Nyhed
Læsetid: 4 min.

Pensionskasse vil undersøge forløb om investering i korrupt tunfirma

Pensionskassen Magistre & Psykologer vil nu undersøge forløbet omkring investeringen i det korruptionsramte firma Ematum fra Mozambique. Pensionskassen har dog ikke iværksat en metodepraksis for at undgå lignende sager i fremtiden
Fiskeri er en vigtig indtægtskilde i Mozambique. Men et nyt tunfiskeselskab, Ematum, viste sig at være et stort fupnummer, og i januar gik Mozambique i betalingsstandning, da landet ikke kunne afdrage på de optagne lån.

Fiskeri er en vigtig indtægtskilde i Mozambique. Men et nyt tunfiskeselskab, Ematum, viste sig at være et stort fupnummer, og i januar gik Mozambique i betalingsstandning, da landet ikke kunne afdrage på de optagne lån.

Indland
27. april 2017

Der var store klapsalver i salen, da det tidligere på ugen blev vedtaget, at Pensionskassen Magistre og Psykologer, MP Pension, skal undersøge forløbet om køb af obligationer i det korrupte tunselskab Ematum. 

En gruppe på 19 medlemmer havde stillet forslag til den årlige generalforsamling om, at det skulle undersøges til bunds, hvordan MP Pension i 2013 var endt med at investere 41 millioner kroner i et tunfirma i Mozambique. Et firma, der – som tidligere beskrevet i Information – viste sig at være blevet etableret af politikere fra Mozambique med det formål ulovligt at trække penge ud af det fattige land.

Pensionsmedlem Ole Stage fremlagde forslaget om at undersøge forløbet og fik opbakning fra bestyrelsen, der ellers tidligere har været imod en undersøgelse med henvisning til, at det ville være for ressourcekrævende.

»Nu vil vi gerne have afklaret, hvordan MP Pension blev involveret i den her ganske beklagelige sag. Hvor hoppede kæden af? Hvem er aktørerne, hvem har begået fejl?« spurgte Ole Stage fra scenen ved generalforsamlingen.

Spørgsmålet er, hvilke konsekvenser undersøgelsen af Ematum får for MP Pensions måde at håndtere lignende sager på i fremtiden. Bestyrelsesformand Egon Kristensen medgiver, at MP Pension potentielt kan have investeret i andre virksomheder med lignende problemer. Men han mener ikke, at pensionskassen kan gøre mere, end man allerede gør nu for at sikre, at medlemmerne kan følge med i de virksomheder, hvor deres penge er investeret.

»Vi har omfattende dialog med mange virksomheder, men der er begrænsninger for, hvor meget vi kan gå ud og kommunikere om de konkrete resultater,« siger Egon Kristensen og henviser til, at MP Pension også har et fortrolighedshensyn at tage i forhold til virksomhederne.

Sagen kort

  • 2013: Ledende politikere i Mozambique opretter et privat tunselskab kaldet Ematum og sælger obligationer til selskabet på det internationale marked for 850 millioner dollar. Flere danske banker og pensionskasser investerer i Ematum. De største er Danske Bank, Sydbank, MP Pension og Pension Danmark.
  • 2015: Det står klart, at hovedparten af pengene er forsvundet ud af Mozambique og ikke er brugt på tunfiskeri. Selskabet har fra starten været garanteret af staten, men garantien viser sig at være ulovlig, da landets parlament ikke har godkendt den. Flere vestlige lande trækker støtten.
  • 2016: IMF fastfryser sin støtte, efter det kommer frem, at der er optaget hemmelige lån for yderligere 1 mia. dollar.
  • 2017: Mozambique går i januar i betalingsstandsning, da landet ikke kan betale renterne på Ematum-lånet.

Ingen konkrete tiltag

På generalforsamlingen blev det ligeledes besluttet, at MP Pension skal tilstræbe at efterleve FN’s retningslinjer for virksomheders menneskeretsansvar, UN Guiding Principles (UNGP), og OECD’s retningslinjer for multinationale selskaber. Derudover skal der skabes åbenhed om, hvordan disse retningslinjer implementeres.

Egon Kristensen forklarer, at bestyrelsen uden problemer kunne bakke op om det forslag, for MP Pension arbejder allerede efter netop de retningslinjer. Bestyrelsen har derfor ikke endnu nogle konkrete planer for, hvordan der kan skabes mere åbenhed.

»Jeg kan kun sige, at vi forsøger at blive bedre og udvikle det, så godt vi kan,« siger Egon Kristensen og fortsætter:

»Tænker du på konkrete tiltag til at forbedre det? Nej, det er der ikke. Ikke for indeværende.«

Der mangler ellers ikke modeller, som kan bruges til at skabe mere åbenhed, siger Troels Børrild, politisk rådgiver for Mellemfolkeligt Samvirke.

»PFA Pension er begyndt at have en logbog på deres hjemmeside, der fortæller, hvordan det går med de her dialoger med virksomhederne, hvor der kan være problemer. Swedbank i Sverige og Kommunernes Landspension i Norge fortæller om alle de virksomheder, de er i dialog med på deres hjemmeside. Så det kan godt lade sig gøre, samtidig med at der er en balance mellem fortrolighed og transparens,« siger Troels Børrild.

Han forklarer, at kravet om større åbenhed er en forventning, der følger af de internationale konventioner, uagtet om man som pensionsselskab selv har tilsluttet sig FN’s og OECD’s retningslinjer. De understreger nemlig, at det er helt centralt med åbenhed om, hvad en investor gør, når man opdager problemer, forklarer han.

»De fleste investorer siger, at de gerne vil efterleve de internationale retningslinjer, men i praksis ser vi ret mange problemer og en del modvilje mod større åbenhed. Det er ikke nødvendigvis bevidst, men selskaberne mangler viden om, hvad der ligger i egne forpligtelser og ansvar under konventionerne,« siger Troels Børrild.

Lægger sig fladt ned – næsten

Hos MP Pension siger bestyrelsesmedlem og medlem af Enhedslisten, Per Clausen, at Ematum-sagen har fået konsekvenser for, hvordan MP Pension vil håndtere den slags investeringer fremover.

»Hvordan vi gør det, skal bestyrelsen til at finde ud af nu. Og hvis PFA har en metode, der fungerer, så skal vi selvfølgelig lade os inspirere af dem,« siger Per Clausen.

Fra talerstolen forsikrede Egon Kristensen de fremmødte medlemmer om, at bestyrelsen har taget ved lære af Ematum-sagen.

Han mener dog ikke, at MP Pension kunne have forudset problemerne med firmaet, på trods af at Ematums estimat om tunfangstens størrelse var stærkt overdrevne og den medfølgende statsgaranti af virksomheden var ulovligt udstedt.

»Selvfølgelig er det da ærgerligt, men det er jo de ting, vi kommer ud for, når vi investerer i den slags områder, og vi tager ved lære af det og lægger os fladt ned og siger, at det var ærgerligt, men det er, hvad der sker,« sagde Egon Kristensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her