Nyhed
Læsetid: 3 min.

Pape: Vi må vise, at samfundet står på ofrenes side

’Der skal være en balance mellem hård konsekvens og en hjælpende hånd i landets fængsler,’ sagde Søren Pape Poulsen, da han onsdag var kaldt i åbent samråd i Retsudvalget om forholdene i Kriminalforsorgen. Ifølge ministeren må vi dog erkende, at det kun helt undtagelsesvis lader sig gøre at resocialisere de mest hårdkogte kriminelle
’Der skal være en balance mellem hård konsekvens og en hjælpende hånd i landets fængsler,’ sagde Søren Pape Poulsen, da han onsdag var kaldt i åbent samråd i Retsudvalget om forholdene i Kriminalforsorgen. Ifølge ministeren må vi dog erkende, at det kun helt undtagelsesvis lader sig gøre at resocialisere de mest hårdkogte kriminelle

Niels Hougaard

Indland
28. april 2017

»Straf handler om holdning,« sagde Søren Pape Poulsen (K), da Alternativets Carolina Magdalene Maier anklagede ham for at negligere forskning om resocialisering. »Det ville være en hån over for ofrene, hvis dybt kriminelle skulle sidde kortere tid i fængsel, fordi det forbedrer resocialiseringen,« fortsatte han.

I et interview med Information tidligere på året udtalte Søren Pape Poulsen sig i stærke om vendinger om Kriminalforsorgen, som han mente var præget af »blødsødenhed« og »70’er-mentalitet«. I samme interview gav ministeren udtryk for, at det skal være hårdere at sidde i fængsel, uanset om det fører til mindre kriminalitet. Det var på baggrund af de udtalelser, at Enhedslistens retsordfører, Rune Lund, havde kaldt ministeren i samråd.

Nye grænser

Ministeren indledte samrådet med at glæde sig over, at hans udtalelser havde givet anledning til en debat om forholdene i landets fængsler.

Herefter gentog han, at der er sket en forråelse i fængslerne. »En ny normal,« fordi mange af de ’blødere’ fanger nu afsoner med fodlænke eller ved at gøre samfundstjeneste. Ministeren henviste til, at antallet af voldsepisoder mod ansatte i Kriminalforsorgen er steget de seneste år.

»Respekten om samfundets institutioner og fængselsbetjentene skal tilbage. De indsatte skal lære at opføre sig ordentligt. Det har de også brug for, når de kommer ud igen,« sagde han.

»Vi må være klar til at sætte nye grænser, så de hårde kriminelle kan mærke, at det er de ansatte, ikke de indsatte, der bestemmer i fængslerne. Vi må vise, at samfundet står på ofrenes side.«

’De skal have grovfilen’

Lisbeth Bech Poulsen (SF) kritiserede ministeren for at miskreditere forskningsbaseret viden, når han i offentligheden gav borgerne indtryk af, at hårdere straffe skaber et tryggere samfund. Hun henviste til Justitsministeriets egen forskningsenhed, der i en rapport sidste år konkluderede, at der ikke er nogen sammenhæng mellem hårdere straffe og den andel af indsatte, der begår ny kriminalitet efter at være blevet løsladt.

Søren Pape Poulsen understregede, at en hård kurs i fængslerne ikke udelukker resocialiserende indsatser. Det er tværtimod samfundets pligt at tilbyde en hjælpende hånd til dem, der kan og vil.

»Men jeg tror ikke på, at man kan resocialisere rockere og bandemedlemmer overhovedet. Der er måske enkelte tilfælde, hvor de slår hjernen til og fatter, at de skal ændre deres liv,« sagde han.

»Vi må indstille os på, at mange rockere og bandemedlemmer vender tilbage til fængsler over hele deres liv. Der må jeg bare sige: Det er fint, at de sidder derinde.«

Den kommentar fik Carolina Magdalene Maier til at hævde, at Søren Pape Poulsens menneskesyn var problematisk, når han ikke ville anerkende, at alle mennesker kan udstå deres straf.

Det fik ministeren til at gentage, at der i hans optik er forskel på førstegangsindsatte og forråede bandemedlemmer.

»De skal have med grovfilen. Skal vi sidde og have dybe samtaler med rockere om deres adfærd? Nej, vel?« svarede han.

På ofrenes side

Ministeren gentog flere gange, næsten som et mantra, at han står på ofrenes side. Det fik socialdemokraten Trine Bramsen til at spørge, om der var et modsætningsforhold mellem at stå på ofrenes side og tilbyde en god, resocialiserende indsats. »Det er vel også i offerets interesse, at gerningsmanden ikke begår kriminalitet igen?« spurgte hun.

Hertil svarede justitsminsteren:

»Jeg tror, at de fleste ofre, der har været udsat for grov kriminalitet, har en forventning om, at gerningsmanden får en straf. De har en ide om, at den straf er hård, og at der er klare rammer i fængslerne.«

Han fortsatte med at påpege, at man ofte overser, hvad alternativet er, når man snakker om, hvorvidt hårde straffe virker. »Hvad hvis det forholdt sig sådan, at jo mindre vi straffede, jo bedre var det? Skulle vi så virkelig gøre det?«

Klienter og institutioner

»Ord betyder noget,« svarede justitsministeren, da Rune Lund bad ham præcisere, hvorledes Kriminalforsorgen er præget af »blødsødenhed« og »70’er-mentalitet«.

»Der er en grænse. Vi må have en tilgang på grund af den forråelse, der har fundet sted blandt de indsatte. Det handler blandt andet om sprogbrug, når vi kalder indsatte for klienter og fængsler for institutioner. De er ikke klienter. De er indsatte eller dømte. Og fængsler er fængsler, hvor man afsoner en straf. Det må man gerne kunne mærke. Det vigtigt, at vi arbejder med kulturen og mentaliteten i fængslerne,« sagde Søren Pape Poulsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

»Det ville være en hån over for ofrene, hvis dybt kriminelle skulle sidde kortere tid i fængsel, fordi det forbedrer resocialiseringen,«
Nu skal det være sagt at jeg ikke har abonnement for tiden og derfor ikke har læst hele artiklen. Men jeg syntes at den holdning er at tage pis på de ofre, som kunne have undgået at blive udsat for en forbrydelse!
Er meningen med straf at vi skal undgå gentagne forbrydelser, eller er meningen at vi skal ødelægge folks liv for bestandigt, hvis det sidste et tilfældet, syntes jeg at samfundet må tage konsekvensen og indføre livslange fængselsstraf så undgår vi måske også at antallet af ofre falder, i hvert fald antallet af de ofre som er uden for fængslet. Måske fængselsbetjentene skulle erstattes af robotter, så kunne de være på dagpenge i stedet for at risikere liv og lemmer for at passe deres job.... Jo, jo, det skal nok blive godt, eller nowet

Der skulle stå at vi undgår at antallet af ofre STIGER, det hvor det tydeligvis ikke giver sproglig mening

Søren Jacobsen

Konkurencestaten er medvirkende til at skabe den hårdkogte kriminalitet. Kan vi være det bekendt over for ofrene?

Der skulle stå at vi undgår at antallet af ofre STIGER, det hvor det tydeligvis ikke giver sproglig mening

Søren Jacobsen

Hvad konservative dyder er har vi efterhånden fået et veldefineret billede af gennem Pape.

Dorte Sørensen

En bemærkning til - "»Der er en grænse. Vi må have en tilgang på grund af den forråelse, der har fundet sted blandt de indsatte. Det handler blandt andet om sprogbrug, når vi kalder indsatte for klienter og fængsler for institutioner. De er ikke klienter. De er indsatte eller dømte. Og fængsler er fængsler, hvor man afsoner en straf. Det må man gerne kunne mærke. Det vigtigt, at vi arbejder med kulturen og mentaliteten i fængslerne,« sagde Søren Pape Poulsen." -
Den forråelse i fængslerne kan den ikke skyldes de hårdere straffe og behandling i fængslerne. Ligeledes er der færre fængselsbetjente til at "passe" flere hårde fanger.

Søren Jacobsen

I øvrigt. Søren Pape Poulsen mener sikkert også de ansvarlige for at penge sættes i skattely som f.eks. ledende medarbejdere i Nordea skal have hårde straffe for at medhjælpe til strafbar skatte unddragelse. Ligesom dem der strafbart unddrager moms, samt andre som strafbart snyder sig fra at betale skat. For slet ikke at tale om de ansvarlige for at SKAT er blevet smadret gennem politiske ideologiske tiltag.

Det har forvoldt samtlige borgere i Danmark stor skade og smerte. Der findes næppe et område, hvor der er så mange ofrer som for økonomisk svindel og bedrag. Men her slipper selv de værste forbrydere for straf.

Holger Madsen, Anne Eriksen, Martin Madsen, Hans Larsen og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
Søren Jensen

Fængsler er til af hensyn til fællesskabet, ofrene og magthaverne. Jeg er ikke magthaver, men en del af fællesskabet og vil nødigt være et af ofrene. Jeg synes derfor at målet må være færre forbrydelser mod fællesskabet og ofre under hensyntagen til retfærdighedssans og et rimeligt budget. Svaret kan derfor ikke bare være mere straf hver gang og det kan ikke være tilstrækkeligt bare at have en holdning. Hvis man skal træffes meningsfulde beslutninger, må man prøve at se på hvorfor (kan lovgivningen ændres, fx anvender (eller har anvendt) 4/10 dansker cannabis) og af hvem der begås forbrydelser (en stor del af de indsatte har jo psykiatriske diagnoser), hvad man får med forskellige modeller, til hvilken pris og hvordan det føles. Alle de goder, vi nyder idag, er jo konsekvensen af at vi lever i et videnssamfund, det havde vi ikke, hvis vi bare hoppede til sidste punkt Søren Pape Poulsen. Politik kan ikke bare koges ned til holdninger, selvom det ville være det nemmeste for den enkelte politiker. Indrømmet, det er meget bekvemt, man slipper for at skulle læse noget, sætte sig ind i vanskeligt ting og lære nyt og man kan altid bare slutte en diskussion med at sige til den anden:" Det er så din holdning, jeg har en anden!" Det er bare illusorisk at tro, at der bliver truffet kloge beslutninger til gavn for samfundet, hvis man afkobler vidensdeling og diskussion.

Holger Madsen, Anne Eriksen og Martin Madsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Livstid til samfundsskadelig økonomisk krimalitet.

"Ifølge ministeren må vi dog erkende, at det kun helt undtagelsesvis lader sig gøre at resocialisere de mest hårdkogte kriminelle"
Så kan vi lige så godt lade det hele gå af h. til, Jeg er ikke til blødsøden pædagogik! Hvad er du så til, Pape?

Af alle de mange, elendige parti-ledere, Det konservative folkeparti har gennem årene, er Søren Pape Poulsen dog den ringeste!

Jeg er af hjertet borgerlig og deler mange af de oprindelige, konservative værdier. Men jeg kunne aldrig-aldrig stemme på et parti med en så plat, indsigtsløs og ukultiveret leder som netop Søren Pape Poulsen. Har den mand overhovedet forstået de grundlæggende konservative værdier? Uanset om hvilket emne, Pape udtaler sig, vækker han min afsky med sine udtalelser, som konsekvent tilsidesætter grundlæggende konservative dyder som ordentlighed, medmenneskelighed og respekt for det enkelte menneske.

Søren Jacobsen

Søren Pape har i øvrigt tilkendegivet han er sine plejeforældre meget taknemmelig for den gode opvækst med de "rigtige" værdier. Hvad så, Søren Pape, med de børn som ikke har været så heldig som dig? De skal så bare sendes i fængsel med hårde straffe efter din opfattelse.

Hvad nu hvis du ikke selv var så heldig og var havnet i en plejefamilie med druk og vold?

Søren Jacobsen

Virkelighedsfjern papnæse.