Nyhed
Læsetid: 3 min.

Indvandrere koster 28 milliarder kroner – og ’det er ikke småpenge’

Indvandrere, som arbejder, giver et plus på de offentlige finanser – hvorimod indvandrere uden arbejde giver stort minus. Finansministeren understreger derfor behovet for at få flere indvandrere i arbejde, hvorimod DF kalder et underskud på 28 mia. kr. for en trussel mod velfærdsstaten
Den nye rapport om indvandrere viser ifølge Kristian Thulesen-Dahl, at den ikkevestlige indvandring er »en trussel imod vort velfærdssamfund.«

Den nye rapport om indvandrere viser ifølge Kristian Thulesen-Dahl, at den ikkevestlige indvandring er »en trussel imod vort velfærdssamfund.«

Ulrik Hasemann

Indland
11. april 2017

Det har været omdiskuteret i årtier: Hvad koster indvandringen det danske samfund i kroner og øre?

Nu viser en ny rapport fra finansminister Kristian Jensen (V), at indvandrere og deres efterkommere i 2014 kostede statskassen 28 milliarder kroner. Et beløb, som er højere end hidtidig antaget, og som overrasker finansministeren, der understreger, at underskuddet skyldes, at mange indvandrere og deres efterkommere ikke er i arbejde.

»Globaliseringen af handel har været en ubetinget fordel for Danmark,« siger Kristian Jensen. »Det samme har arbejdskraftens fri bevægelighed, men migration i sig selv er ikke en fordel. Gevinsterne og udgifterne ved globaliseringen afhænger af vores evne til at få folk i arbejde.«

Lige så snart indvandrerne – uanset hvor de kommer fra – bliver en del af det danske arbejdsmarked, udgør de nemlig en gevinst for de offentlige finanser. Også indvandrere med lave indkomster udgør samlet set en gevinst. Ja, indvandrere fra de vestlige lande, som typisk kommer hertil for at arbejde, udgør faktisk allerede et plus, fordi deres beskæftigelsesfrekvens er høj. Deres nettobidrag udgør knap fem milliarder kroner, mens den samlede nettoudgift for indvandrere fra ikkevestlige lande og deres efterkommere er 33 milliarder kroner.

En stor del af udgifterne til indvandreres efterkommere skyldes dog, at mere end 80 procent af dem er under 25 år og derfor ikke i den traditionelt skattebetalende alder.

De Radikales integrationsordfører, Sofie Carsten Nielsen, mener, rapporten illustrerer, at det handler om at få flygtninge fra lande som Syrien i arbejde fra dag ét.

»Jo længere tid på et asylcenter, hvor en flygtning intet må foretage sig, jo sværere bliver det. Uddannelse, sprog og arbejde skal opnås hurtigst muligt, og det bedste er klart, hvis det sker allerede i asylfasen,« siger Sofie Carsten Nielsen.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, mener til gengæld, at rapporten – endnu engang – afslører, at særlig den ikkevestlige indvandring er »en trussel imod vort velfærdssamfund«.

»Sagen er jo, at vi slet ikke ville tale om, hvorvidt der var holdbarhed i den danske økonomi, hvis ikke vi havde denne belastning af vort velfærdssamfund,« skriver Dansk Folkepartis formand på Facebook.  

Den politiske dagsorden

Det var da også Dansk Folkeparti, som første gang satte spørgsmålet om indvandringen på den politiske dagsorden tilbage i 1997, hvor partiet betalte Danmarks Statistik for at regne på tallene. Resultat: Indvandringen kostede samfundet 30 milliarder kroner om året. Det fik den daværende økonomiminister Marianne Jelved (R) til straks at bede sine egne embedsmænd om at se på tallene, og de kom frem til, at tallet kun var 10 milliarder kroner.

Siden tvang Dansk Folkeparti den daværende VK-regering til at lave nye beregninger, efter at integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) – med statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) opbakning – i første omgang havde advaret mod, at »man begynder at gøre bestemte udvalgte grupper op i penge, og i 2011 kom en arbejdsgruppe under det daværende Integrationsministerium frem til, at ikkevestlige indvandrere og deres børn kostede Danmark næsten 15,7 milliarder kroner om året (eller 0,9 procent af bruttonationalproduktet), mens de vestlige indvandrere bidrog med 2,2 milliarder kroner.

Efter regeringsskiftet samme år besluttede den nytiltrådte social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) imidlertid, at det ikke var »særligt vigtigt eller relevant« at opstille et sådan regnestykke.

En beslutning, som den nytiltrådte Venstre-regering omgjorde efter folketingsvalget i 2015. Det skete ikke alene efter opfordring fra støttepartierne Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative. Både Socialdemokraterne og SF støttede nu idéen. Som Socialdemokraternes integrationsordfører, Dan Jørgensen, forklarede Berlingske, kom der nu »rigtig, rigtig mange flere mennesker til landet end tidligere«, hvilket begrundede behovet for at opstille regnestykket.

’Ikke småpenge’

Ifølge forskningschef Jan Rose Skaksen fra Rockwool Fondens Forskningsenhed handler opgørelsen om, hvad indvandringen koster, og om velfærdsstatens økonomiske sammenhæng.

»Der ligger jo et indtægtspotentiale for velfærdsstaten, hvis man kan få indvandrere og deres efterkommere ud på arbejdsmarkedet i et større omfang. Så det har noget at gøre med finansieringen af velfærdsstaten. Og der er det relevant at vide, hvor meget det betyder økonomisk, om de er på arbejdsmarkedet eller ej. Det er ikke småpenge,« siger Jan Rose Skaksen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Tallene kan nemt drejes positivt - hvis det var hensigten.
Fx når antallet af ikke vestlige indvandre er 80 pct under den arbejdsaktive alder, så må det være et gode for alle dem der i dag råber at "vi" inden længer vil mangle hænder på arbejdsmarkedet.

Tal og statistik kan bøjes som det billede der ønskes at fortælle.

Vibeke Hansen, Karsten Aaen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Morten Blicharz Nielsen, John Andersen, Steffen Gliese, Esben Lykke og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

Gud ved hvad en politiker koster os?
I ved - sådan en med lavere pensionsalder, pension til børnene, skattefrit omkostningstillæg, eftervederlag uden at skulle stå til rådighed mm.

Morten Nielsen, Espen Bøgh, Per Jongberg, Vibeke Hansen, Rikke Nielsen, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Munk, Morten Blicharz Nielsen, John Andersen, Lise Lotte Rahbek, Anna Sørensen, Morten Nielsen, Ole Frank og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Enhver med bare en smule omløb i øverste etage kan hurtigt regne ud, at det er en økonomisk katastrofe når indvandrere ikke arbejder. Så længe systemet er skruet sådan sammen at manglende arbejde kompenseres med andre nødvendige ydelser. Løsningen kender jeg ikke, men udgangen bliver grum.

Vibeke Hansen, Christian Larsen, Henrik Andersen, Per Torbensen, Hans Aagaard, Jørn Andersen, Martin Sørensen, Søren Ferling, Flemming S. Andersen, Jesper Nielsen og Christian X anbefalede denne kommentar

De har 1. ret til billige lejelejligheder gennem kommunernes råderet...nu skal de også prioriteres på arbejdsmarkedet...et arbejdsmarked der ikke er frit mere, hvor kontanthjælpsmodtagere må arbejde for hjælpen under slaveligende forhold uden rettigheder, alle ufaglærte job er jo inddraget til praktik og hvad det ellers kaldes - hvor tit skifter dit supermarked ikke medarbejder?....den politik med de nedskæringer der er foretaget for danskere, kan kun skabe splittelse, racisme og had.

Morten Nielsen, Finn Thøgersen, Per Torbensen, Bjarne Frederiksen, Hans Aagaard, Martin Sørensen, Søren Ferling, Ole Christiansen, Flemming S. Andersen, Morten Blicharz Nielsen, Gaderummet Regnbuen, Egon Stich, Christian X og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

Selvfølgelig koster de svært integrerbare penge. Men denne statistik kan sagtens gøres mere sober, og de har helt sikkert disse detaljer i finansministeriet men har valgt ikke at offentliggøre dem.

Der bør opgøres per land og ikke i vestlige/ikke-vestlige.

Der bør opgøres per aldersgruppe. Det er klart at børn koster det offentlige penge, og det skal de også gøre.

Endelig er der også stor forskel mellem kommuner, og mellem mænd og kvinder. Kvinder er langt dyrere end mænd hvis man ser snævert fra de offentlige kassers synspunkt.

Morten Nielsen, Vibeke Hansen, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Morten Blicharz Nielsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Anna Sørensen

DUMT REGNESTYKKE!
For det er ren kasse-tænkning og dyb, dyb snæversyn ;o) Som om vi har to kasser, 'vores' og 'deres'. Hvis der flyttes penge fra 'vores kasse' over til andres, så ville vi naturligvis protestere, det er bare ikke sådan det hænger sammen. Pengene forsvinder ikke, tværtimod. De bruges jo til alt det, der får hjulene til at køre rundt i samfundet. Til husleje, mad, tøj, etc. Og understøtter dermed alle butikker, m.m. Alt det der får 'dankortene til at svinge', som økonomerne og vækst-ivrige politikere så ofte siger vi skal. Derfor er alle overførsels-beløb en del af det, der får et samfund til at fungere og vel at mærke fungere godt!

Der er også nogle familier, der hjælper deres slægtninge i udlandet, her skal vi se tingene i et større regnestykke, det er stadig til fællesskabets bedste, herunder det globale.

Alt det her er ikke nyt, som Marshall-hjælpen i sin tid jo er et godt eksempel på. Men medier og politikere glemmer hele tiden det vi ved, glemmer livserfaringerne, alt det afprøvede og skal absolut 'opfinde den dybe tallerken' igen og igen.

Det er altså ikke forbudt at tænke sig om. Tænke sig rigtig godt om og bruge den viden vi har til rådighed!!! ;o)

Morten Nielsen, Vibeke Hansen, Henrik Leffers, Karsten Aaen, Esben Lykke, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Munk, Klaus Ipsen, Finn Christiansen, Ebbe Overbye, Anders Reinholdt, Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Anna Sørensen

Overførsels-indkomster er en form for investering af landets penge. Hvor får vi mest for dem? Hos en bank, hos spekulanten? Eller ude i befolkningen, der handler og forbruger? Og ikke mindst hvor der skabes gode liv? ;o)

Rikke Nielsen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Morten Blicharz Nielsen, Anders Reinholdt, Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

"hvorimod indvandrere uden arbejde giver stort minus."

tja, logik

"Indvandrere, som arbejder, giver et plus på de offentlige finanser "

Passer ikke, det viser talrige Rockwool fond undersøgelser. Faktisk giver de fleste arbejdende lavtlønnede underskud, danskere eller indvandrere.

Til hvilken agenda er det finansministeriet har skræddersyet denne rapports udsagn?

Bjarne Frederiksen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Søren Ferling, Flemming S. Andersen, Lise Lotte Rahbek, Kim Houmøller og Christian X anbefalede denne kommentar
Henrik Petersen

Folk, som er født uden arme koster det danske samfund mange penge.

Her må man formode, at de brune koster det samme som de sorte og de hvide.

Lise Lotte Rahbek

Statistikker og tal, som er bestilt til et enkelt formål nemlig at se, hvor mange penge "de" koster "os".
Vorherrebeevars for noget ævl og et pauvert syn på verden.

Penge er ressourcer og værdier er skabt til at blive brugt, lette handlen og give mennesker en ordentlig tilværelse. Hvad FANDEN er ellers formålet med penge.
At opgøre menneskeliv i penge er en dybt forkastelig, inhuman skik. Så hold dog op med det.

Vibeke Hansen, Vivi Rindom, Esben Lykke, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Lene Kruhoffer, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Munk, Steffen Gliese, Rune Rasmussen, Heidi Larsen og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar

t.o. 
fra NL:

https://www.rnw.org/archive/immigrants-cost-netherlands-72-billion-euros-year

Not economic goods
Labour leader Job Cohen has responded by saying he would "never take the costs of a human being, whether immigrant or native, as a starting point for any policies". He says Mr Wilders is "once again demonstrating that he is in favour of a totally different kind of country". The Labour leader says he wants the Netherlands to be a country "where it's not your origins that matter, but rather your future".

A similar response came from the leader of the D66 democrats, Alexander Pechtold, one of Mr Wilders' fiercest opponents. Mr Pechtold believes that "people are not economic goods with a profit-and-loss account".

Sverige:

https://www.migrationsinfo.se/ekonomi/offentliga-finanser/

De senaste decennierna har det gjorts studier i ett stort antal västländer där man undersökt huruvida den totala gruppen invandrare i landet betalar in mer eller mindre till än vad de kostar landets offentliga sektor.1 Sådana studier citeras ofta i offentlig debatt och deras resultat är ibland positiva och ibland negativa men oftast ganska små: skillnaden mellan intäkter och kostnader utgör i regel mindre än 1% av BNP.

http://fokus.dn.se/harvardprofessor-ni-maste-inse-att-invandring-kostar/

Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Peter Tagesen:

"På facebook er der lægfolk, der har pillet tallene fra hinanden. ". Denne morgen fik du mig sgu til at savne 80´erne. (Og der skal ellers meget til).

Rune Rasmussen

Hvordan ser "regnestykket" mon ud, når det gælder, hvad al den racisme koster?

Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Skulle det ikke være muligt for Information at få mere detaljerede tal ud? Hvad betyder det reelt for sammenligningen mellem"dem" og "os" at 80% er under 25 år? Hvad kan det betyde for samfundsøkonomien fremadrettet, hvis kender vores besøgelsestid og får de unge inkluderet i samfundet? Hvad betyder det for tallene at der kom så mange flygtninge i 2015 - og hvordan ser situationen ud for dem, der har været her længe?
Med de oplysninger som finansministeriet lægger frem og som Information blot refererer, så bliver det nemt til den sædvanlige diskusion om "at det her er bare for galt" over for "at det her tror jeg ikke på". Vi har brug for nuancer i et perspektiv der peger fremad – hvor stort er problemet på lidt længere sigt og hvad gør vi for at vende det til til et plus hen ad vejen?
Lidt gravende journalistik, tak! Rockwoll-fonden bør vel indledningsvis kunne bidrage med mere.

Morten Nielsen, Henrik Leffers, Rikke Nielsen, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Mette Poulsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Flemming S. Andersen

Hvis og hvis og hvis.

Enhver økonomisk opgørelse er et øjebliksbillede, hvor opgaven bliver begrænset af betingelser.
Hvis flere indvandrere havde været i arbejde, og færre overrepræsenteret i kriminalstatistikkerne, hvis flere havde været ældre, hvis flere aldrig var kommet, eller hvis der var kommet flere, så havde resultatet været anderledes.

Nøjagtig som hvis , der var medtaget den betingelse eller udeladt den.

Men nu er opgørelsen lavet og viser at indvandringen koster samfundet et betydeligt beløb, så kunne det være ganske praktisk, hvis folk evnede at tage det oplysning op til overvejelse.
I stedet prøver an med alle mulige underlødige og mere fornuftige indvendinger at bortforklare den simple kendsgerning, at indvandringen koster betydelige summer, sådan som tingene ser ud lige nu og under de betingelser der er indeholdt.

Er det så det vi ønsker at bruge ikke ubetydelige summer på.
Kan vi bruge dem bedre, både til gavn for flygtninge, men også til gavn for de af vore svage der allerede er til stede i Danmark.

Christian Larsen, Henrik Andersen, Hans Aagaard, Kim Houmøller, Michael Hullevad og Jan Weis anbefalede denne kommentar

Rapporten virker sober nok, og den er overordnet på linje med og anvender de samme metoder som de talrige andre undersøgelser der er lavet om dette emne i den seneste årrække. Hovedkonklusionerne er således næppe heller nye, selvom de konkrete tal er genberegnet. Rapporten indeholder i øvrigt også beregninger der korrigerer for den forskellige alderssammensætning for de forskellige aldersgrupper. Det gør nettoudgiften til de ikke-vestlige efterkommere noget lavere, men ændrer ikke på at denne gruppe udgør en nettoomkostning for de offentlige finanser.
Til Erik Pedersen: Det er ikke korrekt at lønstigninger til de offentligt ansatte (alt andet lige) ville forøge gevinsten for de offentlige kasser i en beregning som denne. Højere lønudgifter vil indebære højere offentlige forbrugsudgifter, og det vil formindske nettobidragene til de offentlige kasser.

Christian Larsen, Hans Aagaard og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
Mette Poulsen

@ Randi Jensen, præcis!
Hvad dækker "En stor del af udgifterne til indvandreres efterkommere skyldes dog, at mere end 80 procent af dem er under 25 år og derfor ikke i den traditionelt skattebetalende alder." over? Kommer disse folk i arbejde og bliver skatteydende borgere ligesom alle andre efter endt uddannelse? Eller sker der noget andet? Hvorfor skøjtes der henover dette af journalisten?

Rikke Nielsen, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Søren Ferling og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

Jeg er dybt chokeret. Tænk at det koster penge at hjælpe mennesker, som er på flugt.

Torben Skov, Steffen Gliese, Rikke Nielsen, Peter Jensen, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Niels Duus Nielsen og Brian Jensen anbefalede denne kommentar
Ole Christiansen

Det her forstår jeg ikke: "...mere end 80 procent af dem er under 25 år"
En ung 2.generations-indvandrer har både forældre og bedsteforældre i landet. Altså 6 personer. Disse 6 skal så udgøre 20%. Ergo må han have 29 søstre, brødre, fætre og kusiner under 25 år., for at de kan udgøre 80%
De 2 bedstemødre og hans mor har således hver født 10 børn.
Uanset hvordan jeg prøver at regne på det, kan jeg ikke få det til at stemme.

Kan nogen forklare mig de tal?

Morten Nielsen, Else Marie Arevad, Michael Hullevad og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Nu, hvor vi har fået lavet denne "dem" kontra "os" opgørelse, kunne det være interessant at se, i hvor høj grad diverse andre grupper finansierer henholdsvis finansieres af velfærdssamfundet. Surt er det dog, at sådanne betragtninger tillægges stigende vægt, som kan få en del af os til at glemme almindelig medmenneskelighed.

Steffen Gliese, Rikke Nielsen, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek, Ole Frank og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Tallene kan nemt drejes positivt - hvis det var hensigten.
Fx når antallet af ikke vestlige indvandre er 80 pct under den arbejdsaktive alder, så må det være et gode for alle dem der i dag råber at "vi" inden længer vil mangle hænder på arbejdsmarkedet.

Jo selvfølgelig, men det er jo lige akkurat det der er miseren. Kun 50 % kommer i arbejde, mod 80 % af de etniske danskere. Og det Er da et problem eller hvad ?

Bjarne Frederiksen, Karsten Aaen, Hans Aagaard, Kim Houmøller og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Indvanddring er en katastrofe.og at deltage i debatten her i avisen er velsignelse, Ingen har konstatere, her er der ingen folk med fremmed herkomst og ingen spørger hvorfor. Det er klart de bliver afvist at deltage i debatten på falske påskud. Er der påskud? man kan ikke afvise nogen at dedatterer, det er udemokratisk men hvem ved hvordan demokrati opstår?
Emmanuel Macron i bogen; "Revolution" siger at kende folk som har aldrig været i Frankrig men de prøver at sige ord på fransk. af kærlighed til det franske sprog. Mange danskrer er ligeglad om udlændige taler deres sprog. De hader dem for deres oprindelse, og de er ikke udlændige, da de er ikke vestlige. Der er mange her der vil mig ud selv om jeg er den eneste af fremmed herkomst. De ved hvem jeg er. Jeg er ikke græker. Man kan overføre alt det til arbejdesmarked forhold.

Touhami Bennour

i Øvrigt, at sige "ikke vestlige" er ikke diskrimination" og hvem har sagt det udtryk diskrimination. Ingen har monopol over sproget og mindre over verden. Det er fuldstændig latterligt.

Peter Sterling

Finansminister Kristian Jensen (V) sidder centralt placeret i den liberale kommandostruktur og skal kaste en ideologisk luns til DF's Kristian Thulesen-Dahl, men de andre regeringspartier forhindrer at der medfølger penge. Dette lugter langt væk af særinteresser, bestilt propaganda og politisk spin.

Finansministeren vil sikre den indgiftede magt i det danske magtnetværk. Virksomhederne trækker i trådene og Pinocchio spræller; der skal skabes billig arbejdskraft. Medlemmerne af Dansk Industri stemmer efter antal lønkroner, dvs. de store giganter bestemmer.

Magtens veje er uransagelige. Erhvervsminister Brian Mikkelsen har netop udnævnt en ny vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Men Brian Mikkelsen valgte Mette Rose Skaksen som i dag er branchedirektør i Dansk Industri. Er der mon en forbindelse til forskningschef Jan Rose Skaksen fra Rockwool Fondens Forskningsenhed?

Vil Finansministeriet fortsat bidrage til at ødelægge, hvad samfundet gennem generationer har bygget op, eller vil de prøve at finde nye løsninger til bevarelsen og videreudviklingen af et solidarisk samfund? Ledigheden blandt de nyuddannede viser tydeligt at virksomhederne ikke gør deres del af arbejdet. En stor del af de penge som virksomhederne har fået i disse år, penge som er taget fra de ledige, de unge, de handikappede og de ældre, er gået til aktiespekulation i udlandet og derfra til skattely. Det globale beløb for gemt offshore skattely løber op til 250.000 milliarder kroner. http://www.taxjustice.net/2016/05/09/17103/

Mere end 20.000 danske virksomheder har så høj en gæld og så lav kreditværdighed, at de reelt er mere døde end levende, og det er dyrt for samfundet, døende selskaber skylder mere end 100 milliarder kroner, de kaldes zombieselskaber. De mange uddøende firmaer hæmmer dynamikken i dansk erhvervsliv, fordi ressourcerne kunne have være brugt bedre andre steder, det at døende virksomheder holdes kunstigt i live, kan blokere for lån og kreditter til nye og sunde virksomheder, som ville være til gavn for samfundsøkonomien. https://www.information.dk/telegram/2017/04/doeende-selskaber-skylder-me...

"Skats egne tal viser, at de årligt kun kontrollerer tre procent af de virksomheder, der er i Danmark. Og ifølge Skats egen undersøgelse, den såkaldte Compliance Analyse, er der fejl i skatten hos over halvdelen af virksomhederne i 2012. Hver tiende virksomhed snyder ifølge undersøgelsen bevidst. Groft sagt kan virksomheder i et eller andet omfang afregne, angive og betale det, de har lyst til. Flere medarbejdere, som DR Fakta har talt med, mener, at der er en direkte sammenhæng mellem de mange nedskæringer i Skat og den manglende kontrol af virksomhederne". https://www.dr.dk/nyheder/penge/skat-medarbejdere-det-er-alt-nemt-virkso...

Skiftende regeringer har øget omfanget af fattigdom og derved skabt ulighed, nedskæringspartierne har ødelagt det samfundsøkonomiske grundlag, væksten, sammenholdet og derved Danmark. En stor del af landet mærker et stigende had til bagmændene bag fattigdomsskabelsen, den såkaldte Magtelite, samt til virksomhederne som slutter op omkring tyveriet og ødelæggelsen af det Danske Velfærdssystem.

Morten Nielsen, Eva Schwanenflügel, Peter Jensen, Flemming Berger, Karsten Aaen, Carsten Wienholtz, Ole Christiansen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Flemming S. Andersen

Jeg synes også at vore skattekroner kunne anvendes efter en hel anden fordelingsmodel, hvor en større del kommer til at tilfalde de svageste.
Det kommer bare ikke til at ske sådan som det politiske landskab ser ud, men det forhindrer mig ikke i at tage stilling, selvom jeg anderkender flertallets beslutninger.

jeg kunne også godt tænke mig at flere velbeslåede og skatteflygtninge kom til at bidrage mere til fællesskabet.
Det kommer bare ikke til at ske sådan som det politiske landskab ser ud, men det forhindrer mig ikke i at tage stilling, selvom jeg anderkender flertallets beslutninger.

Jeg kunne også godt tænke mig en større adskillelse af staten og kirken, fordi jeg er ret træt af at bidrage til driften af en forening jeg er uenig med over skatten, selvom jeg ikke er medlem.
Det kommer bare ikke til at ske sådan som det politiske landskab ser ud, men det forhindrer mig ikke i at tage stilling, selvom jeg anderkender flertallets beslutninger.

Jeg synes også at kvaliteten af DR og Tv2 er så ringe at jeg gerne fravalgte at betale til dem, hvis det var muligt og kun se andre kanaler efter mit ønske, uden at holde r.... oppe på usaglige medier.
Det kommer bare ikke til at ske sådan som det politiske landskab ser ud, men det forhindrer mig ikke i at tage stilling, selvom jeg anderkender flertallets beslutninger.

Jeg synes også at politikernes ragen til sig, står i skærende kontrast til de vilkår de tillader sig at tilbyde samfundets øvrige, mindre heldige borgere.
Det kommer bare ikke til at ske sådan som det politiske landskab ser ud, men det forhindrer mig ikke i at tage stilling, selvom jeg anderkender flertallets beslutninger.

Når en rapport så antyder at der bruges 28 milliarder af samfundets midler, helt tydeligt i modstrid med et flertal i befolkningens ønsker, så er der nogen der synes det er overflødigt at tage stilling til , fordi netop disse udgifter er indiskutable og uafvendelige.
Nogen mener endog at blive generet af at netop disse udgifter debatteres ud fra de samme kriterier som andre udgifter og har voldsomt travlt med at gå efter manden og glemmer sagen.
Er dette tabubelagte emne virkelig den helligdom nogen vil gøre den til, så får de næste generationer meget vanskeligt med de mest simple beslutninger.

Jan Weis, Thomas Petersen, Henrik Andersen, Hans Aagaard og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Flemming S. Andersen

Leo Nygaard

Forkert betegnelse .

Hvad koster en del af de danske statsborgere, korrigeret til samme lag, som vi ikke kan undgå udgiften for.

Torben Kjeldsen

Jo vi koster alle noget??? Finansministeriet har ikke regnet forkert, de har brugt de præmisser som nu engang er ’besluttede’. Så jo en indvandre koster sådan ca. 409 kr. pr måned for hver indbygger i Danmark, hvis det skulle have nogens interesse. Indvandreren betaler så selv 409 kr. om måneden til de andre. Og jo de betaler også skat, moms, afgifter, de betaler husleje og nogle arbejder (også sort). De skaber også arbejde for andre, mange af dem er under uddannelse eller går børnehave. Det er ikke nemt at være økonomen og slet ikke i finansministeriet. Jamen skaber de ikke omsætning? Nej, nej fy fy alt i det offentlige er en udgift eller er det nu også det? I vores udvikling og styring af vores samfund har vi desværre valgt en hjælpevidenskab, økonomi som det der skal 'lede' os mod bedre tider og bestemme vores kurs. Vover den alvorlige påstand, det er nok en kæmpe fejl. Billedlig talt har vi som samfund sat økonomichefen til at lede butikken og fortælle os vejen. Det kommer der ikke meget udvikling og produktion ud af, tværtimod. Og det er måske den simple og pæne forklaring, på hvorfor vi stadig efter ca. 40 år ikke har fået løst helt banale sociale problemer, herunder integration. Det koster jo penge, ja helt indlysende, udvikling koster penge og nogen gange må man investere mere end man har. Vi kunne med almindelig politisk handling, ved lov fx, surprice, bestemme at alle i et samfund skal have arbejde og tilbydes arbejde. Der er nok at lave både i det private og det offentlige. Har man ikke kompetencer, må man uddannes. Ingen der er raske og ved deres fulde fem, bør få penge fra det offentlige uden at yde. Se det var pointen ved at videreudvikle vores velfærdsamfund, mennesket i centrum, fællesskab og fælles rigdom. Men nej vi skal helt uintelligent stadig konkurrer om jobbene og lade børsrouletten styre. I 80’rne blev vi ramt af kolde kapitalvinde og de blæser stadig med fuld kraft. Vinduet til et smukt samfund, velfærdsamfundet, en umulig størrelse forud for vores tid, blev lukket. Middelklassen, mig selv, er kapitalejere, fællesskabets nonprofit kreditforeninger er overtaget af banker og nationalbanken er blot et klenodie, centralbanken er lagt i private hænder. Ikke godt for et demokrati og slet ikke godt for et moderne velfærdssamfund. Men okay, så lad os da indføre ultraliberalisme. Vi indfører betaling for at føde børn, de vil desværre sikkert falde i pris, når nu der kommer en hær af intelligente robotter. Vi vil lade vuggestuen tage betaling for salg af barnet til børnehaven og børnehaven vil tage penge for salg af børn til skolen. De ’dumme’ børn kasseres (det gør de næsten allerede nu). Og så fremdeles. I arbejdslivet er vi jo sat til salg, intet nyt her. Og de gamle, tja de må selv betale eller betale for at komme ’væk’ herfra. Nuværende nødvendighedens politik, reformvejen, jeg kalder det forgiftningen af velfærdssamfundet, ender med at de som ikke kan forsørge sig selv, fortjener at gå til grunde, mens de rige fortjener uindskrænket magt. Løsning fyr økonomichefen, og indsæt en udviklingschef, set skatten op med 409 kr. om måneden de næste tre år. Det giver 84 milliarder til investering. Lav en lov om, at alle skal tilbydes og yde arbejde/uddannelse. Udbytte, flere iværksættere, flere håndværkere, flere mennesker til pleje og omsorg, flere pæne parker og veje, osv. osv. ja kort og godt, mere omsætning. Hvorfor skal staten gøre det? Hvis det private var løsningen så havde vi ikke problemet eller? (PS jeg tror faktisk at økonomichefen ville blive glad for ikke at blive set som et orakel der hele tiden tager fejl)

Else Marie Arevad

Hvad koster vi pensionister samfundet? Er der råd til at blive ved med at betale pension, sundhedsudgifter m.m. til en stadigt voksende gruppe af tussegamle danskere? I modsætning til de mange børn af indvandrere er det jo en investering i fortiden, ikke fremtiden!

Finn Thøgersen

@Ole Christiansen

Det er fordi journalister nu om dage ikke kan læse og bare sluger den første og bedste søforklaring.

De 80% refererer til efterkommere fra VESTLIGE lande, fordi store grupper af indvandrere fra vestlige lande enten ikke har børn med (fx øst arbejdree) eller kun er her i en kortere årrække og så tager børnene med ud igen...

Der er også mange under 25 år blandt efterkommere fra ikke-vestlige lande, men slet ikke noget der bare ligner 80%...

Men der mangler en grundig gennnemgang af hvem og hvad der er regnet med hhv udeladt og hvilke forudsætninger der er bagt ind i rapporten.

Det var måske et rimeligt bud på et tillæg til en seriøs avis ?

Flemming S. Andersen

Må man minde om at i forgårs var et af de gode argumenter for indvandringen, den velstand den medførte.
Nu viser det sig ikke at være et holdbart argument for.

Beregninger er ikke overflødige , blot fordi man ikke kan lide resultatet.

Der er da forunderligt!
Vi kan undvære at kradse over 100 milliarder skyldige penge ind og endda forære over 12 milliarder vær til svindlere, foruden al den skatte- og momssvindel der foregår løbende.
Man skulle jo tro at det var nødvendige penge for at opretholde den allerede nedsatte velfærd for alle.
Havde Skat mulighed for at opkræve den skat der skal betales og inddrive den gæld der allerede skyldes, så var der ingen økonomiske problemer til!

Flemming S. Andersen

Werner Gass

Du har helt ret. Det er bare ikke emnet.

Niels Duus Nielsen

Emnet er statens finanser, hvorfor det er relevant at påpege problemerne i Skat. Med skatteskandalen in mente bliver det tydeligt, at politikerne forsøger at løse de forkerte problemer.

Peter Møllgaard

NN: Fordi problem A er blevet håndteret forkert, så betyder det jo ikke, at problem B er uden betydning.
Man mindes Erasmus Montanus....

Niels Duus Nielsen

???

Saa vidt jeg ved, betaler turister ikke skat i Danmark, bortset fra MOMS, men de bidrager positivt til den danske oekonomi. De forbruger.

Saa vidt jeg ved, bruger de mindre bemidlede "rigtige danskere" og "de andre" stor set hele ders indkomst, hvad enten den er arbejdsindkomst eller overfoerselsindkomst, de forbruger, og bidrager positivt til den danske oekonomi. Faa mindre bemidlede anbringer deres indkomst i "doede" penge.

Det goer kun de meget bemidlede ... altsaa anbringer der penge i "doede penge". De bidrager IKKE positivt til den danske oekonomi.

Tag de "doede" penge og giv dem til de mindre bemidlede, saa kommer der gang i oekonomien.

Espen Bøgh

Hvis eller jeg forstår historien rigtigt, - og når jeg så kigger mig tilbage over skulderen i tidens tegn, og de ord som de liberale spredte ud over land og by, som viden; " halvdelen af den danske befolkning er på overførselsindkomst" eller noget i den stil, ret tæt på i hvert fald, så var måske ikke helt så mange danskere der var på overførselsindkomst, men kun halvdelen, og resten, den anden halvdel, af fremmed herkomst.

Torben Skov

Werner Gass, Flemming S. Andersen mfl. I kunne måske have en vis gavn af dette lille skriv. Det har ihvertfald gjort mig meget klogere.
http://kritiskdebat.dk/articles.php?article_id=1855

Torben Skov

Det er et lidt langt foredrag Mark Blyth holder her, men det er hamrende vigtigt og underbygget med tal og statistik. Her er et nedslag: https://youtu.be/BsqGITb0W4A?t=2163