Baggrund
Læsetid: 3 min.

PET blev overrasket, da politiet blokerede for tibetdemonstranter

Nye oplysninger fik ikke PET-medarbejders hukommelsen på gled, da han i går genafhørtes af Tibet-kommissionen. En ting erindrede han dog soleklart; sin egen overraskelse over politiets håndtering af demonstranterne
Indland
21. april 2017

TIBETSKOMMISSIONEN DAG 25 – Mens Politiets Efterretningstjeneste (PET) efter sigende er gode til at holde øje med, hvad andre foretager sig, forholder det sig anderledes tåget, når det omhandler deres egen færden.

I hvert fald når det gælder, de to genafhørte PET-medarbejdere med kodenavnene 0764 og 0766. Det er konklusionen, efter Tibetkommissionen i går foretog sin foreløbigt sidste afhøring af 0764, der var tjenestens sikkerhedskoordinator under planlægningen af det kinesiske statsbesøg i 2012.

Det var derfor ganske belejligt, at Tibetkommissionen på grund af nye oplysninger kunne fremlægge detaljer om mødekalendere, dagsordener og mailkorrespondancer, PET ifølge oplysninger var en del af under planlægningen af den kinesiske præsident Hu Jintaos besøg. Under statsbesøget, blev kinakritiske demonstranter gemt af vejen, ligesom fredelige demonstranter fik konfiskeret tibetanske flag.

Tre år senere nedsatte daværende justitsminister, Søren Pind (V), derfor Tibetkommissionen, hvis hovedopgave er at finde frem til, hvem der gav politifolkene den ordre – og ikke mindst hvorfor.

Og som Information beskrev ved sidste forhør af 0764’s nære kollega i PET, arbejder Tibetkommissionen tilsyneladende ud fra en teori om, at det var PET, der gav Københavns Politi det indtryk, at den kinesiske præsident ikke måtte blive konfronteret med kritiske demonstranter.

Kinesere er svære at lure

Som ansvarlig for trusselsvurderingen inden besøget var det 0764, der skrev den rapport, som senere blev kopieret i Københavns Politis operationsbefaling. Af vurderingen fremgik det, at hverken PET eller de kinesiske sikkerhedsrepræsentanter frygtede for sikkerheden generelt, men at det var »meget afgørende« for de kinesiske gæster, at »de ’ikke måtte tabe ansigt’ ved konfrontation med demonstranter eller lignende«. Selv medgiver 0764, at han står bag formulering om »ikke at tabe ansigt« og beskriver samtidig et forløb, hvor kineserne var »svære at læse«:

»I den kinesiske kultur, siger de ikke konkret, hvad de ønsker, men de fortæller om deres bekymringer – de kredser lidt om emnet, men nævner ikke, hvordan de vil løse det,« sagde 0764 og afviste, at ordlyden ’ikke at tabe ansigt’ skulle opstå på et konkret møde i perioden op til statsbesøget, selv om sætningen også optræder i en mail til Udenrigsministeriet fra den danske ambassadør i Kina – der havde været med på en videoforbindelse til et møde, hvor også 0764 deltog.

Et gennemgående spørgsmål i de tidligere afhøringer af PET-medarbejderne har været, hvorfor trusselsvurderingen til Københavns Politi indeholdt oplysningerne om kinesernes frygt for at tabe ansigt, hvis det ikke havde nogen sikkerhedsmæssig relevans, da hverken danske eller kinesiske sikkerhedsrepræsentanter tilsyneladende frygtede for deres sikkerhed.

Til det svarede 0764, at ’tabe ansigt’-briefingen skulle forstås som advarsel mod, at kortagen f.eks. ville holde stille, så eventuelle demonstranter kunne træde ind foran køretøjerne og potentielt komme til skade. Han afviste i øvrigt, at briefingen kunne fejltolkes.

Overrasket over politiets ageren

Selv om 0764 ikke erindrer meget om hverken mødedatoer eller -deltagere i forløbet op til statsbesøget for fem år siden, husker han tydeligt forbavselsen, da han fra sin nøjagtigt rekonstruerede position ved indgangen til Prins Jørgens Gård ved Christiansborg pludseligt så politiets gruppevogne køre ind foran demonstranterne på Højbro Plads. Tilsyneladende for at skærme præsident Hu Jintao fra den anmeldte demonstration.   

»Jeg blev meget overrasket og havde bestemt ingen forventning om, at gruppevogne blev kørt ind foran demonstrationen,« fortalte han kommissionen og insinuerede dermed, at politiet handlede egenhændigt eller på opfordring fra andre end PET.

Pennefører bag Københavns Politis operationsbefaling i 2012, Michael Dekker Poulsen, har i en tidligere afhøringsrapport til Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) forklaret, at 0764 efter et møde i Udenrigsministeriet ringede til ham og sagde, at »nu kommer de (den kinesiske delegation, red.), og de vil skrive under på handelsaftaler for 20 milliarder kroner«.

Ifølge DUP-afhøringsrapporten havde 0764 derefter tilføjet, at hvis præsidentkortegen så et eneste tibetansk flag og/eller blev krænket, kunne man forvente, at de ville rejse hjem.

Hvem taber ansigt?

Efter nærlæsninger af 50.000 dokumenter og afhøringer af flere end 60 embedsmænd, tidligere ministre, politi- og PET-folk og repræsentanter fra hoffet lakker Tibetkommissionens arbejde mod enden.

Nu skal informationerne bearbejdes, inden kommissionen endeligt kan fastslå, om der blev givet ulovlige instrukser, da politiet forhindrede kinakritiske demonstrationer. Om der var andre statslige myndigheder end Københavns Politi involveret i at udforme de eventuelle ulovlige instrukser. Og om Folketinget fik urigtige eller vildledende oplysninger, eller om oplysninger kort sagt blev fortiet. Sidst skal kommissionen ikke mindst konkludere, om nogen kan drages til ansvar for håndteringen af demonstranterne ved statsbesøget.

Medmindre kommissionen støder på nye oplysninger, er der ikke udsigt til flere afhøringer. I kommissoriet lyder det, at Tibetkommissionen har indtil efteråret til at offentliggøre sine konklusioner. Spørgsmålet er nu, om nogen ender med at tabe ansigt, når kommissionens endelige rapport foreligger. 

Serie

Tibetsagen

Under et kinesisk statsbesøg i 2012 blev fredelige demonstranter gemt væk af politiet og fik konfiskeret deres tibetflag – i strid med Grundloven.

Hvorfor skete det? Hvem gav ordren? Og hvordan kunne det ske igen under et nyt besøg i 2013?

Det og meget mere skulle Tibetkommissionen give svar på gennem nærlæsning af 50.000 dokumenter og afhøring af flere end 60 politifolk, embedsmænd og tidligere ministre. Kommissionens rapport blev publiceret i december 2017.

I juni 2018 blev regeringen og oppositionen enige om at genåbne kommissionen for at undersøge mails, som ikke er blevet udleveret til Tibetkommissionen i første omgang.

Seneste artikler

 • Gamle magnetbånd viste sig at gemme på opsigtsvækkende mails i Tibetsagen

  24. april 2021
  I et retslokale på Frederiksberg fortsætter Tibetkommission II sine bestræbelser på at finde forklaringen på politiets lovstridige håndtering af demonstranter under ministerbesøg fra Kina. For nylig har kommissionen fået adgang til hidtil ukendte mails gendannet fra magnetbånd fundet i en affaldscontainer i Udenrigsministeriet
 • Pensioneret politimand retter pilen mod sin gamle chef i Tibetsagen

  5. december 2018
  Tidligere chefpolitiinspektør Kai Vittrup har benægtet, at han har sørget for at gemme demonstranter af vejen under kinesiske besøg. Men tirsdag blev han modsagt af en pensioneret vicepolitiinspektør, der vidnede for Tibetkommissionen. Ifølge hans forklaring var det netop Kai Vittrup, der videreformidlede kinesernes ønsker
 • Politiet slår tilbage – den nye Tibetkommission kommer flyvende fra start

  29. november 2018
  Allerede på første afhøringsdag i den gennedsatte Tibetkommission kom flere opsigtsvækkende oplysninger frem. Flere politifolk trækker nu PET og Udenrigsministeriet dybere ind i sagen
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Mathias Ertmar Mencke

"Spørgsmålet er nu, om nogen ender med at tabe ansigt, når kommissionens endelige rapport foreligger."

Interessant spørgsmål - á priori forventningen er, at Politiet får sovset det hele så meget ind, at ingen taber ansigt, eller det der måtte være værre.
Politiet ved lige hvordan den skal skæres, når det gælder ansvarsforflygtigelse.

Den sag handler om "dårlig hukommelse", råddenskab, fortielser og løgn. Danske politi og PET har nået et niveau, som ikke står tilbage for Stasi. Hvordan kan vores politikere og vi danskere acceptere politiets ringe moral og respekt for basale borgerrettigheder?

Claus Bødtcher-Hansen

21/apr/2017

Der er to forhold, vi skal forstå, også i rela-
tion til det kinesiske statsbesøg i Danmark:

Kun store egoer frygter at tabe ansigt.

Størrelsen af et menneskes ego er omvendt
proportionalt med den pågældendes selvværd,
hvilket i praksis vil sige, at et stort ego altid
dækker over et tilsvarende lavt selvværd.

Venlig hilsen
Claus

Robert Ørsted-Jensen

Efter Muhammedtegningerne er Danmark blevet et forgangsland når det gælder om at undgå at fornærme nogen.