat i forvejen!

jens peter hansen

Helt ærlig hvem er det i DK som truer videnskaben? Hvis det er penge man mangler så ok, men hvem er det for benægtere der truer?

Bjørn Lomborg og hans institut (hvorfor findes det stadig?) og landbrugslobbyen i alliance med Fødevareministeriet, der sørgede for i 6 år at forholde ministeren info om MRSA i den danske svineavlstop. Det skulle undre mig, om der ikke var flere.

jens peter hansen

For ganske få år siden ælskede videnskaben plantegift, kunstgødning etc. enhver der stillede spørgsmål ved ddt og andet skidt blev gjort til grin. Nu har piben fået en anden lyd, men det frikender vel ikke videnskaben som sådan? Hvad jeg forsigtigt antyder er at man gør videnskab i sig selv guddommelig. At sige : I videnskabens navn ! får det til at løbe en koldt ned ad ryggen. På engelsk naturligvis, det ny hellicge sprog.