Baggrund
Læsetid: 4 min.

Efter kontanthjælpsloftet havde Rico hverken råd til ADHD-medicin eller terapi

Rico Nielsen har ADHD og kæmper med depression og angst, men havde ikke råd til medicin og psykologhjælp, efter han blev skåret 2.200 kroner i støtte som følge af kontanthjælpsreformen. Efter en flere måneder lang klagesag fik han tirsdag kommunens ord for, at han ikke kan arbejde
Da kontanthjælpsloftet trådte i kraft, fik Rico Nielsen 2.200 kroner mindre udbetalt om måneden. Det har haft voldsomme konsekvenser ham. Stik imod sin psykolog og distrikspsykiatriens anbefalinger måtte han afbryde sin behandling

Da kontanthjælpsloftet trådte i kraft, fik Rico Nielsen 2.200 kroner mindre udbetalt om måneden. Det har haft voldsomme konsekvenser ham. Stik imod sin psykolog og distrikspsykiatriens anbefalinger måtte han afbryde sin behandling

Sille Veilmark

Indland
6. april 2017

Gik man forbi ham på gaden, ville man næppe gætte på, at han er handicappet. Rico Nielsen er en stor, muskuløs mand på 42 år med tatoveringer op og ned af begge arme. Ikke desto mindre kæmper han med ADHD, angst, depression og ’komplekst PTSD’ – posttraumatisk stresssyndrom.

Da kontanthjælpsloftet trådte i kraft, fik Rico 2.200 kroner mindre udbetalt om måneden. Det har haft voldsomme konsekvenser for ham. Stik imod sin psykolog og distrikspsykiatriens anbefalinger måtte han afbryde sin behandling. Han havde slet og ret ikke råd til ADHD-medicin og terapi længere.

Rico tager stadig beroligende og ’temperamentnedsættende’ piller. De er strengt nødvendige, hvis han skal undgå raserianfald og overdreven angst, og de koster ’kun’ 250 kroner om måneden, fortæller han. ADHD-medicinen beløber sig til 1.200 kroner om måneden og en times konsultation hos psykologen koster 300 kroner, når man som Rico har fået en henvendelse.

»Og det er altså mange penge, når man kun har 500 kroner tilbage efter at have betalt alle regningerne,« siger Rico.

»Jeg synes ellers, jeg gør, hvad jeg kan: Jeg har opsagt min tv-pakke, afmeldt min ulykkesforsikring og hver anden uge, når min søn er hos sin mor, laver jeg en stor gryde mad om mandagen, som skal holde hele ugen. Men jeg har simpelthen ikke råd til behandlingen,« fortæller han. I denne måned er han dog heldig. En kammerat har købt ADHD-medicin til ham.

Udover en enkelt afstikker har Rico været på kontanthjælp de seneste seks år. For tre år siden fik han job som massør og zoneterapeut, men måtte stoppe igen efter otte måneder. Det hårde arbejde stressede ham og forstærkede hans psykiske problemer.

For syg til at arbejde

Egentlig har Rico haft det svært mentalt hele livet, fortæller han. Angst, depressioner, raserianfald og manglende fokus. Men det er først efter sit seneste mislykkede forsøg på at træde ind på arbejdsmarkedet, at han henvendte sig til en læge.

»Det var virkelig hårdt. Jeg havde 13 patienter om dagen, og det fik det hele til at flimre i hovedet på mig. Jeg var ødelagt. Det var ligesom at få gåsehud under huden. Den eneste grund til, jeg holdt ud så længe, var, at jeg hele tiden fik af vide, at jeg kunne få lov til at arbejde mindre,« fortæller han.

Som følge af kontanthjælpsloftet blev Ricos boligsikring sat ned med 1.200 kroner om måneden, og da han ikke kunne leve op til 225-timersreglen, fik han skåret selve sin kontanthjælp med 1.000 kroner. Han føler sig for syg til at arbejde de fem timer om ugen, reglen tilsiger, og frygter, at det vil forværre hans helbred, hvis han forsøger. 

Efter flere måneders tovtrækkeri og to klager, fik Rico i går besked om, at kommunen nu anerkender, at han midlertidigt er ude af stand til at arbejde. Han er derfor fritaget fra 225-timersreglen og vil fremover modtage sin fulde kontanthjælp. Ricos boligsikring vil fortsat være nedsat på grund af kontanthjælpsloftet.

»Det er en rigtig glædelig nyhed, men i forhold til medicin og psykologhjælp gør det ikke den store forskel. Men jeg skal låne færre penge for at klare mig igennem måneden,« skriver Rico i en mail til Information kort efter, han selv har modtaget kommunens afgørelse.

Dårlig samvittighed

Det er ikke kun sin egen behandling, Rico har måttet give køb på. Han har to sønner på 11 og 17 år. Den ældste bor ikke hos ham fast. Han har travlt med »tøsebørn, arbejde og alle mulige andre sunde ting«, som han siger. Men den mindste bor hos Rico hver anden uge, og det frustrerer ham, at han ikke har flere penge til rådighed til ham. Tidligere kunne han tage ham med ud til en pizza eller købe noget tøj til ham. Det er helt udelukket nu, fortæller Rico. Og det smerter ham.

»Det stresser mig da også helt vildt. Den dårlige samvittighed. Er hans madpakke god nok? Kan jeg tilbyde nok? Burde jeg være bedre? Det forstærker mine symptomer,« siger han og ryster på hovedet.

På den ene væg hænger en plakat i en sort IKEA-ramme. »Jeg er:« står der øverst efterfulgt af små sætninger som »til at regne med«, »en god lytter« og »en fighter«. Det er resultatet af en øvelse, Rico engang lavede sammen med sin psykolog for at få et mere positivt selvbillede.

»Jeg kan virkelig mærke, jeg ikke har været til psykolog. Jeg har nogle rigtig grimme tanker. Det er først efter, at jeg er stoppet, at det gået op for mig, hvor meget afløb det giver mig. Jeg får simpelthen mere overskud til at forholde mig til ting, udover min sygdom. Til mine børn, til at tænke på beskæftigelse, til at holde orden i mit liv,« siger Rico.

– Tror du, at du kommer til at arbejde igen?

»Det ved jeg ikke.«

– Hvad ville det kræve?

»Behandling. At jeg fik styr på mine tanker. På grund af min ADHD har jeg svært ved at fokusere, og uden psykologhjælp til at bearbejde mine traumer, så tror jeg ikke på det. Det er nok mest realistisk, at jeg endda kan komme i fleksjob. Det er drømmen. Men det ville også kræve hjælp bare at nå dertil. Som det er lige nu, kommer jeg kun længere og længere væk fra at kunne arbejde,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Staten skal ikke spekulere i sine syge og arbejdsløse borgere, men sørge for, at de ikke lider nød. Det er det velfærdssamfund, der er enighed om, at vi vil have. Det har også den fordel, at det er meget lidt bureaukratisk og sådan set kun kræver en socialrådgiver, der kan holde styr på klientens forhold og sørge for de former for hjælp, der er nødvendige.

Else Marie Arevad, kjeld jensen, Ole Christiansen, Vibeke Hansen, Ervin Lazar, Søren Ferling, Janus Agerbo og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bjarne Frederiksen

Det kunne være interessant at se Ricos samlede budget, ikke?

Christian Lucas

Bjarne: Kunne også være interessant at helt nedbryde privatlivets fred for økonomisk uønskede eller hvad?

Anne Mette Jørgensen, Egon Stich, kjeld jensen, Henrik Kramse, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Rico, du har min fulde forståelse for din situation. Jeg ville ønske jeg kunne give dig et kram.

Hvis du stadig betaler licens vil jeg anbefale at du afmelder den. Det er trods alt 200 kr om måneden for en omgang lort, genudsendelser, selvforherligelse og propagande-halve sandheder - alternative sandheder om du vil.

DR kan ikke opkræve licens hvis du ikke modtager deres signaler og det gør du ikke såfremt du ikke har et fjernsyn - hvor dette er indbygget - eller aktivt går ind på Danmarks Radios hjemmesider og modtager billedprogrammer der. Man må godt have en internetforbindelse, en PC og telefon med netforbindelse - sålænge man ikke downloader eller streamer deres udsendelser. Altså man skal ikke gå på DR´s sider og nedtage billedprogrammer for så hører ens PC til et "licenspligtigt apparat" som modtager det udsendte. Holder man sig fra dette har DR ikke udsent billedprogram til dig (almenheden) og du er dermed ikke forpligtet til at betale licens. Det er meget vigtigt at overholde dette.
Når licensmanden spørger om man har et "licenspligtigt apparat" spørger han om et apparat der har modtaget/aktuelt modtager udsendelser fra DR. Det gør din PC ikke hvis du overholder ovenstående.
Alt andet er i strid med Den Europæiske Unions Charter om Grundlæggende Rettigheder Artikel 11 som omhandler Ytrings-og informationsfrihed.

http://2plus2er4.dk/Medielicens/

Efterhånden som dette går op for flere og flere vil vi opleve at licencen kommer på skattebilletten.
Der er efterhånden rigtig mange mennesker som ikke føler at de har brug for Danmarks Radio længere men i stedet bruger nettet og de ønsker af indlysende grunde ikke at betale for noget de ikke modtager.
Du kan med god samvittighed skrotte DR og hævde at du ikke har et "licenspligtigt apparat" .
Afmeld licencen og på spørgsmål om du har licenspligtige apparater kan du roligt svare "nej, jeg har ingen licenspligtige apparater".

Kim Houmøller, Niels Duus Nielsen, Michael Sørensen, Flemming Berger, Pascal Horanyi og Søren Ferling anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Lad os sige det som det er staten forsøger at straffe mennesker som Rico og deres børn....

Staten mener at det den bør sørge for at gøre livet så ulideligt som muligt for Rico og hans søn....

Staten mener at der er noget galt med Rico og hans søn som mennesker, som staten via straf og at gøre det surt for Rico og hans søn på en en og anden sindsyg skulle gøre Danmark bedre.....

Staten mener ved at udstille Rico og hans søn som dårligere stillede end dem der kan arbejde, så får folk der kan arbejde det bedre....

.... STATEN ER SYG for tiden... meget syg og det ødelægger vores land på sigt

Anne Mette Jørgensen, Kim Houmøller, Niels Duus Nielsen, kjeld jensen, Ole Christiansen, Pascal Horanyi, Lars Bo Jensen, Ervin Lazar, Ebbe Overbye, Søren Ferling og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Henrik Leffers

Pia Nicolaisen: Synes du det går bedre, når alle smågrupper kun får nyheder, der bekræfter deres livssyn? Er Den Korte Avis et medie for alle danskere? Er Trump et godt valg som præsident for hele USA? DR er det eneste medie i Danmark, som er lovmæssigt er forpligtiget til at levere DÆKKENDE og OBJEKTIVE nyheder for ALLE danskere! Oven i købet har de aldrig vundet så mange priser for deres produktioner, som de gør nu. Uden DR vil Danmark falde fra hinanden! -Jeg går ud fra, du allerede har mistet enhver fornemmelse for, hvad andre synes er rigtigt og forkert...

Poul Sørensen

.... alt det staten gør for, at straffe fork fordi de lever når de ikke har arbejde, det leder kun til mere fattigdom, det bør selv politikere kunne indse eftersom det har været vores politik her i landet i mere end 100 år - I mere ned 100 år har det handlet om at afskaffe fattigdom......
.... Det er sygt at skabe fattigdom, hvis et folketingsmedlem ikke kan se det, så overholder folketingsmedlemmet ikke det løfte som vedkommende afgav, da vedkommende blev medlem af folketinget...

Niels Duus Nielsen, kjeld jensen, Pascal Horanyi og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er en forfærdelig situation du befinder dig i, Rico . . Det gør mig ondt på dine vegne, og ligeledes på alle andres, der befinder sig samme sted som du. Det eneste lønlige håb er, at venstrefløjen kommer til magten ved næste valg, selvom sporene skræmmer efter Thorning - regeringen. Det var jo dem der, med beskæftigelsesminister Mette Frederiksen i spidsen, indførte reformerne for fleksjob og førtidspension, en direkte videreførelse af Venstres politik. Og nu vil de heller ikke love at afskaffe kontanthjælpsloftet og 225 timers reglen efter en eventuel regeringsovertagelse, for der er måske ikke penge nok til det. . Jeg græmmes!

Anne Mette Jørgensen, Kim Houmøller, Niels Duus Nielsen, kjeld jensen, Ole Christiansen og Poul Sørensen anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Henrik Leffers
DR er en mafia der stjæler fra fattige mennesker...og Danmark falder ikke fra hianden fordi vi ikke kan se alle deres genudsendelser. Opløs DR men lad dem beholde en kanal og deres radio kanaler, men resten også deres lille forlag, hvor medarbejderne kan udgive bøger det kan de godt nedlægge ... DR er ren mafia og de laver et par gode serier og et par magasiner, men det er helt tydeligt at kontant aldrig holder igen på deres rejse udgifter, hvis de kan finde den mindste undskyldning for at rejse jorden rundt for at få at vide at en og anden bandit alligevel ikke vil tale med dem....
- DR er en hån imod fattige mennesker.

Egon Stich, Kim Houmøller og Pascal Horanyi anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Eva Schwanenflügel @
Socialdemokratiet er intet værd med Mette Frederiksen og Sass Larsen ved roret....så lad værd at stemme på dem.

Anne Mette Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ups, undskyld dobbeltkommentaren :-(

Poul Sørensen

Eva Schwanenflügel @
Der skulle have stået du har fuldstændigt ret.... og til alle andre lad værd med at stemme på socialdemokratiet gå længere til venstre....

Egon Stich, Niels Duus Nielsen, Ken Sass og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@Poul Solrart Sørensen
Jeg kunne ikke i min vildeste fantasi finde på at stemme på sosserne, bare rolig :-)
Det jeg sagde var, at man kunne håbe at venstrefløjen kom til magten, altså de stadig røde partier, som ved den søde grød ikke længere indbefatter de fallerede Socialdemokrater! Man kunne håbe, at de stadig solidariske ville få så mange stemmer, at de fik noget mere at skulle have sagt, end de havde sidste gang. For der er vel stadig ikke et alternativ til Mette F. som statsminister?

kjeld jensen, Ole Christiansen og Poul Sørensen anbefalede denne kommentar
Søren Ferling

@ Henrik - "DR er det eneste medie i Danmark, som er lovmæssigt er forpligtiget til at levere DÆKKENDE og OBJEKTIVE nyheder for ALLE danskere! "

Jeg er enig i at et land har brug for én samlende mediekanal, men problemet med DR er at de er meget globalistiske. Det betyder bl.a. at de ikke belyser sammenhængen mellem den store og fjernkulturelle indvandring og så de problemer vi ser beskrevet her i artiklen.
Dette alvorlige svigt i retning af PK og globalisme er så alvorligt at virksomheden burde finansieres af de kredse, der har fordel af udviklingen og ikke af dens ofre.

Poul Sørensen

Eva Schwanenflügel@
Jeg regnede heller ikke med at du var til Mette og Sass... hi
- Jeg kom bare lidt op og køre over, at mennesker i en dårlig situation, systematisk bliver kørt på af systemet og en dag kommer problemet så i fjernsynet og så skal vi høre på de samme politikere der var helt ligeglade før problemet kom i fjernsynet pludselig blive grebet af medfølelse og derefter lover at gøre noget med ved....systemet er dybt hyklerisk og helt koldt over for alt ting udtagen snurrende kameraer og alligevel bliver vi ved med, at stemme de samme tumper ind i folketinget.
- Hvornår har en politiker sidst haft et virkeligt godt projekt.... jeg kan ikke lige umiddelbart komme i tanke om nogen eller noget siden Nyrup, der havde nogen gode ideer.

Eva Schwanenflügel, Søren Ferling, Kim Houmøller, Niels Duus Nielsen, Lise Lotte Rahbek og Ken Sass anbefalede denne kommentar

Henrik Leffers
Nu er 200 kr nok ikke meget ud af dit budget men det er det for mange andre. Denne opkrævning er pervers. Dernæst vil jeg bare sige at jeg så ikke er enig .Jeg henter mine nyheder andre steder incl. engelsksprogede nyhedskanaler og jeg synes modsat dig ikke at DR har levet op til sit ansvar som objektiv og dækkende..

Lone Sæderup

Bare rolig, Henrik Leffers, selv uden DR skal alle os 'skæve' i samfundet nok modtage budskabet om, hvor vores plads i rangordenen er. Hvis der er nogen, der lever i en osteklokke, så er det ikke smågrupperne i samfundet, især ikke dem der falder udenfor de herskende samfundsnormer. Og hvornår fatter folk, at den der med objektive nyheder ikke eksisterer? Alle nyheder har bias, også DR's.

Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Lise Lotte Rahbek og Pia Nielsen anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Noget andet er irritere mig er at man aldrig ved hvor meget medicinen koster, forrige gang jeg købte hjertemagnyl, der måtte jeg betale 77 kr for noget jeg plejer at betale 27 kr for....spekulation i medicin er også med til at tvinge fattige til at skulle vælge imellem mad og medicin.

jae, ikke alt har med 'islam' at gøre, men samtidig... re: Jan Weis 'klartekst' der, er der noget værdifuldt i at man - for nu at se på kulturberigelsernes andel i kulturændringerne - faktisk behandler idemateriale der udtrykkeligt modarbejder social og politisk 'lighed for loven' - med 'lighed for loven'. Det var muligvis værre kulturberigelse at køre med på vognen.
Ligesom Norge altid har overskud til endnu en retssag om afsoningsfortholdende for sin præcedensløse fængselsfange. Det kan virke latterligt, og kørt rundt i manegen, men det er også en kulturværdi, der nødig skulle beriges

Eva Schwanenflügel

@ Poul Solrart Sørensen
He he. . Jeg forstår til fulde frustrationerne, og deler dem inderligt!

Pia Nicolaisen:

Er du helt sikker på, at dette også gælder DK?
Der er jo ikke så få rettigheder, vi burde have, der bliver os nægtet.
Kan du uddybe lidt nærmere?

Else Marie Arevad

Hvis man har en uhelbredelig lidelse, der gør, at man ikke kan arbejde, bør man naturligvis tildeles en førtidspension.