Læsetid: 4 min.

Øget ministerindflydelse kan gå ud over forskningsfriheden

Det er politisk infiltrering af universiteterne og et opgør med forskningsfriheden. Så klart afviser universitetsverdenen regeringens lovforslag om øget ministerindflydelse på universitetsbestyrelsernes sammensætning. Dansk Folkeparti støtter trods advarslerne stadig forslaget
3. april 2017

Uddannelses- og Forskningsministeriet vil have mere indflydelse på, hvem der styrer universiteterne. Derfor er der i løbet af efteråret lavet et styringseftersyn, hvor en ekstern konsulentrapport allerede i september slog fast, at der er behov for mere statslig styring.

I slutningen af februar blev et lovforslag om ’bedre rammer for ledelse’ sendt i høring. Og meldingen fra bestyrelsesformændene og rektorerne i Danske Universiteter er klar: Lovforslaget er et opgør med de politisk uafhængige universitetsbestyrelser og med forskningsfriheden. Også fagforbundet Akademikerne er afvisende over for, hvad de betegner som »politisk infiltrering« og et historisk brud med universiteternes autonomi.

Ifølge lovforslaget skal uddannelses- og forskningsministeren fremover godkende bestyrelsesformændene på universiteterne. Desuden skal ministeriet have en repræsentant i det udvalg, der indstiller nye eksterne medlemmer til universiteternes bestyrelser, samt udpege formanden for det udvalg, der udvælger de nye bestyrelsesmedlemmer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu