Læsetid: 4 min.

Ombudsmanden: Myndigheder må ikke give afslag på aktindsigt for at undgå kritisk journalistik

Erhvervsministeriet afviste aktindsigt i tilladelser til eksport af overvågningsteknologi – og henviste til, at Information tidligere havde skrevet kritisk journalistik om eksporten og sat den i forbindelse med menneskerettighederne. Men den begrundelse holder ikke, fastslår ombudsmanden i en ny udtalelse. Der er ’anledning til ganske røde ører’, siger professor. Ministeriet genoptager sagen
Erhvervs- og Vækstministeriet afviste i efteråret at give aktindsigt i tilladelser til eksport af avanceret overvågningsudstyr. Ministeriet henviste til tidligere kritisk dækning i Dagbladet Information, og til at informationerne kunne bruges af virksomhedernes konkurrenter. 

Erhvervs- og Vækstministeriet afviste i efteråret at give aktindsigt i tilladelser til eksport af avanceret overvågningsudstyr. Ministeriet henviste til tidligere kritisk dækning i Dagbladet Information, og til at informationerne kunne bruges af virksomhedernes konkurrenter. 

7. april 2017

Myndigheder må ikke afslå aktindsigt med den begrundelse, at oplysningerne fra aktindsigten formodes at skulle bruges til kritisk journalistik. Det slår Folketingets Ombudsmand fast i en sag, hvor Information har klaget over en afgørelse fra Erhvervsministeriet om aktindsigt i tilladelser til eksport af overvågningsteknologi.

I begrundelsen for at undtage en række oplysninger fra aktindsigt henviste Erhvervsministeriet blandt andet til, at ministeriet havde »erfaret«, at »Dagbladet Information tidligere har bragt kritiske artikler om eksport af denne type produkter, og i en sammenhæng med menneskerettighederne.«

Hertil udtaler ombudsmanden Jørgen Steen Sørensen:

»Et grundlæggende formål med offentlighedsloven er at understøtte mediernes formidling af informationer til offentligheden. Det siger derfor næsten sig selv, at det ikke vil være sagligt at afslå aktindsigt ud fra en formodning om, at oplysningerne vil blive brugt til kritisk journalistik.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Henrik Klausen
  • Oluf Husted
  • ingemaje lange
Henrik Klausen, Oluf Husted og ingemaje lange anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ib Christensen

Egentlig må vi vel forstå det sådan, at de medier de "nemt" giver aktindsigt er medier der ikke levere kritisk journalistik.

Syntes f.eks. aldrig jeg har hørt JP brokke sig over manglende aktindsigt. :)

For mig lyder sagen som en stor hæder til og reklame for Information, for at leverer kritisk journalistik.
Så tak Information.

Bjarne Andersen, Egon Stich, Bjarne Bisgaard Jensen, uffe hellum, Oluf Husted, ingemaje lange, Henrik Larsen, Hans Larsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Henrik Klausen

"Erhvervsministeriet skal – som man også har gjort tidligere i forbindelse med Ombudsmandens behandling af sagen – beklage, at man har brugt den omtalte formulering, der har givet anledning til misforståelser om begrundelsen for afgørelsen."

Misforståelser! De kunne også sige, at det var sarkasme - den bruger Trump af og til.