Baggrund
Læsetid: 4 min.

Kvotekongerne har længe hersket over havet

Det er ikke noget nyt problem, som i den seneste uge bragte landbrugs- og fiskeriminister Esben Lunde Larsen i uføre. Problemet med de såkaldte kvotekonger går mere end ti år tilbage – til en aftale, som DF var en del af
I 2005 indgik den daværende VK-regering en ny aftale om regulering af dansk fiskeri med DF. Hidtil havde staten tildelt kvoter til fiskerne en gang om måneden eller hver anden uge. Med den nye regulering blev kvoterne fordelt én gang om året, og de fiskere, som havde fanget flest fisk i de forgående tre år, fik tildelt de største kvoter. Formålet var bl.a. at sikre fiskerne en bedre indtjening.

I 2005 indgik den daværende VK-regering en ny aftale om regulering af dansk fiskeri med DF. Hidtil havde staten tildelt kvoter til fiskerne en gang om måneden eller hver anden uge. Med den nye regulering blev kvoterne fordelt én gang om året, og de fiskere, som havde fanget flest fisk i de forgående tre år, fik tildelt de største kvoter. Formålet var bl.a. at sikre fiskerne en bedre indtjening.

Sille Veilmark

Indland
5. april 2017

Indtil for få dage siden var det formentlig de færreste, der havde hørt om ’kvotekongerne’ i dansk fiskeri. En lille gruppe af erhvervsfiskere, der hamstrer fiskekvoter på bekostning af de mindre, kystnære fiskere.

I den forgangne uge har en politisk diskussion om kvotekongerne bragt fiskeriets minister, Esben Lunde Larsen (V), på glatis. Dansk Folkeparti har beskyldt ham for at lyve om, hvor meget man kan gøre for at begrænse kvotekongernes opkøb af kvoter. Men problemet begyndte allerede for ti år siden.

I 2005 indgik den daværende VK-regering en ny aftale om regulering af dansk fiskeri med Dansk Folkeparti. Hidtil havde staten tildelt kvoter til fiskerne en gang om måneden eller hver anden uge. Med den nye regulering blev kvoterne fordelt én gang om året, og de fiskere, som havde fanget flest fisk i de forgående tre år, fik tildelt de største kvoter.

Formålet var blandt andet at sikre fiskerne en bedre indtjening.

Samtidig fik fiskerne mulighed for at »sammenlægge« fartøjer og kvoteandele. Det betød, at fiskerne begyndte at købe og sælge kvoter til hinanden, så én fisker nu kunne hive endnu flere fisk i land end tidligere.

Ordningen trådte i kraft i 2007. De nye regler foreskrev, at en fisker maksimalt kunne sammenlægge fire fartøjer – for at forhindre alt for stor koncentration hos en lille gruppe af store erhvervsfiskere.

Men huller i reguleringen betød, at det i praksis godt kunne lade sig gøre at lægge endnu flere fartøjer sammen.

De nye kvoteordninger gik hårdt ud over det traditionelle kystnære fiskeri. Siden 2007 er 49 fiskerihavne lukket. Samtidig har kvoterne samlet sig hos en stadigt mindre gruppe af erhvervsfiskere, der typisk sejler ud i store trawlere og skraber havbunden.

Udviklingen har betydet, at det er svært for de kystnære fiskere at udvide deres forretning, ligesom unge fiskere har svært ved at komme ind i erhvervet. De store erhvervsfiskere har større kapital og kan låne penge til en lavere rente, hvilket betyder, at de ofte kan overbyde de andre fiskere, når der handles med kvoter.

Konger og baroner

I 2009 advarede de kystnære fiskere daværende fiskeriminister Henrik Høegh (V) om, at deres erhverv var under afvikling. Det førte dog ikke til politisk handling.

To år senere, i 2011, satte Jyllands-Posten i en artikelserie fokus på de hovedrige »fiskebaroner«, der havde fået fiskekvoterne foræret gratis med aftalen fra 2005 og nu tjente millioner ved at opkøbe kvoter og sammenlægge skibe.

Få måneder senere skiftede regeringsmagten, og nu hed landbrugs- og fiskeriministeren Mette Gjerskov (S). Hun forsøgte at stramme op på reguleringen, så hver enkelt fisker maksimalt måtte eje en hvis procentdel af kvoterne.

Det løste dog ikke problemet for de kystnære fiskere, der fortsat blev overbudt af de store fiskere i handlen med kvoter. Samtidig udviklede enkelte erhvervsfiskere fikse måder at omgå reglerne på. For eksempel kunne man registrere sin ægtefælle som erhvervsfisker og udnytte hendes kvoter. En manøvre, der er blevet kendt som ’kone-finten’.

Det blev afsløret i DR2-dokumentaren Kvotekonger og små fisk fra 2015.

Herefter gik fiskeriordførerne Simon Kollerup (S) og Ib Poulsen (DF) ind i sagen. De var begge optaget af at stoppe kvotebaronernes, eller kvotekongernes, fortsatte opkøb af kvoter og samtidig af at redde det kystnære fiskeri.

Det kystnære fiskeri er mere skånsomt for havmiljøet, de fanger mindre ’bifangst’, som er de uønskede fisk, og ifølge Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri skaber de også flere arbejdspladser, fordi deres metoder simpelthen er mindre effektive og kræver mere arbejdskraft. Størstedelen af fiskene fra det kystnære fiskeri bliver solgt lokalt eller eksporteret til andre lande.

God aftale

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti forsøgte i 2016 at indgå en ny fiskeriaftale med V-regeringen. Men særligt Dansk Folkeparti blev trætte af, at ministeren, Esben Lunde Larsen, tog æren for indholdet af den aftale, der var på vej. Derfor opgav de samarbejdet med regeringen og indgik en aftale uden om regeringen i samarbejde med SF og Radikale Venstre.

Aftalen trådte i kraft i marts og sikrer blandt andet, at en del af kvoterne, svarende til 40 mio. kr. om året, tilfalder de kystnære fiskere. Det svarer til cirka fire pct. af kvoterne.

Ordningen fungerer på den måde, at kystnære fiskere får forhøjet deres kvote ganske gratis af staten, hvis de lover kun at sælge deres kvoter videre til en anden kystnær fisker. Det skal forhindre, at kvoterne fortsætter med at samle sig hos de store fiskere.

»Det er en rigtig god aftale,« siger formand for Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri, Søren Jacobsen.

Han fisker selv i det nordlige Øresund og sydlige Kattegat og har lige fået forhøjet sin egen kvote med 150 pct. som følge af aftalen.

»Det er virkelig noget, der kan mærkes,« siger han.

Danmarks Fiskeriforening, der både repræsenterer store og små fiskere, er omvendt utilfredse med omfordelingen, som betyder, at nogle medlemmer får mindre kvoter. Omfordelingen kommer desuden på et dårligt tidspunkt, mener de, fordi kvoterne ikke er steget så meget som forventet, og fordi EU netop har pålagt fiskerne, at de ikke må smide visse typer bifangst ud. 

»Det er urimeligt at omfordele så mange fiskerettigheder på nuværende tidspunkt,« mener formand Svend-Erik Andersen.

Undskyld

Aftalen fra 2016 forpligter også regeringen til at undersøge, hvordan man kan dæmme op for kvotekongernes hamstring af kvoter. Det er i denne forbindelse, at Ib Poulsen (DF) har beskyldt Esben Lunde Larsen for at tilbageholde oplysninger om, hvilke mulige løsninger der findes.

Ministeren har nu sagt undskyld mange gange og har lovet at hjælpe med at implementere den nye aftale.

»Hvad mere kan vi ønske os,« som Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, sagde i går efter partiets gruppemøde om, hvorvidt de fortsat kunne have tillid til Esben Lunde Larsen som minister.

Landbrug- og fiskeristyrelsen har nu hasteindkaldt Erhvervsfiskeriudvalget, som består af fiskernes organisationer, til et møde torsdag om, hvad der kan gøres ved problemet med kvotekongerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Erik Starup

At løse kvotekongeproblemet, er tilsyneladende ikke en hjertesag for Venstre.

Dorte Sørensen

Nu har Løkke Rasmussen så endeligt taget en beslutning og afsat E Lunde Larsen som fiskeriminister.
Vel nok for at få et bedre samarbejde med sit støtteparti DF.

Dorte Sørensen, nej, det er bare endnu en måde at kringle den på. De har et tæt samarbejde, borgerne er der derimod ingen, der ønsker at høre på...

Trond Meiring

"Du ta'r pengene, og jeg tager al fisken", sagde Don Al Carpas Ben Lõcky Las Vegas til Benny Olsen.
"Men du lugter godt nok stadigvæk af fisk."